Sisu-ohje: Lisäajan hakeminen

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Ennen hakemuksen lähettämistä lue huolellisesti ohjeet hakemuksen sisällöstä ja käsittelyaikataulusta sivulta Jos opiskeluaikasi loppuu. 

Huomioi nämä tärkeät asiat ennen kuin teet hakemuksen

  • Voit hakea lisäaikaa Sisussa vain, jos opiskeluaikasi ei ole vielä päättynyt. Jos et pääse enää kirjautumaan Sisuun, hae lisäaikaa e-lomakkeella sivulla Jos opiskeluaikasi loppuu. 
  • Et voi hakea lisäaikaa pelkästään ylempään korkeakoulututkintoon, jos sinulla on edelleen alempi tutkinto kesken. Hae tällöin lisäaikaa molempiin tutkintoihin ja tee opintosuunnitelma molemmille tutkinnoille. 
  • Jos olet ilmoittautunut opintojesi aikana poissaolevaksi lakisääteisistä syistä, huolehdithan, että olet toimittanut todistuksen lakisääteisen poissaolon perusteista Kaisa-talon opiskelijaneuvontaan ennen kuin haet lisäaikaa. Lakisääteisistä syistä johtuvia poissaoloja ei lasketa tutkinnon suorittamisaikaan eivätkä ne kuluta opiskeluaikaa. 

Ilmoitus opiskeluajan päättymisestä

Jos opiskeluaikasi on päättymässä kuluvan lukukauden aikana, näkyy Sisun etusivulla infolaatikko: “Mikäli et ehdi valmistua ennen opiskeluajan päättymistä, sinun tulee hakea lisäaikaa. Varaathan aikaa myös valmistumisprosessiin.” Pääset tekemään hakemuksen klikkaamalla Hae lisäaikaa.
Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Opintosuunnitelman viimeistely ennen hakemusta

Jotta voit tehdä lisäaikahakemuksen, täytyy opintosuunnitelmasi olla kunnossa ja suorittamattomien opintojaksojen olla ajoitettu. Opintosuunnitelmasi kaikkien osien täytyy siis olla tilassa "Valinnat tehty". 

Jos näin ei ole, Sisu ohjaa sinut ensin tekemään suunnitelmasi valmiiksi: 

  • Jos opintojen rakenteessa vaaditaan jossakin kohtaa erillistä hyväksyntää, täytyy näiden osien olla hyväksyttyjä tai ehdollisesti hyväksyttyjä.  
  • Jos sinulla on opintosuunnitelmassasi opintoluonnoksia esimerkiksi vaihto-opinnoista, niiden täytyy olla hyväksyttynä opintokokonaisuuteen tai tilassa "Hyväksyntää haettu".  
  • Jos et ole ajoittanut kaikkia opintojaksojasi, pyytää Sisu sinua ajoittamaan ne. Myös opintoluonnokset täytyy ajoittaa kuten muutkin opintojaksot. Ajoittamattomat opintojaksot tulee ajoittaa kuluvalle periodille tai tuleville periodeille/lukukausille, ennen kuin pääset tekemään lisäaikahakemuksen. Suunnitelmassa ei voi olla menneisyyteen ajoitettuja suorittamattomia opintojaksoja. 
  • Jos kaksivaiheisessa tutkinnossa molemmat tutkinnot ovat kesken, sinun täytyy ajoittaa sekä alemman että ylemmän tutkinnon opinnot.  
    Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Hakemuksen täyttäminen

Kun opintosuunnitelmasi ja sen ajoitus ovat kunnossa, pääset tekemään hakemuksen Sisussa. Voit avata hakemuksen joko Sisun etusivun infolaatikosta tai opiskeluoikeuden tiedoista sivulta Omat tiedot. 
Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Hakemuksen yläosassa näet opiskeluoikeutesi tiedot. 
Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Opiskeluoikeutesi tietojen jälkeen hakemuksella listataan kuluneet lukukaudet, niiden läsnäolotiedot sekä suorittamasi opintopisteet. 
Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

 

Suunnitelluissa opinnoissa näet ajoittamasi opinnot lukukausittain. Klikkaamalla lukukautta saat näkyviin kaikki lukukaudelle suunnitellut opintojaksot.
Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Voit hakea lisäaikaa yhdestä neljään lukukautta kerralla. Hae lisäaikaa sen mukaan, monelleko lukukaudelle olet suunnitellut opintoja. Myönnettävän lisäajan määrästä löydät lisätietoa sivulta Jos opintoaikasi loppuu
Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Anna lopuksi vapaamuotoisesti lisätiedot opintojen viivästymisen syistä sekä siitä, miten aiot suorittaa opinnot loppuun. Hakemuksella annettavat lisätiedot riippuvat siitä, monettako kertaa haet lisäaikaa. Tarkista hakemuksessa vaadittavat tiedot sivulta Jos opintoaikasi loppuu.

Viimeiseksi valitse, miten haluat tiedon päätöksestä.
Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Lähetyksen jälkeen sinua pyydetään toimittamaan käsittelyyn tarvittavat liitteet. Opiskelijapalveluista pyydetään sinulta tarvittaessa liitteitä erikseen sähköpostitse, sinun ei tarvitse omatoimisesti lähettää liitteitä.

Hakemuksen peruminen

Voit halutessasi perua hakemuksen heti lähetyksen jälkeen. Voit perua hakemuksen myös myöhemmin hakemuksista ja pyynnöistä (Omat tiedot -sivulta). Tässä tapauksessa ilmoita hakemuksen perumisesta myös tiedekuntasi opiskelijapalveluihin. Peruttua hakemusta ei palauteta. Et voi tehdä uutta hakemusta niin kauan kunnes edellinen on käsitelty tai peruttu.