Oppimisen vaikeudet voivat liittyä monenlaisiin ongelmiin, häiriöihin, sairauksiin tai vammoihin, fyysisiin tai psyykkisiin. Vaikeuksiin on mahdollista saada tukea yksilöllisistä järjestelyistä. Tutustu ohjeeseen Yksilöllisillä järjestelyillä lisätukea opiskeluun mikäli koet tarvitsevasi yksilöllisiä järjestelyitä oppimisvaikeuden, sairauden tai vamman perusteella. Jos sinulla on haasteita vieraiden kielten oppimisessa, voit hakea kielikeskuksen ERI-kursseille. Lue kielikeskuksen vaihtoehdoista lisää täältä.
Osa oppimiseen liittyvistä vaikeuksista voi liittyä tiettyyn elämänvaiheeseen tai -tilanteeseen, osa on voinut olla aina osa elämää. Vaikka esimerkiksi tarkkaavaisuuden vaikeuksia esiintyy ajoittain lähes kaikilla ihmisillä ja stressi, masennus tai väsymys voimistavat oireita, varsinaisen tarkkaavaisuushäiriön (ADHD) oireet eli toistuvat tarkkaavaisuuden vaikeudet ja/tai impulsiivisuus ja ylivilkkaus alkavat aina jo lapsuudessa. Aikuistuessa oireet voivat pysyä, hävitä, lieventyä tai muuttaa muotoaan. ADHD:hen liittyy usein toiminnanohjauksen vaikeuksia, jolloin oman toiminnan suunnitteleminen, toteuttaminen ja arviointi voi olla erityisen haasteellista. Tarkkaavaisuuden vaikeuksiin voi vaikuttaa sitkeällä harjoittelulla ja uusia toimintatapoja opettelemalla.
Lukemisen vaikeudella tarkoitetaan hidasta ja/tai virheellistä lukemista, suomen kielessä vaikeus näkyy usein hitaana lukemisena, mikä voi vähentää motivaatiota lukea isoihin tentteihin. Lisäksi osalla voi olla hankaluutta vieraiden kielten oppimisessa. Lukivaikeus kannattaa ottaa huomioon opintojen aikataulutuksessa ja hakea tarvittaessa oikeutta yksilöllisiin järjestelyihin.
Autismin kirjon henkilöitä yhdistävät suhteelliset vaikeudet sosiaalisessa vuorovaikutuksessa. Diagnoosin voi saada, jos oireita on ollut koko elämän ajan. Oireet voivat kuitenkin alkaa haitata elämää ja toimintakykyä vasta yliopistossa opiskellessa, jolloin tarvitaan aiempaa enemmän itsenäisyyttä ja omatoimisuutta, laajojen kokonaisuuksien hahmottamista ja asioiden soveltamista. Myös sosiaalisten suhteiden muodostaminen on yliopistossa pitkälti opiskelijan itsensä vastuulla ja vaatii aktiivisuutta. Itsenäinen asuminen arjen haasteineen on usealle autismin kirjolaiselle haastavaa, mikä voi heijastua myös opintoihin.
Tukea oppimisvaikeuksiin