Sisu-ohje: Valmistumispyyntö

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Voit hakea valmistumista Sisussa Opintojen rakenne -sivulla, kun 

 • olet suorittanut kaikki tutkintoosi kuuluvat opinnot ja ne näkyvät oikein ensisijaisessa opintosuunnitelmassasi, 
 • olet ilmoittautunut läsnäolevaksi,
 • opiskeluoikeutesi on voimassa.

Tutustuthan lisäksi koulutusohjelmasi valmistumisen ohjeisiin sivulla Valmistuminen.

Tämä ohje koskee vain perustutkinto-opiskelijoita, tohtorikoulutuksen valmistumisohjeen löydät täältä.

Huomioi nämä asiat

 • Voit tehdä valmistumispyynnön vain opiskeluoikeutesi ensisijaisessa opintosuunnitelmassa. 
 • Jos olet jatkamassa valmistumisen jälkeen maisteriohjelmaan, lisää maisterioptio opintosuunnitelmaasi ennen kuin teet valmistumispyynnön. Katso ohjeet maisterioption lisäämiseen.
 • Tee valmistumispyyntö silloin, kun opiskeluoikeutesi on vielä voimassa! Et voi tehdä valmistumispyyntöä enää, jos opiskeluaikasi on loppunut, vaan joudut silloin hakemaan lisäaikaa, ennen kuin voit valmistua.  
 • Muutokset, jotka teet ensisijaiseen opintosuunnitelmaasi valmistumispyynnön lähettämisen jälkeen, eivät enää vaikuta valmistumispyyntösi tai tutkintotodistuksesi sisältöön. 
 • Jos olet vahingossa tehnyt valmistumispyynnön esimerkiksi väärään koulutusohjelmaan tai opintosuuntaan, hakemuksesi hylätään ja sinut ohjataan muokkaamaan opintosuunnitelmasi opiskeluoikeutesi mukaiseksi. 

Opintokokonaisuuksien koostaminen

Sisu lähettää tutkintoosi kuuluvien opintokokonaisuuksien (esimerkiksi perusopintojen ja valinnaisten opintojen) koostamispyynnöt eteenpäin automaattisesti, kun olet lähettänyt valmistumispyyntösi. Sinun ei siis tarvitse hakea kokonaisuuksien koostamista erikseen. Kokonaisuuksien koostamispyynnöt käsitellään opiskelijapalveluissa. 

Jos suunnitelmassasi on erillistä hyväksyntää vaativia opintokokonaisuuksia, kokonaisuuksien osia tai opintosuorituksia, niiden täytyy olla hyväksyttynä ennen valmistumispyynnön jättämistä.  Katso tarkemmat tekniset ohjeet sivulta Opintosuunnitelman sisältöä koskevat hakemukset.

Tee valmistumispyyntö näin

Voit hakea valmistumista, kun olet suorittanut kaikki tutkintoosi kuuluvat opinnot. Tällöin koulutusohjelmasi tila opintosuunnitelmassasi on osat suoritettu.

 1. Avaa valinta-avustin klikkaamalla opintosuunnitelmastasi sitä otsikkoriviä, jossa näkyy seppeleen kuva ja teksti 'osat suoritettu'.
  Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.
 2. Klikkaa valinta-avustimessa 'Pyydä valmistumista' -linkkiä.
  Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.
 3. Vahvista pyyntö ponnahdusikkunassa klikkaamalla Pyydä valmistumista -painiketta.
  Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Täytä valmistumispyyntö 

 1. Tarkista ensin henkilötietosi, kuten nimesi ja syntymäaikasi, hakemuksen yläosassa. Jos tiedoissa on virheitä, ota yhteys opiskelijapalveluihin asian korjaamiseksi. 
 2. Tarkista yhteystietosi. Jos et ole jatkamassa opintojasi Helsingin yliopistossa, lisää toissijainen sähköpostiosoite (muu kuin helsinki.fi -osoite). Pääset muuttamaan tietoja, kun klikkaat Muokkaa-painiketta yhteystietojesi vieressä. 
 3. Täytä Muut tiedot -tekstikenttään nämä asiat:  
  1. Haluatko tutkintotodistuksen suomeksi vai ruotsiksi. Jos valmistut englanninkielisestä maisteriohjelmasta tai monikielisen maisteriohjelman englanninkielisestä opintosuunnasta, saat tutkintotodistuksen myös englanniksi.
  2. Jos olet valmistumassa kandidaatiksi ja jatkamassa maisteriohjelmaan, ilmoita, missä maisteriohjelmassa jatkat.
   Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.
 4. Valitse tutkintotodistuksen toimitustavaksi joko 'Noudan tutkintotodistuksen korkeakoululta' tai 'Haluan tutkintotodistuksen postitse'.
  Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.
 5. Jos et ole enää jatkamassa opintojasi Helsingin yliopistossa valmistumisesi jälkeen, sinulta kysytään, haluatko liittyä Helsingin yliopiston alumniksi.
 6. Klikkaa Lähetä valmistumispyyntö -painiketta. Vahvista vielä lähettäminen ponnahdusikkunassa.
  Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.
 7. Jos olet valmistumassa kandidaatiksi, sinua pyydetään täyttämään kandipalaute.
  Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Valmistumispyyntösi käsittely

Valmistumispyyntösi käsitellään opiskelijapalveluissa. Kun pyyntösi on hyväksytty tai hylätty, saat siitä ilmoituksen Sisun etusivulle. Ilmoitus näkyy myös viestinä Sisun mustassa yläpalkissa. Huomaathan, että ilmoitus näkyy vain Sisussa, siitä ei tule erillistä sähköpostiviestiä.

Jos olet ilmoittanut, että noudat valmiin tutkintotodistuksen yliopistolta, saat erikseen sähköpostin, kun todistus on valmiina noudettavaksi. Huomioithan, että koronavirustilanne voi vaikuttaa tutkintotodistuksen noutamiseen. Voit pyytää todistuksen postittamista omasta lähipalvelupisteestäsi. Tarkista ajantasainen tilanne sivulta Opiskelijaneuvonta.