Valmistuminen

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Voit tehdä valmistumispyynnön Sisussa, kun olet suorittanut kaikki tutkintoosi kuuluvat opinnot. Valitse yllä olevasta valikosta koulutusohjelmasi, jotta näet tiedekuntasi mahdolliset tarkentavat ohjeet.

Oletko väitöskirjatutkija? Sinua koskevat ohjeet löydät sivulta Valmistuminen ja todistus tohtorintutkinnosta.

Näin haet valmistumista Sisussa

  1. Ilmoittaudu läsnäolevaksi siksi lukukaudeksi, jolloin jätät valmistumispyynnön. 
  2. Varmista, että kaikki opintosuorituksesi ja niiden arvosanat näkyvät opintosuunnitelmassasi oikein. Jos huomaat puutteellisia tai virheellisiä tietoja, ole yhteydessä opiskelijapalveluihin.
  3. Huomaathan, että voit käyttää tutkintoosi opintoja, joiden suorituspäivästä on kulunut lukukauden tarkkuudella korkeintaan kymmenen vuotta.
  4. Jätä valmistumispyyntö Sisussa. Näet Sisussa ilmoituksen, kun kaikki tarvittavat opinnot on suoritettu ja valmistuminen on mahdollista. Tarkemman ohjeen valmistumispyynnön jättämiseen löydät täältä: Sisu-ohje: Valmistumispyyntö. Tarkistathan tältä sivulta myös tiedekuntasi mahdolliset ohjeet lisätietokentän täyttämiseen.  
  5. Kun jätät valmistumispyynnön, Sisu lähettää automaattisesti opintokokonaisuutesi koostettavaksi opiskelijapalveluihin. Koostamista ei tarvitse hakea erikseen.
  6. Valmistumispäiväsi on se päivämäärä, jolloin jätät valmistumispyynnön Sisussa, tai sitä seuraava arkipäivä. Jos olet saamassa suoritusmerkinnän esimerkiksi tutkielmasta valmistumispyynnön jälkeen, valmistumispäiväksi merkitään viimeisen opintosuorituksesi suorituspäivä. Opiskelijapalvelut tarkistavat aina valmistumispyynnön ja ovat sinuun yhteydessä, jos lisätiedoissa tai opintosuunnitelmassasi on korjattavaa. Saat hyväksytystä valmistumispyynnöstä ilmoituksen Sisuun. Kun tutkintotodistus on valmis, ilmoitetaan siitä erikseen sähköpostiviestillä helsinki.fi-osoitteeseen.

Valmistumispyyntö ennen kuin kaikki suoritukset ovat rekisterissä

Poikkeustilanteessa voit hakea valmistumista koulutusohjelman tunnisteen kautta siinä vaiheessa, kun olet suorittanut kaikki opinnot, mutta viimeiset opintosuoritusmerkinnät puuttuvat vielä rekisteristä. Tämä voi olla tarpeen esimerkiksi silloin, jos opiskeluoikeutesi on juuri päättymässä tai muusta painavasta syystä (esim. opintolainahyvitys) sinun on saatava valmistumispäiväsi sille kuukaudelle, jolloin olet suorittanut viimeisen opintosuorituksen.

Katso ohjeet: Valmistumispyyntö koulutusohjelman tunnisteen kautta (vain poikkeustapauksissa).

Mikäli et muistanut hakea valmistumista ennen opiskeluoikeuden päättymistä, tulee sinun ensin hakea opiskeluoikeuteesi lisäaikaa ja ilmoittautua läsnäolevaksi. Hae lisäaikaa e-lomakkeella, jonka löydät sivulta Jos opiskeluaikasi loppuu.

Valmistumispyynnön käsittelyaika ja todistuksen toimitus

Useimmat tiedekunnat myöntävät tutkintotodistuksia jatkuvalla aikataululla.  

Tutkintotodistuksen kieli on joko suomi tai ruotsi. Muista ilmoittaa valmistumispyynnön tiedoissa, millä kielellä haluat tutkintotodistuksen. Jos tutkintokielesi on englanti, saat suomen- tai ruotsinkielisen tutkintotodistuksen lisäksi myös englanninkielisen tutkintotodistuksen.  

Tutkintotodistuksen toimitusaika on noin 2–3 viikkoa todistuspyynnön jättämisestä. Ruuhka-aikoina touko-/kesäkuussa ja joulukuussa sekä loma-aikoina toimitusaika voi olla pidempi.  

Valmiin todistuksen noutaminen 

Tutkintotodistuksen voit noutaa oman tiedekuntasi opiskelijapalvelupisteestä. Tarvittaessa todistus voidaan myös postittaa todistuspyynnössä antamaasi osoitteeseen. Voit pyytää todistuksen postittamista omasta opiskelijapalvelupisteestäsi. 

Tutkintotodistuksen jäljennökset ja käännökset

Voit saada tutkintotodistuksesta virallisen jäljennöksen samalla kielellä, jolla tutkintotodistus on alun perin myönnetty. Jäljennös on maksullinen, ja voit tilata sen tiedekuntasi opiskelijapalvelupisteestä. Maksuohjeet sekä lisätietoa tutkintotodistuksen jäljennöksistä ja käännöksistä löydät täältä

Tutkinnonsuoritusoikeuden päättyminen

Tutkinnonsuoritusoikeutesi päättyy valmistumispäivään. Tämän jälkeen et voi enää suorittaa etkä rekisteröidä opintoja Helsingin yliopistossa, ellei sinulla ole toista voimassaolevaa opiskeluoikeutta.

Jos olet ilmoittautunut vain syyslukukaudelle ja valmistut syyslukukauden aikana, et voi enää valmistumisen jälkeen ilmoittautua tulevalle kevätlukukaudelle.

Tietoa valmistumisen jälkeisistä opiskelumahdollisuuksista löydät täältä.

Opiskelijaetujen voimassaolo

Vaikka tutkinnonsuoritusoikeutesi päättyy valmistumispäivään, olet ylioppilaskunnan jäsen niin pitkään kuin  läsnäoloilmoittautumisesi on voimassa (31.12. tai 31.7. asti). Voit hyödyntää opiskelijaetuja koko jäsenyytesi keston ajan. Huom! Mikäli käytössäsi on digitaalinen opiskelijakortti, sen voimassaolo päättyy kuukauden päästä valmistumispäivästä. 

Kevätlukukauden maksun palautus

Jos olet maksanut koko lukuvuoden jäsenmaksun, mutta valmistut syyslukukauden aikana, voit hakea ylioppilaskunnasta kevätlukukauden maksun palautusta. Palautuksesta päättää ylioppilaskunta. Jos haet maksun takaisin kevätlukukauden osalta, et voi nauttia opiskelijaetuuksista enää keväällä.

Alumnitoiminta

Jos et ole vielä ilmoittautunut alumniksi, tee se viimeistään nyt! Kaikki Helsingin yliopiston entiset ja nykyiset opiskelijat ovat alumneja. Tietoa alumnitoiminnasta löydät täältä.