Sisu-ohjeet opiskelijalle

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

31.5.2021 Helsingin yliopisto korvasi WebOodin uudella Sisu-opintotietojärjestelmällä, joka on jo tullut monelle tutuksi opintojen suunnittelun välineenä. Sisussa suunnittelet opintosi, ilmoittaudut kursseille ja kun aika koittaa, haet tutkintotodistusta. Löydät linkin Sisuun aina Opiskelu-palvelun ylävalikosta.

Tämän sivun ohjeet koskevat erityisesti perustutkinto-opiskelijoita. Katso Sisu-ohjeet tohtorikoulutettaville,
Avoimen yliopiston opiskelijoille sekä erillisissä opinnoissa ja ammatillisessa jatkokoulutuksessa opiskeleville.

Ajankohtaista

Toimi näin, jos tarvitset apua Sisun käytössä

 1. Lue ensin Sisun käyttöohjeet.
 2. Katso, onko kysymykseesi jo vastattu Usein kysytyt kysymykset -sivulla.
 3. Jos WebOodista siirretyt tiedot näyttävät puutteellisilta, katso ohjeet mahdollisten ongelmien ratkaisemiseksi. Kevään suorituksia viedään Sisuun vielä koko kesäkuun ajan.
 4. Käänny Sisu-tuutorien puoleen (tuutoroinnin Zoom-linkki). Tuutorit päivystävät 31.5.–4.6. klo 10–16 sekä ensi lukuvuoden alussa arkipäivisin 16.8. –10.9.2021. 
 5. Voit olla yhteydessä myös opiskelijaneuvontaan, mutta varaudu, että vastauksen saamiseen voi mennä aikaa. Jos olet valmistumassa ja asiallasi on kiire, laita tieto siitä jo viestisi otsikkoon. Jos asiallasi ei ole kiire, kannattaa ruuhkan välttämiseksi odottaa syksyyn. Saavutettavuusongelmissa ota yhteys erityisjärjestelyihin.

Ajankohtaisia tiedotteita Sisusta

Siirtymä WebOodista Sisuun

Sisun käyttöönoton aikataulu

 • Kaikkien opiskelijoiden tulee laatia opintosuunnitelma Sisussa viimeistään 16.5.2021. Myös ennen syksyä 2020 Sisussa laaditut opintosuunnitelmat täytyy joko päivittää tai tehdä kokonaan uusi ensisijainen suunnitelma opetussuunnitelmakaudelle 2020-2021. Lisätietoa löydät ohjeesta Opintojen suunnittelu ja HOPS-ohjaus.
 • Toukokuussa tehdään järjestelmän tekninen vaihto, jolloin WebOodi poistuu käytöstä. WebOodissa ja Sisussa on järjestelmävaihdoksen vuoksi käyttökatko 17.–30.5. Tällöin esimerkiksi opintosuorituksia ei kirjata, eikä tutkintotodistuksia tulosteta. Lue lisää käyttökatkon vaikutuksista tästä tiedotteesta. Sisu korvaa WebOodin kokonaan 31.5. alkaen.
 • Lukuvuoden 2020­–2021 kurssi-ilmoittautumiset ennätetään tehdä pääasiassa vielä WebOodissa. Sisu tulee siis laajasti käyttöön lukuvuoden 2021-2022 alussa.
 • Sisun kehitystyö jatkuu ja uusia ominaisuuksia otetaan käyttöön myös toukokuun jälkeen. Keväällä Sisussa on vasta välttämättömät toiminnallisuudet, joiden avulla WebOodista voidaan luopua. Ei siis kannata huolestua, jos kaikkia tuttuja ominaisuuksia ei heti Sisusta löydy.

Mitä jos en ehtinyt tehdä tai päivittää opintosuunnitelmaa 16.5.2021 mennessä?

Opintosuunnitelma on mahdollista tehdä Sisussa myös käyttökatkon jälkeen. Tarvitset jatkossa opintosuunnitelman, jotta voit ilmoittautua opintoihin, valmistua ja tehdä muita sähköisiä hakemuksia Sisussa.

Myöskään 31.5. alkaen Sisuun kirjattavat opintosuoritukset eivät näy suunnitelmassasi oikein, jos et ole ensin lisännyt opintojaksoja suunnitelmaasi ja valinnut niille suoritustapaa. Näissä tapauksissa sinun täytyy pyytää suoritustietojen korjaamista jälkikäteen opiskelijapalveluista. Opintosuoritukset näkyvät silti Sisussa Omat tiedot -sivulla, joten pyydä suoritusten korjaamista heti käyttökatkon jälkeen vain, jos olet valmistumassa kesällä.

Opintosuunnitelma kannattaa siis tehdä mahdollisimman pian käyttökatkon jälkeen, erityisesti jos olet saamassa suoritusmerkintöjä kevään tai kesän opinnoista. Tätä varten riittää, että lisäät suunnitelmaasi kevään ja kesän 2021 opintojaksot ja valitset niille suoritustavat. Jos taas olet valmistumassa, opintosuunnitelmassasi täytyy näkyä kaikki tutkintoosi kuuluvat opinnot suoritettuina ja oikeissa kohdissa, ennen kuin voit tehdä valmistumishakemuksen Sisussa. Katso opintosuunnitelman käyttöohjeet.

Mikä Sisun myötä muuttuu?

Sisun ansiosta polku opintojen aloituksesta valmistumiseen selkeytyy ja sähköinen asiointi muuttuu entistä sujuvammaksi. Sisun opintosuunnitelma auttaa pysymään kartalla opintojesi etenemisestä ja kertoo visuaalisessa muodossa, mitä opintoja olet suorittanut ja mitä tutkinnostasi vielä puuttuu. Voit saada ohjaavalta opettajaltasi suunnitelmaasi palautetta ja vastauksia kysymyksiisi suoraan Sisun kautta.

WebOodiin verrattuna yksi näkyvimmistä muutoksista on se, että Sisussa opinnot suunnitellaan ennen opetukseen ilmoittautumista. Käytännössä kurssi lisätään ensin opintosuunnitelmaan ja tämän jälkeen tehdään varsinainen kurssi-ilmoittautuminen. Opintojen suunnittelu ja ajoitus ei kuitenkaan tarkoita, että opintojen valikoima kaventuisi. Kaikki Helsingin yliopiston tarjoamat opintojaksot löytyvät Sisusta. Opintosuunnitelman ei myöskään tarvitse olla kerralla valmis, vaan voit joustavasti muokata sitä opintojen edetessä.

Sisussa tehdään 31.5.2021 alkaen muun muassa:

 • opintojen suunnittelu ja ajoitus
 • ilmoittautuminen opetukseen
 • muualla suoritettujen opintojen hyväksiluvun haku
 • opintosuoritusten arviointi
 • opintokokonaisuuksien hyväksyminen
 • valmistumispyyntö
 • lisäajan hakeminen

Voit tutustua Sisun tuomiin muutoksiin oheisen videon avulla. Videon voi katsoa myös YouTubessa.

Tukea Sisun käyttöön

Sisu-tuutorit

Sisu-tuutorit tukevat opiskelijoita Sisun käyttöönotossa. He saavat Sisuun kattavan perehdytyksen ja vastaavat kanssaopiskelijoiden kysymyksiin esimerkiksi Digiklinikoilla ja erikseen järjestettävissä Zoom-päivystyksissä. Sisu-tuutorit päivystävät ennen käyttöönottoa edeltävää käyttökatkoa ja käyttöönoton jälkeen. Lisäksi Sisu-tuutorit ovat opiskelijoiden apuna ensi lukuvuoden alussa elo–syyskuussa 2021.

Tuutorointi tapahtuu etäyhteyksin Zoomissa ja on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Zoom-linkki: https://helsinki.zoom.us/j/62663548894?pwd=bGE3ZFd0STRZNEhXQjFHd0FodHVtdz09

Tuutorointia järjestetään touko-kesäkuussa seuraavasti:

 • 3.-14.5. klo 10-16. (Huom! to 6.5. klo 12-16 päivystys Digiklinikan yhteydessä).
 • Sisun käyttökatko 17.-30.5., ei Sisu-tuutoreiden päivystystä
 • 31.5.-4.6. klo 10-16. (Huom! to 3.6. klo 12-16 päivystys Digiklinikan yhteydessä).

Digiklinikat

Opintoneuvojat järjestävät yhteistyössä Sisu-asiantuntijoiden ja tuutoreiden kanssa etänä pidettäviä Sisu-klinikoita, joissa saat tukea Sisuun liittyvissä teknisissä kysymyksissä. Osa klinikoista keskittyy erityisesti opintosuunnitelman laatimiseen ja niiden aikana sinulla on mahdollisuus saada myös henkilökohtaista ohjausta.

Katso Ohjauskulman sivulta klinikoiden tarkemmat aikataulut ja ilmoittautumisohjeet. Zoom-linkki klinikalle toimitetaan sinulle ilmoittautumisesi perusteella ennen tapahtumaa. Klinikat ovat pop up -tapahtumia eli paikalle voi saapua koko tapahtuman ajan. Klinikoilla vastataan kysymyksiin suomeksi, ruotsi ja englanniksi.

Opiskelijaneuvonta

Kaisa-talon opiskelijaneuvonnasta saat apua Sisuun liittyvissä teknisissä kysymyksissä sekä yleistä neuvontaa esimerkiksi oikean hakemustyypin valintaan. Tarkista ensin, löydätkö vastauksen usein kysytyistä kysymyksistä.

Jos tarvitset koulutusohjelma- tai opintosuuntakohtaista neuvontaa, ota yhteyttä oman tiedekuntasi opiskelijaneuvontaan.

Erityisjärjestelyt Sisun käytön tueksi

Sisun saavutettavuudessa on vielä haasteita erityisesti ruudunlukuohjelmia käyttävillä henkilöillä. Tarkempaa tietoa löydät Sisun saavutettavuusselosteesta. Sisun toimittaja Funidata Oy etsii parhaillaan parasta ratkaisua tilanteen korjaamiseen. Jos et pysty käyttämään Sisua saavutettavuuteen liittyvien puutteiden vuoksi, ole yhteydessä yliopiston esteettömyysyhdyshenkilöihin. Lisätietoa erityisjärjestelyiden ohjesivulla.

Sisu-perehdytystilaisuus 25.2.2021

Perehdytystilaisuudessa käytiin läpi Sisun käyttöönoton uusi aikataulu sekä esiteltiin opintosuunnitelman käyttöä, puuttuvien suoritusten lisäämistä ja opetukseen ilmoittautumista.