Sisu-ohjeet opiskelijalle

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Toukokuussa 2021 Helsingin yliopisto korvaa WebOodin uudella Sisu-opintotietojärjestelmällä, joka on jo tullut monelle tutuksi opintojen suunnittelun välineenä. 31.5.2021 alkaen suunnittelet Sisussa opintosi, ilmoittaudut kursseille ja kun aika koittaa, haet tutkintotodistusta. Löydät linkin Sisuun aina Opiskelu-palvelun ylävalikosta.

Tohtorikoulutettavan Sisu-ohjeet löydät sivulta Sisu ja tohtoriopinnot.

Ajankohtaista

Ajankohtaisia tiedotteita Sisusta

Sisu-tuutorointi Sisun käyttöönoton yhteydessä

Sisu-tuutorit päivystävät Sisun käyttöönoton yhteydessä ja auttavat opintosuunnitelman tekemiseen liittyvissä teknisissä kysymyksissä. Käyttökatkon jälkeen Sisu-tuutoreilta saa apua myös mahdollisiin kesäopintojen ilmoittautumisiin. Tuutorointi tapahtuu etäyhteyksin Zoomissa (linkki julkaistaan myöhemmin) ja on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Tuutorointia järjestetään touko-kesäkuussa seuraavasti:

 • 3.-14.5. klo 10-16. (Huom! to 6.5. klo 12-16 päivystys Digiklinikan yhteydessä).
 • Sisun käyttökatko 17.-30.5., ei Sisu-tuutoreiden päivystystä
 • 31.5.-4.6. klo 10-16. (Huom! to 3.6. klo 12-16 päivystys Digiklinikan yhteydessä).

Siirtymä WebOodista Sisuun

Sisun käyttöönoton aikataulu

 • Kaikkien opiskelijoiden tulee laatia opintosuunnitelma Sisussa viimeistään 16.5.2021. Jos olet valmistumassa ylemmästä korkeakoulututkinnosta ennen tätä, sinun ei tarvitse tehdä suunnitelmaa Sisussa. Mikäli haluat valmistua ennen Sisun käyttöönottoa, jätä todistuspyyntö viimeistään 29.4. Katso tarkemmat ohjeet sivulta Valmistuminen.
 • Myös ennen syksyä 2020 Sisussa laaditut opintosuunnitelmat täytyy joko päivittää tai tehdä kokonaan uusi ensisijainen suunnitelma opetussuunnitelmakaudelle 2020-2021. Lisätietoa löydät sivulta Opintojen suunnittelu ja HOPS-ohjaus.
 • Opintosuunnitelman ei tarvitse olla kerralla valmis koko tutkintosi ajaksi, vaan voit päivittää sitä joustavasti koko opintojesi ajan. 16.5. mennessä riittää, että olet lisännyt suunnitelmaasi kaikki opinnot, jotka olet suorittanut tai aiot suorittaa kevätlukukaudella 2021 sekä mahdolliset kesän 2021 opintosi.
 • Toukokuussa tehdään järjestelmän tekninen vaihto, jolloin WebOodi poistuu käytöstä. WebOodissa ja Sisussa on järjestelmävaihdoksen vuoksi käyttökatko 17.–30.5. Tällöin esimerkiksi opintosuorituksia ei kirjata, eikä tutkintotodistuksia tulosteta. Lue lisää käyttökatkon vaikutuksista tästä tiedotteesta.
 • Lukuvuoden 2020­–2021 kurssi-ilmoittautumiset ennätetään tehdä pääasiassa vielä WebOodissa. Sisu tulee siis laajasti käyttöön lukuvuoden 2021-2022 alussa.
 • Sisun kehitystyö jatkuu ja uusia ominaisuuksia otetaan käyttöön myös toukokuun jälkeen. Keväällä Sisussa on vasta välttämättömät toiminnallisuudet, joiden avulla WebOodista voidaan luopua. Ei siis kannata huolestua, jos kaikkia tuttuja ominaisuuksia ei heti Sisusta löydy.

Mikä Sisun myötä muuttuu?

Sisun ansiosta polku opintojen aloituksesta valmistumiseen selkeytyy ja sähköinen asiointi muuttuu entistä sujuvammaksi. Sisun opintosuunnitelma auttaa pysymään kartalla opintojesi etenemisestä ja kertoo visuaalisessa muodossa, mitä opintoja olet suorittanut ja mitä tutkinnostasi vielä puuttuu. Voit saada ohjaavalta opettajaltasi suunnitelmaasi palautetta ja vastauksia kysymyksiisi suoraan Sisun kautta.

WebOodiin verrattuna yksi näkyvimmistä muutoksista on se, että Sisussa opinnot suunnitellaan ennen opetukseen ilmoittautumista. Käytännössä kurssi lisätään ensin opintosuunnitelmaan ja tämän jälkeen tehdään varsinainen kurssi-ilmoittautuminen. Opintojen suunnittelu ja ajoitus ei kuitenkaan tarkoita, että opintojen valikoima kaventuisi. Kaikki Helsingin yliopiston tarjoamat opintojaksot löytyvät Sisusta. Opintosuunnitelman ei myöskään tarvitse olla kerralla valmis, vaan voit joustavasti muokata sitä opintojen edetessä.

Sisussa tehdään toukokuun 2021 jälkeen muun muassa:

 • opintojen suunnittelu ja ajoitus
 • ilmoittautuminen opetukseen
 • muualla suoritettujen opintojen hyväksiluvun haku
 • opintosuoritusten arviointi
 • opintokokonaisuuksien hyväksyminen
 • valmistumispyyntö
 • lisäajan hakeminen

Voit tutustua Sisun tuomiin muutoksiin oheisen videon avulla. Videon voi katsoa myös YouTubessa.

Sisun käyttöohjeet

Teknisiä ohjeita Sisun käyttöön löydät seuraavilta sivuilta:

Sisun muita käyttöohjeita valmistellaan parhaillaan Opiskelijan ohjeisiin. Linkit valmiisiin käyttöohjeisiin julkaistaan tällä sivulla viimeistään toukokuussa 2021.

Sisun käytön tuki

Ota yhteyttä sisu-info@helsinki.fi, jos tarvitset apua teknisessä ongelmassa tai haluat antaa palautetta Sisusta. Tarkista ensin, löydätkö vastauksen alta usein kysytyistä kysymyksistä.

Jos tarvitset ohjausta ja tukea opintojesi suunnitteluun, ota yhteyttä HOPS-ohjaajaasi tai opiskelijaneuvontaan.

Sisu-perehdytystilaisuus 25.2.2021

Perehdytystilaisuudessa käytiin läpi Sisun käyttöönoton uusi aikataulu sekä esiteltiin opintosuunnitelman käyttöä, puuttuvien suoritusten lisäämistä ja opetukseen ilmoittautumista.

Digiklinikat

Opintoneuvojat järjestävät yhteistyössä Sisu-asiantuntijoiden kanssa etänä pidettäviä Sisu-klinikoita, joissa saat tukea Sisuun liittyvissä teknisissä kysymyksissä. Osa klinikoista keskittyy erityisesti opintosuunnitelman laatimiseen ja niiden aikana sinulla on mahdollisuus saada myös henkilökohtaista ohjausta.

Katso Ohjauskulman sivulta klinikoiden tarkemmat aikataulut ja ilmoittautumisohjeet. Zoom-linkki klinikalle toimitetaan sinulle ilmoittautumisesi perusteella ennen tapahtumaa. Klinikat ovat pop up -tapahtumia eli paikalle voi saapua koko tapahtuman ajan. Klinikoilla vastataan kysymyksiin suomeksi, ruotsi ja englanniksi.

Sisu-tuutorit

Sisu-tuutorit tukevat opiskelijoita Sisun käyttöönotossa. He saavat Sisuun kattavan perehdytyksen ja vastaavat kanssaopiskelijoiden kysymyksiin esimerkiksi Digiklinikoilla ja erikseen järjestettävissä Zoom-päivystyksissä. Sisu-tuutorit työskentelevät ennen käyttöönottoa edeltävää käyttökatkoa ja käyttöönoton jälkeen. Lisäksi Sisu-tuutorit ovat opiskelijoiden apuna ensi lukuvuoden alussa elo–syyskuussa 2021. Tarkat Sisu-tuutoroinnin ajankohdat löydät Ajankohtaista-osiosta.