Sisu erillisissä opinnoissa ja ammatillisessa jatkokoulutuksessa

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Helsingin yliopisto otti käyttöön 31.5.2021 uuden Sisu-opintotietojärjestelmän, joka korvasi entisen WebOodi-järjestelmän.

Opiskeluoikeutesi sekä suorittamasi opinnot kirjataan Sisuun. Sisua voidaan käyttää myös opintojen suunnitteluun, kursseille ilmoittautumiseen ja sähköiseen asiointiin.

Tältä sivulta löydät oman koulutuksesi tarkemmat ohjeet, miten käytät Sisua osana opintojasi.

Pääset kirjautumaan Sisuun sivun ylävalikosta tai suoraan osoitteesta sisu.helsinki.fi.

Omien tietojen tarkastelu ja muokkaus

Voit tarkastella ja muokata omia tietojasi Sisussa Omat tiedot -sivulla, jonka löydät Sisun päävalikosta.

Sivulla voit tarkastella seuraavia tietoja:

• yhteys- ja henkilötiedot
  • opiskeluoikeudet
  • suoritukset
  • ilmoittautumiset
  • hakemukset ja pyynnöt
  • ryhmät (esim. mahdollinen ohjausryhmä)

Voit lisäksi muokata yhteystietojasi, tietojesi luovutusehtoja ja tilata esimerkiksi opintosuoritusotteen.

Katso Sisun kuvalliset käyttöohjeet perustutkinto-opiskelijoiden ohjeista:

Kasvatustieteellisen tiedekunnan ohjeet

Tässä luvussa annetaan ohjeet opintosuunnitelman tekemiseen kasvatustieteellisen tiedekunnan erillisten koulutusten osalta. Katsothan tarvittaessa myös seuraavat yleiset Sisu-ohjeet:

Jo suoritetut opintojaksot näkyvät suunnitelmassa laakeriseppelesymbolilla merkittyinä. Kun kaikki opinnot on suoritettu, voit pyytää opintojen koostamista.

Katso tarkemmat ohjeet koulutuskohtaisista ohjeista.

Erilliset opettajan pedagogiset opinnot

Opintosuunnitelman luominen
  1. Kirjaudu Sisu-opintotietojärjestelmään.
  2. Aloita opintosuunnitelman tekeminen klikkaamalla Sisun mustasta yläpalkista Opintojen rakenne -sivulle.
  3. Klikkaa sitten UUSI OPINTOSUUNNITELMA -painiketta Opintojen rakenne -sivun yläosassa.
  4. Valitse avautuvasta ponnahdusikkunasta välilehti Omat koulutukset ja sieltä Erilliset opettajan pedagogiset opinnot. Tässä valikossa voivat näkyä myös mahdolliset muut opinto-oikeutesi.
  5. Valitse seuraavaksi pudotusvalikosta kuluva opetussuunnitelmakausi. Halutessasi voit myös muokata opintosuunnitelmasi nimeä. Klikkaa lopuksi Luo suunnitelma -painiketta.
  6. Klikkaa Koulutus-otsikkoa, jotta valinta-avustin avautuu sivun oikeaan reunaan ja valitse suunnitelmaasi opinto-oikeutesi mukainen KOULUTUS:
    1. PED100 Suomenkieliset perus- ja lukio-opetukseen suuntautuvat opinnot 60 op
    2. PED200 Aikuisopetuksen tehtäviin suuntautuvat opinnot 60 op
    3. PED300 Englanninkieliset perus- ja lukio-opetukseen suuntautuvat opinnot 60 op
    4. PED500 Yliopistopedagogiikan opinnot 60 op
    5. PED600 Ruotsinkieliset perus- ja lukio-opetukseen suuntautuvat opinnot 60 op
    6. PED37AIK Aikuisopetuksen tehtäviin suuntautuvat opinnot 37 op, vain KM-tutkinnon suorittaneille
  7. Rakenteeseen kuuluvat opinnot tulevat suunnitelmaan automaattisesti. PED100 ja PED200 -kokonaisuuksien opiskelijat: ainedidaktiikan valinnat(PED00322 ja PED0071)tehdään klikkaamalla otsikosta valinta-avustin auki ja oikeat opintojaksot valitaan valinta-avustimessa.
  8. Suunnitelma tallentuu automaattisesti.

Erilliset erityisopettajan opinnot

Opintosuunnitelman luominen
  1. Kirjaudu Sisu-opintotietojärjestelmään.
  2. Aloita opintosuunnitelman tekeminen klikkaamalla Sisun mustasta yläpalkista Opintojen rakenne -sivulle.
  3. Klikkaa sitten UUSI OPINTOSUUNNITELMA -painiketta Opintojen rakenne -sivun yläosassa.
  4. Valitse avautuvasta ponnahdusikkunasta välilehti Omat koulutukset ja sieltä se erityisopettajan koulutus, johon sinulla on oikeus. Tässä valikossa voivat näkyä myös mahdolliset muut opinto-oikeutesi.
  5. Valitse seuraavaksi pudotusvalikosta kuluva opetussuunnitelmakausi. Halutessasi voit myös muokata opintosuunnitelmasi nimeä. Klikkaa lopuksi Luo suunnitelma -painiketta.
  6. Rakenteeseen kuuluvat opinnot tulevat suunnitelmaan automaattisesti. Suunnitelmaa ei tarvitse tallentaa erikseen.
Perusopintojen ja muiden opintojaksojen hyväksilukeminen

Erityispedagogiikan perusopinnoista (25op)hyväksiluetaan 20 op osaksi erillisiä erityisopettajan opintoja. Erityispedagogiikan perusopinnot hyväksiluetaan opintojaksoon “EDUK201P, Erityispedagogiikan perusopintoja 20 op”. Opintohallinto rekisteröi hyväksiluvun perusopinnoista valmistumisvaiheessa.

Muissa opintojaksojen korvaavuuksissa aloita korvaavuuden hakeminen Opintojen rakenne sivulta. Etsi opintosuunnitelmastasi yllä mainittu jakso ja avaa opintojaksoesite klikkaamalla sinistä koodia opintojakson kuvakkeessa. Avaa sitten Korvaavuudet-välilehti jonka alaosasta löydät otsikon Hyväksiluku -siirry hakemukseen- painike. Klikkaa sitä ja toimi täältä löytyvien hyväksilukuohjeiden mukaan, kohta “korvaavuuden hakeminen”. Muista liittää hakemukseesi todistus tai opintosuoritusote suorittamastasi opintojaksosta jolla haet korvaavuutta. Todistuksesta tai hyväksilukuhakemuksesta tulee käydä ilmi sen opintojakson sisältö, jolla korvaavuutta haetaan.

Erilliset monialaiset opinnot

Opintosuunnitelman luominen
  1. Kirjaudu Sisu-opintotietojärjestelmään.
  2. Aloita opintosuunnitelman tekeminen klikkaamalla Sisun mustasta yläpalkista Opintojen rakenne -sivulle.
  3. Klikkaa sitten UUSI OPINTOSUUNNITELMA -painiketta Opintojen rakenne -sivun yläosassa.
  4. Valitse avautuvasta ponnahdusikkunasta välilehti Omat koulutukset ja sieltä koulutus Erilliset suomenkieliset monialaiset. Tässä valikossa voivat näkyä myös mahdolliset muut opinto-oikeutesi.
  5. Valitse seuraavaksi pudotusvalikosta kuluva opetussuunnitelmakausi. Halutessasi voit myös muokata opintosuunnitelmasi nimeä. Klikkaa lopuksi Luo suunnitelma -painiketta.
  6. Rakenteeseen kuuluvat opinnot tulevat suunnitelmaan automaattisesti. Suunnitelmaa ei tarvitse tallentaa erikseen.

Erilliset kotitaloustieteen perus- ja aineopinnot

Opintosuunnitelman luominen
  1. Kirjaudu Sisu-opintotietojärjestelmään.
  2. Aloita opintosuunnitelman tekeminen klikkaamalla Sisun mustasta yläpalkista Opintojen rakenne -sivulle.
  3. Klikkaa sitten UUSI OPINTOSUUNNITELMA -painiketta Opintojen rakenne -sivun yläosassa.
  4. Valitse avautuvasta ponnahdusikkunasta välilehti Omat koulutukset ja sieltä “Muut erilliset opinnot”. Tässä valikossa voivat näkyä myös mahdolliset muut opinto-oikeutesi.
  5. Valitse seuraavaksi pudotusvalikosta kuluva opetussuunnitelmakausi. Halutessasi voit myös muokata opintosuunnitelmasi nimeä. Klikkaa lopuksi Luo suunnitelma -painiketta.
  6. Lisää rakenteeseen kotitaloustieteen perus- ja aineopinnot. Klikkaa otsikkoa Muut erilliset opinnot (K-MUUT-ERIL). Lisää oikeaan reunaan avautuvasta valinta-avustimesta suunnitelmaan opintokokonaisuudet EDUK500 Kotitaloustiede, perusopinnot ja EDUK540 Kotitaloustiede, aineopinnot
  7. Kun olet lisännyt kokonaisuudet, lisää myös aineopintoihin menetelmäopinnot. Kun kaikki valinnat on tehty, suunnitelma on valmis. Suunnitelmaa ei tarvitse tallentaa erikseen.

Erilliset käsityötieteen perus- ja aineopinnot

Opintosuunnitelman luominen
  1. Kirjaudu Sisu-opintotietojärjestelmään.
  2. Aloita opintosuunnitelman tekeminen klikkaamalla Sisun mustasta yläpalkista Opintojen rakenne -sivulle.
  3. Klikkaa sitten UUSI OPINTOSUUNNITELMA -painiketta Opintojen rakenne -sivun yläosassa.
  4. Valitse avautuvasta ponnahdusikkunasta välilehti Omat koulutukset ja sieltä “Muut erilliset opinnot”. Tässä valikossa voivat näkyä myös mahdolliset muut opinto-oikeutesi.
  5. Valitse seuraavaksi pudotusvalikosta kuluva opetussuunnitelmakausi. Halutessasi voit myös muokata opintosuunnitelmasi nimeä. Klikkaa lopuksi Luo suunnitelma -painiketta.
  6. Lisää rakenteeseen käsityötieteen perus- ja aineopinnot. Klikkaa otsikkoa Muut erilliset opinnot (K-MUUT-ERIL). Lisää oikeaan reunaan avautuvasta valinta-avustimesta suunnitelmaan opintokokonaisuudet EDUK600 Käsityötiede, perusopinnot ja EDUK640 Käsityötiede, aineopinnot
  7. Kun kaikki valinnat on tehty, suunnitelma on valmis. Suunnitelmaa ei tarvitse tallentaa erikseen.

Erilliset pätevöitymisopinnot varhaiskasvatuksen opettajaksi

Opintosuunnitelman luominen
  1. Kirjaudu Sisu-opintotietojärjestelmään.
  2. Aloita opintosuunnitelman tekeminen klikkaamalla Sisun mustasta yläpalkista Opintojen rakenne -sivulle.
  3. Klikkaa sitten UUSI OPINTOSUUNNITELMA -painiketta Opintojen rakenne -sivun yläosassa.
  4. Valitse avautuvasta ponnahdusikkunasta välilehti Omat koulutukset ja sieltä koulutus Varhaiskasvatuksen opettajan kelpoisuuden tuottavat erilliset opinnot kasvatustieteen kandidaateille ja kasvatustieteen maistereille. Tässä valikossa voivat näkyä myös mahdolliset muut opinto-oikeutesi.
  5. Valitse seuraavaksi pudotusvalikosta kuluva opetussuunnitelmakausi. Halutessasi voit myös muokata opintosuunnitelmasi nimeä. Klikkaa lopuksi Luo suunnitelma -painiketta.
  6. Rakenteeseen kuuluvat opinnot tulevat suunnitelmaan automaattisesti. Suunnitelmaa ei tarvitse tallentaa erikseen.
  7. Tarkista, että suunnitelma on ensisijainen suunnitelma. Muuta tarvittaessa uusi suunnitelma ensisijaiseksi valitsemalla uuden opintosuunnitelman luomispainikkeen oikealla puolella puolelta avautuvasta kolmen pisteen valikosta ja valitse MUUTA ENSISIJAISEKSI.