Sisu-ohje: Omat tiedot, suoritukset ja hakemukset

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Sisun päävalikossa olevalla Omat tiedot -sivulla voit tarkastella seuraavia tietoja: 

 • henkilötiedot
 • opiskeluoikeudet
 • maisterioptiot
 • ilmoittautumiset
 • suoritukset
 • hakemukset ja pyynnöt
 • ryhmät (esim. HOPS-ohjausryhmä)

Sivulla voit lisäksi muokata yhteystietojasi, hakea lisäaikaa sekä ladata opintosuoritusotteen ja opiskelutodistuksen

Perustiedot

Perustiedot-välilehdellä näet omat henkilötietosi, yhteystietosi, tietojen luovutuskäytännöt ja turvakiellot. 31.5.2021 alkaen voit muokata yhteystietoja, tietojen luovutusta ja asettaa yhteystietoja salaisiksi.  

Henkilötiedot 

Tässä osassa näet henkilötietosi. Et pysty itse muokkaamaan henkilötietojasi. Jos tiedoissa on virheitä, lue toimintaohjeet sivulta Yhteystiedot ja henkilötietojen päivitys.

Koulusivistyskieliä ovat suomi ja ruotsi eikä se siis välttämättä ole sama kuin äidinkielesi. Jos koulusivistyskielesi on jokin muu, katsotaan koulusivistyskielesi olevan ”muu kuin suomi tai ruotsi”. Voit lukea lisää koulusivistyskielestä artikkelissa Mikä on koulusivistyskieleni?
Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Klikkaamalla Näytä-painiketta henkilötunnuksen vierestä, näet järjestelmään kirjatun nykyisen henkilötunnuksesi. Klikkaamalla Aikaisemmat nimet ja henkilötunnukset näet käytöstä poistuneet tietosi, jotka ovat olleet voimassa ollessasi kirjoilla yliopistossa. 
Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Lue lisää henkilötietojen käsittelystä yliopistolla Opiskelijan ohjeissa artikkelista Tietosuojailmoitus

Yhteystiedot 

Tässä osassa voit tarkastella yhteystietojasi ja tarvittaessa muokata niitä. Voit muokata yhteystietojasi klikkaamalla oikeasta yläkulmasta Muokkaa. Ensisijainen sähköpostiosoitteesi on aina käyttäjätunnukseen liitetty helsinki.fi-osoite, joten sitä et voi muokata. 
Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Yhteystietojen asettaminen salaiseksi 

Tunnistat salaiseksi asetetut yhteystiedot Salainen-leimasta ja siitä, että näet tiedon vasta klikattuasi Näytä. Salattuja yhteystietoja ei välitetä eteenpäin. Salaiset yhteystiedot näkyvät vain yliopiston hallinnon työntekijöille, joilla on vaaditut katseluoikeudet opiskelijoiden henkilötietoihin. 

Voit merkitä salaiseksi seuraavat yhteystiedot: 

 • Puhelinnumero
 • Toissijainen sähköposti
 • Ensisijainen osoite
 • Toissijainen osoite
 • Kotikunta

Voit määrittää yhteystietosi salaiseksi klikkaamalla osion lopusta Yhteystietojen asettaminen salaiseksi. Valintaikkunassa voit määrittää, mitkä tiedot haluat salata. Jos jokin yhteystieto puuttuu, valintanappi ei ole aktiivinen. Kun olet valinnut salattavat yhteystiedot, klikkaa Tallenna. 

Tietojen luovutus 

Tässä osassa voit tarkastella ja määrittää, mihin tarkoituksiin sinun yhteystietojasi voidaan luovuttaa opiskelijarekisteristä. Klikkaamalla Muokkaa pääset määrittämään luovutuskäytännöt. Kun olet määrittänyt luovutusehdot, klikkaa Tallenna. Salaiseksi määritettyjä yhteystietoja ei luovuteta eteenpäin.
Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Turvakielto 

Näet yhteystiedoistasi, jos niille on asetettu turvakielto. Turvakiellon alaisia yhteystietoja ei tuoda Sisuun ollenkaan, joten ne eivät myöskään näy järjestelmässä. Turvakiellot tulevat väestörekisterikeskuksen tiedoista.

Opiskeluoikeudet

Opiskeluoikeudet-välilehdellä näet opiskeluoikeutesi ja niiden tilan. Näet opiskeluoikeuden tarkemmat tiedot klikkaamalla sen auki otsikkorivin nuolesta. 
Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Jos opiskeluaikasi on päättymässä, voit hakea lisäaikaa otsikkorivin oikeassa reunassa näkyvästä Hae lisäaikaa -napista (käytössä 31.5.2021 alkaen). Ennen kuin voit lähettää hakemuksen, sinun tulee viimeistellä ensisijainen opintosuunnitelmasi ja ajoittaa siihen sisältyvät opinnot. Lue ensin ohjeet lisäajan hakemiseen sivulta Jos opintoaikasi loppuu. Jos opiskeluoikeutesi ei ole aktiivinen ja opiskeluaikasi on päättynyt, näet siitä ilmoituksen otsikkorivillä. 

Opiskeluoikeuden perustiedot 

Tässä näet opiskeluoikeuden voimassaoloajan ja oikeuden myöntävän organisaation nimen (esim. tiedekunta). Klikkaamalla Lisätiedot näet tarkemmat tiedot oikeudesta. 
Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Rajauslaki kertoo, millä perusteella opiskeluoikeuden kestoa rajoitetaan. Tutkintoasetus kertoo mihin valtioneuvoston asetukseen esimerkiksi tutkinnon opintopistelaajuus perustuu. Myöntämispäivä on se päivämäärä, jolloin sinulle on opiskelijavalinnassa myönnetty opiskeluoikeus. Aloituspäivä on sen lukukauden ensimmäinen päivä, jolloin olet ilmoittautunut ensimmäistä kertaa läsnäolevaksi. Viimeisenä näet oikeuden myöntämisen perusteen. 

Opintojen eteneminen 

Opiskeluajan kuluminen -kohta näyttää opiskeluoikeutesi käytetyt ja jäljellä olevat lukukaudet sekä normaalit ja lakiperusteiset poissaolokaudet. Etenemistä osoittavat kuvaajat näkyvät vain tutkintoon johtavien opiskeluoikeuksien osalta, eli esimerkiksi Avoimen yliopiston opiskeluoikeuksien kohdalla niitä ei näy.

Valkoinen väri kuvaa käytettyä kautta, vihreä jäljellä olevaa lukukautta ja keltainen jäljellä olevaa poissaolokautta. Meneillään oleva lukukausi on puoliksi valkoinen ja puoliksi vihreä. 
Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Jos sinulle on myönnetty lisäaikaa, näet lisäajan lukukaudet erotettuna pystyviivalla. Meneillään oleva lisäajan lukukausi on puoliksi valkoinen ja puoliksi punainen ja jäljellä oleva on punainen. 
Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Näet sivulla myös mahdolliset aiemmin suorittamasi tutkinnot ja niiden tutkintonimikkeet. 
Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Läsnäolo 

Läsnäolo-kohdassa näet opiskeluoikeutesi viimeisten kolmen lukuvuoden läsnäoloilmoittautumiset. Klikkaamalla Aiemmat läsnäolot näet myös aiempien lukuvuosien ilmoittautumistiedot. 

Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

 

Koulutuspolku 

Tässä osiossa näet opiskeluoikeuteesi liittyvät vaihtoehdot, kuten maisteriohjelmat, joissa voit jatkaa opintojasi kandidaatin tutkinnon jälkeen. Vahvistetut valinnat on merkitty sinisellä väkäsellä ja vaihtoehdot sinisillä nuolilla. Lisää selitteitä näet kouluttautumiskaavion alta.  

HUOM! Vaihtoehdot voivat olla ehdollisia ja esimerkiksi maisteriohjelmiin voi olla tietyt ilmoittautumisajat. Lue lisää kandiohjelmasi maisterioptioista ja niiden ehdoista sivulla Jatkaminen maisteriohjelmaan.
Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Koulutuspolkuun liittyvät valinnat (esim. maisteriohjelman valinta) tehdään opintosuunnitelmassa. Lue lisäohjeet Sisu-ohjeesta Opintosuunnitelma

Muut opiskeluoikeuteen vahvistetut kokonaisuudet 

Tässä näet opiskeluoikeuteesi vahvistetut muut opinnot, joihin sinulle on myönnetty opiskeluoikeus. Näitä voivat olla esim. oikeus suorittaa valinnaisia opintoja. 
Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Muu kuin tutkintoon johtava koulutus 

Tutkintoon johtamattomien koulutusten kohdalla koulutuspolussa on vain suoritettavien opintojen tyyppi ja laajuus. Koulutukseen sisältyvät opintojaksot ja -kokonaisuudet on eritelty tarkemmin sen alla. Jos opinnoille on annettu rajoitettu suoritusaika, joka poikkeaa opiskeluoikeuden voimassaoloajasta, se näkyy heti kokonaisuuden alla olevalla tilarivillä. 
Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Ilmoittautumiset

Välilehdellä näet kaikki ilmoittautumisesi opetukseen. Voit lajitella luetteloa opintojakson nimen ja laajuuden sekä ilmoittautumisen tilan perusteella. Et voi ilmoittautua opetukseen tai päivittää ilmoittautumisia tätä kautta.

Lue lisää opetukseen ilmoittautumisesta sivulla Miten ilmoittaudun kursseille ja tentteihin?
Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Suoritukset

Suoritukset-välilehdellä näet kaikki opintosuorituksesi ja voit ladata varmennetun opintosuoritusotteen (31.5.2021 alkaen). Katso tarkemmat ohjeet suoritusotteen lataamiseen sivulta Tilaa opintosuoritusote.

Ylimpänä näet suorittamasi opintokokonaisuudet ja niihin sisältyvien opintojaksojen suoritukset. Kokonaisuuksien otsikon alla näkyvät myös suoritetut tutkinnot. Seuraavana näet yksittäisten opintojaksojen suoritukset ja viimeisenä osasuoritukset. 

Voit järjestää suoritukset nimen, laajuuden, arvosanan tai suorituspäivän perusteella. Oletuksena suoritukset on järjestetty uusimmasta vanhimpaan. 
Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Oletuksena näet vain hyväksytyt suoritukset. Voit tarkastella hylättyjä ja vanhentuneita suorituksia klikkaamalla välilehtien alta Hyväksytyt suoritukset ja vaihtamalla valintaa pudotusvalikosta. 
Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Näet suorituksen tai osasuorituksen lisätiedot klikkaamalla sen riviä, jolloin oikeaan reunaan aukeaa sivupaneeli. Lisätiedoista näet suorituksen tilan, vanhentumispäivän, hyväksyjän, vastuuorganisaatiot ja mahdolliset opettajan kirjaamat lisätiedot. 
Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Jos olet suorittanut opinnon useaan kertaan, näet muut suorituskerrat sivupaneelin alareunasta. Muita suorituskertoja ovat samalle opintojaksolle tehdyt suoritusmerkinnät, joiden arvosana tai laajuus eivät ylitä valittuna olevaa suoritusta.

Jos jokin suoritus on vanhentumassa vuoden sisällä, näet sen kohdalla luettelossa ja sivupaneelin lisätiedoissa varoituksen "Suoritus vanhenee" ja päivän, jolloin suoritus vanhentuu. Lue lisää opintojen vanhentumisesta sivulla Opintojen vanhentuminen.
Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

 

Osasuoritusten kohdalla voit lisäksi tarkastella suorituksen arvioinnin tietoja sivupaneelin alareunasta. Arvioinnin tiedoissa näkyvät arvosana kirjallisessa muodossa, tarkentava sanallinen arviointi, vastaavan arvostelijan nimi, suorituskieli ja -päivä, arviointiperusteet, mahdollisen palautetilaisuuden ajankohta sekä arviointien arvosanajakauma. 
Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Hakemukset ja pyynnöt

Välilehdellä näet kaikki Sisussa tekemäsi hakemukset ja pyynnöt sekä niiden tilan. Voit myös liittää aiemmin lähettämääsi hakemukseen liitteitä, kun klikkaat hakemuksen auki. 
Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Sisussa tehtäviä hakemuksia ovat (31.5.2021 alkaen): 

 • opintoluonnos
 • hyväksilukeminen
 • kokonaisuuden koostamisen hakeminen
 • lisäajan hakeminen
 • valmistumispyyntö

Itse hakemukset tehdään Sisussa pääasiassa opintosuunnitelman kautta.

Ryhmät

Välilehdellä näet kaikki kohde- ja ohjausryhmät, joihin sinut on lisätty tai joihin kuulut automaattisten esimerkiksi opiskeluoikeutesi perusteella. 
Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Kohderyhmiä (esimerkiksi tietyn opintosuunnan opiskelijat) käytetään valintakriteereinä, kun ilmoittaudut opetukseen Sisussa. Ohjausryhmiä käytetään opintojen ohjauksessa. Et voi itse muokata ryhmätietoja. Ota yhteyttä opiskelijaneuvontaan tai HOPS-ohjaajaasi, jos tiedoissa on virheitä. 

Lue lisää HOPS-ohjauksesta sivulla Opintojen suunnittelu ja HOPS-ohjaus.

Maksetut maksut

Välilehdellä näet listan Sisun kautta maksamistasi vapaaehtoisista maksuista lukuvuosittain. Vapaaehtoisia maksuja voivat olla esim. osakunnan tai ainejärjestön jäsenmaksut. Mahdolliset mitätöidyt maksut näet sivun lopussa.
Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.