Övergången i korthet
Sisu ersatte WebOodi som universitetets studieförvaltningssystem 31.5.2021. Systemet har tagits i bruk stegvis ända sedan år 2017. Systemet utvecklas på basis av responsen, och nya funktioner tas ständigt i bruk.
Vad förändrades med Sisu?
Varje student ska ha en studieplan i Sisu. Till att börja med räcker det att du lägger till de studieavsnitt som du vill anmäla dig till eller som du kommer att få en prestationsanteckning för. Om du behöver hjälp med att göra eller uppdatera din plan kan du kontakta Studentservicen, Sisu-tutorerna eller din ISP-handledare. Läs mer i anvisningen Studieplanering och ISP-handledning.
Du behöver en studieplan för att kunna anmäla dig till studier, ta ut examen och göra elektroniska ansökningar i Sisu. Studieprestationer som ska registreras i Sisu syns inte heller korrekt i din studieplan om du inte först har lagt till studieavsnitten i planen och valt prestationssätt för dem. Studieprestationerna registreras ändå i Sisu som delprestationer på sidan Min profil. I det fallet måste du be Studentservicen korrigera prestationsuppgifterna i efterhand. Läs mer om delprestationer på sidan Vanliga frågor om Sisu.
Studieplanen hjälper dig att hålla dig informerad om hur studierna framskrider. Studieplanen berättar i visuell form vilka studier du redan har genomfört och vilka prestationer som ännu behövs för examen. Din handledande lärare kan direkt i Sisu ge dig respons angående din studieplan och hen kan också svara på frågor via Sisu.
En tydlig förändring jämfört med WebOodi för dig som student är att du ska planera studierna innan du anmäler dig till undervisningen. I praktiken går det till så att du först lägger till kursen i din studieplan och sedan gör den egentliga kursanmälan. Planeringen och schemaläggningen betyder emellertid inte att studieutbudet blir snävare. Alla studieavsnitt som erbjuds vid Helsingfors universitet finns också i Sisu. Studieplanen behöver inte heller vara färdig på en gång, du kan flexibelt redigera studieplanen när studierna framskrider.
Du kan lära dig mer om Sisu från videon ovan (textad på svenska). Du kan också titta på videon på YouTube.