Vanliga frågor om Sisu

Instruktionen hör till följande teman

Genom att välja utbildningsprogram ser du förutom de allmänna anvisningarna också utbildningsprogrammets eventuella egna innehåll. För att se Öppna universitetets instruktioner behöver du inte välja utbildningsprogram.

På den här sidan hittar du svar på de vanligaste frågorna om Sisu. Om du inte hittar svar på din fråga, kontakta studentservicen teller skicka in ditt utvecklingsförslag med responsknappen i högra nedre hörnet. 

Du hittar alltid länken till Sisu i Studietjänstens huvudmeny. De viktigaste uppgifterna om Sisu och det stöd som finns tillgängligt för dess användning hittar du på sidan Sisu-instruktioner för studerande. På temasidan Sisus systeminstruktioner hittar du alla systeminstruktioner för Sisu.

Studieplanen

De egentliga instruktionerna för att skapa och redigera studieplanen hittar du på sidan Sisu-instruktion: Studieplanen.

Varför behöver jag en studieplan?

I Sisu startar anmälningen till genomföranden såsom kurser och tentamina, ansökningar samt själva examensprocessen alltid genom studieplanen. Studieplanen hjälper dig att hålla reda på din studieframgång och visar i visuell form vilka studier du har avslutat och vad som ännu saknas för din examen.

Kan jag välja studier fritt?

När du skapar en plan i enlighet med din studierätt i Sisu är strukturen för din examen och dess obligatoriska studieavsnitt redan förberedda i planen. Det finns även delar i strukturen, där du kan välja mellan flera alternativa avsnitt efter eget tycke, och delar, där du fritt kan välja helheter eller studieavsnitt från ditt eget eller andra utbildningsprogram.

Vad måste studieplanen innehålla?

Som minst måste din plan innehålla de studieavsnitten du vill anmäla dig på. Men om du håller på att avsluta dina studier, måste din studieplan innehålla alla studier för din examen placerade på rätt ställen. I alla delar av strukturen där det finns en angiven minimiomfattning måste det stå "delarna är utförda". Om det finns helheter i planen där inget minimipoängantal är angivet och där det står "inga val gjorda", kan du fortfarande ansöka om examen om den totala omfattningen för examen är uppfyllt. Sådana är till exempel valfria helheter, valfria studieavsnitt eller andra studier.

Varför kan jag inte ansöka om förlängd studietid eller utexaminering genom min studieplan och varför är planen "mot reglerna"?

Om din studieplan är gjord för en undervisningsplansperiod som inte längre är i kraft, kan du inte använda Sisus elektroniska ärendehantering och din plan är "mot reglerna". Du måste antingen uppdatera din plan enligt anvisningarna eller göra en ny studieplan. Undervisningsplansperioden för din studieplan visas under planens rubrik. Instruktioner för att uppdatera en föråldrad studieplan hittar du på sidan Sisu-instruktion: Uppdatering av studieplaner som gjorts före 1.8.2020.

För att kunna ansöka om förlängning måste alla delar av planen vara i "val gjorda" eller "delarna är utförda", samt studierna på tidslinje. Anvisningar för att ansöka om förlängd studietid hittar du på sidan Sisu-instruktion: Ansökan om förlängd studietid.

En ansökan om utexaminering lyckas när alla delar är i "delarna är utförda". Anvisningar för att ansöka om utexaminering hittar du på sidan Sisu-instruktion: Ansökan om utexaminering.

Vad ska jag göra om jag inte kan lägga till studier på det ställe jag vill ha dem i min studieplan?

Om det finns ett studieavsnitt i din examensstruktur som du redan har utfört, men som du har utfört med en annan kod, kontrollera först koden från dina studieprestationer i Sisu i din profil på Prestationer-fliken och se sedan om studieavsnittet du har utfört finns som en ersättande studier. Instruktioner för att välja ersättande studier hittar du i kapitlet Kursinformationsbroschyren på sidan Sisu-instruktion: Studieplanen.

Om du vill ersätta ett obligatorisk studieavsnitt i examensstrukturen med ett annat avsnitt som inte finns i ersättande studier, eller om du vill avvika från examensstrukturen på annat sätt, måste du lämna in en ansökan i det fria redigeringsläget. I det fria redigeringsläget kan du också placera redan utförda studier på den plats du önskar, även om Placera i studieplanen-balken enbart skulle tillåta dig att placera dem som valfria studier. Anvisningar för ansökningar i det fria redigeringsläget hittar du på sidan Sisu-instruktion: Ansökningar som görs i det fria redigeringsläget.

Hur lägger jag till valfria helheter eller studieavsnitt till Studiestruktur?

Om det finns i din examens struktur en plats för valfria studiehelheter, kan du lägga till helheten där. Instruktioner för hur du söker efter och lägger till valfria helheter och studieavsnitt finns i kapitlet Söka studieavsnitt och studiehelheter på sidan Sisu-instruktion: Studieplanen.

Om det inte finns plats för valfria helheter i din studieplan, kan du lämna en ansökan i det fria redigeringsläget. Instruktioner för det fria redigeringsläget hittar du på sidan Sisu-instruktion: Ansökningar som görs i det fria redigeringsläget.

Du kan utforska utbudet av valfria studier till exempel på fakultetsspecigika sidor som du hittar på samlingsidan Valfria studier eller genom att söka efter kurser och tentamina i Studietjänstens kurssök.

Hur placerar jag de utbytesstudier jag har planerat i Sisus struktur?

Om du avser att genomföra obligatoriska studier för din examen under utbytet, se instruktionerna på sidan Sisu-instruktion: Hur obligatoriska studier som genomfors under studentutbyte antecknas.

Om du däremot avser att genomföra valfria studier för din examen under utbytet, se instruktionerna på sidan Sisu-instruktion: Studieutkast.

Kan jag planera och genomföra magisterstudier även om jag inte har avslutat min kandidatexamen än?

Ja, du kan om du har beviljats rätt till både kandidat- och magisterexamen. I tvåstegsutbildningar görs studieplanerna för kandidat- och magisterfasen i samma plan. Magisteroptionen bekräftas först när du har avslutat din kandidatexamen, men du kan börja planera magisterstudier när som helst. Din magisteroption kan du se på Studiestruktur-sidan genom att klicka på rubriken på den översta nivån. Instruktioner för att välja magisterprogram hittar du på sidan Sisu-instruktion: Val av magisteroption.

Räcker det med en studieplan om jag har flera studierätter samtidigt?

Nej, det räcker inte. Studieplaner är specifika för varje studierätt, så en primär studieplan måste göras separat för varje studierätt.

Hur vet jag vilka studier jag ska genomföra varje läsår och hur hittar jag dem i Sisu?

En översikt av studierna i din examen och en mer detaljerad examensstruktur, det vill säga inkluderade enskilda studier, kan du se på sidan Examens omfattning och struktur.

De obligatoriska studierna som ingår i din examen kan du också se i Sisu efter att du har skapat en studieplan. När du har gjort nödvändiga val i din plan och lagt till valfria studier i din plan, kan du också se dem genom din plan. Anvisningar för att skapa och redigera en studieplan hittar du på sidan Sisu-instruktion: Studieplanen. Dessutom kan du bläddra bland andra studier i Studietjänstens kurssökning eller via de fakultetsspecifika sidorna som finns på samlingsidan Valfria studier.

I Sisu kan du dessutom utnyttja eventuell tajmingsmodell som ditt utbildningsprogram erbjuder, vilket gör att du får en rekommenderad studiegång som visas på Sisus Tidslinje-sida. Du kan läsa mer om tajmingsmodeller i kapitlet Planering av studieschemat på sidan Sisu-instruktion: Studieplanen.

Jag har avklarat studier som jag inte vill använda i min examen, vad gör jag med dem i Sisu?

Alla avklarade studier syns i Sisu i Min profil-sidan på fliken Prestationer. Om du inte vill binda vissa prestationer till din examen, kan du ta bort studieavsnitt från Studiestruktur genom att klicka i urvalshjälparen på Ta bort-knappen, där det finns en papperskorgikon. För valfria studier syns knappen direkt, men för obligatoriska och alternativa studier kan du behöva först öppna det fria redigeringsläget från urvalshjälparens tilläggsmeny med tre punkter.

Du kan när som helst beställa ett separat prestationsutdrag för alla studier du har avklarat vid Helsingfors universitet. Anvisningar för att beställa ett prestationsutdrag hittar du på sidan Beställ studieprestationsutdrag.

Anmälan till undervisning

Hur anmäler jag mig till kurserna i Sisu?

I Sisu ska du först lägga till studieavsnittet till din primära studieplan innan du anmäler dig. Innan du faktiskt anmäler dig för undervisningen väljer du också i Sisu prestationssättet (till exempel om du genomför studieavsnittet som en föreläsningskurs eller genom tentamen). Du kan göra den faktiska anmälan till kurser och tentamina via Anmälan-sida. Du kan läsa mer om anmälan på sidan Hur anmäler jag mig till kurser och tentamina? och detaljerade instruktioner finns på sidan Sisu-instruktion: Anmälning till undervisning och tentamen.

Varför ser jag inte någon undervisning i studieavsnittet till vilken jag kunde anmäla mig?

Om du inte ser några prestationssätt eller undervisning i kursbroschyren, kontrollera att studieavsnittets version är enligt det pågående läsårets. Du ser versionen under avsnittets namn i kursbroschyren. Instruktioner för att byta version finns på sidan Sisu-instruktion: Uppdatering av studieavsnittets eller studiehelhetens version i studieplanen.

Om studieavsnittets kod har ändrats kanske du inte alls kan se framtida undervisning under den gamla koden. Då kan du till exempel försöka söka undervisningen på studieavsnittets namn i Studietjänstens kurssökning. Du kan också kontrollera vad det nyaste utbildningsprogrammets struktur innehåller genom att skapa en ny studieplan i Sisu för den senaste versionen. På så sätt kan du jämföra eventuella skillnader med din primära plan och enklare hitta undervisning, som normalt finns i de nyaste versionerna. När du har hittat en ny eller alternativ kod kan du lägga till den i din plan och därefter anmäla dig till undervisningen. Instruktioner för att lägga till valfria studier i din plan finns på sidan Sisu-instruktion: Studieplanen och för att byta obligatoriska studier på sidan Sisu-instruktion: Ansökningar som görs i det fria redigeringsläget.

Hur anmäler jag mig till Öppna universitetets kurser?

Anmälan till öppna universitetsstudier görs undantagsvis genom kurssidan.

  • Om du endast studerar öppna universitetsstudier anmäler du dig endast till undervisningen på kurssidan, och du behöver inte göra någon studieplan i Sisu. 
  • Om du är en examensstudent vid Helsingfors universitet, börja anmälan från Sisu. Lägg först till studieavsnittet i din studieplan, om det inte redan syns där. Välj sedan prestationssätt och undervisning. Slutligen guidar Sisu dig till att genomföra anmälan på kurssidan.

Obs. För sommaren 2024 piloteras anmälan i Sisu för öppen undervisning för första gången. Så på vissa kurser anmäler sig studenter i Sisu. Som examensstudent behöver du inte lämna Sisu. Om du endast studerar öppna universitetsstudier kan du fortfarande börja på kurssidan, där du kommer att vägledas att betala för studierna och anmäla dig till Sisu.

Hur anmäler jag mig till omtentamen?

Om du redan har genomfört studieavsnittet med godkänt vitsord, hittar du anmälan till omtentamen när du öppnar studieavsnittsinformationen och väljer rätt läsårsversion av studieavsnittet, dvs. versionen för läsåret då du genomförde avsnittet. För att få fram omtentamen kan du alltså bli tvungen att byta version för studieavsnittet, t.ex. till föregående läsårs version. I vissa fall finns det ingen omtentamen i de tidigare versionerna heller. I sådana fall ska du kontakta Studentservicen för att anmäla dig. Kontaktinformation till studentservicen hittar du på sidan Studentrådgivning.

Om du ännu inte har en godkänd prestationsanteckning för studieavsnittet kan du anmäla dig till omtentamen på normalt vis utan att behöva växla mellan versioner av studieavsnittet. Välj ett lämpligt tentamenstillfälle från studieavsnittsinformationen och anmäl dig.

I vissa fall kan omtentamen ha en annan kod än det ursprungliga studieavsnittet. Då kommer prestationen att förekomma två gånger i din plan, men du kan radera den överflödiga prestationen senare i det fria redigeringsläget. Instruktioner för att använda det fria redigeringsläget hittar du på sidan Sisu-instruktion: Ansökningar som görs i det fria redigeringsläget.

Varför blir min kursanmälan avslagen?

När din anmälan avslås, informerar Sisu om anledningen till avslaget. Kontrollera att följande är i ordning innan du anmäler dig igen:

  • Du har amält dig närvarande för kursens starttermin.
  • Du har en giltig studierätt för hela kursens varaktighet.
  • Du har lagt till studieavsnittet i Studiestruktur (den primära studieplanen).
  • Du har valt rätt prestationssätt för studieavsnittet.
  • Du anmäler dig via Anmälan-sida eller kalendern.
  • Du har gjort en uppdatering av studieplanen eller en ny studieplan, om din nuvarande plan skapades före den 1.8.2020.
  • Om du har flera studierätter, se till att du anmäler dig via rätt studieplan.

Om du uppfyller grundkraven och fortfarande inte blir godkänd till kursen, kan orsaken vara att du inte får plats på kursen eller att det finns prioritering eller uteslutande kriterier i urvalet. Kontrollera mer noggrant från instruktionen På vilken grund väljs studerande till kursen?

Kan jag anmäla mig till undervisning trots att min studieplan meddelar att studierätten måste bekräftas?

Ja, det kan du. Meddelandet syns i din studieplan t.ex. om din studieinriktning bekräftas först i ett senare skede efter antagningen. I regel brukar detta inte vara ett hinder för att anmäla sig till undervisning, såvida  studierätten inte är ett kriterium för att komma med på en viss kurs. I sådana fall kan du kontakta Studentservicen. Kontaktinformation till studentservicen hittar du på sidan Studentrådgivning.

På vilka grunder antas studenter till kurser i Sisu? 

För att komma med på en kurs måste du ha en giltig studierätt och vara närvaroanmäld. Studieavsnittet ska också finnas i din primära studieplan. I vissa fall måste du också ha genomfört de tidigare studier som krävs. Dessutom kan antagningsordningen beroende på kursen ibland påverkas av till exempel antal genomförda studiepoäng, årskurs, studieinriktning eller huruvida du är utbytesstuderande eller inte. De studenter som uppfyller villkoren antas automatiskt till kursen, men om det finns plats på kursen kan också andra studenter antas.

I Sisu kan du se från studieavsnittsbroschyren och bekräftelsefönstret för anmälan vilka grunder studenter väljs till kursen på. Oftast väljs studenter på andra kriterier än snabbhet.

För att bli antagen till kursen måste grundkraven vara uppfyllda. I vissa fall måste också vissa tidigare studier ha fullgjorts. Dessutom kan t.ex. antalet utförade studiepoäng, nivå, studieinriktning eller om man är utbytesstudent eller inte, påverka ordningen för godkännandet. Vanligtvis väljs studenter som uppfyller kraven automatiskt till kursen efter att anmälningsperioden avslutats. Om det fortfarande finns plats på kursen kan även andra komma in. Du kan läsa mer om anmälningskriterier i instruktionen På vilken grund väljs studerande till kursen?

Jag har anmält mig till en kurs som jag inte tänker genomföra? Vad ska jag göra?

Annullera anmälan eller, om kursen redan har startat, avbryt presatationen på Anmälan-sida. Så frigör du din plats för möjligtvis en annan student och får inte onödiga meddelanden om kursen. När du också tar bort kursens undervisning från din kalender störs du inte av onödiga kalenderhändelser. Instruktioner för att annullera anmälan och avbryta prestationen samt för att ta bort undervisning från kalendern hittar du på sidan Sisu-instruktion: Anmälning till undervisning och tentamen.

Kan jag anmäla mig till kurser även om jag inte är närvaroanmäld? 

Nej. Du ska alltså först anmäla dig som närvarande och sedan kan du anmäla dig till kurser. Din närvaroanmälan måste vara i kraft vid kursens början.

Prestationen kan bara registreras för terminen du har anmält sig närvarande.

Måste studierna också vara schemalagda i Sisu innan jag anmäler mig? 

Studierna behöver inte vara schemalagda för att man ska kunna anmäla sig till kurser.

Jag har anmält mig i en viss grupp, men undervisningen för en annan grupp visas också i min studiekalender. Hur tar jag bort den extra gruppen?

Det kan handla om en gemensam undervisningstid för grupperna, som har lagts till för båda eller alla grupper, där Sisu endast visar namnet för den första eller sista gruppen i ordningen. I det här fallet ska undervisningstiderna inte tas bort, eftersom de hör till din grupps undervisning. Om nödvändigt kan du jämföra gruppens tidsschema i undervisningens information med studieavsnittsbroschyren eller kurssida och de händelser som visas i din kalender för att försäkra dig om att det verkligen är en undervisningstid avsedd för din grupp.

Kalendern kan dock också innehålla verklig undervisning för en annan grupp om du tidigare har valt flera grupper och slutligen bara valts till en. Du kan ta bort överskottiga grupper från din kalender genom att avmarkera "Visa händelserna i kalendern" i kalenderns urvalshjälparen.

Skärmdump av Visa händelserna i kalendern -knappen

Studieprestationer fattas

Varför matchar inte antalet studiepoäng och genomsnittsbetyget som visas på förstasidan i Sisu med studieprestationsutdraget?

Sisu visar på förstasidan endast studiepoäng från de prestationer som ingår i din studieplan. Den verkliga antalet poäng för alla dina studier kan du se i Sisu i din profil på fliken Prestationer. Mer detaljerade instruktioner hittar du under instruktionen Lägga till studieprestationer som saknas i planen.

Varför visas studieavsnittet som en delprestation på sidan Mina uppgifter?

När en lärare har gett ett betyg för en kurs eller tentamen i Sisu, visas det omedelbart för dig som en delprestation. Under nästa natt konverteras den automatiskt till en fullständig studieprestation av studieavsnittet, så det visas som avklarat även i din studieplan. Detta förutsätter dock att du har valt en prestationssätt för studieavsnittet. Om du inte har valt ett prestationssätt, måste delprestationen manuellt ändras till en fullständig studieprestation av Studentservicen.

Om din delprestation inte omvandlas till en fullständig studieprestation under natten, kontakta studentrådgivningen. Du hittar kontaktuppgifterna till studentrådgivningen på sidan Studentrådgivning.

Delprestationer räknas med i det totala antalet studiepoäng och Kela får information om poäng för delprestationer för uppföljning av studieframsteg.

Vad ska jag göra om mina gamla prestationer inte automatiskt visas i min studieplan?

Om en saknande prestation är markerat i Sisu som motsvarande studieavsnitt, kan du lägga till den själv i din plan. Om den kurs du har genomfört är markerad som motsvarande på studieavsnittets kursinformationsbroschyr, kan du lägga till den från Motsvarighet och ersättande studier-fliken genom att klicka på radioknappen bredvid det motsvarande studieavsnittet. Du behöver inte spara valet separat. Instruktioner för att välja motsvarande studier hittar du på sidan Sisu-instruktion: Studieplanen. Om motsvarigheten inte är markerad, kan du ansöka om att lägga till prestationen i din plan genom det fria redigeringsläget. Instruktioner för användning av det fria redigeringsläget hittar du på sidan Sisu-instruktion: Ansökningar som görs i det fria redigeringsläget.

Jag har en prestation från äldre examenskrav som motsvarar ett studieavsnitt i grundstudierna. Men Sisu erkänner inte det. Hur får jag den att synas?

Sisu kontrollerar att prestationens kod stämmer överens med studieavsnittet i din plan. Det räcker alltså inte med samma namn. Om kursen du har slutfört är markerad som motsvarande på studieavsnittets kursinformationsbroschyr, kan du lägga till den från Motsvarighet och ersättande studier-fliken genom att klicka på radioknappen bredvid vilket motsvarande studieavsnitt som helst. Du behöver inte spara valet separat. Instruktioner för att välja motsvarande studium hittar du på sidan Sisu-instruktion: Studieplanen. Om broschyren inte har information om motsvarigheter, kan du ansöka om att lägga till prestationen i din plan i det fria redigeringsläget. Instruktioner för att använda det fria redigeringsläget hittar du på sidan Sisu-instruktion: Ansökningar som görs i det fria redigeringsläget.

Tillgodoräknande

Hur får man kurser som man har genomfört på annat håll med i Sisu? (utbytesstudier, JOO-studier)

Om du har genomfört kurser eller tentamina någon annanstans än vid Helsingfors universitet kan du göra en ansökan om ersättning eller inkluderande direkt genom studieplanen i Sisu. Du kan läsa mer i instruktionen Tillgodoräknande av studier och kompetens samt Sisus användarinstruktion Sisu-instruktion: Ansökan om tillgodoräknande.

Hur gör jag för att få tillagda i min studieplan de studier som är kopplade till någon annan examen eller helhet som genomförts vid Helsingfors universitet?

Gör en ansökan om inkluderande i Sisu om de studier du har genomfört ingår i en tidigare avlagd

  • examen som har avlagts vid Helsingfors universitet, eller
  • studiehelhet som har genomförts vid Helsingfors universitet eller vid det Öppna universitetet. 

Du kan läsa mer i instruktionen Tillgodoräknande av studier och kompetens samt Sisus användarinstruktion Sisu-instruktion: Ansökan om tillgodoräknande.

Studieutbudet

Var hittar jag de obligatoriska studiernas utbud i Sisu?

För de obligatoriska studierna hittar du den tillgängliga undervisningen direkt i Sisu i kursinformationsbroschyren under Prestationssätt-fliken. Kursinformationsbroschyren öppnas genom att klicka på kurskoden i studieplanen på sidan Studiestruktur.

Var hittar jag utbudet av valfria studier i Sisu?

Det är mer praktiskt att bläddra i utbudet av valfria studier via temasidan Valfria studier och de fakultetsspecifika sidorna som finns där. När du har bestämt vilka valfria studier du vill genomföra kan du lägga till dem i din studieplan i Sisu. Du kan läsa mer om hur du lägger till valfria studier i instruktionen Redigera studieplanen.

Du kan också söka efter kommande kurser via Studietjänstens kurssökning. När du har hittat en kurs som passar dig kan du se studieavsnittets kod från kurssida och lägga till studieavsnittet i din studieplan i Sisu. Du kan läsa mer om hur du lägger till valfria studier i instruktionen Redigera studieplanen.

Var hittar jag mitt utbildningsprograms undervisningsutbud för nästa läsår?

De preliminära undervisningsprogrammen för utbildningsprogrammen för nästa läsår finns på sidan Var hittar jag studieutbudet? där de i huvudsak publiceras under mars. Välj önskat utbildningsprogram från menyn i sidans övre del. Undervisningen publiceras i Sisu och Studietjänstens kurssökning främst innan slutet av juni. Höstens undervisning publiceras dock senast i augusti och vårens undervisning senast i november.

Hur söker jag i Sisu rätten att genomföra begränsade valfria helheter?

Ansökan görs utanför Sisu. Du hittar varje fakultets ansökningsinstruktioner via temasidan Valfria studier.

Utexaminering

Jag vill ta ut min examen. Vad ska jag göra?

Vänta till dina sista prestationer är registrerade i Sisu, innan du lämnar in din ansökan om examensbevis. När du har genomfört alla studier som ingår i din examen och alla delar av studiestrukturen har statusen Delarna är utförda i din primära studieplan, leder Sisu dig till att ansöka om utexaminering. 

Om du inte kan lägga till tidigare genomförda studieprestationer själv, ska du ansöka om godkännande av dem. Det gör du i det fria redigeringsläget. Studentservicens närtjänster prioriterar ansökningar av studenter som ska utexamineras.

Du hittar mer information och närmare instruktioner på sidan Utexaminering.

Meddelanden som gäller studieplanen

Nedan har vi sammanställt de vanligaste meddelandena som gäller studieplanen och förklarat vad de betyder. Många meddelanden som gäller studieplanen kommer att övergå från att gälla en viss del av studieplanen till att gälla hela planen. Kontrollera i det fallet vilken del av studieplanen meddelandet ursprungligen gällde.

’Du har ingen studierätt som motsvarar din studieplan eller du har inte anmält dig till pågående termin.’

Om du har en giltig studierätt och är anmäld som närvarande, får du meddelandet att försvinna genom att skapa en ny studieplan. Se närmare anvisningar på denna sida under Studierätter.

'Planen följer inte strukturens regler. Redigera valen.'

Du måste eventuellt uppdatera din studieplan eller i vissa fall göra en helt ny plan. Se närmare anvisningar för hur du uppdaterar studieplanen här..

Felmeddelandet kan också bero på att du på något ställe i planen har gjort val som är mot reglerna. Du får meddelandet till exempel om du lägger till för många studiepoäng i en viss del, eller om du har lagt till ett studieutkast till en del som bara innehåller obligatoriska studier. Du får meddelandet också om du har gjort ändringar i det fria redigeringsläget (tas i bruk 31.5.2021) och inte anhållit om godkännande av dem. Felmeddelandet försvinner när du har korrigerat valen eller när utbildningsprogrammet har godkänt ändringarna och studierna är på rätt ställe i studieplanen.

’Val saknas'

Detta meddelande syns när du i minst en av studieplanens delar ännu inte har valt alla studier som behövs. Meddelandet övergår från att gälla den delen till att gälla hela planen. Om meddelandet t.ex. syns i delen Valfria studieavsnitt, syns det också på utbildningsprogrammets rad. När du har slutfört valen på rätt ställe i studieplanen, försvinner meddelandet även på programnivå.

’Frivilliga val’

Detta meddelande kommer upp i de delar av studieplanen där du om du vill kan välja en viss mängd fritt valbara studier, men inte är tvungen att välja något.

’Indirekta val’

Detta meddelande syns i studieplanen när du har placerat in samma studieavsnitt på två olika ställen i planen. Meddelandet övergår från att gälla den delen till att gälla hela planen. När den enskilda delen av planen korrigeras, försvinner meddelandet även på programnivå.

’Krävs separat godkännande’

Meddelandet gäller studiehelheter. Du måste ansöka om godkännande av studiehelheten i Sisu innan du kan ta ut examen. Funktionen för ansökningar tas i bruk 31.5.2021. 

’Ansökt om godkännande’

Du har i en viss del av planen lagt till avvikande innehåll och ansökt om godkännande av studierna i Sisu.

'Ej bekräftad'

Meddelandet visas också när du planerar studier i magisterexamen medan din kandidatexamen pågår. Du ser meddelandet även i samband med din studieinriktning tills din inriktning bekräftats av studentservicen.