Lähtökuopissa - ohjeita vaihtoon valitulle

Valitse koulutusohjelma

Hae koulutusohjelmaa

Kandiohjelmat

Maisteri- ja lisensiaattiohjelmat

Tohtoriohjelmat

Palauta oletusarvoihin

Ohje on tarkoitettu sekä vanhoissa koulutuksissa että uusissa koulutusohjelmissa opiskeleville. 

Ennen kun pääset aloittamaan vaihtoseikkailusi, on sinun muistettava huolehtia vielä muutamista tärkeistä asioista. Vaihtoon lähtijän muistilistaan on kerätty tärkeimmät asiat lähtemiseen ja ulkomaille muuttamiseen liittyen.

Vaihtoon lähtijän muistilista

Muistilista opiskelijavaihtoon lähtijälle

 • Osallistu vaihtoon valittujen infotilaisuuteen sekä lähtöorientaatioon.
 • Olethan hakenut vaihtoyliopistoosi sen hakuaikojen puitteissa. Lue lisää täältä.
 • Olethan myös lukenut ja hyväksynyt apurahan ehdot sähköisesti Mobility Online -tililläsi. Lue lisää apurahasta täältä.
 • Tee Kelaan opintotuen muutosilmoitus sekä asumistukihakemus, liitteeksi tarvitset vaihtoaikatodistuksen (Student Exchange Certificate). Lue lisää alta sekä Kelan sivuilta.
 • Ilmoita Kelaan ja Digi- ja väestötietovirastoon väliaikaisesta muutosta ulkomaille. Lue lisää Kelan ja Digi- ja väestätietoviraston sivuilta.
 • Ilmoittaudu läsnäolevaksi Helsingin yliopistoon myös vaihtosi ajaksi.
 • Hoida asumiseen liittyvät järjestelyt. Lue vinkkejä alta.
 • Hanki lentoliput vasta kun olet saanut hyväksymistiedon vaihtoyliopistostasi. Lentoliput kannattaa hankkia vaihto- tai peruutusturvalla. Peruutusturvan ostaminen on erityisen kannattavaa koronapandemian aiheuttaman poikkeustilanteen aikana.
 • Varmista, että sinulla on kattava vakuutus. Lue lisää alta.
 • Seuraa Helsingin yliopiston vaihdossa olevien tai sitä suunnittelevien opiskelijoiden Facebook-sivua Exchange Studies for University of Helsinki students.
 • Ilmoita mahdollisesta työskentelystä opiskelijavaihdon aikana aina Kelaan.
 • Lue myös Korona: tietoa vaihtoon lähteville ja vaihdossa oleville

Huom! Rekisteröitymisvaiheessa hakulomakkeelle kirjoittamasi sähköpostiosoite on se, jota käytetään kaikessa viestinnässä vaihtoon liittyen, muun muassa apurahaan liittyvissä asioissa. Erasmus-ohjelmassa saat vaihtosi jälkeen myös Euroopan komission EU Survey -kyselyn tähän osoitteeseen. Seuraa siis antamaasi sähköpostiosoitetta.

Jos olet lähdössä Erasmus-vaihtoon, muista myös seuraavat asiat:

 • Osallistu OLS-kielitestiin ennen lähtöä. Kutsu testiin saapuu noin kaksi kuukautta ennen vaihdon alkua.
 • Tulosta itsellesi Erasmus Student Charter. Lomakkeessa kerrotaan muun muassa oikeuksistasi ja velvollisuuksistasi Erasmus-vaihtoon tai -harjoitteluun liittyen.
 • Erasmus-opiskelijavaihtosi tilastoidaan aina sille tutkintotasolle, jolla olet vaihtoon lähtiessäsi. Jos et hakiessasi vielä ole suorittanut kandidaatin tutkintoa, mutta valmistut ennen vaihtosi alkamista, ilmoita kandidaatiksi valmistumisesta liikkuvuuspalveluihin, minkä perusteella Erasmus-vaihtojaksosi kirjataan maisteritasolle.

 

Student Exchange Certificate -todistus

Student Exchange Certificate on vaihtoaikatodistus, joka annetaan kaikille liikkuvuuspalveluiden kautta vaihtoon lähteville.

 • Todistukseen on merkitty vaihto-ohjelman ja -yliopiston nimi, vaihtoaika sekä maininta apurahasta.
 • Huom! Todistus ei ole vaihtoyliopiston hyväksymiskirje eikä tae siitä, että vaihtoyliopistosi olisi toimittanut liikkuvuuspalveluihin tiedon hyväksymisestä.
 • Ota Student Exchange Certificate mukaan vaihtokohteeseen. Voit tarvita sitä, kun kirjaudut vaihtoyliopiston opiskelijaksi tai kun haet oleskelulupaa.
 • Student Exchange Certificate -todistuksen kopiota käytetään liitteenä opintotuen muutosilmoituksessa, kun haet ulkomaan opintotukea.
 • Todistuksen saa sähköpostitse osoitteesta studentexchange@helsinki.fi. Se lähetetään noin kaksi kuukautta ennen vaihdon alkua (Erasmus+, Sveitsi ja Nordplus/Nordlys-vaihdot, EU-/ETA-alueen ulkopuoliset vaihdot: Amerikat ja Oseania) tai noin kaksi kuukautta Helsingin yliopiston vaihtovalintojen jälkeen  (EU-/ETA-alueen ulkopuoliset vaihdot: Aasia, Afrikka, Lähi-itä, Venäjä, Serbia, Georgia).
 • Jos vaihtoaikatodistusta tarvitsee aikaisemmin kuin yllä on mainittu, voi sitä pyytää sähköpostitse osoitteesta studentexchange@helsinki.fi.

Asumisen järjestäminen

Asumisen järjestäminen on omalla vastuullasi, toimi siis ajoissa! Asuntoa kannattaa ja voikin yleensä hakea vaihtoyliopiston kautta siinä vaiheessa, kun hakee vaihtoyliopistoon. Useimmat yliopistot auttavat ja ohjeistavat asunnon hankinnassa, vaikka esimerkiksi Erasmus- ja Nordplus-sopimuksiin ei kuulu velvoitetta asunnon järjestämisestä.

 • Tutustu vaihtoyliopistosi verkkosivuihin.
 • Lue aiemmin vaihdossa olleiden palautteita Mobility Onlinessa ja vaihtokertomuksia
 • Googlaa vinkkejä.
 • Hyödynnä sosiaalista mediaa; esimerkiksi vaihtoyliopiston omia Facebook-sivuja.

Hintataso ja myös asuntojen taso vaihtelevat maittain ja kaupungeittain. Suurkaupungeissa on kalliimpaa ja opiskelijakaupungeissa opiskelija-asunnot menevät nopeasti. Esimerkiksi Isossa-Britanniassa yliopistoasuntoloiden taso saattaa olla korkeampi kuin yksityisillä markkinoilla. Monissa maissa opiskelija-asuntoloissa asutaan kahden tai kolmen hengen huoneissa. Mieti, mikä vaihtoehto sopii sinulle parhaiten, mutta huomioi, että mitä joustavampi olet, sitä todennäköisemmin löydät asunnon.

Kansainvälinen opiskelija-asuminen on viime vuosina houkutellut ikävällä tavalla myös huijareita. Jos vuokraat asuntoa yksityisiltä markkinoilta, tee sopimus ja maksa takuuvuokra vasta paikan päällä asunnon nähtyäsi. Näin vältyt ikäviltä yllätyksiltä. Perehdy kohdemaasi asumiskulttuuriin - esimerkiksi Italiassa ja Espanjassa suulliset vuokrasopimukset ovat edelleen yleinen käytäntö. Pidä puolesi ja varmista mitä sovit!

Asunnon hankkiminen voi tuntua koko vaihtoprosessissa työläimmältä, mutta älä turhaudu - täysin asunnottomaksi kukaan vaihto-opiskelija ei ole vielä jäänyt!

Jos etsit kotimaassa asuntoosi vuokralaista vaihtosi ajaksi, voit vuokrata asuntosi esimerkiksi Helsinkiin saapuvalle vaihto-opiskelijalle.

Suomen sosiaaliturvan piirissä pysyminen

Kun muutat ulkomaille opiskelemaan alle vuodeksi, säilyt yleensä Suomen sosiaaliturvan piirissä ja voit saada Kelan etuuksia. Myös se, mihin maahan olet muuttamassa, vaikuttaa sosiaaliturvaasi. Lue lisää tästä sekä Kelan sivuilta.

Ulkomaille muutosta on aina ilmoitettava Kelaan, katso Kelan ohjeet.

Opintotuen muutosilmoituksen tekeminen ei ole sama asia kuin ulkomaille muutosta ilmoittaminen Kelaan, tee nämä erikseen.

Opintotuki ja asumislisä ulkomaille

Voit hakea opintotukea ulkomaille Kelan opintotuen muutosilmoituksella. Hae Kelasta myös asumislisää ulkomaille. Liitteeksi tarvitset todistuksen vaihtoajasta (Student Exchange Certificate, katso lisätietoa edeltä).

Jos olet lähdössä ulkomaille vaihtoon omatoimisesti, eli ns. Free moverina ja tarvitset opintotuen muutosilmoituksen liitteeksi todistuksen, ota yhteyttä studentexchange@helsinki.fi

 

Lisätietoa opintotuesta ja asumislisästä ulkomaille löydät Kelan verkkosivuilta kohdista Osa tutkinnosta ulkomailla ja Ilmoita muutoksista.

Muistathan palattuasi huolehtia siitä, että suoritusmerkintäsi päivitetään opiskelijarekisteriin mahdollisimman nopeasti. Muista myös ilmoittaa Kelaan paluustasi Suomeen. Lue lisää Kelan sivuilta kohdasta Paluu Suomeen

Vakuutus ja sairaanhoito

Ota kattava vakuutus kun lähdet opiskelijavaihtoon tai kansainväliseen työharjoitteluun! Vakuutussuojan tarpeeseen vaikuttaa se, minne olet lähdössä vaihtoon.

Huomioi, että vakuutusyhtiö voi linjata vakuutuksen ulkopuolelle esimerkiksi koronapandemiasta aiheutuvat kulut. Tämän vuoksi on tärkeää, että hankit mahdollisiin lentolippuihin itse peruutusturvan ja varaudut siihen, että vakuutuksesta huolimatta mahdollisesta vaihdon peruuntumisesta voi tulla sinulle kuluja.

Vaihdon peruuntuminen tai keskeytyminen voi johtua myös yksilöllisestä syystä, esimerkiksi onnettomuudesta tai luonnonkatastrofista. Tällöin kattava, koko vaihdon ajan voimassa oleva ja kriisiturvan sisältävä matkavakuutus voi korvata kuluja peruuntumisen tai keskeytymisen kuluja, joista opiskelija on muuten itse vastuussa.

Helsingin yliopiston opiskelijat kuuluvat tietyissä tilanteissa opiskelutapaturmalain vakuutuksen piiriin. Lisätietoja täältä. Halutessasi voit tulostaa englanninkielisen vakuutustodistuksen (pdf).

Vaihtokohteet EU/ETA- alueella ja Sveitsissä

Jos lähdet vaihtoon EU-/ETA-maahan tai Sveitsiin, tilaa hyvissä ajoin Kelasta eurooppalainen sairaanhoitokortti (EHIC). Jos et ehdi saada korttia ennen matkalle lähtöäsi, pyydä Kelasta väliaikainen todistus. EHIC kattaa lääketieteellisistä syistä välttämättömän sairaanhoidon oleskelumaassa. Lisätietoja saat Kelasta. Huom! EHIC ei kata Suomeen palaamisen kuluja esimerkiksi vakavan sairauden tai onnettomuuden vuoksi, joten hanki kattava matkavakuutus.

Pohjoismaissa on voimassa pohjoismainen sairausvakuutussopimus, eikä eurooppalaista sairaanhoitokorttia välttämättä tarvita.

Vaihtokohteet EU/ETA-alueen ulkopuolella

Jos lähdet vaihtoon Euroopan ulkopuolelle, tarkista vakuutusturvasi! Jotkut maat/yliopistot edellyttävät kattavan vakuutuksen hankkimista jo ennen oleskeluluvan hakemista. Vaikka kohdemaasi vaatisi, että hankit myös paikallisen, edullisen vakuutuksen (esim. Japanissa ja Venäjällä), huomiothan että se ei kata Suomeen palaamisen kuluja esimerkiksi vakavan sairauden tai onnettomuuden vuoksi. Hanki kattava vakuutus koko vaihtoajaksesi! Huomioi myös vastuuvakuutus.

Lääkkeet vaihdon tai harjoittelun aikana

Mikäli tarvitset lääkitystä vaihtosi tai harjoittelusi aikana, selvitä kohdemaan maahantulon lääkerajoitukset. Pyydä tarvittaessa lääkäriltä ns. eurooppalainen lääkemääräys, jolloin saat lääkkeen myös kohdemaastasi, jos lääkkeellä on siellä myyntilupa. Suomalaisten reseptien pitäisi käydä Pohjoismaissa.

Varallisuuden todistaminen oleskelulupaa varten

Jos olet lähdössä vaihtoon EU-/ETA-alueen ulkopuolelle, oleskelulupaa hakiessasi joudut yleensä todistamaan, että pystyt elättämään itsesi vaihtojakson aikana. Elämiseen riittävä summa määräytyy suhteessa vaihtomaasi yleiseen hinta- ja elintasoon. Vaaditut summat saat selville vaihtoyliopiston tai vaihtomaan konsulaatin verkkosivuilta.

Todistuksia, joilla voit osoittaa varallisuutesi:

 • Nelikielinen todistus opintotuesta, jonka saa pyydettäessä Kelasta.
 • Student Exchange Certificate -todistus.
 • Saldotodistus omasta pankistasi. Osa pankeista antaa tällaisen todistuksen maksua vastaan.
 • Mikäli vanhempasi tai joku muu sitoutuu rahoittamaan osan kustannuksista, pyydä heiltä kirjallinen sitoumus ja saldotodistus.

Vaihtoyliopiston omat infomateriaalit ja orientaatiotilaisuudet

Vaihtoyliopistot lähettävät usein informaatiopaketin opiskelijalle, kun hänet on hyväksytty vaihto-opiskelijaksi. Jotkut yliopistot antavat materiaalin tulijoille vasta perillä. Alkuun pääset joka tapauksessa parhaiten saapumalla ajoissa vaihtokohteeseen ja verkostoitumalla muiden opiskelijoiden kanssa.

Jos vaihtokohteessasi järjestetään orientaatiokurssi tai orientaatiopäivä, ota sen aikataulu huomioon, kun teet matkajärjestelyjä. Vaihtoyliopistot voivat halutessaan periä kieli- ja orientaatiokursseista maksuja. Useimmat kurssit ovat kuitenkin ilmaisia. Liikkuvuuspalvelut ei myönnä erillistä apurahaa orientaatiokurssimaksun kattamiseen.

Oma terveys ja turvallisuus vaihdon aikana

Ulkoministeriön ohjeet

Tutustu ulkoministeriön maakohtaisiin matkustustiedotteisiin ennen vaihtoon lähtöä. Ohjeissa on tietoa muun muassa turvallisuustilanteesta ja ohjeita miten toimia, jos tarvitset vaihdon aikana Suomen lähetystön apua. Lue myös ulkoministeriön ohjeet siitä, millaista tukea ulkoministeriö ja Suomen edustustot tarjoavat kriisitilanteessa.

Varsinkin Euroopan ulkopuolelle lähtijän kannattaa tehdä ulkoministeriölle matkustusilmoitus. Osa Suomen edustustoista toivoo lisäksi, että muuttaja ilmoittaa yhteystietonsa myös suoraan Suomen lähimpään edustustoon. Lisätietoa tästä on ulkoministeriön maakohtaisissa matkustustiedotteissa.

Turvallisuustietoa voi tilata myös tekstiviesteinä kännykkään: lisätietoa ulkoministeriön sivuilla.

Helsingin yliopistosta ja Suomesta kertominen vaihdon aikana

Suosittelemme lämpimästi kaikille vaihtoon lähteville, että he ottaisivat Helsingin yliopiston esitteitä ja muuta Suomi-materiaalia mukaansa. Usein vaihdossa pääsee esittelemään Suomea ja suomalaisia monille ihmisille. Ohessa muutama linkki, joista voi olla hyötyä muun muassa silloin, kun teet esitelmää Suomesta vaihtoyliopistosi kurssille tai kun vastaat kysymyksiin Suomesta ja Helsingistä opiskelupaikkana.

Helsingin yliopisto

Helsinki- ja Suomi-materiaalia

 

Haluatko kertoa vaihdostasi sosiaalisessa mediassa?

Kirjoittamalla kokemuksistasi autat muita vaihtoon lähtijöitä. Vaihtokertomuksessa voi käsitellä arkisia asioita kuten opiskelijaelämää vaihtokohteessa ja vaihtoyliopistosi käytäntöjä.  Vaihtokertomus julkaistaan Vaihtokertomuksia maailmalta -sivulla vaihdon jälkeen. Vaihtokertomuksen kirjoittamisesta maksetaan vaihdon jälkeen 50 euron palkkio. Liikkuvuuspalvelut pyrkii keräämään kattavasti tietoa kaikista vaihtokohteista, joten voi olla että vaihdon jälkeen otamme yhteyttä vaihtokertomuksen kirjoittamisen tiimoilta.

Voit myös tutustua aikaisempien vuosien vaihto-opiskelijoiden vaihtokertomuksiin ja blogeihin täältä

Vaihdosta voi kertoa myös muilla tavoilla. Opiskelijat ovat ottaneet Instagram-tilimme haltuun, ja tekevät julkaisuja omasta arjestaan vaihtokohteessa. Liikkuvuuspalvelut etsii joka syksy ja kevät uusia opiskelijoita tuottamaan sisältöä Instagramiin.

Mikäli vaihdosta kertominen kiinnostaa, ota yhteyttä sähköpostitse (studentexchange@helsinki.fi) ja saat tarkempia ohjeita.