Vaihtoon valitun muistilista

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Ennen kuin pääset aloittamaan vaihtoseikkailusi, on sinun muistettava huolehtia vielä muutamista tärkeistä asioista. Vaihtoon lähtijän muistilistaan on kerätty tärkeimmät asiat lähtemiseen ja ulkomaille muuttamiseen liittyen.

Vaihtoon lähtijän muistilista

Muistilista opiskelijavaihtoon lähtijälle

  • Osallistu vaihtoon valittujen infotilaisuuteen sekä lähtöorientaatioon.
  • Olethan hakenut vaihtoyliopistoosi sen hakuaikojen puitteissa. Lue lisää alta.
  • Olethan myös lukenut ja hyväksynyt apurahan ehdot sähköisesti Mobility Online -tililläsi. Lue lisää apurahasta sivulta Vaihdon rahoitus.
  • Tee Kelaan opintotuen muutosilmoitus sekä asumistukihakemus, liitteeksi tarvitset vaihtoaikatodistuksen (Student Exchange Certificate). Lue lisää alta sekä Kelan sivuilta.
  • Ilmoita Kelaan ja Digi- ja väestötietovirastoon väliaikaisesta muutosta ulkomaille. Lue lisää Kelan ja Digi- ja väestötietoviraston sivuilta.
  • Ilmoittaudu läsnäolevaksi Helsingin yliopistoon myös vaihtosi ajaksi. HYY:n jäsenmaksun palautusta voi hakea jos vaihtoaika kestää koko lukukauden tai -vuoden. Katso tarkemmat ohjeet HYY:n jäsenmaksu -ohjeesta.
  • Hoida asumiseen liittyvät järjestelyt. Lue vinkkejä alta.
  • Hanki lentoliput vasta kun olet saanut hyväksymistiedon vaihtoyliopistostasi. Lentoliput kannattaa hankkia vaihto- tai peruutusturvalla. Peruutusturvan ostaminen on erityisen kannattavaa koronapandemian aiheuttaman poikkeustilanteen aikana.
  • Varmista, että sinulla on kattava vakuutus.
  • Ylläpidä ja kehitä kielitaitoasi, jotta hallitset vaihdon opiskelukielesi riittävän hyvin ja opinnot sujuvat.
  • Seuraa Helsingin yliopiston vaihdossa olevien tai sitä suunnittelevien opiskelijoiden Facebook-sivua Exchange Studies for University of Helsinki students.
  • Ilmoita mahdollisesta työskentelystä opiskelijavaihdon aikana aina Kelaan.

Huom! Rekisteröitymisvaiheessa hakulomakkeelle kirjoittamasi sähköpostiosoite on se, jota käytetään kaikessa viestinnässä vaihtoon liittyen, muun muassa apurahaan liittyvissä asioissa. Erasmus-ohjelmassa saat vaihtosi jälkeen myös Euroopan komission EU Survey -kyselyn tähän osoitteeseen. Seuraa siis antamaasi sähköpostiosoitetta.

Jos olet lähdössä Erasmus-vaihtoon, muista myös seuraavat asiat:

  • Osallistu OLS-kielitestiin ennen lähtöä. Suosittelemme testin tekemistä jotta tiedät millä tasolla olet ennen ja jälkeen vaihdon. Kutsua testiin ei enää lähetetä sillä se ei ole enää pakollinen apurahan ehto. OLS-testin ("placement test", vaihtosi pääkielellä) lisäksi voit osallistua muihinkin sivustolta löytyviin toimintoihin, esim. kielikurssit.
  • Tulosta itsellesi Erasmus Student Charter. Lomakkeessa kerrotaan muun muassa oikeuksistasi ja velvollisuuksistasi Erasmus-vaihtoon tai -harjoitteluun liittyen.
  • Jos olet hakenut vaihtoon kandidaattitason opiskelijana, mutta valmistut kandidaatiksi ennen Erasmus-vaihtoasi, on tärkeää että ilmoitat asiasta meille. Tarvitsemme tietoa nominoidessamme sinua vaihtoyliopistolle. Lisäksi on tärkeää, että vaihtosi kirjautuu Sisussa ja Erasmus-ohjelmassa oikealle tutkintotasolle. Jos et hakiessasi vielä ole suorittanut kandidaatin tutkintoa, mutta valmistut ennen vaihtosi alkamista, ilmoita kandidaatiksi valmistumisesta viipymättä Kansainvälisen koulutusyhteistyön palveluihin osoitteessa studentexchange@helsinki.fi.

 

Vaihtokohteeseen hakeminen

Lue saamastasi sähköpostissa tarkemmat ohjeet, miten toimia. Ohjeistukseen vaikuttaa se, minkä vaihto-ohjelman kautta olet lähdössä vaihtoon.

Kaikkien vaihto-ohjelmien tehtävälista vaihtoon valituille

1. Ota vastaan tai hylkää sinulle tarjottu vaihtopaikka Mobility Online -tililläsi seitsemän päivän kuluessa.

2. Täytä Personal details -välilehti Mobility Onlinen tililläsi (ja jos Helsingin yliopisto maksaa apurahasi, täytä pankkitietosi). 

3. Hyväksy opiskelijavaihdon ehdot (Accept student exchange terms and conditions) sähköisesti Mobility Online -tililläsi. 

4. Tutustu vaihtoyliopiston hakuohjeisiin ja hakuaikoihin vaihtoyliopiston omilla verkkosivuilla (Erasmus+ SMS, SEMP, Nordlys, Erasmus+ European University Wide ja Nordplus) tai Kansainvälisen koulutusyhteistyön palveluiden sinulle lähettämissä hakuohjeissa (vaihto-ohjelmat EU-/ETA-alueen ulkopuolelle) ja hae ohjeiden mukaisesti vaihtoyliopistoosi.

5. Mikäli tarvitset leimoja tai allekirjoituksia vaihtoyliopistosi hakemukseen, saat ne Kansainvälisen koulutusyhteistyön palveluiden vastaanotolta tai sähköpostitse (studentexchange@helsinki.fi)

6. Lue ohjeita vaihtoon valitulle, jossa kerrotaan tärkeitä tietoja muun muassa ulkomaille muuttamisen liittyen.

7. Hyväksymistiedon vaihtoyliopistostasi saat sen aikataulujen mukaisesti, mutta tyypillisesti voit saada hyväksymisen vasta loppukesästä (syksyksi lähtijät) tai myöhään syksyllä (kevääksi lähtijät). 

Lisäohjeita Erasmus, Nordplus/Nordlys- ja SEMP-vaihtoon valituille

  • Kansainvälisen koulutusyhteistyön palvelut nimeää eli nominoi sinut vaihtoyliopistoosi, jos vaihtoyliopistosi sitä vaatii. Nominointitieto tulee näkyville Mobility Online -tilillesi. Huomaa, ettei nominointi ole pakollista kaikissa vaihtoyliopistoissa, joten tarkista suoraan vaihtoyliopistosi kotisivuilta vaativatko he nominointia ennen kuin voit aloittaa hakemuksesi.
  • Erasmus-vaihdot: Tarkenna tarvittaessa vaihtosi päivämäärät Mobility Online -tililläsi kohdasta Change stay from/stay until, jos ne ovat tarkentuneet hakemuksesi tekemisen jälkeen (Erasmus-apuraha on päiväkohtainen, joten mahdollisimman tarkka päivämäärä on tarpeen.)
  • Erasmus-vaihdot: Vaihtosi tilastoidaan aina sille tutkintotasolle, jolla olet vaihtoon lähtiessäsi kirjoilla Helsingin yliopistossa. Jos et hakiessasi vielä ole suorittanut kandidaatin tutkintoa, mutta valmistut ennen vaihtosi alkamista, ilmoita kandidaatiksi valmistumisesta kansainvälisen koulutusyhteistyön palveluihin.
  • Valmistele vaihtoyliopistosi vaatimat hakemusdokumentit ajoissa ja lähetä hakemus vaihtoyliopistosi hakuaikana.
    • Tyypillisesti hakemukseen tarvitaan esimerkiksi: 
      - virallinen sähköisesti varmennettu opintosuoritusote, jonka voit tilata Sisusta itse
      - perustelukirje
      - kielitaitotodistus
      - vaihtoyliopistosi hakujärjestelmässä tehtävä Learning Agreement. Katso täältä tiedekuntasi yhteyshenkilö Learning Agreementiin.
    • Haun ensimmäisessä vaiheessa Mobility Online -portaaliin lataamasi dokumentit eivät välity vaihtoyliopistoosi vaan sinun tulee toimittaa vaaditut dokumentit itsenäisesti vaihtoyliopistosi ohjeiden mukaan.
    • Täyttäessäsi hakemusta vaihtoyliopistoosi tarvitset yleensä:
      Helsingin yliopiston Institutional code: SF HELSINK01
      Suomen maakoodi: FI
      Institutional coordinator: Mari Lauri
  • Tule Erasmus, Nordplus/Nordlys- ja SEMP-vaihtoon valittujen infotilaisuuteen kuulemaan lisää.

Lisäohjeita EU-/ETA-alueen ulkopuolelle vaihtoon valituille (university bilateral agreements, Faculty and unit bilateral agreements, Erasmus+ global)

Saat kansainvälisen koulutusyhteistyön palveluista kohdeyliopistoasi koskevan hakuohjeviestin, jonka otsikko on Application instructions. Viestin lähettäjä on studentexchange@helsinki.fi. Ennen kuin otat yhteyttä kansainvälisen koulutusyhteistyön palveluihin, tarkista löytyykö vastaus kysymykseesi Application instructions –sähköpostista.

Huomaa, että voit yleensä osallistua vaihdon aikana maisteritason kursseille vain, jos olet valmistunut kandidaatiksi ennen kuin lähetät hakemuksesi kohdeyliopistoon. Kandidaatiksi valmistuminen ennen vaihdon alkua ei muuta tilannetta.

Jos vaihtoyliopistosi ohjeissa pyydetään jokin alla listatuista liitteistä, toimi alla olevien ohjeiden mukaisesti. Tarvitset vain ne liitteet, jotka vaihtoyliopistosi opiskelijavaihdon hakuohjeissa vaaditaan. Huomioithan, että vaihtoyliopistosi hakuohjeet vaihto-opiskelijoille ovat erilaiset kuin vaihtoyliopistosi hakuohjeet tutkinto-opiskelijoille.  

  • Passi: tarkista, että passisi on voimassa vaihdon päättymiseen asti. Vaihtomaasi voi vaatia, että passi on voimassa myös vaihdon päättymisen jälkeen (usein esim. 3 tai 6 kk päättymisen jälkeen). Hanki tarvittaessa uusi passi jo ennen kuin teet vaihtoyliopiston hakemuksen, jotta saat viisumikutsun ongelmitta.
  • Kielitaitotodistus: katso studentexchange@helsinki.fi –osoitteesta lähetetystä Application instructions –viestistä, tarvitsetko maksullisen, esim. IELTS- tai TOEFL-todistuksen tai maksuttoman kielitaitotodistuksen Helsingin yliopiston kielikeskuksesta. Helsingin yliopiston Application instructions –ohje voi poiketa vaihtoyliopistosi sivuilla lukevista ohjeista, jos yliopistojen välillä on sovittu erityisjärjestelyistä. Hanki kielitaitotodistus ajoissa. Kielikeskuksen todistuksen saamiseen tarvitset vähintään kaksi viikkoa. IELTS- ja TOEFL-testit täyttyvät nopeasti ja niitä järjestetään harvemmin.
  • Transcript: Helsingin yliopiston englanninkielinen opintosuoritusote.
    • Jos vaihtoyliopistoosi haetaan vaihtoyliopiston oman online-hakujärjestelmän kautta, voit käyttää Sisusta saatavaa Helsingin yliopiston englanninkielistä opintosuoritusotetta. Huom. jos haet Pohjois-Amerikkaan, tarkista myös Application instructions –viestin ohje koskien sitä, käykö vaihtoyliopistollesi Sisusta saatava opintosuoritusote. Pohjois-Amerikan kohteissa saatat tarvita opintosuoritusotteen paperiversion (katso ohjeet alla)
    • Jos vaihtoyliopistoosi haetaan paperihakemuksella (esim. osa vaihtokohteista Japanissa), et voi käyttää Sisusta saatavaa opintosuoritusotetta. Tarvitset paperiversion virallisesta opintosuoritusotteesta. Sen saa Opiskelijaneuvonnasta. Käy hakemassa se Opiskelijaneuvonnan vastaanotolta.
  • Transcript of all institutions which you have attended: Jos olet suorittanut korkeakouluopintoja Helsingin yliopiston lisäksi myös muussa yliopistossa, esimerkiksi suorittanut kandidaatin tutkinnon muualla, lähetä vaihtoyliopistollesi Helsingin yliopiston opintosuoritusotteesi lisäksi myös aiemman korkeakoulusi opintosuoritusote.
  • Enrollment certificate / certificate of student status: Helsingin yliopiston opiskelutodistus, jonka saat Sisusta tai Opiskelijaneuvonnan vastaanotolta.Joskus vaihtoylipistolla on tätä tarkoitusta varten oma lomake, jonka kansainvälisen koulutusyhteistyön palvelut täyttää pyynnöstäsi.
  • Estimated date of graduation: seuraavan korkeakoulututkinnon arvioitu suorituspäivä. Jos et ole vielä valmistunut kandidaatiksi, merkitse kandidaatin tutkinnon arvioitu valmistumispäivä. Huom. arvioidun valmistumispäivän tulee olla vasta vaihdon jälkeen.
  • Letter of recommendation: Suosituskirje sinua opettaneelta Helsingin yliopiston opettajalta. Jos vaihtoyliopistollasi on suositusta varten oma lomake, käytä sitä. Jos vaihtoyliopistollasi ei ole lomakepohjaa, pyydä vapaamuotoista suositusta. Suositus osoitetaan vaihtoyliopistollesi.
  • Helsingin yliopiston yhteystiedot vaihtohakemuksessa: Merkitse yhteystiedot tämän sivun tietojen mukaisesti. Merkitse yhteyshenkilöksi omaan maanosasi vaihtokohteiden asiantuntija.
  • Vaihtoyliopistosi terveystarkastuslomake: Jos vaihtoyliopistollasi on oma terveystarkastuslomake, toimi Helsingin yliopiston kansainvälisen koulutusyhteistyön palveluista saamasi vaihtoyliopistosi koskevan hakuohjeen mukaisesti (sähköpostin lähettäjä studentexchange@helsinki.fi, viestin otsikko Application instructions). 

Learning Agreementin tekeminen vaihtoyliopistolle

Learning Agreement (LA) tehdään vaihto-yliopistoon, heidän ohjeidensa mukaan (poikkeuksena Erasmus-ohjelma). Vaihtoyliopisto tarjoaa yleensä pohjan suunnitelman tekemiseen. Jos tarvitset LA pohjaa HY:ltä, voit pyytää sitä kansainvälisen koulutusyhteistyön palveluista.

Learning Agreement, jos sinulle on myönnetty Erasmus-apuraha

Learning Agreement eli opintosuunnitelma tehdään Mobility Onlinessa samaan aikaan kun haet kohdeyliopistoon, kuitenkin viimeistään 2 kuukautta ennen vaihdon alkua. 

Aloita etsimällä yhteyshenkilön tiedot, joka allekirjoittaa Learning Agreementin vaihtoyliopistossa. Löydät tiedot vaihtoyliopiston lähettämistä hakuohjeista, vaihtoyliopiston verkkosivuilta tai hyväksymiskirjeestä. Täytä yhteyshenkilön etu- ja sukunimi sekä sähköpostiosoite Mobility Onlinessa kohdassa Enter the information of the coordinator reviewing the Learning Agreement at the host institution.

LA:n tekeminen alkaa painamalla Create and sign Learning Agreement -linkkiä Mobility Onlinessa (Microsoft Edge toimii parhaiten Mobility Onlinen kanssa).

Kun olet painanut Create and sign Learning Agreement -linkkiä, pääset syöttämään opintosuunnitelmasi tiedot:

  1. Klikkaa Enter further courses -linkkiä ja pääset syöttämään kurssi kerrallaan valitsemiesi kurssien tiedot.
  2. Kurssin tietoihin tulee lisätä sekä koti- että vaihtoyliopiston tiedot opintopisteet, kurssin nimi sekä kurssikoodi.
    1. HY:n kohdalla voi valinnaiset kurssit esimerkiksi nimetä nimellä elective/optional courses ja antaa kurssikoodin TBC.
    2. Virtual component ruutuun ei tule rastia fyysisten vaihtojen osalta.
    3. Rastita ruutu automatic recognition jos kyseessä on valinnainen kurssi. Jos kyseessä on tutkintosi pakollinen kurssi kirjoita kenttään Condition for recognition esimerkiksi recognition by the degree programme.
  3. Tallenna kunkin kurssin tiedot painamalla Create -painiketta.
  4. Voit muokata kurssien tietoja painamalla Update record -ikonia (lomake-ikoni) kurssin nimen vieressä.
  5. Voit poistaa kursseja painamalla Delete record -ikonia (roskakori-ikoni) kurssin nimen vieressä.
  6. Kun olet laatinut opintosuunnitelman valmiiksi, muista vielä palauttaa suunnitelma sähköisesti allekirjoitettuna kansainvälisen koulutusyhteistyön palveluille painamalla Final check before signing ja Sign and transfer.
  7. Tämän jälkeen kansainvälisen koulutusyhteistyön palvelut voi hyväksyä LA:n tai pyytää sinua päivittämään suunnitelmaa. Huomaa, että LA:n hyväksymiseen voi kulua 1-2 viikkoa.
  8. Kun suunnitelma on hyväksytty kansainvälisen koulutusyhteistyön palveluissa, se siirtyy sähköisesti vaihtoyliopistoon allekirjoitettavaksi (joissain tapauksissa sinua pyydetään vielä täyttämään vaihtoyliopiston sähköpostiosoite LA:n allekirjoittamista varten)
  9. Voit tulostaa LA:n kohdasta Click to display and download Learning Agreement, jolloin saat LA:sta allekirjoitetun pdf-version, jota voit käyttää esim. hakiessasi vaihtoyliopistoon.

Jos vaihtoyliopistosi ei vielä allekirjoita LA sähköisesti EWP-verkoston kautta, voit ladata kaikkien osapuolten allekirjoittaman pdf-version Mobility Online-tilillesi kohtaan After the mobility- Upload signed Learning Agreement tai Documents –välilehdelle nimikkeellä Required documents after the mobility.

Puutteellisen opintosuunnitelman palauttaminen, esimerkiksi ainoastaan kohdeyliopiston kurssien listaaminen ja Helsingin ylipiston osuuden jättäminen tyhjäksi, tarkoittaa, että Learning Agreement ei ole valmis. Teethän siis opintosuunnitelman huolellisesti!

Learning Agreementin yhteyshenkilöt

Helsingin yliopiston Learning Agreementin yhteyshenkilöt on listattu alla tiedekunnan mukaan. Kaikkien yhteyshenkilöiden sähköposti on studentexchange@helsinki.fi ja puhelinnumero +358 2941 22401 

  • Faculty of Agriculture and Forestry, Specialist Sari Mikkola
  • Faculty of Arts, Specialists Anna-Maria Sillantaka, Heidi Säävuori and Maria Takalainen
  • Faculty of Educational Sciences, Specialist Mikko Moilanen 
  • Faculty of Biological and Environmental Sciences, Specialist Outi Orenius
  • Faculty of Law, Specialists Sanni Ruuskanen and Jenni Mäkelä
  • Faculty of Medicine, Specialist Jenni Mäkelä
  • Faculty of Science (Physical Sciences, Mathematics, Geography and Geology), Specialist Kaisa Paavola
  • Faculty of Science (Chemistry, Computer Science, Data Science), Specialist Yonca Ermutlu
  • Faculty of Social Sciences & The Swedish School of Social Science, Specialist Janina Lygdman
  • Faculty of Theology, Specialists Anna-Maria Sillantaka and Heidi Säävuori
  • Faculty of Pharmacy, Specialist Outi Orenius
  • Faculty of Veterinary Medicine, Specialist Sari Mikkola

 

Student Exchange Certificate -todistus

Student Exchange Certificate on vaihtoaikatodistus, joka annetaan kaikille kansainvälisen koulutusyhteistyön palveluiden kautta vaihtoon lähteville.

  • Todistukseen on merkitty vaihto-ohjelman ja -yliopiston nimi, vaihtoaika sekä maininta apurahasta.
  • Huom! Todistus ei ole vaihtoyliopiston hyväksymiskirje eikä tae siitä, että vaihtoyliopistosi olisi toimittanut kansainvälisen koulutusyhteistyön palveluille tiedon hyväksymisestä.
  • Ota Student Exchange Certificate mukaan vaihtokohteeseen. Voit tarvita sitä, kun kirjaudut vaihtoyliopiston opiskelijaksi tai kun haet oleskelulupaa.
  • Student Exchange Certificate -todistuksen kopiota käytetään liitteenä opintotuen muutosilmoituksessa, kun haet ulkomaan opintotukea.
  • Todistuksen saa sähköpostitse osoitteesta studentexchange@helsinki.fi. Se lähetetään noin kaksi kuukautta ennen vaihdon alkua (Erasmus+, Sveitsi ja Nordplus/Nordlys-vaihdot, EU-/ETA-alueen ulkopuoliset vaihdot: Amerikat ja Oseania) tai noin kuusi-neljä kuukautta ennen vaihdon alkua (EU-/ETA-alueen ulkopuoliset vaihdot: Aasia: Japani, Kiina, Singapore, Intia, Thaimaa, Venäjä, Ukraina, Georgia).
  • Jos vaihtoaikatodistusta tarvitsee aikaisemmin kuin yllä on mainittu, voi sitä pyytää sähköpostitse osoitteesta studentexchange@helsinki.fi.

Asumisen järjestäminen

Asumisen järjestäminen on omalla vastuullasi, toimi siis ajoissa! Asuntoa kannattaa ja voikin yleensä hakea vaihtoyliopiston kautta siinä vaiheessa, kun hakee vaihtoyliopistoon. Useimmat yliopistot auttavat ja ohjeistavat asunnon hankinnassa, vaikka esimerkiksi Erasmus- ja Nordplus-sopimuksiin ei kuulu velvoitetta asunnon järjestämisestä.

  • Tutustu vaihtoyliopistosi verkkosivuihin.
  • Lue aiemmin vaihdossa olleiden palautteita Mobility Onlinessa ja vaihtokertomuksia
  • Googlaa vinkkejä.
  • Hyödynnä sosiaalista mediaa; esimerkiksi vaihtoyliopiston omia Facebook-sivuja.

Hintataso ja myös asuntojen taso vaihtelevat maittain ja kaupungeittain. Suurkaupungeissa on kalliimpaa ja opiskelijakaupungeissa opiskelija-asunnot menevät nopeasti. Esimerkiksi Isossa-Britanniassa yliopistoasuntoloiden taso saattaa olla korkeampi kuin yksityisillä markkinoilla. Monissa maissa opiskelija-asuntoloissa asutaan kahden tai kolmen hengen huoneissa. Mieti, mikä vaihtoehto sopii sinulle parhaiten, mutta huomioi, että mitä joustavampi olet, sitä todennäköisemmin löydät asunnon.

Kansainvälinen opiskelija-asuminen on viime vuosina houkutellut ikävällä tavalla myös huijareita. Jos vuokraat asuntoa yksityisiltä markkinoilta, tee sopimus ja maksa takuuvuokra vasta paikan päällä asunnon nähtyäsi. Näin vältyt ikäviltä yllätyksiltä. Perehdy kohdemaasi asumiskulttuuriin - esimerkiksi Italiassa ja Espanjassa suulliset vuokrasopimukset ovat edelleen yleinen käytäntö. Pidä puolesi ja varmista mitä sovit!

Asunnon hankkiminen voi tuntua koko vaihtoprosessissa työläimmältä, mutta älä turhaudu - täysin asunnottomaksi kukaan vaihto-opiskelija ei ole vielä jäänyt!

Jos etsit kotimaassa asuntoosi vuokralaista vaihtosi ajaksi, voit vuokrata asuntosi esimerkiksi Helsinkiin saapuvalle vaihto-opiskelijalle. Tällaista palvelua tarjoaa esimerkiksi flatta.fi. 

Suomen sosiaaliturvan piirissä pysyminen

Ulkomailla lyhytaikaisesti oleskeleva voi yleensä saada Kelan etuuksia, jos ulkomailla oleskelu kestää enintään 6 kuukautta. Opiskelijana tai tutkimustyötä ulkomailla tehdessäsi sinulla on kuitenkin oikeus Kelan etuuksiin pidempään. Lue lisää Kelan sivuilta

Muista ilmoittaa Kelaan ulkomailla opiskelusta. Lisätietoja Kelan sivuilta.

Opintotuki ja asumislisä ulkomaille

Voit hakea opintotukea ulkomaille Kelan opintotuen muutosilmoituksella. Hae Kelasta myös asumislisää ulkomaille. Liitteeksi tarvitset todistuksen vaihtoajasta (Student Exchange Certificate, katso lisätietoa edeltä).

Jos olet lähdössä ulkomaille vaihtoon omatoimisesti, eli ns. Free moverina ja tarvitset opintotuen muutosilmoituksen liitteeksi todistuksen, ota yhteyttä studentexchange@helsinki.fi

Lisätietoa opintotuesta ja asumislisästä ulkomaille löydät Kelan verkkosivuilta.



Muistathan palattuasi huolehtia siitä, että suoritusmerkintäsi päivitetään opiskelijarekisteriin mahdollisimman nopeasti. Muista myös ilmoittaa Kelaan paluustasi Suomeen. Lue lisää Kelan sivuilta kohdasta Paluu Suomeen

Vakuutus ja sairaanhoito

Ota kattava vakuutus kun lähdet opiskelijavaihtoon tai kansainväliseen työharjoitteluun! Vakuutussuojan tarpeeseen vaikuttaa se, minne olet lähdössä vaihtoon.

Huomioi, että vakuutusyhtiö voi linjata vakuutuksen ulkopuolelle esimerkiksi koronapandemiasta aiheutuvat kulut. Tämän vuoksi on tärkeää, että hankit mahdollisiin lentolippuihin itse peruutusturvan ja varaudut siihen, että vakuutuksesta huolimatta mahdollisesta vaihdon peruuntumisesta voi tulla sinulle kuluja.

Vaihdon peruuntuminen tai keskeytyminen voi johtua myös yksilöllisestä syystä, esimerkiksi onnettomuudesta tai luonnonkatastrofista. Tällöin kattava, koko vaihdon ajan voimassa oleva ja kriisiturvan sisältävä matkavakuutus voi korvata kuluja peruuntumisen tai keskeytymisen kuluja, joista opiskelija on muuten itse vastuussa.

Katsothan myös nämä ohjeet opiskelijan sairaanhoidosta ulkomailla Rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspisteen sivuilta. 

Helsingin yliopiston opiskelijat kuuluvat tietyissä tilanteissa opiskelutapaturmalain vakuutuksen piiriin. Lisätietoja sivulla Opiskeluterveydenhuolto / Opiskelijan tapaturmavakuutus

Vaihtokohteet EU/ETA- alueella ja Sveitsissä

Jos lähdet vaihtoon EU-/ETA-maahan tai Sveitsiin, tilaa hyvissä ajoin Kelasta eurooppalainen sairaanhoitokortti (EHIC). Jos et ehdi saada korttia ennen matkalle lähtöäsi, pyydä Kelasta väliaikainen todistus. EHIC kattaa lääketieteellisistä syistä välttämättömän sairaanhoidon oleskelumaassa. Lisätietoja saat Kelasta. Huom! EHIC ei kata Suomeen palaamisen kuluja esimerkiksi vakavan sairauden tai onnettomuuden vuoksi, joten hanki kattava matkavakuutus.

Pohjoismaissa on voimassa pohjoismainen sairausvakuutussopimus, eikä eurooppalaista sairaanhoitokorttia välttämättä tarvita.

Vaihtokohteet EU/ETA-alueen ulkopuolella

Jos lähdet vaihtoon Euroopan ulkopuolelle, tarkista vakuutusturvasi! Jotkut maat/yliopistot edellyttävät kattavan vakuutuksen hankkimista jo ennen oleskeluluvan hakemista. Vaikka kohdemaasi vaatisi, että hankit myös paikallisen, edullisen vakuutuksen (esim. Japanissa ja Venäjällä), huomiothan että se ei kata Suomeen palaamisen kuluja esimerkiksi vakavan sairauden tai onnettomuuden vuoksi. Hanki kattava vakuutus koko vaihtoajaksesi! Huomioi myös vastuuvakuutus.

Lääkkeet vaihdon tai harjoittelun aikana

Mikäli tarvitset lääkitystä vaihtosi tai harjoittelusi aikana, selvitä kohdemaan maahantulon lääkerajoitukset. Pyydä tarvittaessa lääkäriltä ns. eurooppalainen lääkemääräys, jolloin saat lääkkeen myös kohdemaastasi, jos lääkkeellä on siellä myyntilupa. Suomalaisten reseptien pitäisi käydä Pohjoismaissa.

Varallisuuden todistaminen oleskelulupaa varten

Jos olet lähdössä vaihtoon EU-/ETA-alueen ulkopuolelle, oleskelulupaa hakiessasi joudut yleensä todistamaan, että pystyt elättämään itsesi vaihtojakson aikana. Elämiseen riittävä summa määräytyy suhteessa vaihtomaasi yleiseen hinta- ja elintasoon. Vaaditut summat saat selville vaihtoyliopiston tai vaihtomaan konsulaatin verkkosivuilta.

Todistuksia, joilla voit osoittaa varallisuutesi:

  • Nelikielinen todistus opintotuesta, jonka saa pyydettäessä Kelasta.

  • Student Exchange Certificate -todistus.

  • Saldotodistus omasta pankistasi. Osa pankeista antaa tällaisen todistuksen maksua vastaan.

  • Mikäli vanhempasi tai joku muu sitoutuu rahoittamaan osan kustannuksista, pyydä heiltä kirjallinen sitoumus ja saldotodistus.

Vaihtoyliopiston omat infomateriaalit ja orientaatiotilaisuudet

Vaihtoyliopistot lähettävät usein informaatiopaketin opiskelijalle, kun hänet on hyväksytty vaihto-opiskelijaksi. Jotkut yliopistot antavat materiaalin tulijoille vasta perillä. Alkuun pääset joka tapauksessa parhaiten saapumalla ajoissa vaihtokohteeseen ja verkostoitumalla muiden opiskelijoiden kanssa.

Jos vaihtokohteessasi järjestetään orientaatiokurssi tai orientaatiopäivä, ota sen aikataulu huomioon, kun teet matkajärjestelyjä. Vaihtoyliopistot voivat halutessaan periä kieli- ja orientaatiokursseista maksuja. Useimmat kurssit ovat kuitenkin ilmaisia. Kansainvälisen koulutusyhteistyön palvelut ei myönnä erillistä apurahaa orientaatiokurssimaksun kattamiseen.

Oma terveys ja turvallisuus vaihdon aikana

Ulkoministeriön ohjeet

Tutustu ulkoministeriön maakohtaisiin matkustustiedotteisiin ennen vaihtoon lähtöä. Ohjeissa on tietoa muun muassa turvallisuustilanteesta ja ohjeita miten toimia, jos tarvitset vaihdon aikana Suomen lähetystön apua. Lue myös ulkoministeriön ohjeet siitä, millaista tukea ulkoministeriö ja Suomen edustustot tarjoavat kriisitilanteessa.

Varsinkin Euroopan ulkopuolelle lähtijän kannattaa tehdä ulkoministeriölle matkustusilmoitus. Osa Suomen edustustoista toivoo lisäksi, että muuttaja ilmoittaa yhteystietonsa myös suoraan Suomen lähimpään edustustoon. Lisätietoa tästä on ulkoministeriön maakohtaisissa matkustustiedotteissa.

Turvallisuustietoa voi tilata myös tekstiviesteinä kännykkään: lisätietoa ulkoministeriön sivuilla.

Kielitaidon ylläpitäminen ja kehittäminen ennen vaihdon alkua

Ylläpidä ja kehitä kielitaitoasi, jotta hallitset vaihdon opiskelukielesi riittävän hyvin ja opinnot sujuvat. Hyvä kielitaito helpottaa arkea ja uuteen ympäristöön asettumista.

Tässä vinkkejä kielitaidon ylläpitämiseen ja kehittämiseen:

  • Hyödynnä kielikeskuksen kurssitarjonta. Kielikeskuksella on myös hyvät itseopiskelumahdollisuudet.
  • Myös humanistisessa tiedekunnassa on tarjolla kieliopintoja.
  • Kielikeskuksen Intercultural Communications -kurssi järjestetään kaksi kertaa vuodessa ja se on oiva tapa vahvistaa englannin kielen taitoa ennen vaihtoa.
  • Lue paikallisia lehtiä ja seuraa paikallista mediaa opiskelukielelläsi.
  • Kokeile kielten opiskeluun tarkoitettuja sovelluksia, esim. Duolingo.
  • Jos olet lähdössä Erasmus+ vaihtoon, hyödynnä OLS-kielikurssin mahdollisuus.

Helsingin yliopistosta ja Suomesta kertominen vaihdon aikana

Suosittelemme lämpimästi kaikille vaihtoon lähteville, että he ottaisivat Helsingin yliopiston vaihtoesitteitä ja muuta Suomi-materiaalia mukaansa. Usein vaihdossa pääsee esittelemään Suomea ja suomalaisia monille ihmisille. Ohessa muutama linkki, joista voi olla hyötyä muun muassa silloin, kun teet esitelmää Suomesta vaihtoyliopistosi kurssille tai kun vastaat kysymyksiin Suomesta ja Helsingistä opiskelupaikkana.

Helsingin yliopisto

Esitteet: Voit tilata Student Exchange -flyeria opiskelijavaihdosta Helsingin yliopistossa paperiversiona kansainvälisen koulutusyhteistyön palveluilta: studentexchange@helsinki.fi. (ilmoitathan tilatessasi postiosoitteesi).

Helsingin yliopisto sosiaalisessa mediassa:

Helsinki- ja Suomi-materiaalia

Haluatko kertoa vaihdostasi sosiaalisessa mediassa?

Kirjoittamalla kokemuksistasi autat muita vaihtoon lähtijöitä. Vaihtokertomuksessa voi käsitellä arkisia asioita kuten opiskelijaelämää vaihtokohteessa ja vaihtoyliopistosi käytäntöjä. Saat kutsun ilmoittautumiseen sähköpostitse vaihtosi aikana tai sen jälkeen. Kansainvälisen koulutusyhteistyön palvelut on yhteydessä valittuihin opiskelijoihin. Vaihtokertomus julkaistaan Vaihtokertomuksia maailmalta -sivulla vaihdon jälkeen. Vaihtokertomuksen kirjoittamisesta maksetaan vaihdon jälkeen 50 euron palkkio. 

Voit myös tutustua aikaisempien vuosien vaihto-opiskelijoiden vaihtokertomuksiin ja blogeihin sivulla Vaihtokertomuksia maailmalta

Vaihdosta voi kertoa myös muilla tavoilla. Opiskelijat ovat ottaneet Instagram-tilimme haltuun, ja tekevät julkaisuja omasta arjestaan vaihtokohteessa. Kansainvälisen koulutusyhteistyön palvelut etsii joka syksy ja kevät uusia opiskelijoita tuottamaan sisältöä Instagramiin. Saat kutsun ilmoittautumiseen sähköpostitse ennen vaihtosi alkua. Kansainvälisen koulutusyhteistyön palvelut on yhteydessä valittuihin opiskelijoihin. Näet kuluvan lukukauden osallistujat Haluatko vaihtoon? -sivulta.

Lisätietoja vaihdosta kertomiseen liittyen, ota yhteyttä studentexchange@helsinki.fi