Sisu-ohje: vaihto- tai JOO-opintojen sijoittaminen opintosuunnitelmaan

Luethan ensin yleiset ohjeet vaihto-opintojen suunnitteluun tai yleiset ohjeet JOO-opintojen suunnitteluun.

Lisäät vaihto-opinnot tai JOO-opinnot Sisun opintosuunnitelmaasi tekemällä opintoluonnoksia ensisijaiseen opintosuunnitelmaasi. Mieti ensin, mihin kohtiin aiot sijoittaa vaihto-opinnot tai JOO-opinnot opintosuunnitelmassasi ja tee sitten opintoluonnokset niihin kohtiin. Tee jokaisesta vaihtoyliopiston tai JOO-kohdeyliopiston kurssista erillinen opintoluonnos. Jos sinulla on ongelmia Sisu-suunnitelman kanssa ota yhteyttä liikkuvuuspalveluihin.

Huomioi nämä tärkeät asiat, kun teet opintoluonnoksia:

• Pidä huolta, että lisäät opintoluonnokset juuri niihin tutkintorakenteen kohtiin, joihin haluat vaihto-opinnot sisällyttää. Opintojen paikan vaihtaminen vaihdon jälkeen voi olla mutkikasta. JOO-opinnot sijoittuvat pääsääntöisesti valinnaisiin opintoihin.
      • Jos olet suorittamassa vaihdossa tai JOO-opintoina jonkin opintokokonaisuuden, tee jokaiselle kokonaisuuteen sisältyvälle opintojaksolle oma opintoluonnoksensa.
      • Jos lisäät opintoluonnoksen suunnitelmassasi pakollisten opintojen yhteyteen, menee opintosuunnitelmasi ja siihen liittyvät kokonaisuudet sääntöjen vastaiseen tilaan. Älä hätäänny tästä. Sääntöjenvastaisuus liittyy Sisun toiminnallisuuteen, joka ei ole vielä valmis käytettäväksi. Se ei vaikuta opintosuunnitelmasi kelpoisuuteen vaihtohakemuksen yhteydessä.
      • Täältä löydät ohjeet siitä, miten saat vaihto-opinnot tai JOO-opinnot rekisteröityä Sisuun vaihtojakson tai JOO-opintojen päätyttyä.

Opintoluonnoksen lisääminen

1. Avaa opintosuunnitelmasi.

2. Klikkaa sitä opintokokonaisuutta tai otsikkoa, johon haluat lisätä vaihto-opintoja tai JOO-opintoja.

Kuvassa on kehystetty punaisella kehikolla kohta, josta klikkaamalla avataan valinta-avustin.

3. Näytön oikeaan reunaan avautuu valinta-avustin. Vieritä valinta-avustin vierityspalkista aivan alas asti. Alareunassa on Lisää opintoluonnos-painike. Klikkaa painiketta.

Kuvassa on Lisää opintoluonnos-painike valinta-avustimen alareunasta.

4. Avautuu iso ponnahdusikkuna. Kirjoita ponnahdusikkunan kenttiin vaihto-opintojen tai JOO-opintojen pakolliset tiedot: opinnon nimi, opinnon laajuus Helsingin yliopiston opintopisteinä, opinnon suorituspaikka ja tavoiteltavan osaamisen kuvaus. Jos vaihtoyliopisto käyttää eri opintopistemitoitusta kuin Helsingin yliopisto, merkitse vaihtoyliopiston opintopisteiden määrä vaihtoyliopiston opintopisteinä Sisussa kuvauskenttään. Aloita opinnon nimi sanalla "VAIHTO" tai "JOO".

5. Pakollisen opintojakson osalta kirjoita opintoluonnoksen tekstikenttään yllä mainittujen tietojen lisäksi, minkä pakollisista opintojaksoista aiot korvata. Lisää linkki vaihtokorkeakoulun opinto-oppaaseen kyseisen kurssin kohtaan tai tieto siitä, että linkkiä ei ole saatavissa.

6. Esimerkkejä opintoluonnoksista valinnaisiin- ja pakollisiin opintoihin:

Esimerkki opintoluonnoksesta valinnaisiin opintoihin
        Esimerkki vaihto-opintojen opintoluonnoksesta valinnaisiin opintoihin.
        Esimerkki opintoluonnoksesta pakollisiin opintoihin
        Esimerkki vaihto-opintojen opintoluonnoksesta pakollisiin opintoihin.
        JOO-opintoluonnos.
        Esimerkki JOO-opintojen opintoluonnoksesta valinnaisiin opintoihin.

7. Klikkaa Lisää- painiketta ponnahdusikkunan alareunassa. Vieritä ponnahdusikkunan näkymää alaspäin, että painike tulee näkyviin.

Kuva ponnahdusikkunan painikkeista Eiku ja Lisää.

8. Opintoluonnos näkyy opintosuunnitelmassasi sen kokonaisuuden alla, johon olet sen luonut.

Kuva opintosuunnitelman otsikosta, jonka alle on lisätty opintoluonnos. Opintoluonnos on kehystetty punaisella kehikolla.

Opintoluonnoksen poistaminen

1. Avaa valinta-avustin kuten silloin, kun lisäsit opintoluonnoksesi.
      2. Vieritä valinta-avustinta alaspäin, kunnes näet opintoluonnoksesi.
      3. Klikkaa roskakorin kuvaa opintoluonnoksen kuvakkeessa.

Kuva opintoluonnoksesta valinta-avustimessa. Kuvassa on kehystetty punaisella kehyksellä roskakorikuvake, jota klikkaamalla opintoluonnoksen voi poistaa.

4. Vahvista poisto klikkaamalla Kyllä-painiketta.