Vaihtoon haku ja hakeminen

Valitse koulutusohjelma

Hae koulutusohjelmaa

Kandiohjelmat

Maisteri- ja lisensiaattiohjelmat

Tohtoriohjelmat

Palauta oletusarvoihin

Ohje on tarkoitettu sekä vanhoissa koulutuksissa että uusissa koulutusohjelmissa opiskeleville. 

Tästä ohjeesta löydät Helsingin yliopiston opiskelijavaihtohakuun liittyviä tietoja (mm. hakuajat, hakuprosessi, vaaditut dokumentit - huom hakuohjeisiin on tulossa muutoksia lokakuun 2020 hakuun). Aloita vaihdon suunnittelu hyvissä ajoin ennen hakuaikaa ja hakemuksen tekemistä. Tutustu suunnitteluohjeisiin, vaihtokohteisiin ja kielitaitovaatimuksiin ennen hakemuksen aloittamista. Voit hakea vasta sen jälkeen kun olet ensin suunnitellut hakukohteesi.

Opiskelijavaihtoon hakemisessa on yleensä kaksi vaihetta.* Ensin haet vaihtoon Helsingin yliopiston vaihtohaussa hakuaikoina. Jos tulet valituksi, sinun pitää vielä hakea itsenäisesti suoraan vaihtoyliopistoon.

* Poikkeuksena Free mover - ja North2North-vaihdot, joissa hakuprosessi on hieman erilainen. Katso tarkemmat ohjeet näiden vaihtojen omista ohjeista.

Käynnissä olevat haut

 

Tällä hetkellä ei ole käynnissä olevia hakuja, lukuunottamatta freemover-apurahoja, joihin on jatkuva haku (ks. alla).

 

Hakuajat

Opiskelijavaihdon hakuajat (tulevassa aikajärjestyksessä)

Tarkemmat tiedot hakukierroksista julkaistaan lähempänä hakuaikojen alkamista hakuilmoituksissa kohdassa "Käynnissä olevat haut ja hakuilmoitukset".
 

Freemover-apuraha itsenäiseen opiskeluun yli kolme kuukautta kestäviin vaihtoihin

Hakuaika Jatkuva haku. Haku alkaa vuosittain 1.9. ja päättyy 31.5.
Kenelle? Kaikkien tiedekuntien tutkinto-opiskelijoille tarkoitetut apurahat
Vaihdon ajoittuminen Lukuvuosi 2020/2021
Lisätietoa Freemover-apuraha itsenäiseen opiskeluun ulkomailla

Lyhytkurssien Freemover apurahan haku

Hakuaika Jatkuva haku. Haku alkaa vuosittain 1.9. ja päättyy 15.6.
Kenelle? Kaikkien tiedekuntien tutkinto-opiskelijoille tarkoitetut apurahat
Vaihdon ajoittuminen Lukuvuosi 2020/2021
Lisätietoa Lyhyt- ja kesäkurssit ulkomailla

Lukuvuonna 2020 - 2021 järjestettävät haut:

EU- ja ETA-alueen ulkopuoliset vaihtokohteet * huom. hakuaika on muuttunut aiemmista vuosista

Hakuaika  to 15.10 - to 29.10.2020 (päättyy klo 15.00)
Kenelle?
 • Kaikkien tiedekuntien opiskelijoille tarkoitetut paikat: yliopistonlaajuiset vaihtosopimukset (University bilateral agreements), Erasmus+ globaalin liikkuvuuden ohjelma ja North2North -ohjelma
 • Koulutusohjelman / tiedekunnan vaihtopaikat: yksikkökohtaiset vaihtosopimukset (Faculty and Unit bilateral agreements)
Vaihdon ajoittuminen Lukuvuosi 2021-2022, joissain kohteissa myös koko kalenterivuosi 2022
Lisätietoa  Aasia, AfrikkaAustralia ja Uusi-Seelanti, Latinalainen AmerikkaPohjois-Amerikka, Lähi-itäVenäjä, Ukraina, Georgia,  North2North, Erasmus + globaali

Euroopan vaihtokohteet (Erasmus, Nordplus, Swiss-European Mobility) + Täydennyshaku EU- ja ETA-alueen ulkopuolisiin vaihtokohteisiin

Hakuaika ti 2.2. - ti 16.2.2021 (päättyy klo 15.00)
Kenelle? Koulutusohjelman / tiedekunnan vaihtopaikat sekä Erasmus university-wide ja Nordlys -ohjelmat, joiden paikat ovat kaikkien tiedekuntien opiskelijoille

Lisäksi täydennyshaku EU- ja ETA-alueen ulkopuolelle: Täydennyshaussa on mahdollista hakea niihin "Vaihtokohteet maailmalla" alasivujen yliopistoihin, joiden kohdalle on merkitty niiden olevan haussa.

Vaihdon ajoittuminen Lukuvuosi 2021 - 2022, joissakin EU/ETA -alueen ulkopuolisissa kohteissa kalenterivuosi 2022.
Lisätietoa  Erasmus+, Swiss-European Mobility Program (SEMP), Nordplus/Nordlys

Kesäkurssistipendien haku

Hakuaika ti 2.2. - ti 16.2.2021 (päättyy klo 15.00)
Kenelle? Kaikkien tiedekuntien opiskelijoille tarkoitetut stipendit
Vaihdon ajoittuminen Kesä 2021
Lisätietoa Lyhyt- ja kesäkurssit ulkomailla

Lukuvuonna 2021 - 2022 järjestettävät haut

Euroopan vaihtokohteet (Erasmus, Nordplus, Swiss-European Mobility): täydennyshaku helmikuun haussa täyttämättä jääneisiin paikkoihin 

Hakuaika elo-syyskuun vaihteessa, tarkempi aika julkaistaan keväällä 2021
Kenelle? Koulutusohjelman / tiedekunnan vaihtopaikat sekä Erasmus university-wide ja Nordlys -ohjelmat, joiden paikat ovat kaikkien tiedekuntien opiskelijoille
Vaihdon ajoittuminen Kevät 2022
Lisätietoa  Erasmus, Swiss-European Mobility Program (SEMP), Nordplus/Nordlys

s

Mikä on Mobility Online?

Mobilty Online on Helsingin yliopiston käyttämä kansainvälisen liikkuvuuden sähköinen haku- ja tietojärjestelmä. Helsingin yliopiston vaihtohaussa hakemus tehdään hakuaikojen aikana Mobility Online -hakuportaalissa.

Hakuportaalia voi käyttää vaihtokohteiden tietojen etsimiseen vaihto-ohjelmasta riippuen.

 • Erasmus- ja Nordplus-vaihdot: hakuportaalista voi etsiä tietoa vaihtokohteeseen lähetettävien opiskelijoiden määristä ja kielivaatimuksista. (EU- ja ETA-alueen ulkopuoliset vaihtokohteiden osalta tämä tieto löytyy Vaihtokohteet maailmalla -ohjeesta).
 • EU- ja ETA-alueen ulkopuoliset kohteet, Nordplus-vaihdot: hakuportaalista löytyy vaihdossa olleiden opiskelijoiden vaihtopalautteita (katso hakuportaalin oikea yläkulma, Questionnaires-kohta).

Tiedonhaun lisäksi järjestelmää käytetään vaihtohakijaksi rekisteröitymiseen ja hakemuksen tekemiseen. Seuraa tarkkoja teknisiä ohjeita hakemisesta Mobility Onlinessa, kun aloitat hakemuksen teon ja tutustu vaadittaviin hakuliitteisiin jo etukäteen (lue kohta "hakemuksen liitteet"). Järjestelmä on englanninkielinen, mutta voit hakiessasi täyttää tietosi myös suomeksi tai ruotsiksi. Apua hakemuksen tekoon saat osallistumalla vaihtoinfoihin ja hakuklinikoihin sekä ottamalla yhteyttä liikkuvuuspalveluihin.

Hakuportaalista et rekisteröitymisen jälkeen pääse suoraan omalle Mobility Online -tilillesi. Kirjaudu tilillesi osoitteessa: https://kvl.it.helsinki.fi (kirjautuminen yliopiston käyttäjätunnuksella).

Teknistä apua Mobility Online -hakemuksen ja -tilin kanssa saat sähköpostilla osoitteesta studentexchange@helsinki.fi. Kirjoita viestiisi mahdollisimman tarkka kuvaus kohtaamastasi ongelmatilanteesta. Kiireellisessä tapauksessa voit myös soittaa +358 2941 22401 (10-15).

Step by step - Hakeminen Mobility Online -portaalissa

HUOM! Tämä ohje tullaan päivittämään lokakuun hakua varten

 

Hakuprosessin vaiheet lyhyesti – tarkemmat tekniset ohjeet löytyvät täältä. Tutustu tarkkoihin teknisiin ohjeisiin ja seuraa niitä samalla kun täytät hakemustasi.

 1. Rekisteröidy hakijaksi etsimällä ensisijainen hakukohteesi eli toivomasi vaihtoyliopiston nimi Mobility Online -hakuportaalista, kun hakuaika on alkanut. Tarkemmissa teknisissä ohjeissa kerrotaan, miten löydät portaalista eri vaihto-ohjelmat ja -kohteet. 
 2. Täytä rekisteröitymislomakkeen tiedot. Merkitse lomakkeeseen mahdollinen 2. tai 3. hakuvaihtoehtosi.
 3. Hakijaksi kirjautumisen jälkeen saat sähköpostiisi linkin. Kirjaudu linkistä Mobility Online -tilillesi.
 4. Laadi opintosuunnitelmasi (Learning Agreement) Mobility Online -järjestelmässä kurssi kerrallaan. Jos haet kahteen tai kolmeen vaihtokohteeseen, tee jokaista kohdetta varten oma opintosuunnitelma.
 5. Hanki ja valmistele tarvittavat liitteet ja lataa ne pdf-tiedostoina Mobility Online -tilisi palautuskansioon. Katso tarkemmat ohjeet liitteistä kohdasta "Hakemuksen liitteet"
 6. Lataa kaikki liitteet Mobility Online -järjestelmään hakuajan päättymiseen mennessä.

Jos sinut hyväksytään hakijaksi vaihtoon Helsingin yliopistossa, sinun on haettava sen jälkeen vielä kohdeyliopistoon heidän vaatimustensa mukaisesti. Vaihtoon valitut saavat sitä varten ohjeet liikkuvuuspalveluista hyväksymissähköpostissa, joka lähetetään osoitteesta studentexchange@helsinki.fi.

Hakemuksen liitteet

HUOM! Tämä ohje tullaan päivittämään lokakuun hakua varten

 

Liitä hakemukseesi seuraavat liitteet hakuportaalissa:

 1. Opintosuunnitelma = Mitä aiot opiskella vaihdossa
 2. Perustelukirje = Miksi valitsisimme juuri sinut
 3. Hakemuslomake = Perustiedot sinusta
 4. Opintosuoritusote = Mitä olet opiskellut tähän saakka
 5. Kielitaitotodistus (vain osaan kohteista) = Osaatko kieltä

+ Voit lisätä halutessasi vapaamuotoisen HOPSin, jossa näkyy vaihdon sijoittuminen tutkintoosi/tulevaan tutkintoosi.

+ Jos haet tekemään tutkintoon kuuluvaa tutkielmaa vaihtoon, lisää myös Agreement for Thesis work.
(mahdollista lähinnä Euroopan vaihtokohteissa).

Huom! Jos haet Free mover- ohjelmaan, tarkista vaaditut lisäliitteet sen ohjeista.

 

Opintosuunnitelma

(Learning Agreement)

Jos et vielä ole perehtynyt vaihtokohteesi opetustarjontaan, tee se viimeistään nyt! Tämä on usein koko prosessin haastavin osuus, mutta älä lannistu.

Valitse sopiva määrä kursseja, jotka sopivat tutkintoosi Helsingin yliopistossa. Tämä tutkinto voi olla myös maisterin tutkinto, johon suunnittelet hakevasi kandidaatin tutkintosi jälkeen ja johon voit sisällyttää vaihdossa suorittamasi opinnot. Joissakin tapauksissa kannattaa tehdä kaksi vaihtoehtoista opintosuunnitelmaa, joista toisen voit tehdä vapaamuotoisesti erillisenä liitteenä. Lue enemmän opintojen sijoittelusta täältä.

Sinun on opiskeltava vaihtoyliopistossa vähintään 5 opintopistettä kuukaudessa. Opintosuunnitelmaan tulisi hakuvaiheessa kuitenkin kirjata opintoja 30 op/lukukausi (60 op/lukuvuosi) vaihtoyliopiston lukukauden kestosta riippumatta. Vaihdossa suoritettava opintojen minimimäärä on  20-30 opintopistettä lukukaudessa vaihdon kestosta riippuen. EU-/ETA-alueella käytetään yleensä ECTS-opintopisteitä eli vaihtoyliopiston opintopisteet ovat saman laajuisia kuin Helsingin yliopistossa. Poikkeuksen tekee Iso-Britannia, jossa käytettävät opintopisteet vastaavat yleensä puolikasta Helsingin yliopiston opintopistettä (1 Britannian credit = 1/2 ECTS). Jos haet vaihtoon EU-/ETA-alueen ulkopuolelle, jossa opintopistemitoitus on usein erilainen, katso vaadittava opintopiste-/kurssimäärä kohdealuettasi koskevasta ohjeesta.

Selvitä mitä kursseja saat opiskella vaihtokohteessa esimerkiksi seuraavilla keinoilla:

 • tutustu vaihtoyliopiston verkkosivuihin ja etsi vaihto-opiskelijoille suunnattu kurssitarjont. Valitse kursseja alalta, jonka vaihtosopimus kattaa
 • yliopistonlaajuiset sopimukset: katso kurssitarjonta Vaihtokohteet maailmalla -ohjeista vaihtokohteesi tiedoista.

Jos et löydä kurssitarjontaa näillä keinoilla, ota tarvittaessa yhteys vaihtoyliopiston vaihtokoordinaattoriin.

Varaudu siihen, että suunnitelma on aina suunnitelma. Usein suunnitelma on pakko tehdä vaihtoa edeltävän lukuvuoden opetustarjonnan perusteella. Mitä enemmän aiot korvata vaihto-opinnoilla tutkintosi pakollisia kursseja, sitä tarkempi opintosuunnitelma kannattaa tehdä.

Teknisiä vinkkejä
 • Opintosuunnitelma tehdään Learning Agreement -lomakkeelle Mobility Onlinessa rekisteröitymisen jälkeen. Tallenna opintosuunnitelma järjestelmään yksi kurssi kerrallaan. Kesäkurssihaussa opintosuunnitelma on sulautettu hakulomakkeeseen. Katso tarkemmin lyhyt- ja kesäkurssisivulta.
 • Merkitse joka kurssin kohdalle:
  • kurssin nimi vaihtoyliopistossa
  • laajuus vaihtoyliopiston omina opintopisteinä (vaikka Mobility Onlinessa lukee ECTS)
  • kurssikoodi (jos löydät sellaisen, ei pakollinen)
  • Helsingin yliopiston tutkintosi (tai tulevan tutkintosi) kohta, jonka kurssi korvaisi - esim. kurssi/opintojakso, jonka vaihtoyliopiston kurssi korvaisi tutkinnossasi Helsingin yliopistossa ja sen laajuus tai merkintä "kandidaatin/maisterin tutkintoon kuuluva valinnainen kokonaisuus" tai merkintä "valinnaiset opinnot”.
 1. Esimerkki:

  Vaihtoyliopistossa suoritettava opintojakso esim.
  Ludwig-Maximilians-Universität München
  Vastaava opintojakso Helsingin yliopistolla omassa koulutusohjelmassasi (korvaavuus)
  Theoretical Condensed Matter Physics, 17139, 5 ECTS Solid state physics, MATR303, 5 ECTS
 2. Esimerkki:
  Vaihtoyliopistossa suoritettava opintojakso esim. Chinese University of Hong Kong Hyväksilukuehdotus Helsingin yliopistolla (Sisällyttäminen)
  Chinese Business and Economy, CHES5115, 3 Chinese University of Hong Kong credits Kandidaatin tutkintoon kuuluvat valinnaiset opinnot, 6 ECTS
 • Huom! Emme ole tallentaneet kohdeyliopiston kurssitietoja Mobility Online –järjestelmään, eli älä turhaan etsi niitä sieltä vaan kohdeyliopiston sivuilta.
 • Opintosuunnitelma koostetaan lataamalla ja tallentamalla lomaketiedosto ensin omalle tietokoneellesi Mobility Online -tililtäsi. Liitä dokumentti hakemukseesi lataamalla se Mobility Online-tilisi palautuskansioon.
 • Opintosuunnitelmaan ei Helsingin yliopiston vaihtohaussa tarvitse hakea Helsingin yliopiston edustajan allekirjoitusta vaikka lomakkeessa onkin sille varattu paikka.
 • Useissa koulutusohjelmissa opiskelijat voivat tietyin ehdoin suorittaa vaihdossa tutkintoon kuuluvan valinnaisen opintokokonaisuuden. Lisätietoa löydät AHOT-periaatteista 
 • Jos aiot korvata jonkin tietyn pakollisen kurssin tutkinnostasi ulkomailla, varmista kurssin korvaavuus jo suunnitteluvaiheessa tiedekuntasi hyväksilukuohjeiden mukaisesti. Ohjeet löydät Kotiinpaluu-ohjeen kohdasta "Hyväksiluku"

Tutkielman työstö merkitään Learning Agreement –lomakkeelle kurssinimellä ”Thesis Work”, minkä lisäksi kirjataan Helsingin yliopiston ohjaajan kanssa arvioitu opintopistemäärä, joka vastaa tutkielman etenemistä vaihdon aikana.

Perustelukirje

(Motivation Letter)

Perustelukirjeellä vakuutat valitsijat siitä, miksi juuri sinut tulisi valita valitsemaasi vaihtokohteeseen juuri tässä vaiheessa opintojasi.

 • Perustelukirjeen enimmäispituus on yksi A4 (max. 400 sanaa).
 • Voit kirjoittaa kirjeen suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.
 • Jos haet samassa haussa useampaan kuin yhteen yliopistoon, kirjoita kaikille yhteinen perustelukirje samaan tiedostoon, mutta painota ensimmäistä hakukohdetta.

Kerro kirjeessä:

 • miksi haluat opiskelemaan valitsemaasi vaihtokohteeseen
 • miten opiskelijavaihto valitsemassasi vaihtokohteessa tukisi tutkinto-opintojasi Helsingin yliopistossa
 • millaisen osan Helsingin yliopistossa suorittamaasi tutkintoa vaihdon aikana suorittamasi opinnot muodostaisivat
 • miksi haet vaihtoon juuri tässä vaiheessa opintojasi
 • millaisia suunnitelmia sinulla on tulevaisuutta ajatellen, ja miten opinnot ulkomailla edesauttaisivat sinua niiden toteuttamisessa. Kerro suunnitelmista omakohtaisesti; esimerkiksi "tähtään kansainväliselle uralle" ei riitä perusteluksi ilman tarkempaa, omaan pohdintaasi perustuvaa kuvausta
 • mitkä muut asiat saattaisivat vaikuttaa valintaasi. Jos sinulla on esimerkiksi vaihtoa tukevaa työkokemusta, kannattaa kirjeessä mainita siitä. Jos opinnoissasi on ollut esimerkiksi pitkä tauko tai olet vaihtanut pääainetta, kannattaa kirjeessä kertoa myös siitä.
 • Jos teet vaihdon aikana tutkielmaasi, perustelukirjeeseen kirjoitetaan tarkempi kuvaus miksi tutkielmaa tulisi päästä tekemään ko. kohteeseen sekä kuka sen tekemistä kohdeyliopistossa ohjaa. Jos ei ole vielä akateemista ohjaajaa, tulee perustelukirjeestä käydä ilmi, kenen kanssa tutkielman tekemisestä on sovittu vaihtokohteessa.

Hakemuslomake

(Application Form)

Hakemuslomake sisältää rekisteröitymisvaiheessa täyttämäsi tiedot hakukohteistasi sekä Mobility Online -järjestelmästä ja WebOodista automaattisesti siirtyvistä tiedoista. Hakemuslomaketta ei tarvitse allekirjoittaa.

Helsingin yliopiston opintosuoritusote

(Transcript of Records)

Opintosuoritusotteeltasi näemme, mitä olet aiemmin opiskellut, millaisin arvosanoin ja onko sinulla kasassa vähintään vaadittavat 30 opintopistettä.

Teknisiä vinkkejä
 • Helsingin yliopiston vaihtohaussa riittää epävirallinen opintosuoritusote, jonka saat tilattua WebOodista.
 • Jos olet suorittanut kandidaatin tai maisterin tutkinnon muualla kuin Helsingin yliopistossa, liitä mukaan myös aiemman tutkintosi suoritusote.
 • Jos sinulla on JOO-oikeus toiseen korkeakouluun Suomessa, laske suoritetut JOO-opintopisteet mukaan kokonaismäärään. Liitä tällöin myös JOO-oikeuden opintorekisteriote hakemukseesi mukaan ylimääräisenä liitteenä.

Kielitaitotodistus

(Language Certificate)

Tarkista aina, vaaditaanko vaihtohaussa kielitaitotodistusta. Todistuksia on monenlaisia, noudata tarkasti annettuja ohjeita.

Tarkempia tietoja kielitaitovaatimuksista ja -todistuksista löydät täältä.

 

Agreement for Thesis Work

Erasmus+ -, Nordplus, Swiss European Mobility Programme ja osa Faculty and unit -vaihtosopimuksista (yksikkökohtaiset vaihtosopimukset): Tätä lomaketta tarvitsee vain opiskelija, joka kirjoittaa tai muuten työskentelee tutkintoon kuuluvan tutkielman kanssa vaihdon aikana. Lomakkeelle pyydetään allekirjoitukset sekä koti- että kohdeyliopistosta ennen ja jälkeen vaihdon. Helsingin yliopiston hakuvaiheessa riittää kohdeyliopiston vaihtokoordinaattorin alustava hyväksyntä tutkielman työskentelyä varten, mutta kohdeyliopistosta tulee löytyä akateeminen ohjaaja ennen vaihdon alkua. Vaihdon päätyttyä kohdeyliopiston akateeminen ohjaaja kirjaa mitä tutkielman työstöön vaihdon aikana on kuulunut mukaan lukien ohjauskertojen lukumäärän. Tutkielmaasi Helsingin yliopiston päässä ohjaava akateeminen henkilö vahvistaa lomakkeella vaihdon aikana tutkielman edistymistä vastaavan opintopistemäärän.

Yliopistonlaajuiset vaihdot EU-/ETA-alueen ulkopuolelle: opiskelijavaihtosopimukset on tarkoitettu kurssimuotoiseen opiskeluun.

 

 

Kuinka moneen vaihtokohteeseen voin hakea?

HUOM! Tämä ohje tullaan päivittämään lokakuun hakua varten

Voit hakea yhdellä hakukierroksella aina yhteensä enintään kuuteen vaihtoyliopistoon. Voit hakea samalla hakukierroksella eri vaihto-ohjelmien paikkoja. Voit valita enintään kolme vaihtoyliopistoa per vaihto-ohjelma (poikkeuksena Erasmus).

 • Erasmus-vaihdot: Voit hakea enintään 6 yliopistoon Erasmus-ohjelman kautta. Yhteen rekisteröitymislomakkeeseen pystyt valitsemaan enintään 3 vaihtoyliopistoa kerralla, joten täytä tarvittaessa useampi rekisteröitymislomake.

Yhdellä rekisteröitymislomakkeella voit hakea vain saman vaihto-ohjelman kohteisiin ja Erasmus-haussa ainoastaan yhden yksikön (oppiaine/koulutusohjelma/tiedekunta) paikkoja. Mikäli haluat hakea vaihtoon useamman vaihto-ohjelman kautta tai mikäli haluat hakea useamman yksikön Erasmus-paikkoja, pitää sinun aina tehdä rekisteröityminen uudelleen etsimällä hakukohteesi hakuportaalista.

Jos haet vaihtoon usean eri vaihto-ohjelman kautta, täsmennä prioriteettijärjestyksesi rekisteröitymisen yhteydessä ja perustelukirjeessäsi. Prioriteettilistasi otetaan huomioon, kun vaihtovalintoja tehdään. Sinulle tarjotaan kuitenkin vain yhtä paikkaa. Valitsethan vain sellaisia vaihtokohteita, joihin olet oikeasti valmis lähtemään. Prioriteettilistasi ei vähennä mahdollisuuksiasi tulla valituksi ykköskohteeseesi.

Mille tutkintotasolle vaihtoni sijoittuu?

Vaihto-ohjelmilla on omia rajoituksia ja ohjeita opintovaiheen suhteen: 

 • Erasmus-opiskelijavaihtosi tilastoidaan aina sille tutkintotasolle, jolla olet vaihtoon lähtiessäsi kirjoilla Helsingin yliopistossa. Jos et hakiessasi vielä ole suorittanut kandidaatin tutkintoa, mutta valmistut ennen vaihtosi alkamista, ilmoita kandidaatiksi valmistumisesta liikkuvuuspalveluihin, jonka perusteella Erasmus-vaihtojaksosi kirjataan liikkuvuuspalveluissa maisteritasolle.
 • EU-/ETA-alueen ulkopuolelle vaihtoon lähtiessä opiskelijavaihtosi sijoittuu yleensä sille tutkintotasolle, jolla olet hakiessasi kohdeyliopistoon sen jälkeen, kun sinut on ensin Helsingin yliopistossa valittu vaihtoon. Jos et ole valmistunut kandidaatiksi ennen kohdeyliopiston hakudeadlinea, voit yleensä osallistua vaihdon aikana vain undergraduate-tason kursseille. Kandidaatiksi valmistuminen ennen vaihdon alkua ei muuta tätä.

Miten opintopisteiden määrä muunnetaan?

Vaihtosi aikana sinun tulee suorittaa 5 opintopistettä jokaista vaihtokuukautta kohden.

ECTS -opintopisteet: European Credit Transfer and Accumulation System (ECTS) on eurooppalaisten maiden erilaisten opintomitoitusten vertailemista varten käytetty mittausjärjestelmä. Helsingin yliopistossa yksi opintopiste vastaa yhtä ECTS-pistettä. ECTS-opintopisteet hyväksiluetaan samassa laajuudessa Helsingin yliopistossa (1 ECT​S = 1 op).

Varsinkin Euroopassa useat yliopistot käyttävät ECTS pisteiden kanssa suoraan verrannollisia opintopistemitoituksia, poikkeuksen tekee Iso-Britannia, jossa käytettävät opintopisteet vastaavat yleensä puolikasta Helsingin yliopiston opintopistettä (1 Britannian credit = 1/2 ECTS).

Euroopan ulkopuoliset kohteet: Euroopan ulkopuolisissa maissa opintopisteitä ei yleensä ilmoiteta ECTS-pisteinä. Näet kohdealuettasi koskevasta ohjeesta kunkin Euroopan ulkopuolisen yliopiston kuvauksen kohdalta, kuinka monta kurssia tai paikallista opintopistettä sinun tulee vaihtosi aikana vähintään suorittaa.

Euroopan ulkopuolisen vaihtoyliopiston opintopistemitoitusten vertaamista Helsingin yliopiston opintopistemitoitukseen hankaloittaa se, että useimmissa vaihtokohteissa opintopistemitoitukseen ei ole laskettu mukaan itsenäisen työn osuutta, vaan opintopisteistä käy ilmi ainoastaan suoritettavan lähiopetuksen määrä. Itsenäisen työn osuus on arvioitava kunkin kurssin osalta kurssikuvauksen perusteella.

Opinnot hyväksilukeva yksikkö päättää vaihdon jälkeen työmäärän perusteella kuinka monen ECTS-opintopisteen laajuisena mikin vaihtoyliopiston kurssi voidaan hyväksilukea. Hyväksiluettavien opintopisteiden määrä päätetään vaihtoyliopiston opintopistemitoituksen ja/tai kurssikuvausten perusteella ja kieliaineissa myös kurssin tavoitetason perusteella. Apuna voi käyttää Helsingin yliopiston liikkuvuuspalveluiden suosittelemaa muuntokerrointa kunkin kohdeyliopiston opintopisteille. Suositeltu muuntokertoin löytyy kunkin vaihtokohteen tiedoista. Liikkuvuuspalveluiden suosittelema muuntokerroin ei sido hyväksynnän antavaa yksikköä, joka tekee lopullisen päätöksen hyväksiluettavien opintopisteiden määrästä. Hakuvaiheen opintosuunnitelma on aina alustava ja varsinaiset hyväksilukemiset tehdään vaihdon jälkeen suoritettujen kurssien tietojen perusteella.

Hakukelpoisuus ja valintaperusteet

Helsingin yliopiston valintakriteerit päätetään vuosittain.

Hakukelpoisuus

 • Opiskelijalla on tutkinnonsuoritusoikeus Helsingin yliopistossa. Tutkinnonsuoritusoikeus on vaihto-ohjelman tai vaihtokohteen edellyttämään opintovaiheeseen: useimmiten joko kandidaatti- tai maisterivaiheeseen.
 • Opiskelija on hakuvaiheessa ja vaihdon aikana kirjoilla läsnäolevana opiskelijana.  Lakisääteisestä syystä poissaolevana (armeija, siviilipalvelus tai vanhempainvapaa) on kuitenkin mahdollista hakea vaihtoon, mutta hakemuksen tekemiseen tarvitaan voimassaoleva käyttäjätunnus. Lisäksi opiskelijan opinto-oikeuden tulee olla voimassa opiskelijavaihdon keston ajan sekä vähintään vaihdon jälkeisen lukukauden loppuun asti. Mikäli opinto-oikeus päättyy ennen vaihdon jälkeisen lukukauden loppua, liikkuvuuspalvelut selvittää, tullaanko opiskelijalle myöntämään lisäaikaa. Ota yhteyttä liikkuvuuspalveluihin. Jos tiedekunta ei myönnä opinnoille lisäaikaa, vaihtoon ei voi päästä.
 • Hakemus on toimitettu määräaikaan mennessä ja hakemuksen mukana olevat liitteet ovat hakuilmoituksen mukaiset.
 • Opiskelijalla on hakuhetkellä suoritettuna vähintään 30 op opintosuorituksia Helsingin yliopiston opintosuoritusotteella. Mikäli opiskelija on aloittanut Helsingin yliopistossa suoraan maisteri- tai jatko-opiskelijan koulutuksen, tulee hänellä olla 30 op suorituksia Helsingin yliopistosta tai hakemuksen liitteenä aiemman korkeakoulututkinnon opintosuoritusote.
 • Opintosuunnitelma sisältää vaihtoaikaan suhteutettuna päätoimista opiskelua vastaavan määrän opintoja (5 opintopistettä kuukaudessa) ja opintosuunnitelmasta käy ilmi, miten suunnitellut vaihto-opinnot hyväksiluetaan  opiskelijan nykyiseen tai tulevaan tutkintoon täysimääräisesti Helsingin yliopiston hyväksilukemisen periaatteiden mukaisesti. Liikkuvuuspalveluilla on oikeus pyytää tarpeen tullessa hops, johon on merkitty kaikki hakijan WebOodiin kertyneet suoritukset.

Opiskelijavaihdon valintaperusteet

Liikkuvuuspalveluiden tekemä valintapäätös on esitys vastaanottavan yliopiston päätöksentekoa varten. Kohdeyliopisto tekee lopullisen päätöksen siitä, hyväksyykö se hakijan vaihtoon. Kyseessä ei siis ole sellainen hallintopäätös, johon voi hakea muutosta.

Opiskelijan hakemusta tarkastellaan kokonaisuutena. Peruskriteerit täyttävien opiskelijoiden hakemuksia verrataan keskenään. Yksi kriteeri ei ratkaise valintaa. Esimerkki: opiskelija hallitsee erinomaisesti kohdemaan kielen, mutta kohdeyliopisto ei tarjoa opiskelijan tutkintoon sopivia kursseja. Kun opiskelu ulkomailla selvästi hidastaisi opintojen etenemistä, ei ylivoimaisesti parempi kielitaito ole peruste valinnalle.

Vaihtokohteiden opiskelijavalinnassa noudatamme seuraavia valintaperusteita:

 • Perustelukirje ja opintosuunnitelma: sisältö, johdonmukaisuus ja realistisuus suhteessa opiskelijan tavoittelemaan tutkintoon ja vaihtokohteen vaatimuksiin.
 • Opintomenestys ja opintojen vaihe: opintojen etenemistahti sekä kaikki Helsingin yliopistossa tehdyt opintosuoritukset ja niiden keskiarvo.
 • Kielitaito: hakuvaiheen kielitaitovaatimusten tavoitteena on varmistua valittavien opiskelijoiden mahdollisuudesta suorittaa täysipainoisesti akateemisia opintoja kohdeyliopistossa. Kohdekohtaisista kielitaitovaatimuksista sovitaan yhteistyöyliopistojen kanssa ja ne ilmoitetaan tarkemmin hakuilmoituksissa.
 • Vaihtoyliopiston tai -ohjelman asettamat erityiskriteerit, esimerkiksi rajaukset koskien opintovaihetta tai opiskeltavaa alaa.
 • Valintoja tehtäessä pyritään huomioimaan vaihtopaikkojen jakautuminen mahdollisimman kattavasti eri tiedekuntien ja/tai alojen opiskelijoiden kesken.
 • Valinnoissa noudatetaan ohjetta tutkinnon enimmäislaajuudesta, jota suunnitellut vaihto-opinnot eivät voi ylittää. Esimerkiksi tutkintorakenteeseen mahdollisesti kuuluva pakollinen tai suositeltu vaihto-opintojakso tulee suunnitella ja ajoittaa niin, ettei tutkinnon enimmäislaajuus ylity. Kaikkia hakemuksia arvioidaan samojen valintakriteereiden mukaisesti riippumatta siitä, kuuluuko tutkintoon pakollinen tai suositeltu vaihtojakso vai ei.
 • Hakemuksia vertaillaan opintosuunnitelman, perustelukirjeen sekä opintomenestyksen ja opintojen etenemistahdin osalta. Jos kaksi hakijaa ovat tasaveroisia edellä mainittujen osalta, etusija voidaan antaa opiskelijalle, jota ei ole aiemmin valittu Helsingin yliopistossa yli kolmen kuukauden pituiseen opiskelijavaihtoon. Aiempi opiskelijavaihto ei kuitenkaan ole este valituksi tulemiselle.
 • Valinnassa voidaan laittaa huonommalle sijalle opiskelija, joka on aiemmin perunut vaihtojaksonsa ilman painavaa syytä.
 • Yksikkökohtaisten sopimusten (Erasmus+, Nordplus, Faculty and unit bilateral agreements) valinnoissa etusijalla ovat kyseessä olevan yksikön opiskelijat.
 • Useaan kohteeseen hakenut opiskelija: Useampaan hakukohteeseen hakeminen ei vähennä hakijan mahdollisuuksia tulla valituksi ensisijaiseen hakukohteeseensa. Jos hakijaa ei valita ensisijaiseen hakukohteeseensa, on hän saman arvoisessa asemassa muihin hakukohteisiinsa ensisijaisesti hakeneiden kanssa.

Hyväksyminen ja vaihtokohteeseen hakeminen

Saat päätöksen valinnasta kuuden viikon sisällä haun päättymisestä. Sekä vaihtoon valituille että hylätyille opiskelijoille lähetetään viesti sähköpostitse englanniksi osoitteesta studentexchange@helsinki.fi. Älä hätäile vaikka ystäväsi olisi saanut tiedon valinnasta ennen sinua. Hakukohteesta ja koulutusohjelmasta riippuen tiedot lähetetään eri opiskelijoille eri tahdissa.

Huomioi, että sinulle tarjotaan vain yhtä paikkaa, vaikka olisit hakenut useampaa paikkaa useasta eri ohjelmasta. Jos kieltäydyt tarjotusta paikasta, sinulle ei tarjota toista paikkaa tällä hakukierroksella. Mikäli et tule valituksi mihinkään valitsemistasi paikoista, voidaan sinulle tarjota täyttämättä jäänyttä paikkaa, jos olet hakemuksessa ilmoittanut olevasi kiinnostunut muista paikoista.

Kun sinut on valittu vaihtoon Helsingin yliopistosta, on sinun vielä haettava vaihtoyliopistoosi Helsingin yliopiston valitsemana vaihto-opiskelijana.

Lue saamastasi hyväksymissähköpostissa tarkemmat ohjeet, miten toimia. Ohjeistukseen vaikuttaa se, minkä vaihto-ohjelman kautta olet lähdössä vaihtoon.

 

Katso myös: https://guide.student.helsinki.fi/fi/artikkeli/korona-tietoa-vaihtoon-lahtijoille-ja-vaihdossa-oleville#paragraph-4858

 

Kaikkien vaihto-ohjelmien tehtävälista vaihtoon valituille

1. Ota vastaan tai hylkää sinulle tarjottu vaihtopaikka Mobility Online -tililläsi seitsemän päivän kuluessa.

2. Hyväksy opiskelijavaihdon ehdot (Accept student exchange terms and conditions) sähköisesti Mobility Online -tililläsi, täytä myös pankkitietosi Mobility Onlinessa apurahaasi varten.

3. Tutustu vaihtoyliopiston hakuohjeisiin ja hakuaikoihin vaihtoyliopiston omilla verkkosivuilla (Erasmus+ SMS, SEMP, Nordlys, Erasmus+ European University Wide ja Nordplus) tai liikkuvuuspalveluiden sinulle lähettämissä hakuohjeissa (vaihto-ohjelmat EU-/ETA-alueen ulkopuolelle) ja hae ohjeiden mukaisesti vaihtoyliopistoosi.

4. Mikäli tarvitset leimoja tai allekirjoituksia vaihtoyliopistosi hakemuksen, saat ne liikkuvuuspalveluiden vastaanotolta tai sähköpostitse (studentexchange@helsinki.fi)

5. Lue ohjeita vaihtoon valitulle, jossa kerrotaan tärkeitä tietoja muun muassa ulkomaille muuttamisen liittyen.

6. Hyväksymistiedon vaihtoyliopistostasi saat sen aikataulujen mukaisesti, mutta tyypillisesti voit saada hyväksymisen vasta loppukesästä (syksyksi lähtijät) tai myöhään syksyllä (kevääksi lähtijät). 

Lisäohjeita Erasmus, Nordplus/ Nordlys- ja SEMP vaihtoon valituille

 • Liikkuvuuspalvelut nimeää eli nominoi sinut vaihtoyliopistoosi, jos vaihtoyliopistosi sitä vaatii. Nominointitieto tulee näkyville Mobility Online -tilillesi. Huomaa, ettei nominointi ole pakollista kaikissa vaihtoyliopistoissa, joten tarkista vaihtoyliopistosi kotisivuilta vaativatko he nominointia ennen kuin voit aloittaa hakemuksesi.
 • Erasmus-vaihdot: Tarkenna tarvittaessa vaihtosi päivämäärät Mobility Online -tililläsi kohdasta Change stay from/stay until, jos ne ovat tarkentuneet hakemuksesi tekemisen jälkeen (Erasmus-apuraha on päiväkohtainen, joten mahdollisimman tarkka päivämäärä on tarpeen)
 • Valmistele vaihtoyliopistosi vaatimat hakemusdokumentit ajoissa ja lähetä hakemus vaihtoyliopistosi hakuaikana.
  • Tyypillisesti hakemukseen tarvitaan esimerkiksi:
   virallinen sähköisesti varmennettu opintosuoritusote, jonka voit tilata itse WebOodista, ohjeet siihen löydät täältä.
   perustelukirje
   kielitaitotodistus
   vaihtoyliopistosi hakujärjestelmässä tehtävä Learning Agreement. Tiedekuntasi yhteyshenkilön Learning Agreementiisi löydät tästä alta
  • Haun ensimmäisessä vaiheessa Mobility Online -portaaliin lataamasi dokumentit eivät välity vaihtoyliopistoosi vaan sinun tulee toimittaa vaaditut dokumentit itsenäisesti vaihtoyliopistosi ohjeiden mukaan.
  • Täyttäessäsi hakemusta vaihtoyliopistoosi tarvitset yleensä:
   Helsingin yliopiston Institutional code: SF HELSINK01
   Suomen maakoodi: FI
   Institutional coordinator: Mari Lauri
    
 • Tule Erasmus, Nordplus/ Nordlys- ja SEMP vaihtoon valittujen infotilaisuuteen kuulemaan lisää.

 

 

Lisäohjeita EU-/ETA-alueen ulkopuolelle vaihtoon valituille (university bilateral agreements, Faculty and unit bilateral agreements, Erasmus+ global)

 • Saat liikkuvuuspalveluista kohdeyliopistoasi koskevan hakuohjeviestin, jonka otsikko on Application instructions. Viestin lähettäjä on studentexchange@helsinki.fi. Ennen kuin otat yhteyttä liikkuvuuspalveluihin, tarkista löytyykö vastaus kysymykseesi Application instructions –sähköpostista.
   

Jos vaihtoyliopistosi ohjeissa pyydetään joku alla listatuista liitteistä, toimi alla olevien ohjeiden mukaisesti. 
Tarvitset vain ne liitteet, jotka vaihtoyliopistosi opiskelijavaihdon hakuohjeissa vaaditaan. Huomioithan, että vaihtoyliopistosi hakuohjeet vaihto-opiskelijoille ovat erilaiset kuin vaihtoyliopistosi hakuohjeet tutkinto-opiskelijoille.  

 • Passi: tarkista, että passisi on voimassa vaihdon päättymiseen asti. Vaihtomaasi voi vaatia, että passi on voimassa myös vaihdon päättymisen jälkeen (usein esim. 3 tai 6 kk päättymisen jälkeen). Hanki tarvittaessa uusi passi jo ennen kuin teet vaihtoyliopiston hakemuksen, jotta saat viisumikutsun ongelmitta.
 • Kielitaitotodistus: katso studentexchange@helsinki.fi –osoitteesta lähetetystä Application instructions –viestistä, tarvitsetko maksullisen IELTS- tai TOEFL-todistuksen tai maksuttoman kielitaitotodistuksen Helsingin yliopiston kielikeskuksesta. Helsingin yliopiston Application instructions –ohje voi poiketa vaihtoyliopistosi sivuilla lukevista ohjeista, jos yliopistojen välillä on sovittu erityisjärjestelyistä. Hanki kielitaitotodistus ajoissa. Kielikeskuksen todistuksen saamiseen tarvitset vähintään kaksi viikkoa. IELTS- ja TOEFL-testit täyttyvät nopeasti.
   
 • Transcript: Helsingin yliopiston englanninkielinen opintosuoritusote.
  • Jos vaihtoyliopistoosi haetaan vaihtoyliopiston oman online-hakujärjestelmän kautta, voit käyttää weboodista saatavaa Helsingin yliopiston englanninkielistä opintosuoritusotetta. Huom. jos haet Pohjois-Amerikkaan, tarkista myös Application instructions –viestin ohje koskien sitä, käykö vaihtoyliopistollesi weboodista saatava opintosuoritusote. Pohjois-Amerikan kohteissa saatat tarvita opintosuoritusotteen paperiversion (katso ohjeet alla)
  • Jos vaihtoyliopistoosi haetaan paperihakemuksella (esim. osa vaihtokohteista Japanissa), et voi käyttää weboodista saatavaa opintosuoritusotetta. Tarvitset paperiversion virallisesta opintosuoritusotteesta. Sen saa Opiskelijaneuvonnasta. Käy hakemassa se Opiskelijaneuvonnan vastaanotolta.
    
 • Transcript of all institutions which you have attended: Jos olet suorittanut korkeakouluopintoja Helsingin yliopiston lisäksi myös muussa yliopistossa, esimerkiksi suorittanut kandidaatin tutkinnon muualla, lähetä vaihtoyliopistollesi Helsingin yliopiston opintosuoritusotteesi lisäksi myös aiemman korkeakoulusi opintorekisteriote.
   
 • Enrollment certificate / certificate of student status: Helsingin yliopiston opiskelutodistus, jonka saat weboodista tai Opiskelijaneuvonnan vastaanotolta.Joskus vaihtoylipistolla on tätä tarkoitusta varten oma lomake, jonka liikkuvuuspalvelut täyttää pyynnöstäsi.
   
 • Estimated date of graduation: seuraavan korkeakoulututkinnon arvioitu suorituspäivä. Jos et ole vielä valmistunut kandidaatiksi, merkitse kandidaatin tutkinnon arvioitu valmistumispäivä. Huom. arvioidun valmistumispäivän tulee olla vasta vaihdon jälkeen.
   
 • Letter of recommendation: Suosituskirje sinua opettaneelta Helsingin yliopiston opettajalta. Jos vaihtoyliopistollasi on suositusta varten oma lomake, käytä sitä. Jos vaihtoyliopistollasi ei ole lomakepohjaa, pyydä vapaamuotoista suositusta. Suositus osoitetaan vaihtoyliopistollesi.
   
 • Helsingin yliopiston yhteystiedot vaihtohakemuksessa: Merkitse yhteystiedot tämän sivun tietojen mukaisesti. Merkitse yhteyshenkilöksi omaan maanosasi vaihtokohteiden asiantuntija.
   
 • Vaihtoyliopistosi terveystarkastuslomake: Jos vaihtoyliopistollasi on oma terveystarkastuslomake, jonka lisäksi he edellyttävät keuhkokuvaa, varaa aika yksityiselle lääkärille. YTHS ei 1.8.2020 alkaen enää täytä terveystarkastuslomakkeita. Poikkeus: YTHS täyttää kieltenopiskelijoiden vaihtoyliopistojen terveystarkastuslomakkeet. Kielten opiskelijoiden tulee ilmoittaa YTHS:n ajanvarauksen yhtedessä, että kyseessä on pakollinen vaihto. 
   
 • Keuhkokuva: Jos vaihtoyliopistosi vaatii keuhkokuvan, sillä todistetaan, että et sairasta tuberkuloosia. Jos vaihtoyliopistosi vaatii keuhkokuvan, varaa aikaa yksityiselle lääkärille. Poikkeus: YTHS täyttää kieltenopiskelijoiden vaihtoyliopiston terveystarkastuslomakkeen ja antaa todistuksen siitä, miksi oireettomille opiskelijoille ei tehdä keuhkokuvatutkimusta. On mahdollista, että kieltenopiskelijoiden vaihtoyliopistolle ei riitä YTHS:n antama liite. Jos vaihtoyliopistosi ilmoittaa niin, siinä tapauksessa täytyy käydä yksityisellä lääkärillä keuhkokuvassa.

 

Learning Agreement vastuuhenkilöt

 • Faculty of Agriculture and Forestry, Specialist Sari Mikkola
 • Faculty of Arts, Specialists Iina Hakanpää (Erasmus, Nordplus), Raisa Asikainen
 • Faculty of Educational Sciences,Specialists Mikko Moilanen and Sasa Tkalcan
 • Faculty of Biological and Environmental Sciences, Specialist Outi Orenius
 • Faculty of Law, Specialist Anne-Sophie Hokkanen
 • Faculty of Medicine, Specialist Arja Mielonen-Walker
 • Faculty of Science (Physical Sciences, Mathematics, Geography and Geology), Specialist Janna Koivisto
 • Faculty of Science (Chemistry, Computer Science, Data Science), Specialist Yonca Ermutlu
 • Faculty of Social Sciences, Specialists Mari Lauri and Niina Haapasilta
 • Faculty of Theology, Specialist Heidi Säävuori, Raisa Asikainen and Iina Hakanpää
 • Faculty of Pharmacy, Specialist Outi Orenius
 • Faculty of Veterinary Medicine, Specialist Sari Mikkola
 • The Swedish School of Social Science, Specialist Heidi Säävuori