Praktik utomlands

Instruktionen hör till följande teman

Genom att välja utbildningsprogram ser du förutom de allmänna anvisningarna också utbildningsprogrammets eventuella egna innehåll. För att se Öppna universitetets instruktioner behöver du inte välja utbildningsprogram.

I nästan alla utbildningsprogram kan du inkludera en arbetspraktik i din examen. Denna arbetspraktiksperiod kan även genomföras utomlands, och det finns tre olika typer av monetärt stöd du kan ansöka om för internationell praktik: Erasmus-praktikstöd, stipendium för internationell praktik, och universitetets praktikstöd.

På den här sidan hittar du anvisningar för både att hitta praktikplats utomlands, finansiera praktiken, och allmän information om Erasmus-praktik. Bekanta dig även gärna med Praktik-delen i instruktioner för studerande för övrig information om praktik som del av din examen.

Vem kan åka?

För att kunna åka på en studierelaterad praktik utomlands 

  • måste du under praktiken vara närvaroanmäld examensstuderande vid Helsingfors universitet. Det är också möjligt att åka på en Erasmus-praktik i Europa genast efter att du blivit utexaminerad som magister eller doktorerat. 
  • måste du först ha hittat en praktikplats 
  • måste du komma överens om tidpunkten för praktiken och om att få praktiken inkluderad i din examen med praktikansvarige för ditt utbildningsprogram/ditt läroämne/din institution/fakultet. Du behöver inte nödvändigtvis få studiepoäng för praktiken (undantag är vid Erasmus+ kortvarig praktik i flerform), men den måste åtminstone antecknas i ditt studieutdrag. 

Hitta en praktikplats

I allmänhet hittar du själv som studerande en lämplig praktikplats åt dig. Du kan diskutera med den praktikansvarige för din enhet och fråga efter tips om praktikplatser som varit populära eller som konstaterats vara bra inom ditt studieprogram/ditt läroämne. Praktikansvariga kan också ta ställning till tidspunkten för praktiken och hur man får praktiken inkluderad i din examen. Karriärservicen kan tipsa dig om hur du kan lättare hitta en arbetsplats och hur du kan förbereda dig för själva praktikperioden. De kan också hjälpa dig med att förbereda CV och arbetsansökan. Du kan börja med att läsa karriärservicens arbetssökningstips och bekanta dig med praktik- och jobbportalen JobTeaser

Du kan använda dig av olika länders arbetsplatsdatabaser när du letar efter en lämplig praktikplats. Men fokusera inte bara på platsannonser – ofta hittar du de bästa praktikmöjligheterna när du direkt tar kontakt med intressanta arbetsgivare. Det finns ganska få offentliga annonser för praktikplatser, men många arbetsgivare är intresserade av att ta emot en motiverad och kunnig praktikant om de stöter på rätt person. 

Se sök praktikplats -sidan

Du kan också hitta en praktikplats till exempel via dessa kanaler: 

Finansiera din utlandspraktik

Från Enheten för Internationellt Utbildningssamarbete kan du ansöka om antingen stipendium för Erasmus-praktik eller resestipendium för internationell praktik. Du kan inte beviljas båda stipendierna samtidigt och om du har beviljats ett av dem kan du inte heller få annan finansiering av Utbildningsstyrelsen eller Helsingfors universitet. Du kan emellertid få lön för praktiken av arbetsgivaren. Om du får lön, lönar det sig att kolla om du vore berättigad att ansöka om  universitets praktikstöd i stället för Erasmus- eller resestipendiet. Enheten för Internationellt Utbildningssamarbete ger anvisningar endast om hur du ansöker om Erasmus-arbetspraktikstipendiet och resestipendiet för internationell praktik. Om din praktikansökan inte gäller dessa stipendier kan du vända dig till karriärservicen, traineeships@helsinki.fi

Vänligen notera också att Helsingfors universitet inte stödjer praktiker som har hittats via avgiftsbelagda kommersiella organisationer såsom Asia Exchange eller Kilroy. 

Du kan ansöka om båda stipendierna kontinuerligt under läsåret (förutom under sommaren) och ansökan görs elektroniskt via portalen Mobility Online. Ansök om stipendiet när din praktikplats är fastställd och du har kommit överens med din studieenhet om hur praktiken ska inkluderas i din examen. Läs närmare ansökningsanvisningar lägre ner på sidan. 

Lön och studiestöd under praktiken 

Arbetsgivare kan betala lön och erbjuda bostad eller andra förmåner. Dessa påverkar inte din möjlighet att få ett stipendium. 

Om du får ihop tillräckligt många studiepoäng (5 sp i månaden) kan du också ansöka om studiestöd för praktikperioden. Kontaktpersonen för praktikärenden på Enheten för Internationellt Utbildningssamarbete ger dig ett intyg (Traineeship Certificate) som ska bifogas till studiestödsansökan när ditt praktikavtal godkänts. 

Är du anställd vid Helsingfors universitet? 

Om ett utbytesstipendium beviljas en student som är anställd vid Helsingfors universitet, betalas stipendiet den första möjliga betalningsdagen efter att arbetsavtalet har gått ut. 

  • En anställd vid Helsingfors universitet kan inte samtidigt betalas lön och stipendium av skatteskäl. Då kan skatteverket tolka stipendiet som löneinkomster som kan beskattas i efterskott. Stipendier är i regel skattefria. 
  • För att få ett stipendium måste du ansöka om befrielse från arbetet hos enheten du arbetar vid eller bevisa att ditt arbetsavtal utgår före betalningsdagen. Ansök om befrielse från arbetet i arbetstagarens SAP Fiori-portal. Du ska också meddela datumet då ditt arbetsavtal går ut (t.ex. med arbetsintyg) till utbyteskoordinatorn, så att informationen kan vidarebefordras till servicecentralen. 

Erasmus praktik (SMT)

Som långvarig Erasmus-praktik godkänns en praktikperiod som varar 2-12 hela kalendermånader och kan inkluderas i examen antingen som obligatorisk eller frivillig del. En långvarig praktik kan genomföras delvis virtuellt, men den fysiska mobiliteten måste vara minst två hela kalendermånader. Stipendium utbetalas också endast för den fysiska mobilitetens del. 

Den andra formen för Erasmus-praktik är den kortvariga praktiken i flerform. Detta innebär en praktikperiod som består av en 5–30 dygn lång fysisk mobilitet och en obligatorisk virtuell del som genomförs som distansarbete. Längden för den virtuella perioden är inte specificerad, och är inte heller obligatorisk för doktorander. Alla förutom doktorander måste även få minst 3 studiepoäng för den kortvariga flerformsmobiliteten. 

Arbetstiden måste vara minst 30 timmar per vecka. 

Praktikanter beviljas ett Erasmus-stipendium som täcker en del av kostnaderna. Ansökningstiden är kontinuerlig. Ansökningsanvisningar och dagsbaserade stipendiesummor hittar du lägre ner på sidan. 

Erasmus-arbetspraktik kan avläggas i ett EU- eller ETA-land, i Turkiet, Makedonien och i Serbien. Praktikplatsen kan vara ett privat företag eller en offentlig organisation, men ändå inte en av följande: 

  • EU-organisationer (också "Other EU institutions and bodies") 
  • Organisationer som administrerar ett EU-program 

Organisationer som representerar studentens hemland utomlands (t.ex. kultur- och vetenskapsinstituter, regionala representationer, skolor, exportcenter) är godkännbara praktikplatser ifall det försäkrasatt den mångkulturella dimensionen för Erasmus-praktiken garanteras. En plan för att försäkra denna målsättning antecknas i praktikavtalet (Learning Agreement for Traineeship). 

Praktiken kan också avläggas i en högskola eller i en fristående institution som sjukhus, laboratorium och bibliotek. Då tolkar den studerandes enhet vid behov tillsammans med Enheten för Internationellt Utbildningssamarbete om det handlar om studentutbyte eller studentpraktik och vilketdera stipendium studenten beviljas. 

Obs! Schweiz är inte med i Erasmus-programmet. Det är ändå möjligt att göra praktik vid en schweizisk högskola under programmet Swiss-European Mobility Programme. Kontakta studentexchange@helsinki.fi om du är intresserad av detta. 

Helsingfors universitets villkor för Erasmus praktik 

Erasmus praktikstipendiet kan beviljas till studerande i grundexamen (BA, MA) eller fortsättningsexamen (PhD) 

  • Som har studerat vid en högskola minst ett år före praktikens början 
  • Vars praktikperiods längd ryms i kvoten på 12 månader/examensnivå 
  • Vars studierätt är giltig tills slutet av praktiken 
  • Som inte får annat finansiellt stöd till praktiken av Helsingfors universitet eller Utbildningsstyrelsen 

Eller till en studerande som nyligen har utexaminerats (MA eller PhD) 

  • Som har ansökt om stipendiet innan utexamineringsdagen 
  • Som har tillräckligt med Erasmus-kvot (12 månader / examensnivå) kvar i magisterskedet 
  • vars praktik avslutas inom högst 12 månader efter utexamineringsdagen 
  • Som inte får annat finansiellt stöd till praktiken av Helsingfors universitet eller Utbildningsstyrelsen 

Om du ansöker om stipendium för efter din utexaminering, kom ihåg att nämna det i ansökningsblanketten (Recent graduate - Yes/No). Ange också en ytterligare e-postadress som är giltig både under praktiken och efter den. Efter praktiken ska alla lämna in ett arbetsintyg till Enheten för Internationellt Utbildningssamarbete. Som utexaminerad kan praktiken inte längre räknas till godo till din examen men om du vill kan Enheten för Internationellt Utbildningssamarbete anteckna praktiken till Europeiska Kommissionens Europass-portal. 

Om du ansöker om stipendiet som nyutexaminerad, krävs det att din enhet vid Helsingfors universitet i din Learning Agreement for Traineeship bekräftar att praktiken ansluter till det egna ämnet. Om du redan har fått studierätt till en forskarskola, antecknas praktiken som del av din fortsättningsexamen (3rd cycle). 

Notera att det inte är möjligt att utexamineras under praktiken. I så fall ska man göra två skilda ansökningar för tiden före utexamineringen och efter den. Försäkra i sådana fall att delen som hör till examen kommer att skrivas in i examensintyget. 

Språkkunskaper och Erasmus praktik  

Vid Erasmus-praktik fastställer arbetsgivaren en tillräcklig språkkunskapsnivå för arbetsuppgifter enligt den europeiska referensramen (CEFR). Efter att ansökan har behandlats får du via e-post en inbjudan att göra ett språkkunskapsprov. Provresultatet påverkar inte dina möjligheter att få stipendiet eller få din praktikplats godkänd, utan blir ett verktyg som kan hjälpa dig att bedöma dina egna språkkunskaper. Europeiska kommissionen erbjuder högskolestuderande som deltar i Erasmus+-utbyten möjligheten att studera de flesta EU-språken online. 

På samma gång testar kommissionen hur språkkunskaperna hos studenterna och dem som arbetar på dessa språk utvecklas under utlandsvistelsen. Om arbetsspråket på din praktikplats är ett av Erasmus-områdets språk skickar Enheten för Internationellt Utbildningssamarbete dig en inbjudan till språkprovet per e-post. 

Läs mera om OLS språkprovet och den påföljande frivilliga online-språkkursen. 

Stipendium för Erasmus-praktik

Du kan få Erasmus-stipendium för antingen långvarig praktik eller kortvarig praktik i flerform. Förutom dessa är det möjligt att ansöka om extra stöd för grön mobilitet, hinder-och inkluderingsstöd och stöd på basis av begränsade möjligheter. 

Stipendium för långvarig Erasmus-praktik 

Grupp 1: 690,00 € / mån 

Danmark, Irland, Island, Lichtenstein, Luxembourg, Norge, Sverige 

Grupp 2: 640,00 € / mån 

Belgien, Bulgarien, Cypern, Estland, Frankrike, Grekland, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Malta, Nederländerna, Nordmakedonien, Polen, Portugal, Rumänien, Serbien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Tjeckien, Turkiet, Tyskland, Ungern, Österrike 

Erasmus-praktik till Storbritannien är inte längre möjligt. 

Stipendium för kortvarig Erasmus-praktik i flerform

För kortvarig Erasmus+ praktik är stipendiets storlek samma till alla programländer (se listade ovanför). 

  • 79 € /dag  för första 14 dygn 
  • 56 € /dag för dygn 15–30 

Kortvarig praktik i flerform kan också inkludera max två resdagar (en resdag i början och en dag i slutet av praktiken), som räknas in i stipendiet.  

Praktikens längd 

När du kommer överens om tidpunkten för praktiken med arbetsgivaren är det bra att ta i beaktande att minimilängden för en långvarig Erasmus-praktik är två hela kalendermånader (fysisk mobilitetsperiod). En kalendermånad räknas från vilken som helst dag i månaden till dagen före samma dag i följande månad. Till exempel 3.10.-2.11. För överskridande dagar beräknas en dagsspecifik stipendiesumma, som är 690 €/30 dagar = 23 € eller 640 €/30 dagar = 21,33€. 

För kortvarig praktik i flerform ska den fysiska mobiliteten vara i 5-30 dygn, och för grundexamensstuderande inkludera en virtuell del.  

Efter utbytesperioden kontrolleras Erasmus-praktikens verkliga längd från arbetsintyget. Om praktiken varat en kortare tid än planerat återkrävs den överskridande delen av stipendiet efter utbytet. Om praktiken varat en kortare tid än minimilängden återkrävs hela stipendiet (långvarig Erasmus-praktik 2 månader och kortvarig Erasmus-praktik i flerform 5 dagar). 

Resestöd för grönt utbyte i Erasmus-programmet 

Under Erasmus+-programperioden från 2021 är det möjligt att få resestöd, ifall studerande väljer att resa på ett miljövänligare sätt med mindre utsläpp (t.ex. cykel, tåg, buss, samåkning med bil, dock inte båt) och majoriteten av resan eller åtminstone antingen tur- eller returresan sker på ett miljövänligare sätt. Som resestöd för grön mobilitet utbetalas 50 € och utbytets längd får innehålla max 4 extra resedagar. 

Erasmusstipendium för studerande med begränsade möjligheter 

Erasmus+ -programmet stöder även de studerande som har begränsade möjligheter att delta i mobilitet. I Finland inkluderar kategorin grupperna listade nedanför. För studerande i dessa grupper utbetalas det för långvarig praktik extrastipendium på 250 € / 30 dagar.  I kortvarig mobilitet är stipendiesumman beroende av utbytets längd antingen 100 € (för utbyten mellan 5-14 dagar eller 150 € för utbyten mellan 15-30 dagar. 

Sociala hinder (Social obstacles): 

  • studerande med familj (studerande med minderåriga barn) 
  • Anhörigvårdare (studerande som ansvarar för vården av en äldre, funktionshindrad eller sjuk anhörig och har ingått avtal om familjeomsorg med välfärdsområdet) 

Handikapp (Disabilities): 

  • studerande med EU:s funktionshinderkort eller en rättighet för det 
  • handikappade och funktionshindrade studerande (minst medelsvår funktionsnedsättning) 

Hälsoproblem (Health obstacles): 

  • Studerande med en allvarlig eller kronisk sjukdom (minst medelsvårt funktionshinder) 

Invandrarbakgrund (Migrant background): 

  • Studerande med asyl- och flyktingbakgrund (den studerande har ett flyktingresedokument eller ett uppehållstillstånd utfärdat på grund av internationellt eller tillfälligt skydd) 

Stöd för mobilitet utan hinder och inkluderingsstöd 

Stöd för mobilitet utan hinder är avsett för att möjliggöra högskolestudier utomlands om något specialbehov orsakar extra utgifter för tiden utomlands, och det inte går att få annat stöd för dessa utgifter. Specialbehov kan uppstå t.ex. vid: 

  • handikapp 
  • fysisk eller psykisk sjukdom 
  • personlig situation 
  • Inlärningssvårighet 
  • På grund av annan liknande orsak 

Bidrag kan beviljas exempelvis för: 

  • boende utan hinder 
  • specialarrangemang som behövs för att kunna studera eller röra sig utan hinder, som till exempel bidrag till läromedel, förberedande besök eller personliga assistenter. 

Inkluderingsstöd beviljas utöver det normala utbytesstipendiet och baserar sig på verkliga kostnader. 

Det viktiga är att praktiken utomlands orsakar extra kostnader på grund av ovan beskrivna orsaker. Du kan inte söka om tilläggsbidrag för kostnader som du har även i hemlandet (såsom regelbunden medicinering), om kostnaderna inte är högre utomlands än här. Om du får ekonomiskt stöd exempelvis från FPA, gör klart i ansökan om utbetalningen av detta stöd fortsätter även under utlandsperioden eller inte. Ansökningsprocessen är helt konfidentiell. 

Du gör ansökningen tillsammans med Enheten för internationellt utbildningssamarbete, i god tid och gärna senast 6 månader innan utbytet. Förutom bidragsansökan, kan det exempelvis ta tid att söka information och säkerställa specialarrangemang vid den mottagande högskolan. 

Ytterligare information, studerandeerfarenheter, en checklista för planeringen, instruktioner för ansökan och blanketter hittar du på Utbildningsstyrelsens sidor för inkluderingsstöd. Ifall du vill ansöka om inkluderingsstöd eller vill ha ytterligare information om saken, kontakta oss på studentexchange@helsinki.fi

Ansökningsanvisningar för Erasmus-praktik

OBS! Ansökningsblanketten för Erasmus-praktik är undantagsvis stängd 16.6.-31.7.2024. Under denna tidsperiod kan man alltså inte ansöka om stipendium. 

1. Datumen för praktikperioden 

Erasmus-praktikstipendiet utbetalas per arbetsdag. Om du inte kommer att arbeta under veckosluten, avtala om att praktiken börjar och slutar på en vardag. Praktikdatumen kontrolleras från arbetsintyget efter praktiken. Kom även ihåg att den långvariga praktiken inte får vara kortare än minimilängden på två hela kalendermånader. Då du ansöker om stöd på för kortvarig praktik i flerform kom ihåg att meddela datumen även för den virtuella delen.  

2. Information om arbetsgivaren 

För att ansöka om stipendium för Erasmus-arbetspraktik behöver du information om din praktikplats. Samla den nödvändiga informationen med hjälp av informationsblanketten innan du fyller i registreringsblanketten i Mobility Onlines ansökningsportal. Efter registreringen kan du inte själv bearbeta informationen på registreringsblanketten. Din arbetsgivare behöver också en lista över koderna som beskriver arbetsplatsen. Dessa hittar du på hjälppappret. 

Du kan spara dessa dokument på din dator och bifoga dem i ett e-postmeddelande till din arbetsgivare. 
Kom i detta skede även ihåg att reda ut försäkringssaker, och förhandla vid behov med arbetsgivaren om de erbjudna försäkringarna. Försäkringarna bör du ha ordentligt koll på senast i skede 5.  

3. Läs noggrant igenom följande anvisningar och villkor: 

4. Logga in på Mobility Online med ditt Helsingfors universitet -användarnamn och fyll i ansökningsblanketten med hjälp av den informationen som du har samlat in av arbetsgivaren på förhand. 

  • Obs! "Semester" bestäms enligt startdatumet för praktiken 
  • Obs! "Responsible person" vid Helsingfors universitet kan till exempel vara din enhets praktikansvarige. Kontaktpersonen jobbar alltså inte vid enheten för internationellt utbytessamarbete. 
  • Observera att det även ska finnas en "responsible person" på arbetsplatsen, till exempel din mentors chef. 
  • På blanketten frågas det om det är frågan om ett ”digital skills traineeship.” Detta beror på att Europeiska Kommissionen uppmuntrar studerande att söka sig till uppgifter i vilka man kan förbättra sina digitala kunskaper. Arbetsuppgifter som stödjer digitala kunskaper kan vara till exempel att utveckla applikationer och software, att driva och administrera IT-system, data-analys, arbete kring artificiell intelligens, kodande, och digital marknadsföring. På din Learning Agreement hittar du en punkt där arbetsgivaren ska bedöma om praktiken kan räknas med in denna kategori. 
  • Meddela i ansökningsblanketten ifall att du tillhör studerande med begränsade möjligheter (fewer opportunities). 
  • Efter att du har sparat in din ansökan kommer du att få ett automatiskt bekräftelsemejl. Genom att följa länken på mejlet kommer du in på ditt ansökningskonto och kan lämna in dina betalningsuppgifter. 

5. Fyll i praktikavtalet (Learning Agreement for Traineeship) tillsammans med arbetsgivaren och enhetens praktikansvarige, och skriv ut avtalet. Alla tre ska skriva under avtalet. Skannade underskrifter räcker. 

6. Returnera följande ansökningsbilagor på din ansökan på Mobility Online: 

  • Learning Agreement for Traineeships ifylld och undertecknad av tre parter. Returnera bara de första sidorna inklusive sidan med underskrifterna. De följande sidorna är information för dig. Ta vara på originalavtalet! 
  • Ett inofficiellt studieutdrag från Sisu. Det används för att kontrollera i vilket skede av dina studier du är och den rätta kvoten för dina Erasmus-månader (kandidat / magister). 
  • Efter du har laddat upp Learning Agreement och studieutdraget, bekräfta att du lämnar in din ansökan: "Submit application with attachments". 

7. Om din ansökan inte behöver kompletteras kommer Mobility Online-systemet att skicka dig ett automatiskt antagningsmeddelande. När du fått det ska du godkänna stipendievillkoren elektroniskt via ditt Mobility Online-konto. Stipendiet kan inte betalas ut innan du godkänt villkoren. Efter att du godkännt villkoren kan du i Mobility Online meddela om du reser grönt, och bifoga relaterade dokument. Även detta lönar det sig att göra så tidigt som möjligt, så att stödet för grön mobilitet kan utbetalas samtidigt med praktikstipendiet. 

8. När du fått antagningsmeddelandet får du också en inbjudan till Europeiska kommissionens språkkunskapsprov (OLS). Du kan läsa mer om OLS högre på sidan. 

Det är bra att börja ansöka i god tid. Det kan ta förvånansvärt länge att få de underskrifter du behöver och reda ut försäkringsfrågor. 

Tidtabell för utbetalning av Erasmus-praktikstipendium  

Ansök on stipendium genast då du har kommit överens om praktikplats, och fått alla nödvändiga bilagor underskrivna.  Det rekommenderas att du ansöker om stipendium minst 2 månader innan praktiken börjar. 

För kortvarig praktik i flerform är det obligatoriskt att ansöka om stipendium minst 2 månader innan praktiken påbörjas. 

För långvarig praktik kan man även ansöka om stipendium efter att praktiken påbörjats, men tänk då på att det tar minst 1,5 månader att behandla ansökan och sköta utbetalning. Ifall din praktik är av minimilängd (2 kalendermånader), märk att du bör ansöka om stipendium minst halvvägs genom den första praktikmånaden (före den 15:e). Stipendium betalas inte efter att praktiken avslutats. Iaktta alltså tidtabellen för utbetalningar: 

  • Stipendium kan betalas som tidigast sista bankdagen av månaden före din praktik börjar. 
  • Om du lämnar in din ansökan med bilagor mellan 1-15:e i månaden sker utbetalningen den sista vardagen av nästa månad. 
  • Om du lämnar in din ansökan med bilagor efter den 15:e kommer du bli betald stipendiet först om över två månader (stipendium hinner inte till den följande månadens utbetalning, och försenas därför med en hel månad). 

Denna utbetalningstidtabell kräver, att du gör ansökningen och lämnar in dess bilagor enligt instruktioner. Om de kräver komplettering eller korrigering tar det längre. 

Under semestertider (sommaren, december-årsskiftet) kan behandlingstiderna för stipendier vara längre. 

Resestipendium för internationell praktik

Resestipendiet för internationell praktik kan du ansöka om när din praktik sker utomlands men den inte fyller kraven för Erasmus-stipendiet, och du inte får varken universitets stöd eller Utbildningsministeriets EDUFI-stöd för praktiken. 

Storleken på stipendiet är 500 € inom Europa (inkl. Ryssland) och 1000 € utanför Europa.  

OBS! Resestipendium för internationell praktik beviljats inte för praktik i Ryssland just nu. Läs mer om Helsingfors universitets riktlinjer och anvisningar om kriget i Ukraina på sidan Kriget i Ukraina – universitetets riktlinjer

Ansökningsperioden för praktik som realiseras under läsåret 2023-2024 börjar 1.9.2023 och slutar 31.5.2024.

Ansökningsanvisningar för resestipendium för internationell praktik

Logga in på Mobility Onlines registreringsblankett med ditt Helsingfors universitets användarnamn och lämna in din ansökan. Den e-postadress du meddelar på ansökningsblanketten i registreringsskedet används därefter för all kommunikation gällande din ansökan, inkl. sådant som gäller stipendiet. Kontrollera regelbundet din e-post. 

Anvisningar för hur du gör en ansökan i Mobility Online 

Ansökan om resestipendium för internationell praktik ska innehålla följande dokument: 

  1. En ifylld ansökningsblankett som innefattar läroämnets/institutionens/fakultetens godkännande om att en praktik avlagd på denna arbetsplats kan inkluderas i din examen. 
  2. En kopia på praktikavtalet eller arbetsgivarens skriftliga bekräftelse om praktikplatsen. Både ansökningsblanketten och bekräftelsen av arbetsgivaren kan ersättas med ett undertecknat praktikavtal. Du kan använda praktikavtalet på denna sidan. 
  3. Ett studieutdrag (ett inofficiellt ett går bra). 

Ladda upp dina ansökningsbilagor på ditt ansökningskonto på Mobility Online från "Upload application documents" och lämna in ansökan från "Submit application with attachments". 

Om din ansökan inte behöver kompletteras kommer Mobility Online-systemet att skicka dig ett automatiskt antagningsmeddelande. När du fått det ska du godkänna stipendievillkoren elektroniskt via ditt Mobility Online-konto. Stipendiet kan inte betalas ut innan du godkänt villkoren. 

Om din praktikplats är utanför Erasmus-området eller om din praktikplats inte uppfyller villkoren för en Erasmus-praktik kan du ansöka om resestipendium för internationell praktik. 

Minimilängden för praktiken är två hela kalendermånader. Ansök om resestipendiet när din praktikplats är fastställd och du har kommit överens om hur praktiken ska inkluderas i din examen med din studieenhet. 

Du kan beviljas resestipendium om 

  • du är grundexamensstuderande vid Helsingfors universitet 
  • praktikperioden kan inkluderas i din examen (som obligatorisk eller frivillig) 
  • du har genomfört minst ett läsår av högskolestudier innan praktiken börjar 
  • din studierätt är i kraft åtminstone tills praktiken avslutas 
  • praktiken varar i minst två månader 
  • arbetstiden är minst 30 timmar per vecka 
  • du inte får annan finansiering för praktiken från Helsingfors universitet (t.ex. institutionens/fakultetens praktikstöd), någon annan högskola eller Utbildningsstyrelsen 
  • du inte tidigare har fått resestipendium för praktik av Enheten för internationellt utbildningssamarbete eller Karriärservicen (tidigare stipendier för Erasmus-utbyte eller utbytesstudier är alltså inte ett hinder) 
  • det fortfarande finns pengar kvar reserverade för resestipendier 
  • du förbinder dig till att 
    1. omedelbart meddela om eventuella förändringar till studentexchange@helsinki.fi
    2. returnera en kopia av ditt arbetsintyg inom en månad efter att du avslutat din praktik till studentexchange@helsinki.fi
    3. ge feedback på ditt Mobility Online-konto efter din arbetspraktik. En del av svaren kommer att synas i ansökningsportalen, så att studerande vid Helsingfors universitet som planerar praktik kan dra nytta av dem. Dina personuppgifter syns emellertid inte i de offentliga svaren. 

Du kan ansöka om stipendium även om praktiken redan börjat, men det beviljas inte längre efter att du avslutat praktiken. Resestipendiet kan återkrävas om du anger felaktiga uppgifter eller försummar dina förpliktelser. 

Försäkringar

Enligt kommissionens regler kan praktikstipendier endast betalas ut till studerande som har en sjuk-, ansvars- och olycksfallsförsäkring för hela praktikperioden. Sjukförsäkringen sköter du genom att ansöka om ett europeiskt sjukvårdskort från FPA. 

Din arbetsgivare ska helst erbjuda en ansvarsförsäkring, och du bör förhandla om detta med arbetsgivaren. Försäkringen ska minst täcka skador som praktikanten orsakar på arbetsplatsen. Om din arbetsgivare inte erbjuder ansvarsförsäkring ska du skaffa en själv och be arbetsgivaren säkerställa att den är tillräckligt omfattande. Du kan fråga efter en ansvarsförsäkring hos ett fackförbund eller som ett tillägg till din rese- eller hemförsäkring hos ditt försäkringsbolag. 

Examensstuderande vid Helsingfors universitet (inte nyutexaminerade) är olycksfallsförsäkrade, men försäkringen täcker inte resor till praktikplatsen eller arbetsresor på arbetstid. En olycksfallsförsäkring som erbjuds av arbetsplatsen är antagligen mer omfattande än den snäva olycksfallsförsäkringen universitetet erbjuder. En nyutexaminerad praktikant ska också sköta sin olycksfallsförsäkring självständigt om arbetsgivaren inte erbjuder en sådan. 

Vi rekommenderar varmt att du skaffar en reseförsäkring, eftersom det Europeiska sjukvårdskortet inte ersätter t.ex. transport med sjukhushelikopter till Finland, och universitetets olycksfallsförsäkring inte ersätter olycksfall som sker utanför arbetstid, eller t.ex. fickstölder. 

Annan finansiering för praktik

Om du inte ansöker om någondera av de ovannämnda stipendierna, kontrollera även följande alternativ: 

  • Universitetets praktikstöd 
  • Stipendier från stiftelser och fonder, se t.ex. AURORA databasen. 
  • Flera praktikprogram (t.ex. Utbildningsstyrelsens EDUFI) har en egen praxis för stipendier. Om du har beviljats ett stipendium av Utbildningsstyrelsen kan du inte finansieras av Helsingfors universitet. 

Enheten för Internationellt Utbildningssamarbete ger anvisningar endast om hur du ansöker om Erasmus-arbetspraktikstipendiet och resestipendiet för internationell praktik. Om din praktikansökan inte gäller dessa stipendier kan du vända dig till karriärservicen, traineeships@helsinki.fi

Minneslista för dig som åker på praktik

  • Det rekommenderas för Erasmus-praktikanter att delta i online-språkprovet. Provet är obligatoriskt för alla som beviljas Erasmus-stipendium. Du får en inbjudan till provet av Enheten för Internationellt Utbildningssamarbete. Resultatet påverkar inte din möjlighet att få en praktikplats utan är ämnat att vara till nytta för dig själv. Språkprovet gäller inte dem som får resestipendium för internationell praktik. 
  • Bekanta dig med Karriärservicens sida om förberedelser inför praktik.  
  • Ta reda på om du behöver visum eller arbetstillstånd i ditt praktikland. Du ansvarar själv för det praktiska, till exempel resor, pass, visum, arbetstillstånd, försäkringar och inkvartering. Notera också att om du får lön för praktiken är ditt status i mottagarlandets myndigheters ögon ofta arbetstagare, inte studerande. 
  • Du får ett Traineeship Certificat -intyg till din e-post. Om du ansöker om studiestöd utomlands eller stöd för sommarstudier från FPA kan du med hjälp av intyget bevisa att praktiken godkänts som en del av din examen och att du beviljats ett stipendium. Du kan behöva intyget också för att ansöka om uppehållstillstånd. 
  • Meddela FPA och magistratet att du flyttar utomlands. Kom också ihåg att meddela när du flyttar tillbaka! 
  • Om du får lön för din praktik ska du meddela det till FPA. Om du inte omfattas av socialskyddet i praktiklandet ska du se till att du fortfarande omfattas av det finländska socialskyddet. Om du arbetar utanför EU/EES-området och får låg lön, kan du ansöka om att omfattas av det finländska socialskyddet. Mer information får du från FPA. 
  • Anmäl dig som närvarande vid universitetet under din praktiktid. Endast närvaroanmälda examensstuderande vid Helsingfors universitet kan få stipendier (förutom stipendiet för nyutexaminerade Erasmus-praktikanter). 

Förlängning av praktiken

Om du vill förlänga din Erasmus-arbetspraktik måste du ansöka om det senast en månad före den ursprungliga praktiktiden utgår. Om du ansöker i god tid kan du beviljas Erasmus-stipendium för den förlängda praktiktiden. 

Om du vill fortsätta din Erasmus-praktik vid din praktikplats och det även passar din arbetsgivare, gör så här: 

1. Logga in på ditt Mobility Online-konto 

2. Skriv ut förändringsblanketten Notification of Changes och skriv in de nya datumen samt eventuella andra ändringar från ditt ursprungliga Learning Agreement. 

3. Få ändringarna godkända av din arbetsgivare och Enheten för Internationellt Utbildningssamarbete. Även en e-postkvittering accepteras som godkännande. 

4. Bifoga Notification of Changes i ett e-postmeddelande till studentexchange@helsinki.fi

Resestipendiet för internationell arbetspraktik (i allmänhet utanför EU-området) är inte bundet till praktikens längd. En studerande som förlänger sin praktik bör få sin studieenhets godkännande, så att den förlängda praktiken inte t.ex. försenar studierna i onödan. Kom ihåg att meddela Enheten för Internationellt Utbildningssamarbete om att praktiken förlängts så att vi vid rätt tillfälle kan påminna dig om att lämna in ditt arbetsintyg, vilket är ett villkor för resestipendiet. 

Minneslista för dig som återvänder från en praktikperiod

  • Be arbetsgivaren om ett arbetsintyg när du avslutar din praktik. Din enhet kan förutsätta att du till exempel skriver en rapport om din praktik för att du ska kunna få studiepoäng för den. Vid behov kan du använda denna blankett som modell för arbetsintyget
  • Returnera en kopia av ditt arbetsintyg inom en månad efter att du avslutat din praktik. Ladda upp den till ditt Mobility Online-konto. 
  • Svara inom en månad efter din praktikperiod på responsenkäten. Om du fått resestipendium för internationell praktik kan du ge respons via rubriken Enter the feedback questionnaire på ditt Mobility Online-konto (logga in med ditt användarnamn vid universitetet). 
  • Din respons är en viktig informationskälla både för praktikanter efter dig och universitetets enheter.  Att ge respons är också en av förutsättningarna för att få ett stipendium
  • Om du har varit på Erasmus-praktik måste du ge din respons via Erasmus-programmets egen EU Survey-responsenkät. När du avslutat din praktik kommer du att få ett meddelande direkt från Europeiska kommissionen där du ombeds ge respons. Meddelandet innehåller också anvisningar för hur du använder portalen. Du behöver inte ge respons i Mobility Online. 
  • Studieprestationen för praktiken godkänns av den lärare ditt utbildningsprogram har utsett som praktikansvarig. Hur du rapporterar om din praktik varierar enligt utbildningsprogram, men i allmänhet krävs minst en praktikrapport och ett bifogat arbetsintyg för att prestationen ska godkännas. Utöver dessa kan även andra inlärningsuppgifter krävas för prestationen. 
  • Se info om tips och evenemang för att utnyttja internationellt kunnande efter praktiken. 

Kontakta Enheten för internationellt utbildningssamarbete

Enheten för internationellt utbildningssamarbete hjälper dig med att ansöka om stipendium. 

Kontakta oss också omedelbart om det sker något oväntat under praktiken eller om du vill antingen avbryta eller förlänga din praktikperiod: studentexchange@helsinki.fi