Terminologi för den nya doktoranden

Instruktionen hör till följande teman

Genom att välja utbildningsprogram ser du förutom de allmänna anvisningarna också utbildningsprogrammets eventuella egna innehåll. För att se Öppna universitetets instruktioner behöver du inte välja utbildningsprogram.

Känner du dig förvirrad av alla nya ord och begrepp du konfronteras med inför dina doktorandstudier? Har du haft en lång paus i studierna och behöver orientera dig? Funderar du över skillnaden mellan forskarskola och doktorandprogram eller undervisningsplan och studieplan? Vare sig du är ny eller gammal doktorand har du nytta av att läsa den här sidan. Här presenteras de viktigaste termerna du kommer att stöta på i dina studier.

Studier

  • Undervisningsplan. Varje doktorandprogram har en undervisningsplan. Alla doktorander vid programmet följer undervisningsplanen när de studerar och avlägger examen. Undervisningsplanen består av studieavsnitt, varav vissa är obligatoriska. Undervisningsplanen kallas ofta med ett annat namn för examensstruktur eller examensfordringar. Alla doktorandprograms undervisningsplaner består av två studiehelheter: studier inom vetenskapsområdet och överförbara färdigheter. I ditt doktorandprograms studiehandbok i Sisu hittar du programmets undervisningsplan.
  • Studieavsnitt. Doktorandprogrammens undervisningsplaner (examensstrukturer) består av två studiehelheter som i sin tur består av studieavsnitt. Vissa studieavsnitt är obligatoriska, andra valfria. Du kan ofta genomföra ett studieavsnitt på flera olika sätt. Som prestation för ett studieavsnitt kan t.ex. godkännas en kurs, boktentamen eller essä som uppfyller studieavsnittets kunskapsmål, eller ett konferensföredrag eller en vetenskaplig publikation.
  • Studieplan. Studieplanen är din personliga plan för vilka studier du planerar genomföra för din examen samt tidsplanen för studierna. Du gör upp din studieplan tillsammans med dina handledare genast i början av studierna. Det är viktigt att du inför arbetet med studieplanen sätter dig in i undervisningsplanen för ditt doktorandprogram, så att du vet vilka studier du förväntas genomföra. I takt med att studierna framskrider och dina planer utkristalliseras kan du uppdatera studieplanen.
  • Studerandeintyg. Med studerandeintyget (även kallat studieintyg) kan du bevisa att du är doktorand vid Helsingfors universitet.
  • Studieutdrag. Studieutdraget visar dina studieprestationer vid universitetet. Du kan behöva ett studieutdrag t.ex. när du ansöker om finansiering.
  • Aktivitetsprocent. En gång om året, i samband med läsårsanmälan, ska du meddela i vilken grad du studerar på heltid eller deltid.

Handledning

  • Handledare. Varje doktorand har en handledare, oftast minst två. Handledaren stöttar doktoranden i arbetet med doktorsavhandlingen och studieplaneringen, och hen hjälper doktoranden integreras i forskarsamhället inom sin vetenskapsgren.
  • Ansvarsperson. För varje doktorand utses en ansvarsperson vid sidan av handledarna. Ansvarspersonen är professor vid din hemfakultet eller en docent som står i anställningsförhållande till fakulteten och är insatt i praxis för doktorsutbildningen. Den ansvariga personen ska sörja för kontinuiteten i handledningsarrangemangen och hjälpa dig att orientera dig i examensfordringarna och i doktorsavhandlingens granskningsprocess samt lägga fram ett förslag till fakulteten om vem som ska förhandsgranska avhandlingen när den tiden kommer.
  • Uppföljningsgrupp. Doktorandprogrammets ledningsgrupp utser en uppföljningsgrupp för varje doktorand. Uppföljningsgruppen följer regelbundet hur avhandlingsarbetet fortskrider, ger vid behov respons på det och på handledningsarrangemangen samt stöder doktorandens utexaminering enligt tidsplan och hens karriärplanering.
  • Handledningsplan. Handledningsplanen, ibland även kallad handledningsavtal, är en plan som handledarna, ansvarspersonen och doktoranden gör upp genast i början av studierna och som uppdateras vid behov. I handledningsplanen bestäms doktorandens och handledarnas ansvar och skyldigheter, hur ofta träffarna ska äga rum och vad doktoranden och handledarna förbinder sig till att göra inför nästa gemensamma träff. Handledningsplanen görs upp med hjälp av det elektroniska verktyget Thessa.

Du själv

  • Doktorand. Alla studenter som studerar för doktorsexamen vid universitetet är doktorander. Vid Helsingfors universitet är ”doktorand” den officiella benämningen, och den titeln används i de avlönade anställningar som riktar sig till personer som studerar för doktorsexamen. Titeln doktorand anger att du håller på och skaffar dig kvalifikationer som akademisk forskare. Du kan också använda benämningen forskarstuderande vid sidan av doktorand. Forskarstuderande beskriver bra det här stadiet av din forskarkarriär och hjälper dig identifiera dig som en del av forskarsamhället.
  • Forskarstuderande. Benämningen forskarstuderande används synonymt med doktorand om en person som bedriver studier för doktorsexamen. Tidigare användes även påbyggnadsstuderande (inte: fortsättningsstuderande, trots att det också kan förekomma). Alla dessa uttryck förekommer i våra anvisningar, huvudsakligen eftersom vi vill att den som söker information ska hitta våra innehåll. Även om vi föredrar vissa termer framför andra (doktorandstudier, forskarstudier) används t.ex. ”påbyggnadsstudier” och ”fortsättningsstudier” allmänt som sökord.
  • På finska används flera olika benämningar: tohtoriopiskelija, tohtorikoulutettava, väitöskirjatutkija och det tidigare allmänna jatko-opiskelija.

Doktorsavhandling

  • Artikelavhandling. En artikelavhandling består vanligen av 3–5 referentgranskade vetenskapliga artiklar som har publicerats eller manuskript som har godkänts för publicering samt ett sammandrag av dessa. En artikelavhandling kallas också för sammanläggningsavhandling.
  • Monografi. En monografiavhandling är en doktorsavhandling som är en sammanhängande, självständigt skriven vetenskaplig framställning som grundar sig på forskning och som inte har publicerats tidigare.
  • Öppen vetenskap. Öppen vetenskap är en allmän term för verksamhet som strävar efter att främja öppna verksamhetsmodeller i vetenskaplig forskning.
  • Open access-publicering. Open access-publicering (även kallad öppen publicering) innebär att publicera i en öppen, fritt tillgänglig tidskrift, att parallellpublicera i universitetets publikationsarkiv, eller att betala en avgift för att en enskild artikel görs öppet tillgänglig i en prenumerationstidskrift.
  • Parallellpublicering. Parallellpublicering är ett enkelt sätt att publicera open access. När du publicerar en artikel kan du parallellpublicera den i universitetets eget publikationsarkiv via forskningsdatabasen Tuhat.

System och tjänster

  • Instruktioner för studerande. I tjänsten Instruktioner för studerande (där du även nu befinner dig) hittar du så gott som alla anvisningar som gäller att studera för och avlägga doktorsexamen.
  • Thessa. Thessa är ett elektroniskt verktyg för planering och uppföljning av avhandlingsarbetet och doktorandstudierna. I Thessa gör du upp ditt handledningsavtal, för bok över hur din avhandling framskrider och gör en årsrapport inför nästa möte med uppföljningsgruppen.
  • Sisu. I Sisu hittar du ditt doktorandprograms studiehandbok och studieutbud.
  • Flamma. Flamma är universitetets intranät och är i första hand avsett för personalen. Alla studenter har också tillgång till Flamma, men det lönar sig inte att där leta efter anvisningar om doktorandstudierna.
  • Forskningsportalen. I universitetets offentliga forskningsportal hittar du information om universitetets forskare och deras aktiviteter. Alla doktorander har också en egen profil i forskningsportalen. Du ansvarar själv för att uppdatera din profil.
  • Forskningsdatabasen Tuhat. Tuhat är forskningsportalens bakgrundssystem där du kan redigera och uppdatera de uppgifter om dig själv som syns i forskningsportalen.
  • Helpdesk. Universitetets Helpdesk hjälper dig i frågor som gäller universitetets datasystem. På Helpdesks webbsidor hittar du anvisningar t.ex. om universitetets e-post och de program som används vid universitetet.

Universitetet

  • Forskarskola. Varje doktorand hör via sitt doktorandprogram till universitetets forskarskolan. Forskarskolan ordnar utbildning i överförbara färdigheter för doktoranderna och utvecklar doktorsutbildningen i samarbete med doktorandprogrammen och fakulteterna.
  • Doktorandprogram. Varje doktorand hör till ett doktorandprogram. Universitetet har sammanlagt 32 doktorandprogram av vilka många är mångvetenskapliga. Doktorandprogrammen ordnar vetenskapsspecifik utbildning och handledning för doktoranderna. Ditt doktorandprogram är samtidigt ditt examensprogram, dvs. du studerar enligt programmets examensfordringar.
  • Fakultet. Helsingfors universitet har 11 fakulteter. Fakulteten beviljar doktorandens rätt att avlägga examen, godkänner doktorsavhandlingen och utfärdar examen. Varje doktorandprogram har en fakultet som ansvarar för programmet, men i ett och samma program kan det finnas studenter från flera olika fakulteter. Olika fakulteter utfärdar olika slags doktorsexamina, t.ex. politices doktor eller medicine doktor.

Examina

  • Doktorsexamen. Doktorsexamen är den högsta examen vid universitetet. Doktorsexamen består av en doktorsavhandling och obligatoriska studier som omfattar sammanlagt 40 studiepoäng. Tyngdpunkten i doktorsexamen ligger på forskning. 
  • Licentiatexamen. Före doktorsexamen är det möjligt att avlägga en vetenskaplig licentiatexamen som mellanexamen. Licentiatexamen består av en licentiatavhandling, som är mindre till omfattningen än doktorsavhandlingen, och 40 studiepoäng obligatoriska studier.

Disputation

  • Förhandsgranskning. Innan du beviljas disputationstillstånd granskar två utomstående sakkunniga din avhandling och kontrollerar att den uppfyller de minimikrav som gäller för en doktorsavhandling.
  • Disputationstillstånd. Tillstånd att låta trycka avhandlingen och försvara den offentligt. Tillståndet beviljas av fakultetsrådet efter förhandsgranskningen.
  • Disputationsakt. Disputationsprocessens kulmen: en offentlig tillställning där du försvarar din doktorsavhandling.
  • Opponent. Vid disputationsakten framför opponenten sina anmärkningar om doktorsavhandlingen (”opponerar sig”). Opponenten bedömer också hur lyckad avhandlingen och det offentliga försvaret av avhandlingen varit.
  • Kustos. Disputationsaktens ordförande och offentliga övervakare.
  • Betygsnämnd. En nämnd som tillsätts av fakultetsrådet och som består av opponenten, kustos och fakultetens representant. Nämnden bedömer avhandlingen och ger ett vitsordsförslag till fakulteten.
  • Karonka. En festlig tillställning som hålls efter disputationen. Karonkan ordnas av disputanden som tack till opponenten, kustos och andra som bidragit till arbetet med avhandlingen.
  • Promotion. Promotioner är flera dagar långa festligheter som fakulteterna ordnar ungefär vart fjärde år och där de magistrar och doktorer som utexaminerats efter den förra promotionen får fira sina examina under solenna former. De utexaminerade doktorer som deltar i promotionen får av sin fakultet rätt att använda de akademiska insignierna doktorshatt och doktorsvärja.