Kasvatustieteellisen tiedekunnan tarjoamat valinnaiset opinnot

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Alla on lueteltu valinnaiset opintokokonaisuudet, joita voivat opiskella muutkin kuin koulutusohjelman omat opiskelijat.

Löydät opintokokonaisuuksiin kuuluvat opintojaksot joko sivulta Tutkinnon laajuus ja tutkintorakenne tai Sisusta, kun lisäät kokonaisuuden opintosuunnitelmaasi.

Valinnaiset opinnot kasvatustieteellisessä tiedekunnassa

Sinun tulee hyväksyä toiminnalliset evästeet nähdäksesi videon.

Kasvatustieteellisen tiedekunnan valinnaisten opintojen tarjonnasta pidetään info ke 6.3.2024 klo. 14-16 Zoomissa. Lisätietoa Moodlesta.
 

Vastaavuustaulukot

Löydät kasvatustieteellisen tiedekunnan valinnaisten opintokokonaisuuksien vastaavuustaulukot Opiskelijan ohjeiden sivulta Opetussuunnitelma ja opintojen vastaavuudet.

Valinnaiset opinnot kasvatustieteiden kandi- ja maisteriohjelman opiskelijoille

Valinnaiset opinnot ovat osa jokaista kasvatustieteiden kandi- tai maisteriohjelmassa suoritettavaa tutkintoa. Valinnaisten opintojen määrä vaihtelee opintosuunnittain. Oman opintosuuntasi valinnaisten opintojen määrän näet opintosuuntasi tutkintorakenteesta (sivulla Tutkinnon laajuus ja tutkintorakenne) tai esimerkiksi opintosuunnitelmastasi Sisussa. Kasvatustieteiden kandi- ja maisteriohjelmissa valinnaiset opinnot voivat olla kandi- tai maisteritasoisia tutkinnosta riippumatta.

Oheisessa videossa on lisää tietoa valinnaisten opintojen suorittamisesta ja sijoittamisesta opintosuunnitelmaan.

Erityispedagogiikka

Helsingin yliopiston tutkinto-opiskelijoilla on mahdollisuus hakea valinnaisina opintoina suoritettaviin erityispedagogiikan perusopintoihin (25 op) sekä aineopintoihin (35 op). Opinnot toteutetaan yhteistyössä Helsingin yliopiston avoimen yliopiston kanssa. Valinnaisten opintojen järjestämisestä päätetään vuosittain. Erityispedagogiikan valinnaisiin opintoihin opiskelijat valitaan valintaperusteiden mukaisesti.

Opintoihin on mahdollista hakea myös JOO-opinto-oikeudella. Täytä e-lomake myös siinä tapauksessa ja tarkista oman yliopistosi sekä kohdeyliopiston JOO-haun päivämäärät ja hakumenettely tämän lisäksi. Pelkkä e-lomakkeella haku ei ole JOO-haussa riittävä.

Erityispedagogiikan perus- ja aineopinnot eivät vastaa valtioneuvoston asetuksen (794/2004) mukaisia erityisopetuksen tehtäviin ammatillisia valmiuksia antavia opintoja. Toisin sanoen, erityispedagogiikan perus- ja aineopinnot eivät tuota erityisopettajan kelpoisuutta. Helsingin yliopisto tarjoaa erityisopettajan opinnot erillisinä opintoina niille, jotka ovat jo suorittaneet vaaditun tutkinnon. Katso tietoa erityisopettajan opinnoista täältä.

  • Vuoden 2024 valintaperusteet
  • Hakuaika 2.4. klo 9.00 - 16.4.2024 klo 15.00
  • Haku erityispedagogiikan perus- tai aineopintoihin tapahtuu e-lomakkeella (e-lomake aukeaa haun alkaessa 2.4. klo 9:00 ja sulkeutuu 16.4. klo 15:00)
  • Valinnan tulokset ilmoitetaan sähköpostitse 31.5.2024 mennessä.

Kasvatustieteet (yleinen ja aikuiskasvatustiede)

Helsingin yliopiston tutkinto-opiskelijoilla on vapaa opiskeluoikeus valinnaisina opintoina suoritettaviin kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) perus- ja aineopintoihin. Tarkempia tietoja kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) opintokokonaisuuksien suorittamisesta sekä hakemisesta löydät alta:

Kotitaloustiede

Helsingin yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnan tutkinto-opiskelijoilla, jotka ovat suorittaneet omassa opintosuunnassaan oman tieteenalansa perusopinnot sekä joiden tutkinto tulee sisältämään opettajan pedagogiset opinnot 60 op (opinto-oikeus oltava hakuhetkellä), on oikeus hakea valinnaisina opintoina suoritettaviin kotitaloustieteen opintoihin. Voit hakea perus- (25 op) ja/tai aineopintojen (35 op) kokonaisuuteen. Mikäli haet opinto-oikeutta vain kotitaloustieteen aineopintoihin (35 op), kotitaloustieteen perusopinnot (25 op) tulee olla suoritettuna ja koostettuna hakuajan päättymiseen (16.4.2024) mennessä.

Valinnaisten opintojen järjestämisestä päätetään vuosittain. Opiskelijat valitaan kotitaloustieteen valinnaisiin opintoihin valintaperusteiden mukaisesti. Valintaperusteet vahvistetaan vuosittain ja haku valinnaisiin opintoihin on keväisin. Opinnot on mahdollista suorittaa yhden lukuvuoden aikana.

Käsityötiede

Helsingin yliopiston tutkinto-opiskelijoilla on oikeus hakea valinnaisina opintoina suoritettaviin käsityötieteen opintoihin. Hakea voi perus- (25 op) ja aineopintojen (35 op) kokonaisuuteen, yhteensä 60 op. Valinnaisten opintojen järjestämisestä päätetään vuosittain. Käsityötieteen valinnaisiin opintoihin opiskelijat valitaan valintaperusteiden mukaisesti. Valintaperusteet vahvistetaan vuosittain ja haku valinnaisiin opintoihin on keväisin. Opinnot on ajoitettu kahdelle lukuvuodelle.

Opetettavan aineen opinnot

Aineenopettajan kelpoisuuden tuottaviin opintoihin kuuluvat opinnot opetettavassa aineessa. Helsingin yliopiston koulutusohjelmien tarjoamat opetettavien aineiden opinnot löydät Opetettavan aineen opinnot aineenopettajalle -sivulta.

Perusopetuksessa opetettavien aineiden ja aihekokonaisuuksien monialaiset opinnot

Perusopetuksessa opetettavien aineiden ja aihekokonaisuuksien monialaiset opinnot (60 op)

Opintoihin voivat hakea Helsingin yliopiston kasvatustieteiden kandiohjelman erityispedagogiikan opintosuunnan opiskelijat sekä ne opiskelijat, joiden tutkintoon sisältyy perusopetuksen aineenopettajan kelpoisuus. Opinnot antavat luokanopettajan kelpoisuuden. Opintoihin voi hakeutua myös tutkinnon suorittamisen jälkeen. Lisätietoja hakukelpoisuudesta ja opiskelijavalinnasta löydät monialaisten opintojen hakusivulta.

Valinnaiset moduulit

Moduuleita on 15 ja ne koostuvat viiden opintopisteen laajuisista opintojaksoista. Osaan moduuleista kuuluu sekä alemman (EQF-taso 6) että ylemmän (EQF-taso 7) korkeakoulututkinnon tasoisia opintojaksoja, ja osa opintojaksoista kuuluu useampaan kuin yhteen moduuliin. Maisteritason (EQF-taso 7) jaksot tunnistat EDUM sekä EDUMCE alkuisista koodeista. Muut opintojaksot ovat kanditasoisia. Moduuleiden ja opintojaksojen järjestämisestä päätetään opetusohjelmassa lukuvuosittain.

Voit suorittaa moduulista joko yksittäisiä jaksoja tai voit suorittaa moduulista 15–25 opintopistettä ja koota ne yhdeksi kokonaisuudeksi. Moduulit ja niiden opintojaksot on tarkoitettu ensisijaisesti Kasvatustieteellisen tiedekunnan perustutkinto-opiskelijoille.

Tutustu lukuvuoden 2023-2024 tarjontaan:

Moduulit ja valinnaiset opintokokonaisuudet sekä niiden sisältämät jaksot lukuvuonna 2023-2024 (pdf)

Tutustu lukuvuoden 2024-2025 tarjontaan:

Moduulit ja valinnaiset opintokokonaisuudet sekä niiden sisältämät jaksot lukuvuonna 2024-2025 (pdf).

Valinnaiset opintokokonaisuudet

Moduuleiden lisäksi tarjolla on valinnaisia opintokokonaisuuksia, joiden järjestämisestä päätetään aina lukuvuosittain. Opintokokonaisuutta ei välttämättä järjestetä joka vuosi. Opintokokonaisuus suoritetaan yhden lukuvuoden aikana, jolloin voidaan taata, että opintoihin mahtuu varmasti mukaan. Mikäli opintokokonaisuuden suorittaminen jää kesken ja haluat suorittaa opintokokonaisuuden myöhemmin loppuun, puuttuville opintojaksoille pääsee mukaan, jos jaksoilla on tilaa. Otathan huomioon, että valinnaiset opintokokonaisuudet on mahdollista suorittaa vain kokonaisuudessaan. Opintokokonaisuuksista ei ole mahdollista suorittaa yksittäisiä jaksoja.

Lukuvuonna 2024-2025 järjestettävät valinnaiset opintokokonaisuudet (muutokset mahdollisia)

Opetusaikataulut julkaistaan viimeistään elokuussa.

  • EDUEA000 Esi- ja alkuopetus, perusopinnot 25 op (aikatauluissa huomioidaan varhaiskasvatuksen opettajan opintosuunnan 3. vuosikurssin opetusajat)
  • EDUKU100 Kuvataidekasvatus, perusopinnot 25 op
  • EDULII000 Liikuntapedagogiikka, perusopinnot 25 op
  • EDUMUS000 Musiikkikasvatus, perusopinnot 25 op

Ilmoittautuminen valinnaisiin opintokokonaisuuksiin 

Valinnaisiin opintokokonaisuuksiin ilmoittaudutaan Sisussa elokuussa 7.-18.8.2024. Opintokokonaisuuden, johon olet ilmoittautumassa, on mahduttava joko kandidaatin tai maisterin tutkintoosi.  Opintokokonaisuuksiin ilmoittautuminen tapahtuu alla mainittujen opintojaksojen kautta. 

  • EDUEA000 -kokonaisuuteen ilmoittaudutaan ilmoittautumalla EDUEA001 Esi- ja alkuopetuksen pedagogiikka 5 op –opintojaksolle
  • EDUKU100 -kokonaisuuteen ilmoittaudutaan ilmoittautumalla EDUKU006 Kuvataide ja kasvatus 10 op -opintojaksolle
  • EDULII000 -kokonaisuuteen ilmoittaudutaan ilmoittautumalla EDULII001 Liikuntapedagogiikka 5 op –opintojaksolle
  • EDUMUS000 -kokonaisuuteen ilmoittaudutaan ilmoittautumalla EDUMUS0031 Musiikki kulttuurina 5 -opintojaksolle

Valinnaisissa opintokokonaisuuksissa on tietty määrä paikkoja tarjolla. Opintokokonaisuuksiin ovat etusijalla kasvatustieteellisessä tiedekunnassa opettajankoulutuksen opintosuunnissa opiskelevat tutkinto-opiskelijat, mutta myös muut Helsingin yliopiston tutkinto-opiskelijat voivat hakea valinnaisiin opintokokonaisuuksiin. Opiskelijoiden ilmoittautumisjärjestyksellä ei ole merkitystä.  Jos ilmoittautumisia tulee paljon, opintokokonaisuuteen suoritusoikeuden saavat opiskelijat arvotaan. Kaikki halukkaat eivät välttämättä mahdu haluamaansa opintokokonaisuuteen. 

Miten ilmoittautuminen tapahtuu? 

1. Ilmoittaudu haluamaasi valinnaiseen opintokokonaisuuteen edellä mainittujen opintojaksojen kautta. 

2. Ilmoittautumisajan päätyttyä saat sähköpostitse tiedon, mahduitko opintokokonaisuuteen mukaan.

3. Sen jälkeen kun olet saanut vahvistuksen ilmoittautumisestasi, ilmoittaudu muille opintokokonaisuuteen kuuluville jaksoille Kasvatustieteellisen tiedekunnan ilmoittautumisaikojen mukaisesti. Ilmoittautumistasi muille opintokokonaisuuden jaksoille ei tehdä automaattisesti. Opintojakson paikat jaetaan jaksolle ilmoittautuneiden kesken. 

Opiskelijat, jotka ovat suorittaneet osan opintokokonaisuudesta aiemmin

Opintokokonaisuuteen aiemmin ilmoittautuneiden opiskelijoiden ei tarvitse ilmoittautua kokonaisuuteen uudelleen.  

  • Jos sinut on hyväksytty kokonaisuuteen lukuvuonna 2023–2024, ja olet jo suorittanut osan kokonaisuudesta, ilmoittaudu Sisussa opintokokonaisuudesta puuttuville jaksoille. Puuttuville jaksoille pääset mukaan, jos jaksoilla on tilaa.
  • Jos sinut on hyväksytty kokonaisuuteen ennen lukuvuotta 2023–2024, ja sinulta puuttuu osa opinnoista, ota suoraan yhteyttä sinulta puuttuvan opintojakson opettajaan. Puuttuville jaksoille pääset mukaan, jos jaksoilla on tilaa. 
Esi- ja alkuopetus, perusopinnot 25 op: EDUEA001 Esi- ja alkuopetuksen pedagogiikka 5 op -jakso suoritettu kesällä 2024
  • Jos olet suorittanut EDUEA001 Esi- ja alkuopetuksen pedagogiikka 5 op -jakson Helsingin yliopiston Avoimessa yliopistossa kesällä 2024, ilmoittaudu 7.-18.8.2024 välisenä aikana uudestaan EDUEA001 Esi- ja alkuopetuksen pedagogiikka 5 op -jaksolle. 
  • Ilmoittautumisen yhteydessä sinun tulee kirjoittaa lisätietokysymykseen, että olet suorittanut EDUEA001 -jakson kesällä Avoimessa yliopistossa. Ilmoittautuminen tarvitaan, jotta saadaan tieto, kuinka moni opiskelija on suorittamassa opintokokonaisuutta lukuvuoden aikana.
  • Ilmoittautumisajan päätyttyä sinulle ilmoitetaan sähköpostitse, mahduitko opintoihin mukaan. Sisussa EDUEA001 -jaksolle ilmoittautumisesi hylätään, koska sinulla on jo jakso suoritettuna. Älä siis huolestu tästä, vaan odota sähköpostia.
  • Kun olet saanut sähköpostilla tiedon mahduitko opintoihin mukaan, sinun tulee tämän jälkeen ilmoittautua muille opintokokonaisuuteen kuuluville jaksoille Kasvatustieteellisen tiedekunnan ilmoittautumisaikojen mukaisesti. Ilmoittautumistasi muille opintokokonaisuuden jaksoille ei tehdä automaattisesti. Opintojakson paikat jaetaan jaksolle ilmoittautuneiden kesken. 

 

Jos olet suorittanut osan opintokokonaisuuden opinnoista, mutta edellä mainitut kohdat eivät sovellu tilanteeseesi, ota yhteys Siltavuoren opiskelijapalveluihin.

Muut valinnaiset kasvatustieteelliset opinnot

Kasvatustieteellisen tiedekunnan valinnaisiin opintoihin kuuluu myös 

  • muiden tiedekuntien kanssa yhteistyössä toteutettavia opintoja, 
  • itsenäisesti suoritettavia Studia Paedagogica -opintojaksoja, 
  • opiskelijatuutorointi sekä 
  • ulkomaisessa korkeakoulussa suoritetut opinnot 15-30 op, jotka opiskelija voi koota Helsingin yliopiston yhteistyöyliopistossa kansainvälisen vaihtojakson aikana suorittamistaan opinnoista.

Yhteistyössä järjestettävät opinnot

Valinnaisten opintokokonaisuuksien lisäksi järjestetään yhteistyössä muiden tiedekuntien kanssa seuraavat opinnot, joihin ilmoittaudutaan opintojaksoittain:

Valinnaiset opinnot Changing Education -maisteriohjelmassa

Tämä ohje on vain englanninkielisenä. Tarvittaessa voit ottaa yhteyttä siltavuori-student@helsinki.fi.  ​