Ohjauskulma

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Ohjauskulman kevään 2022 tapahtumat päivitetään tälle sivulle tammikuun 2022 aikana. 

Ohjauskulmissa järjestetään opintojen sujumiseen ja hyvinvointiin liittyvää erilaista matalan kynnyksen toimintaa. Tervetuloa mukaan kysymään, ihmettelemään ja oppimaan jotain uutta! Kaikille avoimista tilaisuuksista, klinikoista ja pienryhmistä voit lukea tästä ohjeesta. Ohjauskulmassa järjestetään myös jonkin verran tietylle opiskelijaryhmälle suunnattua toimintaa, esimerkiksi vaihtoon lähdössä oleville tai tietyn koulutusohjelman opiskelijoille. Näistä tilaisuuksista lähetetään kutsu suoraan kohderyhmälle. 

Silloin kun Ohjauskulmassa ei ole järjestettyä toimintaa, olet tervetullut lukemaan, lepäämään tai tapaamaan muita opiskelijoita! 

Ohjauskulma sijaitsee Kaisa-talossa 3. kerroksessa (Fabianinkatu 30) ja Viikin Infokeskus Koronassa (Viikinkaari 11) 1. kerroksessa. Viikissä Ohjauskulmia on kaksi: Aulassa ja kampuskirjaston tiloissa. Tarkistathan aina tapahtuman sijainnin.

Ohjauskulmassa noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita

Otamme mielellämme vastaan ideoita, kehitysehdotuksia ja palautetta Ohjauskulman toimintaan liittyen (e-lomake).

Sisu-neuvonta

Kaisa-talon opiskelijaneuvonnan järjestämässä walk-in Sisu-neuvonnassa saat henkilökohtaista ohjausta opintosuunnitelman käyttöön liittyvissä teknisissä asioissa. Mikäli tarvitset tutkinnon sisältöön ja opintojen vastaavuuksiin liittyvää apua, otathan yhteyttä tiedekuntasi opiskelijaneuvontaan.

 • Walk-in Sisu-neuvonta Zoomissa tiistaisin klo 11-13 ja keskiviikkoisin klo 13-15.
 • Lisätietoa sekä tukea Sisuun liittyvissä teknisissä kysymyksissä voit kysyä Kaisa-talon yleisestä opiskelijaneuvonnasta osoitteesta studentinfo@helsinki.fi
 • Ohjeita Sisun käyttöön löydät sivulta Sisu-ohjeet opiskelijalle

Hakuneuvonta

Voit tulla tapaamaan hakuneuvojia Ohjauskulmaan 16.11.2021 ja 30.11.2021 klo 13-15. Palvelemme hakemiseen liittyvissä kysymyksissä. Neuvontaan tulevia palvellaan saapumisjärjestyksessä, etkä tarvitse erillistä ajanvarausta. Huomaathan, että emme vastaanota hakemiseen liittyviä liitteitä.

Lisäksi palvelemme chat-palvelussa, puhelimitse ja sähköpostitse. Hakuneuvonnan yhteystiedot löydät Hakijapalvelut ja neuvonta -sivulta.

Huolettomat hartiat

Unisport järjestää Huolettomat hartiat -taukojumppaa syksyllä 2021 Zoomissa seuraavina ajankohtina:

 • maanantaisin klo 12.30
 • keskiviikkoisin klo 12.00

Huolettomat hartiat on virkistävä 15 minuutin jumppa, jossa keskitytään selän ja hartioiden seutuun sekä availlaan jumiutuneita lihaksia. Pidä pieni tauko opiskeluissa ja tule mukaan jumppaamaan! Huolettomat Hartiat sopii kaikille riippumatta liikuntataustasta. Et tarvitse liikuntavarusteita, tule sellaisena kuin olet. 

Pääset osallistumaan Zoom-tapahtumaan Meeting ID:llä 861 9709 5476 tai klikkaamalla Huolettomien hartioiden sivulle tai Unisportin ryhmäliikuntakalenteriin. Huomaathan, että vaikka tunnit näyttävät kalenterissa punaiselta, ne eivät kuitenkaan ole täynnä. Klikkaa rohkeasti ponnahdusikkuna auki ja saat linkin taukoliikuntaan.

Voit myös ladata koneellesi Unisportin Break Pro-taukojumppaohjelman!

HYYn neuvonta

Toimeentuloneuvonta

Paljonko voin tienata, kun saan opintotukea? Riittävätkö opintopisteeni tältä vuodelta Kelalle? Mitä teen, jos kesäajan toimeentulo huolestuttaa? Toimeentuloneuvonnassa HYYn asiantuntija neuvoo opiskelijan tukiin liittyvissä kysymyksissä, auttaa löytämään lisätietoa ja tarvittaessa tukee sinua yhteydenotossasi esimerkiksi Kelaan tai sosiaalitoimeen.

Varaa aika henkilökohtaiseen etäneuvontaan e-lomakkeella. Ajanvaraus alkaa ja lomake aukeaa kaksi viikkoa ennen neuvontaa. Saat Zoom-linkin tapaamiseen, kun vahvistamme ajanvarauksesi.

Syksyn 2021 neuvonnat järjestetään seuraavan aikataulun mukaan:

 • 24.9. klo. 11-12
 • 29.10. klo. 11-12
 • 3.12. klo. 11-12

Voit myös ottaa yhteyttä HYYn asiantuntijaan sähköpostilla tai puhelimitse. Lisätietoja tästä sekä opiskelijan toimeentulosta HYYn sivuilta.

Ongelmia opinnoissa?

Mietityttävätkö oikeutesi yliopistolla tai oletko kokenut epäkohtia opintojen suorittamisessa? Onko opintojesi edistymiselle muodostunut kohtuuttomia esteitä tai oletko kokenut arvostelun epäoikeudenmukaiseksi? 

HYYn asiantuntija neuvoo opiskelijan oikeusturvaan liittyvissä kysymyksissä. Älä jää yksin – varaa aika henkilökohtaiseen etäneuvontaan e-lomakkeella! Ajanvaraus alkaa ja lomake aukeaa kaksi viikkoa ennen kutakin neuvontaa. Saat Zoom-linkin tapaamiseen, kun vahvistamme ajanvarauksesi.

Syksyn 2021 neuvonnat järjestetään seuraavan aikataulun mukaan: 

 • 24.9. klo. 12-13
 • 29.10. klo. 12-13
 • 3.12. klo. 12-13

Kannattaa tarkistaa, löydätkö kysymykseesi nopean vastauksen HYYn oikeusturvaoppaasta. Oppaaseen on koottu yleisimpiä Helsingin yliopiston opiskelijoiden opinnoissaan kohtaamia ongelmia ja niiden ratkaisuja.

Oikeusturvaneuvontaa saat myös sähköpostitse tai puhelimitse HYYn oikeusturvaneuvonnasta vastaavalta asiantuntijalta. Muissa kuin opintoihin liittyvissä asioissa HYYn jäsenet ovat oikeutettuja maksuttomaan oikeusapuun, jota tarjoaa Pykälän oikeusapuvaliokunta. Ruotsinkielistä oikeusapua tarjoaa Codex.

Opiskeluhyvinvointi: Hyvinvointitiistai

Tiistaisin Ohjauskulmassa keskitytään opiskelijan hyvinvointia edistäviin asioihin. Hyvinvointitiistaiden teemapäivinä opiskelijaterveyttä ja -hyvinvointia edistävät tahot pitävät infotilaisuuksia ja antavat neuvontaa opiskelukykyä ja hyvinvointia tukevista asioista. Syksyllä 2021 Hyvinvointitiistait järjestetään pääosin etänä.

Kevään 2022 ohjelma päivitetään tälle sivulle tammikuun aikana. Sillä välin voit tutustua Nyytin tapahtumiin.

Opintoja ja urasuunnittelua tukevat ryhmät

Pohditko opintojesi etenemistä tai onko tavoitteesi opintojen suhteen ehtinyt jo hämärtyä? Tarvitsetko apua omien vahvuuksien löytämisen ja osaamisen tunnistamisen kanssa? Kaipaatko vertaistukea muilta opiskelijoilta? Pohdituttaako harjoittelu- tai työpaikan löytäminen?

Jos vastasit yhteen tai useampaan yllä olevista kysymyksistä kyllä, Ohjauskulman opintoja ja urasuunnittelua tukevat ryhmät voivat olla juuri sinua varten! Ryhmät on tarkoitettu kaikkien tiedekuntien opiskelijoille ja niihin voi osallistua missä opintojen vaiheessa tahansa. Ryhmissä työskennellään sekä yksin että parin ja/tai koko ryhmän kesken. 

Kevään 2022 ryhmät

Tavoitteesta toimintaan 

Tavoitteletko kuluvan kevään aikana jotain itsellesi merkittävää asiaa opintoihin, valmistumiseen tai työelämään siirtymiseen liittyen? Kaipaatko vertaistukea muilta samassa tilanteessa olevilta? Tässä ryhmässä pääset työstämään omaa tavoitettasi erilaisten työkalujen avulla ja jakamaan ajatuksia muiden ryhmäläisten kanssa. Ryhmä tapaa 2-3 viikon välein ja tapaamisten sisältö suunnitellaan ryhmän toiveiden perusteella ensimmäisen kerran aikana. Ryhmää vetävät opinto- ja uraohjaajat Salla ja Hanna-Maaria.

Tapaamiset Zoomissa torstaisin klo 9-11 seuraavina päivinä: 10.3., 24.3., 7.4., 21.4. ja 12.5.

Ilmoittautumislinkki päivitetään tähän viim. ke 26.1. Ryhmään otetaan max. 20 osallistujaa ja se järjestetään, mikäli ilmoittautuneita on vähintään 10.

Vertaisvoimaa työnhakuun

Etsitkö töitä/harjoittelupaikkaa tai oletko jo pidempään etsinyt töitä, mutta työnhaku ei tunnu etenevän? Pyöritkö eri vaihtoehtojen viidakossa tai etsitkö uusia ideoita työnhakuun liittyen? Tässä ryhmässä ei jumiuduta työnhaun dokumentteihin tai siihen mitä työhaastattelussa pitää tai ei pidä sanoa, vaan tunnistetaan kokonaisvaltaisemmin omia vahvuuksia työnhakijana vertaistukeen nojaten. Ryhmässä hyödynnetään Voimakehä-ohjauskonseptia. Ryhmää vetää uraohjaajat Johanna ja Salla.

Tapaamiset Zoomissa tiistaisin klo 9-11 seuraavina päivinä: 1.3., 8.3., 22.3., 5.4. ja 19.4.

Ilmoittaudu mukaan viimeistään 24.2.2022. Ryhmään otetaan max. 20 osallistujaa ja se järjestetään, mikäli ilmoittautuneita on vähintään 10.

Career Writing 

Pienryhmässä tutkailet tilannettasi ja tulevaisuuspohdintojasi erilaisten luovien kirjoitustehtävien avulla. Työskentelyyn sisältyy myös keskustelua, mutta pääpaino on omassa kirjoittamisessa.

Päätät itse, minkä verran haluat kirjoituksista muille jakaa ja voit kirjoittaa itsellesi parhaalla kielellä. Pienryhmän työskentely perustuu Reinekke Lengellen ja Frans Meijersin kehittämään Career Writing -metodiin.

Ryhmän yhteinen kieli on osallistujista riippuen joko suomi tai englanti.

Tapaamisajankohdat päivitetään alkuvuodesta 2022. 

------

Huomaathan, että ryhmissä ei anneta koulutusohjelma- tai tiedekuntakohtaista opintoneuvontaa. Jos tarvitset apua esim. sen suhteen mitä opintoja sinulta puuttuu, katso oman tiedekuntasi opintoneuvonnan yhteystiedot Opiskelijan ohjeista
 

Työnhakua tukevat työpajat

Oletpa hakemassa töitä opiskelujen oheen tai jo sitä valmistumisen jälkeistä työpaikkaa, tule hakemaan uraohjaajien opit ja vinkit onnistuneeseen työnhakuun ja LinkedIn-profiilin rakentamiseen! Työpajat järjestetään syksyllä 2021 Zoomissa. 

Lisätietoja workshoppien sisällöistä, ajankohdat ja ilmoittautumisen löydät JobTeaserista. 
Huom. Jos kirjaudut palveluun ensimmäistä kertaa, valitse koulutusalojen joukosta 1. OPISKELIJA tai ALUMNI. Näin näet myös suomalaisten työnantajien ilmoittamat työ- ja harjoittelupaikat. Lisätietoja JobTeaserista.

 • Työnhaku
  Tilaisuudessa saat tukea mm. seuraaviin pohdintoihin: miten kirjoitetaan hyvä hakemus ja CV, joilla erottaudutaan muista, mitä mahdollisuuksia sosiaalinen media tarjoaa ja mistä löytyvät piilotyöpaikat. Työpajaosuuden yhteydessä pääset lukemaan ja kommentoimaan toisten työpajan osallistujien CV:itä kannustavassa hengessä
   
 • LinkedIn 
  Mihin rekrytoijat kiinnittävät LinkedIn-profiilissa huomiota ja kuinka saat nostettua itsesi esille monien hakijoiden joukosta? Saat apua mm. profiilitekstin kirjoittamiseen ja halutessasi voit kommentoida muiden profiileja ja saada samalla itse rakentavaa palautetta omastasi. LinkedIn-jatkoilla pääset pienessä ryhmässä keskustelemaan omasta profiilistasi ja pääset antamaan muille vertaispalautetta.
   
 • Tunnista osaamisesi
  Mietityttääkö, millaista osaamista sinulle on kertynyt niin opinnoista, työelämästä  kuin vapaa-ajaltakin? Osaamisen tunnistamisen työpajassa pääset kartoittamaan omia taitojasi ja vahvuuksiasi sekä sanoittamaan niitä työnhaussa toimivalla tavalla. 

 

Työnhaku- ja harjoitteluneuvonta

Työnhaku- ja harjoitteluneuvonta järjestetään toistaiseksi ilman ajanvarausta syksyllä 2021 Zoomissa joka toinen tiistai klo 12-14.

Linkki päivitetään Urapalveluiden sivulle neuvontapäivänä klo 11 mennessä.
---------

Mietityttääkö työnhaku tai harjoitteluasiat? Kaipaatko käytännön neuvoja työhakemuksesi viilaamiseen?

Yliopiston urapalvelut tarjoaa walk-in-työnhakuneuvontaa työnhaun tueksi. Neuvontaan voit tulla ilman ajanvarausta, jos kaipaat tukea seuraavissa asioissa:

 • CV:n ja työhakemuksen kommentointi ja vinkit niiden laatimiseen 
 • LinkedIn-profiilisi rakentaminen 
 • Työnhakuun liittyvät käytännön kysymykset 
 • Harjoitteluun ja sen rahoitukseen liittyvät kysymykset 

Yhteen tapaamiseen käytettävissä enintään 20 min.

Huom! Neuvontaan pääsee sisälle klo 12.00, klo 12.20, klo 12.40, klo 13.00, klo 13.20 ja klo 13.40. Yhteen tapaamiseen on käytettävissä enintään 20 minuuttia. Varauduthan odottamaan vuoroasi odotushuoneessa. Saat viestillä odotushuoneeseen ajan, jolloin pääset sisälle. Älä siis poistu langoilta, jotta et menetä jonotuspaikkaasi.

Syyskuu:
ti 7.9.21
ti 21.9.21 

Lokakuu:
ti 5.10.21
ti 19.10.21  

Marraskuu:
ti 2.11.21
ti 16.11.21
ti 30.11.21

Joulukuu:
ti 14.12.21

Tervetuloa!

Virittäydy tutkielman taajuudelle

Kaipaatko ideoita, mistä sinun kannattaisi etsi lähteitä seminaarityöhösi? Tunnetko riittävästi oman alasi tietokantoja? Mietityttääkö gradun jättäminen E-thesis-palvelussa?

Ohjauskulmassa järjestetään säännöllisesti neuvontaa mm. opinnäytteen tiedonhankintaan, maisterintutkielman jättöprosessiin ja e-julkaisujen käyttöön liittyen.

Tiedonhallinnan ja kirjaston aineistojen neuvonta

 • 14.3.-30.5.2022 joka maanantai klo 12-13, Kaisa-talon ohjauskulma

         
Tarvitsetko lähteitä opinnäytetyötä varten? Voit laajentaa osaamistasi kirjaston tiedonhankinnan verkkokurssilla

Voit myös tutustua muuhun kirjaston kurssitarjontaan.

Tutustu myös kirjaston tiedonhankinnan etäohjaukseen

Una Europa - ole mukana luomassa tulevaisuuden eurooppalaista yliopistoa

Oletko kiinnostunut yliopiston tulevaisuudesta ja globaaleista näkökulmista? Silloin Una Europan järjestämät matalan kynnyksen tapahtumat ovat sinua varten!

Una Europa on eurooppalaisten yliopistojen verkosto, johon Helsingin yliopisto kuuluu yhdessä kahdeksan muun yliopiston kanssa. Työskentelemme eurooppalaisen tulevaisuuden yliopiston luomiseksi!

Keskustelemme tapahtumissa Una Europan eri painopistealueista (AI, Cultural Heritage, Sustainability, One Health ja European Studies) sekä puhumme henkilökohtaisista ja ammatillisista mahdollisuuksista, joita Una Europan kaltainen liitto ja kansainväliset kokemukset voivat tarjota sinulle. Voit oppia siitä, kuinka Una Europa tarjoaa uusia mahdollisuuksia kaikille opiskelijoille ja miksi kokemukset kansainvälisissä ympäristöissä, niin täällä Suomessa kuin ulkomailla, voivat olla arvokkaita niin henkilökohtaisella kuin ammatillisella tasolla!

Tule mukaan kuulemaan lisää Una Europasta ja miten sinä voit hyötyä siitä!

Tarkka ohjelma päivittyy kevään aikana, joten seuraathan päivityksiä tähän ohjeeseen. Tapahtumat järjestetään englanniksi.

Kaisa-Talo, keskustakampus/Zoom

 • 16.2.2022, 14-16 (ilmoitetaan lähempänä)
 • 16.3.2022, 14-16 (ilmoitetaan lähempänä)
 • 20.4.2022, 14-16 (toivottavasti lähitapahtuma!)
 • 11.5.2022, 15-17 (toivottavasti lähitapahtuma!)

Infokeskus, Viikin kampus/Zoom

 • 23.2.2022, 14-16 (ilmoitetaan lähempänä)
 • 23.3.2022, 14-16 (ilmoitetaan lähempänä)
 • 27.4.2022, 14-16 (toivottavasti lähitapahtuma!)
 • 25.5.2022, 14-16 (toivottavasti lähitapahtuma!)

Student life 2.0

Student Life 2.0 on kansainvälisille tutkinto-opiskelijoille sekä vaihto-opiskelijoille vuosittain järjestettävä tapahtumasarja. Tapahtumien tarkoituksena on kannustaa tasapainoiseen opiskelijaelämään, esitellä suomalaista akateemista kulttuuria ja käytäntöjä sekä helpottaa kotoutumista.

Tapahtumia ei järjestetä keväällä 2022, mutta vuoden 2021 tapahtuma kuvaukset löydät sivun englanninkielisestä versiosta.
 

Tomaattitorstai

Opiskelijapalvelut ja opintopsykologit yhdessä järjestävät 10.2.2022 alkaen kaikille opiskelijoille avoimia, SMART ja Pomodoro-tekniikkaan perustuvia opiskelutuokioita hybridinä Zoomissa ja Ohjauskulmassa Kaisa-talossa. Opiskelutuokioiden tavoitteena on tarjota sinulle aika ja paikka, jossa pääset ohjatusti opiskelemaan yhdessä muiden opiskelijoiden kanssa. Tapahtumaan ei ole erillistä ilmoittautumista. 

Tomaattitorstai opiskelutuokio joka torstai klo 10–12, alkaen 10.2.2022.

Tapaamisten rakenne:

 1. Ajankohtaisen tehtävän valitseminen ja pilkkominen SMART-tekniikan avulla
 2. Pomodoro (25 min)
 3. Tauko (5min)
 4. Pomodoro (25 min)
 5. Tauko (5 min)
 6. Pomodoro (25 min)

Muista tuoda mukaan tapaamiseen oma opiskelutehtävä ja muistiinpanovälineet.

Kerran kuukaudessa keskitytään aluksi (klo 10-10.30) yhteen opiskeluun liittyvään opintopsykologien alustamaan teemaan

17.2.2022, Vaikea tehtävä: tukea aloittamisen vaikeuden kohtaamiseen

31.3.2022, Itsemyötätunto ja ystävällisyys itseä kohtaan

14.4.2022, Tenttiviikko tai deadlinet lähestyvät? Tukea loppurutistukseen 

12.5.2022, Irti multitaskauksesta - työvälineitä keskittymiseen

9.6.2022, Motivaatio hukassa? Tukea ja näkökulmia motivaation herättelyyn ja ylläpitoon

Etäopiskelutuokioihin voit osallistua liittymällä kokouksiin ohessa olevan linkin kautta tai saapumalla Ohjauskulmaan.

Liity Zoom-tilaan painamalla alla olevaa linkkiä "Liity Zoom Kokoukseen":

Yleisohjeita

Jos osallistut Tomaattitorstain opiskelutuokioon, saavuthan tapahtumaan ajoissa. Tuokion ohjaaja käy alkuun läpi tekniikan idean ja antaa vinkkejä työskentelyn sujuvoittamiseen.

Jos sinulla on kysyttävää Tomaattitorstain tuokioista, voit laittaa viestiä sähköpostitse ohjauskulma@helsinki.fi.

SMART ja Pomodoro-tekniikat

Pomodoro-tekniikka kannustaa keskittyneeseen työskentelyyn; sen ideana on työskennellä intensiivisesti 25 minuutin ajan, jonka jälkeen pidetään lyhyt tauko. Tauon aikana on hyvä yrittää saada ajatukset pois tehtävästä esimerkiksi venyttelemällä. Yhden kaksituntisen session aikana tehdään kolme Pomodoroa. Opintopsykologien teema kerroilla tehdään kahdesta kolmeen pomodoroa.

SMART tekniikka on työkalu, jonka avulla voit pilkkoa tehtäviä pienempiin, palasiin ja asettaa itsellesi sopivan kokoisia tavoitteita. Pilkkominen usein helpottaa alkuun pääsemistä ja auttaa saamaan opiskelusta paremmin otetta. 

Voit myös opiskella SMART tai Pomodoro-tekniikalla itsenäisesti sivupaneelista löytyvien videoiden avulla.

Ohjeita etätapahtumaan osallistuvalle

jes

Ohjauskulman kaikissa tapahtumissa noudatetaan tilan toimijoiden yhdessä laatimisia turvallisemman tilan periaatteita. Ohjauskulman tapahtumiin osallistuessasi sitoudut kohtamaan muut osallistujat avoimesti, kunnioittamaan heidän erilaisuuttaan sekä antamaan kaikille tilaa määritellä oma kokemuksensa. 

Kunnioitathan myös tapahtumajärjestäjien aikaa: Jos olet ilmoittautunut tapahtumaan, saavu myös paikalle. Näin järjestäjät pystyvät suunnittelemaan tapahtumansa todellisen osallistujamäärän mukaan. Jos et pääsekään osallistumaan paikkamäärältään rajalliseen tapahtumaan, ilmoita asiasta tapahtumajärjestäjälle. 

Hyvän ilmapiirin ja vuorovaikutuksen mahdollistamiseksi etätapahtumissa pyydämme sinua lisäksi toimimaan seuraavien periaatteiden mukaisesti: 

 • Toivomme, että pidät vuorovaikutusta sisältävissä tapahtumissa (esim. työpajoissa) kameran päällä, jos tekniset tai muut syyt eivät sitä estä. Näin sekä tapahtuman pitäjä että muut osallistujat saavat kokemuksen yhdessäolosta. Erityisesti toivomme kameran päällä pitämistä pienryhmätyöskentelyssä (esim. breakout -roomeissa). Saat kuitenkin aina itse päättää kameran käytöstä tapahtumissa. 
 • Etätapahtumista saa yleensä enemmän irti, jos osallistujien kesken syntyy keskustelua. Avaa siis rohkeasti mikkisi keskusteluosuuksien aikana tai kirjoita mielipiteesi chattiin (tai muulle käytössä olevalle alustalle). Voit kuitenkin yleensä osallistua tapahtumaan myös kuuntelijana. 
 • Joissakin tapahtumissa ja työpajoissa käytetään hyväksi breakout room -toimintoa, jonka avulla osallistujat jaetaan pienempiin keskusteluryhmiin. Usein pienryhmäkeskustelut ovat antoisin osa tapahtumia, sillä niissä kynnys osallistua on matalampi ja ajatuksia voidaan jakaa vapaammin. Olethan mukana luomassa turvallisempaa tilaa ja osallistavaa keskustelua myös pienryhmissä: kunnioita erilaisia mielipiteitä, ilmaise mielipiteesi ystävällisesti ja anna sekä ota tilaa keskustelussa tasavertaisesti. 

Muistathan seuraavat asetukset, jos haluat muuttaa taustaasi tai nimeäsi Zoom-tilassa: 

 • Voit sumentaa oman taustakuvasi niin, että työskentely-ympäristösi ei näy videolla. Tämä tapahtuu Zoomin asetuksista painamalla kamera-ikonin vieressä olevaa ylöspäin osoittavaa nuolta ja valitsemalla ”Choose a virtual background”. Löydät avautuvasta valikosta ”blur”-vaihtoehdon. Voit myös samassa paikassa ladata itsellesi taustakuvan. 
 • Voit myös vaihtaa Zoomissa näkyvän nimesi painamalla Zoomin alavalikossa ”Participant”-vaihtoehtoa ja osallistujalistan avauduttua viemällä hiiren oman nimesi kohdalla. Valitse sen jälkeen ”More” ja paina ”Rename”-vaihtoehtoa.