Ohjauskulma

Valitse koulutusohjelma

Hae koulutusohjelmaa

Kandiohjelmat

Maisteri- ja lisensiaattiohjelmat

Tohtoriohjelmat

Palauta oletusarvoihin

HUOM!
Ohjauskulman syksyn 2020 tapahtumat järjestetään pääosin verkossa.

******

Ohjauskulma sijaitsee Kaisa-talossa 3. kerroksessa (Fabianinkatu 30).

Ohjauskulmassa järjestetään opintojen sujumiseen ja hyvinvointiin liittyvää erilaista matalan kynnyksen toimintaa. Tervetuloa mukaan kysymään, ihmettelemään ja oppimaan jotain uutta! Kaikille avoimista tilaisuuksista, klinikoista ja pienryhmistä voit lukea tästä ohjeesta. Ohjauskulmassa järjestetään myös jonkin verran tietylle opiskelijaryhmälle suunnattua toimintaa, esimerkiksi vaihtoon lähdössä oleville tai tietyn koulutusohjelman opiskelijoille. Näistä tilaisuuksista lähetetään kutsu suoraan kohderyhmälle. 

Silloin kun Ohjauskulmassa ei ole järjestettyä toimintaa, olet tervetullut lukemaan, lepäämään tai tapaamaan muita opiskelijoita! 

Ohjauskulmassa noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita

Otamme mielellämme vastaan ideoita, kehitysehdotuksia ja palautetta Ohjauskulman toimintaan liittyen

Yhteisöllisyyttä etänä

Discord-yhteisöllisyysalusta (HYY)

HYYn Discord -yhteisöllisyysalustalla voit keskustella muiden opiskelijoiden kanssa. Discordin virtuaalisella guidance-corner-kanavalla tiedotetaan opiskelukykyä ja hyvinvointia edistävistä etätapahtumista. Olet tervetullut kysymään ja pohtimaan sinua askarruttavia asioita muiden käyttäjien kanssa sekä esittämään toiveita siitä, millaista tukea kaipaisit. Voit liittyä HYYn Discord-alustalle tämän kutsulinkin kautta. Lisätietoa HYYn Discord-alustasta HYYn sivuilta.

Ohjattua epäopiskelua

Opiskelijapalvelut järjestää kaikille opiskelijoille avoimia, Pomodoro-tekniikkaan* perustuvia etäopiskelutuokioita Zoomin välityksellä. Etäopiskelutuokioihin voit osallistua liittymällä kokouksiin ohessa olevien linkkien kautta (ei erillistä ilmoittautumista).

Sessiot alkavat 7.9.2020 jatkuen joulukuun puoliväliin asti (ei perjantaina 23.10.). Sessioita järjestetään joka viikko seuraavina ajankohtina:

 • Maanantaisin 10-12
 • Keskiviikkoisin 13-15 (järjestetään englanniksi)
 • Perjantaisin 10-12

Jos osallistut Pomodoro-sessioon ensimmäistä kertaa, saavu kokoustilaan viitisen minuutia ennen tuokion alkua. Session ohjaaja käy lyhyesti läpi tekniikan idean ja antaa vinkkejä tehokkaaseen Pomodoro-työskentelyyn.

Jos sinulla on kysyttävää etäopiskelusta tai Pomodoro-tuokioista, voit laittaa viestiä HYYn Discord-alustalla #etäopiskelu-kanavalla tai sähköpostitse studentinfo@helsinki.fi.

*Pomodoro-tekniikka kannustaa keskittyneeseen työskentelyyn; sen ideana on työskennellä intensiivisesti 25 minuutin ajan, jonka jälkeen pidetään lyhyt viiden minuutin tauko. Yhden kaksituntisen session aikana tehdään siis neljä pomodoroa.

Linkit Zoom-kokouksiin: 

Maanantai ja perjantai 

Keskiviikko

 

Ohjauskulman tapahtumien taltioinnit

Digiklinikka

Digiklinikkaa ei järjestetä 1.periodissa. Loppuvuoden klinikoista tiedotetaan myöhemmin.

Digiklinikka on tarkoitettu kaikille opiskelijoille, jotka kaipaavat lisävarmuutta Helsingin yliopiston digitaalisissa oppimisympäristöissä toimimisessa. Digiklinikoilla opastamassa ovat Kaisa-talon opiskelijaneuvonnan neuvojat. Maanantaisin paikalla on myös asiantuntija Helpdeskiltä. 

Voit tulla kysymään esim. seuraaviin ympäristöihin liittyvistä asioista:

Halutessasi voit ottaa mukaan oman kannettavan tai tabletin!

Hakuneuvonta

Ohjauskulman vastaanottomme on kiinni toistaiseksi. Palvelemme chat-palvelussa, puhelimitse ja sähköpostitse. Hakuneuvonnan yhteystiedot löydät täältä

Huolettomat hartiat

Unisport järjestää Huolettomat hartiat -taukojumppaa Ohjauskulmassa tiistaisin klo 13.15-13.30. 

Huolettomat hartiat on virkistävä 15 minuutin jumppa, jossa keskitytään selän ja hartioiden seutuun sekä availlaan jumiutuneita lihaksia. Pidä pieni tauko opiskeluissa ja tule mukaan jumppaamaan! Huolettomat Hartiat sopii kaikille riippumatta liikuntataustasta. Et tarvitse liikuntavarusteita, tule sellaisena kuin olet. 

HYYn neuvonta

HUOM! HYYn klinikat peruttu keväältä.

Oikeusturvaklinikka

Mietityttävätkö oikeutesi yliopistolla tai oletko kokenut epäkohtia opintojen suorittamisessa? Onko opintojesi edistymiselle muodostunut kohtuuttomia esteitä tai oletko kokenut arvostelun epäoikeudenmukaiseksi?

Oikeusturvaklinikassa saat HYYn asiantuntijalta neuvoja opintoihin liittyvissä oikeusturva-asioissa.

Kannattaa tarkistaa, löydätkö kysymykseesi nopean vastauksen HYYn uudesta oikeusturvaoppaasta. Oppaaseen on koottu yleisimpiä Helsingin yliopiston opiskelijoiden opinnoissaan kohtaamia ongelmia ja niiden ratkaisuja. Voit tutustua oppaaseen netissä tai hakea oikeusturvaklinikalta tai HYYn palvelutoimistolta mukaasi painetun kappaleen!

Oikeusturvaneuvontaa saat myös sähköpostitse tai puhelimitse HYYn oikeusturvaneuvonnasta vastaavalta asiantuntijalta. Muissa kuin opintoihin liittyvissä asioissa HYYn jäsenet ovat oikeutettuja maksuttomaan oikeusapuun, jota tarjoaa Pykälän oikeusapuvaliokunta. Ruotsinkielistä oikeusapua tarjoaa Codex.
 

Toimeentuloneuvonta

Paljonko voin tienata, kun saan opintotukea? Riittävätkö opintopisteeni tältä vuodelta Kelalle? Mitä teen, jos kesäajan toimeentulo huolestuttaa? Toimeentuloneuvonnassa HYYn asiantuntija neuvoo opiskelijan tukiin liittyvissä kysymyksissä, auttaa löytämään lisätietoa ja tarvittaessa tukee sinua yhteydenotossasi esimerkiksi Kelaan tai sosiaalitoimeen.

Mikäli et pääse käymään Ohjauskulmassa, voit ottaa yhteyttä HYYn asiantuntijaan sähköpostilla tai puhelimitse. Lisätietoja tästä sekä opiskelijan toimeentulosta HYYn sivuilta.

Opinnot ja ura -chatit

Kaipaatko vertaistukea ja juttuseuraa opintoihin tai urasuunnitelmiin liittyen? Opintopsykologit ja uraohjaajat järjestävät anonyymejä chat-keskusteluja vaihtuvista teemoista Zoomissa!

Syksyn 2020 chatit (teemojen tarkemmat sisällöt ja zoom-linkit päivitetään myöhemmin)

 • ma 5.10. klo 16.00-17.30: Etäopiskelun kaaos ja ihanuus
 • ma 5.10. klo 16.00-17.30: The chaos and bliss of remote studies
 • ma 2.11. klo 16.00-17.30: Päätöksenteko
 • ma 7.12. klo 16.00-17.30: Teema ilmoitetaan myöhemmin

Lisätietoa chateista antaa urapalvelut: careerservices(at)helsinki.fi

Opiskeluhyvinvointi

Tiistaisin Ohjauskulmassa keskitytään opiskelijan hyvinvointia edistäviin asioihin. Hyvinvointitiistaiden teemapäivinä opiskelijaterveyttä ja -hyvinvointia edistävät tahot pitävät infotilaisuuksia ja antavat neuvontaa opiskelukykyä ja hyvinvointia tukevista asioista. Syksyllä 2020 kaikki Hyvinvointitiistait järjestetään etänä.

 • Coffee/tea with Pride 8.9. klo 15.00-16.30
  Tervetuloa rentoon Pride-viikon Coffee/Tea with Pride –etätapahtumaan Zoomissa. Ota mukaan kahvi/tee/ muu juoma ja tule keskustelemaan LGBQIA+ yhteisöjä yliopistossa koskevista teemoista. Opiskelija Mio Kivelä teologisesta tiedekunnasta sekä Juulia-Gabrielle Moreau, trans, lesbo, nainen/muunsukupuolinen, geotieteilijä luonnontieteellisestä tiedekunnasta alustavat omista kokemuksistaan. Yliopistopappi Late Mäntylä ja suunnittelija Mona Eid vetävät tilaisuuden. Tilaisuuden kielinä on suomi ja englanti. Ilmoittaudu tilaisuuteen e-lomakkeella. Linkki Zoom-sessioon lähetetään ilmoittautuneille tilaisuutta edeltävänä päivänä.
   
 • Tapaa fysioterapeutti etänä 29.9. klo 15-16
  Tule kysymään ja kuulemaan opiskeluergonomiasta, sekä niihin liittyvistä niska- ja selkävaivoista Zoomissa suomeksi ja englanniksi. Paikalla YTHS fysioterapeutit Johanna Häkkinen ja Heidi Riska.Ilmoittaudu tilaisuuteen tällä e-lomakkeella. Linkki Zoom-sessioon lähetetään ilmoittautuneille tilaisuutta edeltävänä päivänä.
   
 • Liikunta ja palautuminen 6.10. klo 15-16
  Unisport pitää etätapahtuman liikunnasta ja palautumisesta.Tapahtumassa pohditaan miten liikunnan ja palautumisen suhde olisi hyvä ottaa huomioon arjen jaksamista ajatellen tai optimoidakseen kehityksen eli mten tasapainottaa kova ja palauttava harjoittelu, sekä lepo. Tilaisuuden alustaa Unisportin personal trainerit Jarkko Mattila ja Sanna Elonen. Alustuksen jälkeen  voit keskustella chatissa kysyä näistä asioista sekä Unisportin persona trainer- palveluista suomeksi että englanniksi. Ilmoittaudu tilaisuuteen tällä e-lomakkeella. Linkki Zoom-sessioon lähetetään ilmoittautuneille tilaisuutta edeltävänä päivänä.
   
 • Jokainen on joskus yksinäinen 20.10. klo 15.00-16.30
  Tunnetko itsesi yksinäiseksi tai haluaisitko tukea muita yksinäisyydestä kärsiviä? Tervetuloa pohtimaan yhdessä yksinäisyyden syitä, seurauksia ja keinoja sen selättämiseen. Alustaja ja keskustelun fasilitoija yliopistopappi Laura ”Late” Mäntylä. Ilmoittaudu tilaisuuteen tällä e-lomakkeella. Linkki Zoom-sessioon lähetetään ilmoittautuneille tilaisuutta edeltävänä päivänä.
  .
 • Ilmastoahdistus 27.10. klo 15.00-16.30 (in English)
  Nyyti ry pitää session ilmastoahdistuksen käsittelystä. Tapahtuma pidetään englanniksi. Ohjaaja Elina Marttinen. Kuvaus ja linkki ilmoittautumiseen päivitetään vk 36 aikana. Ilmoittaudu tilaisuuteen tällä e-lomakkeella. Linkki Zoom-sessioon lähetetään ilmoittautuneille tilaisuutta edeltävänä päivänä.
   
 • Jokainen on joskus yksinäinen 3.11. klo 15.00-16.30 (in English)
  Tunnetko itsesi yksinäiseksi tai haluaisitko tukea muita yksinäisyydestä kärsiviä? Tervetuloa pohtimaan yhdessä yksinäisyyden syitä, seurauksia ja keinoja sen selättämiseen. Keskustelu käydään englanniksi. Alustaja ja keskustelun fasilitoija yliopistopappi Leena Huovinen. Ilmoittaudu tilaisuuteen tällä e-lomakkeella.  Linkki Zoom-sessioon lähetetään ilmoittautuneille tilaisuutta edeltävänä päivänä.
   
 • Kuinka aloittaa, kun ei kiinnosta yhtään? 10.11. klo 15.00-16.30 
  Edessä opiskelutehtävän tekeminen, mutta aloittaminen vaikeaa. Webinaarin alussa on alustus epämukavien opiskelutehtävien tekemisestä ja vitkuttelusta. Tule kuulemaan ja jakamaan vinkkejä, joilla helpotat aloittamisen vaikeutta. Alustajana Nyyti ry:n Marjo Siltanen. Max 25 osallistujaa. Ilmoittaudu tilaisuuteen tällä e-lomakkeella. Linkki Zoom-sessioon lähetetään ilmoittautuneille tilaisuutta edeltävänä päivänä.
   
 • Jokainen on joskus yksinäinen 24.11. klo 15.00-16.30 (på svenska)
  Tunnetko itsesi yksinäiseksi tai haluaisitko tukea muita yksinäisyydestä kärsiviä? Tervetuloa pohtimaan yhdessä yksinäisyyden syitä, seurauksia ja keinoja sen selättämiseen. Keskustelu käydään ruotsiksi. Alustaja ja keskustelun fasilitoija ruotsinkielinen yliopistopappi, joka tarkentuu myöhemmin. Ilmoittaudu tilaisuuteen tällä e-lomakkeella. Linkki Zoom-sessioon lähetetään ilmoittautuneille tilaisuutta edeltävänä päivänä.
   
 • Hengähdyshetki-työpaja 1.12. klo 15.00-16.30
  Hengähdyshetki-työpajassa pääset pohtimaan yhdessä ohjaajan ja muiden opiskelijoiden kanssa stressiä: mitä se on, millaisia vaikutuksia sillä on itseen sekä omaan elämään ja millaisia ovat omat reagointitavat ja stressinhallintakeinot? Työpajan aikana rakennetaan ja täydennetään omaa stressinhallinnan työkalupakkia ja tehdään rentouttavia harjoitteita. Ohjaajani Nyyti ry:n Päivi Kohta. Max 25 osallistujaa. Ilmoittaudu tilaisuuteen tällä e-lomakkeella. Linkki Zoom-sessioon lähetetään ilmoittautuneille tilaisuutta edeltävänä päivänä.

Opintoja ja urasuunnittelua tukevat pienryhmät

Koetko opintojesi etenevän hitaammin kuin haluaisit tai onko tavoitteesi opintojen suhteen ehtinyt jo hämärtyä? Tarvitsetko apua omien vahvuuksien löytämisen ja osaamisen tunnistamisen kanssa? Kaipaatko vertaistukea muilta opiskelijoilta?

Jos vastasit yhteen tai useampaan yllä olevista kysymyksistä kyllä, Ohjauskulman opintoja ja urasuunnittelua tukevat pienryhmät voivat olla juuri sinua varten! Ryhmät on tarkoitettu kaikkien tiedekuntien opiskelijoille ja niihin voi osallistua missä opintojen vaiheessa tahansa. Ryhmissä työskennellään sekä yksin että parin ja/tai koko ryhmän kesken. Ryhmiä vetävät uraohjaajat ja opintopsykologit. 

Ilmoittaudu mukaan 1. periodin ryhmiin.
lmoittautumalla ryhmään sitoudut sen toimintaan kaikkien tapaamiskertojen ajaksi. Ryhmät järjestetään Zoomissa. 

Tavoitteista totta! 
Tavoitteletko syyslukukauden aikana esimerkiksi valmistumista, opinnäytetyön palauttamista tai jotain muuta itsellesi suurta asiaa opinnoissasi? Kaipaatko vertaistukea muilta samassa tilanteessa olevilta? Tämä uraohjaajien luotsaama ryhmä tapaa säännöllisin välein koko syyslukukauden ajan, tapaamisten sisältö suunnitellaan ryhmän toiveiden perusteella ensimmäisen kerran aikana. Ryhmän fokuksessa on oman tavoitteen saavuttaminen muita samalla tukien.

Ryhmiin otetaan max. 16 opiskelijaa per ryhmä ja ne järjestetään mikäli osallistujia on vähintään kahdeksan. 

Ryhmä 1, ma klo 9-11: 28.9., 26.10., 23.11. ja 14.12. (neljä tapaamista)
Ryhmä 2, to klo 9-11: 10.9., 1.1.0., 29.10., 19.11. ja 10.12., varalla 17.12. (viisi tapaamista)
 

Career Writing
Urapalvelut pilotoi syksyllä pienryhmää, jossa tutkailet omaa tilannettasi ja tulevaisuuspohdintojasi erilaisten luovien kirjoitustehtävien avulla. Työskentelyyn sisältyy myös keskustelua, mutta pääpaino on omassa kirjoittamisessa. Päätät itse, minkä verran haluat kirjoituksista muille jakaa ja voit kirjoittaa itsellesi parhaalla kielellä.  Pienryhmän työskentely perustuu Reinekke Lengellen ja Frans Meijersin kehittämään Career Writing -metodiin. Ryhmän yhteinen kieli osallistujista riippuen joko suomi tai englanti.

Ryhmään otetaan max. 16 opiskelijaa. 

Tapaamiset klo 14-16: 29.9., 6.10. ja 8.10. (päivitetty 2.9.2020)
 

Kukoista opinnoissasi ja urallasi – vahvuudet ja osaaminen tutuiksi  
Haluatko oppia tunnistamaan omat vahvuutesi ja voimavarasi ja saada keinoja niiden käyttöön opinnoissa ja tulevassa työelämässä? Opintopsykologin ja uraohjaajien luotsaamassa ryhmässä pääset pohtimaan mm. arvojasi, vahvuuksiasi, omaa osaamistasi ja tavoitteitasi. Lisäksi opit tunnistamaan elämäsi voimavaratekijöitä, jotka tukevat hyvinvointiasi ja opiskeluasi. Ryhmäkertojen välillä on välitehtäviä, joiden tekeminen on vapaaehtoista mutta suositeltavaa, jotta saat ryhmästä kaiken irti. Työskentely on luottamuksellista.  
 
Ryhmään otetaan max. 20 osallistujaa ja se järjestetään jos ilmoittautuneita on vähintään 10.  

Jos sinulla on tuntuvia haasteita opinnoissasi, olet huolissasi omasta jaksamisestasi tai opiskelukyvystäsi tai kaipaat yksilöllistä tukea, suosittelemme varaamaan ajan opintopsykologin yksilöohjaukseen.

Tapaamiset perjantaisin klo 10-12: 4.9., 11.9., 25.9., 2.10. ja 9.10.  (Huom. ei tapaamista 18.9.)

------

Huomaathan, että pienryhmissä ei anneta koulutusohjelma- tai tiedekuntakohtaista opintoneuvontaa. Jos tarvitset apua esim. sen suhteen mitä opintoja sinulta puuttuu, katso oman tiedekuntasi opintoneuvonnan yhteystiedot täältä. *****
 

Student life 2.0

Please note that all events of fall 2020 are organised online (links in event descriptions on the English version of the page).

Student life 2.0 is a series of events organised for international and exchange students every academic year. The purpose of the series is to promote a balanced student life by introducing students to the Finnish culture, the University of Helsinki and its academic practises, and by helping them feel more at home in Finland. The series consists of Q&A sessions, panel discussions, interactive workshops and presentations prepared by the University’s staff.

Fall 2020 topics (for detailed description of events, choose the English version of this page):

August
 • Q&A - What is it like living and studying in Finland?
September:
 • Must see places in Helsinki
 • Set yourself up for success - share your best study practices!
October:
 • Essays, learning diaries, book exams - what are those?
 • Student Associations on Stage
November:
 • Get motivated - How to beat procrastination and get stuff done
 • Survive the Winter
December:
 • Christmas/winter traditions and events in Finland

 

Työnhakua tukevat työpajat

Oletpa hakemassa töitä opiskelujen oheen tai jo sitä valmistumisen jälkeistä työpaikkaa, tule hakemaan uraohjaajien opit ja vinkit onnistuneeseen työnhakuun ja LinkedIn-profiilin rakentamiseen! Työpajat järjestetään syksyllä 2020 Zoomissa. Lisätietoja workshoppien sisällöistä, ajankohdat ja ilmoittautumislomakkeen löydät urapalvelujen tapahtumakalenterista.

 • Työnhaun workshopit
  Tilaisuudessa saat tukea mm. seuraaviin pohdintoihin, miten kirjoitetaan hyvä hakemus ja CV, joilla erottaudutaan muista, mitä mahdollisuuksia sosiaalinen media tarjoaa ja mistä löytyvät piilotyöpaikat. Työpajaosuuden yhteydessä pääset lukemaan ja kommentoimaan toisten työpajan osallistujien CV:itä kannustavassa hengessä
   
 • LinkedIn workshopit
  Mihin rekrytoijat kiinnittävät LinkedIn-profiilissa huomiota ja kuinka saat nostettua itsesi esille monien hakijoiden joukosta? Saat apua mm. profiilitekstin kirjoittamiseen ja halutessasi voit kommentoida muiden profiileja ja saada samalla itse rakentavaa palautetta omastasi.

 

Walk-in-työnhakuneuvonta

HUOM! Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan takia walk-in -vastaanotto on muutettu verkossa tapahtuvaksi. Walk-in järjestetään toistaiseksi ilman ajanvarausta Zoomissa tiistaisin klo 12-14 (tule linjoille viimeistään klo 13.40). Linkki päivitetään Urapalveluiden sivulle tiistaisin klo 11 mennessä. Klikattuasi itsesi sisään päädyt ensi odotushuoneeseen, josta sinut ohjataan vapaalle asiantuntijalle. Varaudu siihen, että voit joutua odottamaan vuoroasi hetken.

---------

Mietityttääkö työnhaku tai harjoitteluasiat? Kaipaatko käytännön neuvoja työhakemuksesi viilaamiseen?

Yliopiston urapalvelut tarjoaa walk-in-työnhakuneuvontaa työnhaun tueksi. Neuvontaan voit tulla ilman ajanvarausta, jos kaipaat tukea seuraavissa asioissa:

 • CV:n ja työhakemuksen kommentointi
 • tukea työnhakuun liittyviin käytännön kysymyksiin
 • harjoitteluun ja sen rahoitukseen liittyvät kysymykset.

Yhteen tapaamiseen käytettävissä enintään 20 min.

Tervetuloa!

Virittäydy tutkielman taajuudelle

Kaipaatko ideoita, mistä sinun kannattaisi etsi lähteitä seminaarityöhösi? Tunnetko riittävästi oman alasi tietokantoja? Mietityttääkö gradun jättäminen E-thesis-palvelussa?

Ohjauskulmassa järjestetään säännöllisesti neuvontaa mm. opinnäytteen tiedonhankintaan, maisterintutkielman jättöprosessiin ja e-julkaisujen käyttöön liittyen.

Tutustu myös kirjaston tiedonhankinnan etäohjaukseen!