Ohjauskulma

HUOM! Ohjauskulman kevään 2021 tapahtumat järjestetään pääosin verkossa.

Tutustuthan ennen tapahtumiin osallistumista Ohjauskulman etätapahtumien ohjeistukseen.

******

Ohjauskulma sijaitsee Kaisa-talossa 3. kerroksessa (Fabianinkatu 30).

Ohjauskulmassa järjestetään opintojen sujumiseen ja hyvinvointiin liittyvää erilaista matalan kynnyksen toimintaa. Tervetuloa mukaan kysymään, ihmettelemään ja oppimaan jotain uutta! Kaikille avoimista tilaisuuksista, klinikoista ja pienryhmistä voit lukea tästä ohjeesta. Ohjauskulmassa järjestetään myös jonkin verran tietylle opiskelijaryhmälle suunnattua toimintaa, esimerkiksi vaihtoon lähdössä oleville tai tietyn koulutusohjelman opiskelijoille. Näistä tilaisuuksista lähetetään kutsu suoraan kohderyhmälle. 

Silloin kun Ohjauskulmassa ei ole järjestettyä toimintaa, olet tervetullut lukemaan, lepäämään tai tapaamaan muita opiskelijoita! 

Ohjauskulmassa noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita

Otamme mielellämme vastaan ideoita, kehitysehdotuksia ja palautetta Ohjauskulman toimintaan liittyen

Yhteisöllisyyttä etänä

Discord-yhteisöllisyysalusta (HYY)

HYYn Discord -yhteisöllisyysalustalla voit keskustella muiden opiskelijoiden kanssa. Discordin virtuaalisella guidance-corner -kanavalla tiedotetaan opiskelukykyä ja hyvinvointia edistävistä etätapahtumista. Olet tervetullut kysymään ja pohtimaan sinua askarruttavia asioita muiden käyttäjien kanssa sekä esittämään toiveita siitä, millaista tukea kaipaisit. Voit liittyä HYYn Discord-alustalle tämän kutsulinkin kautta. Lisätietoa HYYn Discord-alustasta HYYn sivuilta.

Ohjattua etäopiskelua

Opiskelijapalvelut järjestää kaikille opiskelijoille avoimia, Pomodoro-tekniikkaan* perustuvia etäopiskelutuokioita Zoomin välityksellä. Etäopiskelutuokioihin voit osallistua liittymällä kokouksiin ohessa olevien linkkien kautta (ei erillistä ilmoittautumista). 

Kevään ajan tuokioita on maanantaisin klo 10–12. Liity Zoom-tilaan painamalla alla olevaa Join Zoom Meeting-linkkiä:

Huom! Pomodoroa ei järjestetä 5.4.

Yleisohjeita:

Jos osallistut Pomodoro-sessioon ensimmäistä kertaa, saavu videokokoukseen viitisen minuuttia ennen tuokion alkua. Session ohjaaja käy lyhyesti läpi tekniikan idean ja antaa vinkkejä tehokkaaseen Pomodoro-työskentelyyn.

Jos sinulla on kysyttävää etäopiskelusta tai Pomodoro-tuokioista, voit laittaa viestiä HYYn Discord-alustalla #etäopiskelu-kanavalla tai sähköpostitse studentinfo@helsinki.fi.

*Pomodoro-tekniikka kannustaa keskittyneeseen työskentelyyn; sen ideana on työskennellä intensiivisesti 25 minuutin ajan, jonka jälkeen pidetään lyhyt viiden minuutin tauko. Yhden kaksituntisen session aikana tehdään siis neljä pomodoroa.

Tiedekulman tomaattitorstai

Osallistu myös Tiedekulman tomaattitorstaihin livenä Basementissa ja etänä Tiedekulman Instagram storyissä torstaisin 4.2. alkaen klo 9-15. Lue lisää Tiedekulman sivuilta.

Digiklinikka

Tammikuusta 2021 alkaen järjestetään Sisu-klinikoita Zoomissa. Klinikoilla on mahdollisuus myös henkilökohtaiseen ohjaukseen opintosuunnitelman laadintaan liittyvissä teknisissä asioissa. Mikäli tarvitset tutkinnon sisältöön ja opintojen vastaavuuksiin liittyvää apua, otathan yhteyttä tiedekuntasi opiskelijaneuvontaan. Kevään klinikoilla käsitellään opintosuunnitelman laatimiseen Sisussa liittyviä yleisiä asioita.

Kysymyksiin on vastaamassa opintoneuvojia, Sisu-asiantuntijoita sekä loppukeväästä 2021 alkaen myös Sisu-tuutoreita.  

Ilmoittaudu klinikalle e-lomakkeella. Osallistujien määrä on rajoitettu. Zoom-linkki kaikille klinikalle mahtuville toimitetaan ilmoittautumisen perusteella noin 4-5 päivää ennen tapahtumaa. Klinikat ovat pop up -tapahtumia eli paikalle voi saapua koko tapahtuman ajan.

Lisätietoa Sisu-klinikoista voit kysyä osoitteesta studentinfo@helsinki.fi

Opintosuunnitelma Sisuun

ma 22.3. klo 14-16 
to 8.4. klo 10-12

Hakuneuvonta

Ohjauskulman vastaanottomme on kiinni toistaiseksi. Palvelemme chat-palvelussa, puhelimitse ja sähköpostitse. Hakuneuvonnan yhteystiedot löydät täältä

Huolettomat hartiat

Unisport järjestää Huolettomat hartiat -taukojumppaa Zoomissa seuraavina ajankohtina:

 • maanantaisin klo 12.00
 • keskiviikkoisin klo 13.00
 • Perjantaisin klo 11.00

Huolettomat hartiat on virkistävä 15 minuutin jumppa, jossa keskitytään selän ja hartioiden seutuun sekä availlaan jumiutuneita lihaksia. Pidä pieni tauko opiskeluissa ja tule mukaan jumppaamaan! Huolettomat Hartiat sopii kaikille riippumatta liikuntataustasta. Et tarvitse liikuntavarusteita, tule sellaisena kuin olet. 

Pääset osallistumaan Zoom-tapahtumaan Meeting ID:llä 861 9709 5476 tai klikkaamalla Huolettomien hartioiden sivulle tai Unisportin ryhmäliikuntakalenteriin. Huomaathan, että vaikka tunnit näyttävät kalenterissa punaiselta, ne eivät kuitenkaan ole täynnä. Klikkaa rohkeasti ponnahdusikkuna auki ja saat linkin taukoliikuntaan.

Voit myös ladata koneellesi Unisportin Break Pro-taukojumppaohjelman!

HYYn neuvonta

Toimeentuloneuvonta

Paljonko voin tienata, kun saan opintotukea? Riittävätkö opintopisteeni tältä vuodelta Kelalle? Mitä teen, jos kesäajan toimeentulo huolestuttaa? Toimeentuloneuvonnassa HYYn asiantuntija neuvoo opiskelijan tukiin liittyvissä kysymyksissä, auttaa löytämään lisätietoa ja tarvittaessa tukee sinua yhteydenotossasi esimerkiksi Kelaan tai sosiaalitoimeen.

Varaa aika henkilökohtaiseen etäneuvontaan e-lomakkeella. Ajanvaraus alkaa ja lomake aukeaa kaksi viikkoa ennen neuvontaa. Saat Zoom-linkin tapaamiseen, kun vahvistamme ajanvarauksesi.

Kevään 2021 neuvonnat järjestetään seuraavan aikataulun mukaan:

 • 5.2. klo 13.00-14.00
 • 19.3. klo 13.00-14.00
 • 9.4. klo 13.00-14.00
 • 7.5. klo 13.00-14.00

Voit myös ottaa yhteyttä HYYn asiantuntijaan sähköpostilla tai puhelimitse. Lisätietoja tästä sekä opiskelijan toimeentulosta HYYn sivuilta.

Ongelmia opinnoissa?

Mietityttävätkö oikeutesi yliopistolla tai oletko kokenut epäkohtia opintojen suorittamisessa? Onko opintojesi edistymiselle muodostunut kohtuuttomia esteitä tai oletko kokenut arvostelun epäoikeudenmukaiseksi? HYYn asiantuntija neuvoo opiskelijan oikeusturvaan liittyvissä kysymyksissä.

Neuvontaa ei järjestetä toistaiseksi. Mahdollisista muutoksista tiedotetaan tällä sivulla.

Kannattaa tarkistaa, löydätkö kysymykseesi nopean vastauksen HYYn oikeusturvaoppaasta. Oppaaseen on koottu yleisimpiä Helsingin yliopiston opiskelijoiden opinnoissaan kohtaamia ongelmia ja niiden ratkaisuja.

Oikeusturvaneuvontaa saat myös sähköpostitse tai puhelimitse HYYn oikeusturvaneuvonnasta vastaavalta asiantuntijalta. Muissa kuin opintoihin liittyvissä asioissa HYYn jäsenet ovat oikeutettuja maksuttomaan oikeusapuun, jota tarjoaa Pykälän oikeusapuvaliokunta. Ruotsinkielistä oikeusapua tarjoaa Codex.

Opiskeluhyvinvointi

Tiistaisin Ohjauskulmassa keskitytään opiskelijan hyvinvointia edistäviin asioihin. Hyvinvointitiistaiden teemapäivinä opiskelijaterveyttä ja -hyvinvointia edistävät tahot pitävät infotilaisuuksia ja antavat neuvontaa opiskelukykyä ja hyvinvointia tukevista asioista. Keväällä 2021 kaikki Hyvinvointitiistait järjestetään etänä.

 • Mihin voin luottaa? 9.2. klo 15.00–16.30 

  Maailma monimutkaistuu koko ajan ja monesta lähteestä tulee informaatiota. Tuoko rokotus avun koronaan? Kuka välittää todenmukaiset uutiset? Pääsenkö enää ikinä matkustamaan? Kestääkö maapallo meitä? Mikä on uskontojen ja vakaumusten rooli tässä kaikessa? Yliopistopappi, toimittaja Lisa Enckell alustaa ja vetää keskustelua. Mukana myös yliopistopapit Leena Huovinen ja Laura ”Late” Mäntylä. Tilaisuus on suomenkielinen, mutta pienryhmäkeskustelu on mahdollista myös ruotsiksi. Ilmoittaudu tilaisuuteen e-lomakkeella. Linkki Zoom-sessioon lähetetään ilmoittautuneille tilaisuutta edeltävänä päivänä. 

 • Hengähdä hetki Nyytin kanssa 16.2. klo 15.00 – 16.30 - Peruttu!

  Hengähdyshetki-työpajassa pääset pohtimaan yhdessä ohjaajan ja muiden opiskelijoiden kanssa stressiä: mitä se on, millaisia vaikutuksia sillä on itseen sekä omaan elämään ja millaisia ovat omat reagointitavat ja stressinhallintakeinot? Työpajan aikana rakennetaan ja täydennetään omaa stressinhallinnan työkalupakkia ja tehdään rentouttavia harjoitteita. Hyvinvointitiistain pitää Nyyti ry:n Päivi Kohta. Hyödynnämme hengähdyshetkessä Zoomin chattia ja Flinga-alustaa. max 25 osallistujaa. Ilmoittaudu tilaisuuteen e-lomakkeella. Linkki Zoom-sessioon lähetetään ilmoittautuneille tilaisuutta edeltävänä päivänä.

 • Eniten nolottaa kaikki –chat 9.3. klo. 15.00-16.00 

  Nolottaako miten huonosti valmistauduit tenttiin? Karkasitko luennolta kun kuulit sanaparin ”breakout room” ja nyt hävettää? Kärsitkö huijarisyndroomasta? Tule jakamaan anonyymit tunnustuksesi ja huomaat, ettet ole yksin! Chatissa keskustelua ovat ohjaamassa Helsingin yliopiston opintopsykologi ja uraohjaaja. Tervetuloa! Ilmoittaudu tilaisuuteen e-lomakkeella. Linkki Zoom-sessioon lähetetään ilmoittautuneille tilaisuutta edeltävänä päivänä.

 • Niskat ja selkä jumissa? – Vinkit vetreyttämiseen 16.3. klo 15.00-16.00 

  Jumiutuvatko hartiat ja vaihteleeko vireystila opiskellessa? UniSport ja YTHS järjestävät yhdessä etätapaamisen, jossa saat tietoa hartia- ja alaselkäsäryn yleisimmistä aiheuttajista ja vinkkejä opiskelutyön tauottamiseen taukojumppaliikkeiden avulla. Lisäksi saat konkreettisia vinkkejä aktiivisuuden lisäämiseen opiskelupäiviin. Tapaamisessa tehdään vireystilaa kohottava taukojumppa. Tilaisuuden vetävät YTHS:n fysioterapeutti Johanna Häkkinen ja UniSportin terveysliikunnan asiantuntija Marika Syväoja. Tilaisuuden lopussa voit myös esittää kysymyksiä chattiin ja keskustella asiantuntijoiden kanssa. Tilaisuus järjestetään suomeksi. Tervetuloa kuulemaan, miten opiskeluhyvinvointiin voi pienillä teoilla vaikuttaa! Ilmoittaudu tilaisuuteen e-lomakkeella. Linkki Zoom-sessioon lähetetään ilmoittautuneille tilaisuutta edeltävänä päivänä.

 • Ilmastoahdistus työpaja 23.3. klo 15.00-16.30 (englanniksi)

  Nyyti pitää session ilmastoahdistuksen käsittelystä. Tarkemman tapahtumainfon löydät vaihtamalla tämän sivun englanninkieliseen versioon. Tapahtuma pidetään englanniksi. Ilmoittaudu tilaisuuteen e-lomakkeella. Linkki Zoom-sessioon lähetetään ilmoittautuneille tilaisuutta edeltävänä päivänä.

 • Ravitsemus ja mielen hyvinvointi 13.4. klo 15.00–16.00

  Kuinka moni meistä ajattelee ravitsemusta muutoin kuin ulkonäön tai fyysisen hyvinvoinnin kannalta? Ruokaa tulisi ajatella sekä ravinnon että nautinnon lähteenä, sillä ruoka vaikuttaa myös mieleen. Tervetuloa keskustelemaan aiheesta YTHS:n psykiatrisen sairaanhoitajan ja terveydenhoitajan kanssa. Kysymyksiä aiheesta voi lähettää etukäteen osoitteeseen anu.lehtonen@yths.fi ja tiina.auvinen@yths.fi. Ilmoittaudu tilaisuuteen e-lomakkeella. Linkki Zoom-sessioon lähetetään ilmoittautuneille tilaisuutta edeltävänä päivänä.

 • Kuinka aloittaa, kun ei kiinnostaisi? 20.4. klo 15.00–16.30 

  Edessä opiskelutehtävän tekeminen, mutta aloittaminen vaikeaa? Webinaarin alussa on alustus epämukavien opiskelutehtävien tekemisestä ja vitkuttelusta. Miten tunteet vaikuttavat opiskelutehtävän tekemiseen? Tule kuulemaan ja jakamaan vinkkejä, joilla helpotat aloittamisen vaikeutta. Hyödynnämme tässä Zoomin chattia sekä Flinga-alustoja. Hyvinvointitiistain pitää Nyyti ry:n Marjo Siltanen Takaisin opintoihin -hankkeesta. Max 25 osallistujaa. Ilmoittaudu tilaisuuteen e-lomakkeella. Linkki Zoom-sessioon lähetetään ilmoittautuneille tilaisuutta edeltävänä päivänä.

 • Mistä voi puhua ja miten? 4.5. klo 15.00-16.30 

  Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistäminen haastaa meidät miettimään totuttuja tapoja puhua, ajatella ja toimia. Mistä kaikesta voi puhua puhua ja miten? Mistä kannattaa puhua ja olisi syytä puhua? Onko meillä yhteisesti sovittuja arvoja? Voiko uskonsa tai vakaumuksensa nimissä sanoa mitä tahansa? Yliopistopappi, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen pappi Late Mäntylä alustaa ja vetää keskustelua. Mukana myös yliopistopapit Leena Huovinen ja Lisa Enckell. Tilaisuus on suomenkielinen, mutta pienryhmäkeskustelu on mahdollista myös ruotsiksi. Ilmoittaudu tilaisuuteen e-lomakkeella. Linkki Zoom-sessioon lähetetään ilmoittautuneille tilaisuutta edeltävänä päivänä.

Opintoja ja urasuunnittelua tukevat ryhmät

HUOM! Ryhmiä järjestetään seuraavan kerran 4. periodissa. Ajankohdat ja ryhmät päivittyvät tähän helmikuun loppuun mennessä.

Koetko opintojesi etenevän hitaammin kuin haluaisit tai onko tavoitteesi opintojen suhteen ehtinyt jo hämärtyä? Tarvitsetko apua omien vahvuuksien löytämisen ja osaamisen tunnistamisen kanssa? Kaipaatko vertaistukea muilta opiskelijoilta?

Jos vastasit yhteen tai useampaan yllä olevista kysymyksistä kyllä, Ohjauskulman opintoja ja urasuunnittelua tukevat ryhmät voivat olla juuri sinua varten! Ryhmät on tarkoitettu kaikkien tiedekuntien opiskelijoille ja niihin voi osallistua missä opintojen vaiheessa tahansa. Ryhmissä työskennellään sekä yksin että parin ja/tai koko ryhmän kesken. Ryhmiä vetävät uraohjaajat ja opintopsykologit. 

------

Huomaathan, että ryhmissä ei anneta koulutusohjelma- tai tiedekuntakohtaista opintoneuvontaa. Jos tarvitset apua esim. sen suhteen mitä opintoja sinulta puuttuu, katso oman tiedekuntasi opintoneuvonnan yhteystiedot täältä. 
 

Student life 2.0

Student Life 2.0 on kansainvälisille tutkinto-opiskelijoille sekä vaihto-opiskelijoille vuosittain järjestettävä tapahtumasarja. Tapahtumien tarkoituksena on kannustaa tasapainoiseen opiskelijaelämään, esitellä suomalaista akateemista kulttuuria ja käytäntöjä sekä helpottaa kotoutumista.

Tarkempaa tietoa tapahtumista sekä niiden tapahtumalinkit löydät sivun englanninkielisestä versiosta.
 

 

Työnhakua tukevat työpajat

Oletpa hakemassa töitä opiskelujen oheen tai jo sitä valmistumisen jälkeistä työpaikkaa, tule hakemaan uraohjaajien opit ja vinkit onnistuneeseen työnhakuun ja LinkedIn-profiilin rakentamiseen! Työpajat järjestetään keväällä 2021 Zoomissa. Lisätietoja workshoppien sisällöistä, ajankohdat ja ilmoittautumislomakkeen löydät urapalvelujen tapahtumakalenterista.

 • Työnhaun workshopit
  Tilaisuudessa saat tukea mm. seuraaviin pohdintoihin, miten kirjoitetaan hyvä hakemus ja CV, joilla erottaudutaan muista, mitä mahdollisuuksia sosiaalinen media tarjoaa ja mistä löytyvät piilotyöpaikat. Työpajaosuuden yhteydessä pääset lukemaan ja kommentoimaan toisten työpajan osallistujien CV:itä kannustavassa hengessä
   
 • LinkedIn workshopit
  Mihin rekrytoijat kiinnittävät LinkedIn-profiilissa huomiota ja kuinka saat nostettua itsesi esille monien hakijoiden joukosta? Saat apua mm. profiilitekstin kirjoittamiseen ja halutessasi voit kommentoida muiden profiileja ja saada samalla itse rakentavaa palautetta omastasi.

 

Walk-in-työnhakuneuvonta

HUOM! Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan takia walk-in -vastaanotto on muutettu verkossa tapahtuvaksi. Walk-in järjestetään toistaiseksi ilman ajanvarausta Zoomissa tiistaisin klo 12-14 (tule linjoille viimeistään klo 13.40). Linkki päivitetään Urapalveluiden sivulle tiistaisin klo 11 mennessä. Klikattuasi itsesi sisään päädyt ensi odotushuoneeseen, josta sinut ohjataan vapaalle asiantuntijalle. Varaudu siihen, että voit joutua odottamaan vuoroasi hetken.

---------

Mietityttääkö työnhaku tai harjoitteluasiat? Kaipaatko käytännön neuvoja työhakemuksesi viilaamiseen?

Yliopiston urapalvelut tarjoaa walk-in-työnhakuneuvontaa työnhaun tueksi. Neuvontaan voit tulla ilman ajanvarausta, jos kaipaat tukea seuraavissa asioissa:

 • CV:n ja työhakemuksen kommentointi
 • tukea työnhakuun liittyviin käytännön kysymyksiin
 • harjoitteluun ja sen rahoitukseen liittyvät kysymykset.

Yhteen tapaamiseen käytettävissä enintään 20 min.

Tervetuloa!

Virittäydy tutkielman taajuudelle

Kaipaatko ideoita, mistä sinun kannattaisi etsi lähteitä seminaarityöhösi? Tunnetko riittävästi oman alasi tietokantoja? Mietityttääkö gradun jättäminen E-thesis-palvelussa?

Ohjauskulmassa järjestetään säännöllisesti neuvontaa mm. opinnäytteen tiedonhankintaan, maisterintutkielman jättöprosessiin ja e-julkaisujen käyttöön liittyen.

Tiedonlähteiden esittelyjä

Tutustu tiedonlähteisiin kevään Zoom-tapahtumissa

 • Torstaina 4.3.2021 klo 13-14: Kyselytunti ruotsiksi - kysy kirjaston palveluista (ruotsiksi)
 • Torstaina 25.3.2021 klo 11-12: Farmasian ja eläinlääketieteen tiedonlähteet
 • Torstaina 8.4.2021 klo 13-14: Suomen kieli, suomalais-ugrilaiset ja pohjoismaiset kielet
 • Torstaina 15.4.2021 klo 13-14: Bio-, ympäristö-, maatalous-, metsä- ja elintarviketieteiden tiedonlähteet

E-thesis: opinnäytteen palauttaminen 

 • Torstaina 25.3.2021, iltapäivällä, aika tarkentuu myöhemmin.
 • Tiistaina 27.4.2021, iltapäivällä, aika tarkentuu myöhemmin.

Voit esittää kysymyksiä suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. 

Tilaisuudet järjestetään etänä Zoomissa (linkki Zoom-kokoukseen).
Meeting ID: 696 0308 8571
Passcode: 839317

Tutustu myös kirjaston tiedonhankinnan etäohjaukseen! 

Ohjeita etätapahtumaan osallistuvalle

Ohjauskulman kaikissa tapahtumissa noudatetaan tilan toimijoiden yhdessä laatimisia turvallisemman tilan periaatteita. Ohjauskulman tapahtumiin osallistuessasi sitoudut kohtamaan muut osallistujat avoimesti, kunnioittamaan heidän erilaisuuttaan sekä antamaan kaikille tilaa määritellä oma kokemuksensa. 

Kunnioitathan myös tapahtumanjärjestäjien aikaa: Jos olet ilmoittautunut tapahtumaan, saavu myös paikalle. Näin järjestäjät pystyvät suunnittelemaan tapahtumansa todellisen osallistujamäärän mukaan. Jos et pääsekään osallistumaan tapahtumaan paikkamäärältään rajalliseen tapahtumaan, ilmoita asiasta tapahtumanjärjestäjälle. 

Hyvän ilmapiirin ja vuorovaikutuksen mahdollistamiseksi etätapahtumissa pyydämme sinua lisäksi toimimaan seuraavien periaatteiden mukaisesti: 

 • Toivomme, että pidät vuorovaikutusta sisältävissä tapahtumissa (esim. työpajoissa) kameran päällä, jos tekniset tai muut syyt eivät sitä estä. Näin sekä tapahtuman pitäjä että muut osallistujat saavat kokemuksen yhdessäolosta. Erityisesti toivomme kameran päällä pitämistä pienryhmätyöskentelyssä (esim. breakout -roomeissa). Saat kuitenkin aina itse päättää kameran käytöstä tapahtumissa. 
 • Etätapahtumista saa yleensä enemmän irti, jos osallistujien kesken syntyy keskustelua. Avaa siis rohkeasti mikkisi keskusteluosuuksien aikana tai kirjoita mielipiteesi chattiin (tai muulle käytössä olevalle alustalle). Voit kuitenkin yleensä osallistua tapahtumaan myös kuuntelijana. 
 • Joissakin tapahtumissa ja työpajoissa käytetään hyväksi breakout room -toimintoa, jonka avulla osallistujat jaetaan pienempiin keskusteluryhmiin. Usein pienryhmäkeskustelut ovat antoisin osa tapahtumia, sillä niissä kynnys osallistua on matalampi ja ajatuksia voidaan jakaa vapaammin. Olethan mukana luomassa turvallisempaa tilaa ja osallistavaa keskustelua myös pienryhmissä: kunnioita erilaisia mielipiteitä, ilmaise mielipiteesi ystävällisesti ja anna sekä ota tilaa keskustelussa tasavertaisesti. 

Muistathan seuraavat asetukset, jos haluat muuttaa taustaasi tai nimeäsi Zoom-tilassa: 

 • Voit sumentaa oman taustakuvasi niin, että työskentely-ympäristösi ei näy videolla. Tämä tapahtuu Zoomin asetuksista painamalla kamera-ikonin vieressä olevaa ylöspäin osoittavaa nuolta ja valitsemalla ”Choose a virtual background”. Löydät avautuvasta valikosta ”blur”-vaihtoehdon. Voit myös samassa paikassa ladata itsellesi taustakuvan. 
 • Voit myös vaihtaa Zoomissa näkyvän nimesi painamalla Zoomin alavalikossa ”Participant”-vaihtoehtoa ja osallistujalistan avauduttua viemällä hiiren oman nimesi kohdalla. Valitse sen jälkeen ”More” ja paina ”Rename”-vaihtoehtoa. 

Ohjauskulman tapahtumien taltioinnit