Ohjauskulma

Valitse koulutusohjelma

Hae koulutusohjelmaa

Kandiohjelmat

Maisteri- ja lisensiaattiohjelmat

Tohtoriohjelmat

Palauta oletusarvoihin

HUOM!
Tämänhetkisen tiedon valossa Ohjauskulman syksyn 2020 tapahtumat järjestetään pääosin verkossa. Linjausta päivitetään tarvittaessa elokuun aikana, jolloin myös julkaistaan tiedot syksyn tapahtumista ja niihin ilmoittautumisesta.

******

Ohjauskulma sijaitsee Kaisa-talossa 3. kerroksessa (Fabianinkatu 30).

Ohjauskulmassa järjestetään opintojen sujumiseen ja hyvinvointiin liittyvää erilaista matalan kynnyksen toimintaa. Tervetuloa mukaan kysymään, ihmettelemään ja oppimaan jotain uutta! Kaikille avoimista tilaisuuksista, klinikoista ja pienryhmistä voit lukea tästä ohjeesta. Ohjauskulmassa järjestetään myös jonkin verran tietylle opiskelijaryhmälle suunnattua toimintaa, esimerkiksi vaihtoon lähdössä oleville tai tietyn koulutusohjelman opiskelijoille. Näistä tilaisuuksista lähetetään kutsu suoraan kohderyhmälle. 

Silloin kun Ohjauskulmassa ei ole järjestettyä toimintaa, olet tervetullut lukemaan, lepäämään tai tapaamaan muita opiskelijoita! 

Ohjauskulmassa noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita

Otamme mielellämme vastaan ideoita, kehitysehdotuksia ja palautetta Ohjauskulman toimintaan liittyen

Yhteisöllisyyttä etänä

HYYn Discord -yhteisöllisyysalustalla voit keskustella muiden opiskelijoiden kanssa. Discordin virtuaalisella guidance-corner-kanavalla tiedotetaan opiskelukykyä ja hyvinvointia edistävistä etätapahtumista. Olet tervetullut kysymään ja pohtimaan sinua askarruttavia asioita muiden käyttäjien kanssa sekä esittämään toiveita siitä, millaista tukea kaipaisit. Voit liittyä HYYn Discord-alustalle tämän kutsulinkin kautta. Lisätietoa HYYn Discord-alustasta HYYn sivuilta.

Ohjauskulman tapahtumien taltioinnit

Digiklinikka

Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi digiklinikkaa ei järjestetä.

Digiklinikka on tarkoitettu kaikille opiskelijoille, jotka kaipaavat lisävarmuutta Helsingin yliopiston digitaalisissa oppimisympäristöissä toimimisessa. Digiklinikoilla opastamassa ovat Kaisa-talon opiskelijaneuvonnan neuvojat. Maanantaisin paikalla on myös asiantuntija Helpdeskiltä ja torstaisin Helsingin yliopiston kirjastolta.

Voit tulla kysymään esim. seuraaviin ympäristöihin liittyvistä asioista:

Halutessasi voit ottaa mukaan oman kannettavan tai tabletin!

Hakuneuvonta

Ohjauskulman vastaanottomme on kiinni toistaiseksi. Palvelemme chat-palvelussa, puhelimitse ja sähköpostitse. Hakuneuvonnan yhteystiedot löydät täältä

Huolettomat hartiat

Ajalla 23.3.-9.4. Unisport järjestää Huolettomat hartiat- taukoliikuntaa videoyhteydellä livenä joka arkipäivä klo 13.00-13.15. Taukoliikunnan pariin pääset Tiedekulman sivuilta kohdasta Katso ja kuuntele.

Unisport järjestää Huolettomat hartiat -taukojumppaa Ohjauskulmassa tiistaisin klo 13.15-13.30. 

Huolettomat hartiat on virkistävä 15 minuutin jumppa, jossa keskitytään selän ja hartioiden seutuun sekä availlaan jumiutuneita lihaksia. Pidä pieni tauko opiskeluissa ja tule mukaan jumppaamaan! Huolettomat Hartiat sopii kaikille riippumatta liikuntataustasta. Et tarvitse liikuntavarusteita, tule sellaisena kuin olet. 

HYYn neuvonta

HUOM! HYYn klinikat peruttu keväältä.

Oikeusturvaklinikka

Mietityttävätkö oikeutesi yliopistolla tai oletko kokenut epäkohtia opintojen suorittamisessa? Onko opintojesi edistymiselle muodostunut kohtuuttomia esteitä tai oletko kokenut arvostelun epäoikeudenmukaiseksi?

Oikeusturvaklinikassa saat HYYn asiantuntijalta neuvoja opintoihin liittyvissä oikeusturva-asioissa.

Kannattaa tarkistaa, löydätkö kysymykseesi nopean vastauksen HYYn uudesta oikeusturvaoppaasta. Oppaaseen on koottu yleisimpiä Helsingin yliopiston opiskelijoiden opinnoissaan kohtaamia ongelmia ja niiden ratkaisuja. Voit tutustua oppaaseen netissä tai hakea oikeusturvaklinikalta tai HYYn palvelutoimistolta mukaasi painetun kappaleen!

Oikeusturvaneuvontaa saat myös sähköpostitse tai puhelimitse HYYn oikeusturvaneuvonnasta vastaavalta asiantuntijalta. Muissa kuin opintoihin liittyvissä asioissa HYYn jäsenet ovat oikeutettuja maksuttomaan oikeusapuun, jota tarjoaa Pykälän oikeusapuvaliokunta. Ruotsinkielistä oikeusapua tarjoaa Codex.
 

Toimeentuloneuvonta

Paljonko voin tienata, kun saan opintotukea? Riittävätkö opintopisteeni tältä vuodelta Kelalle? Mitä teen, jos kesäajan toimeentulo huolestuttaa? Toimeentuloneuvonnassa HYYn asiantuntija neuvoo opiskelijan tukiin liittyvissä kysymyksissä, auttaa löytämään lisätietoa ja tarvittaessa tukee sinua yhteydenotossasi esimerkiksi Kelaan tai sosiaalitoimeen.

Mikäli et pääse käymään Ohjauskulmassa, voit ottaa yhteyttä HYYn asiantuntijaan sähköpostilla tai puhelimitse. Lisätietoja tästä sekä opiskelijan toimeentulosta HYYn sivuilta.

Info Desk for International Degree Students

Next sessions will take place in fall 2020! 

Are you an exchange or international degree student with questions related to practicalities of studying at the University of Helsinki?

The Student Services at the Kaisa House organizes thematic session once or twice a month. The events are open for all exchange and international students.

Fall 2020 topics (preliminary outline, will be updated in August):

August
 • Q&A - What is it like living and studying in Finland?
September:
 • Must see places in Helsinki
 • Set yourself up for success - share your best study practices!
October:
 • Essays, learning diaries, book exams - what are those?
 • Student Associations on Stage
November:
 • Get motivated - How to beat procrastination and get stuff done
 • Survive the Winter
December:
 • Christmas/winter traditions and events in Finland

 

Opiskeluhyvinvointi

Huolettomat hartiat

Joka tiistai voit taukojumpata UniSportin ohjauksessa klo 13.15-13.30, lue tarkemmin yläpuolelta Huolettomat hartiat -kohdasta.

Hyvinvointitiistaiden teemapäivät

Tiistaisin Ohjauskulmassa keskitytään opiskelijan hyvinvointia edistäviin asioihin. Hyvinvointitiistaiden teemapäivinä opiskelijaterveyttä hoitavat tahot pitävät infotilaisuuksia ja antavat neuvontaa hyvinvointia tukevista asioista. Keväällä 2020 Hyvinvointitiistait järjestetään seuraavista teemoista:

 • Lisää arkiaktiivisuuttasi, vakiinnuta liikuntaharrastus 4.2.2020 klo 15-17
  Etsitkö kipinää liikunnan aloittamiseen tai säännöllisen liikkumisen vakiinnuttamiseen? Arkiaktiivisuus on hyvä tapa lisätä liikettä jokaiseen päivään ja tarpeellista myös ahkeralle liikkujalle. Tule kuulemaan liikunnanohjaaja Katri Djerfin vinkit siihen, kuinka lisäät yksinkertaisilla tavoilla liikuntaa arkeesi tai kuinka löydät sinulle sopivan liikuntatavoitteen, joka innostaa sinua liikkumaan. Ilmoittaudu tapahtumaan e-lomakkeella. Max. osallistujamäärä on 20 hlöä.
 • Kuinka aloittaa, kun ei kiinnosta yhtään? 24.3.2020 klo 15-17 pidetään webinaarina, ilmoittaudu mukaan!
  Mistä onkaan kyse, kun ei pysty aloittamaan? Työpajan alussa on alustus epämukavien opiskelutehtävien tekemisestä ja vitkuttelusta. Tule kuulemaan ja jakamaan vinkkejä, joilla helpotat aloittamisen vaikeutta. Ilmoittaudu tapahtumaan e-lomakkeella. Max. osallistujamäärä on 20 hlöä. Marjo Siltasen esitys kalvoilla (pdf).
 • Ilmastonmuutos ahdistaa - onko toivoa? 7.4.2020 klo 15-17 pidetään vuorovaikuttaisesti verkossa, ilmoittaudu mukaan!
  Yliopistopapit Laura "Late" Mäntylä (HY) ja Anu Morikawa (Aalto) alustavat ja keskusteluttavat aiheesta. Emme lupaa ahdistuksen katoavan, mutta saat työkaluja ilmastonmuutoksen herättämien tunteiden kohtaamiseen. Mukana myös HY:n yliopistopapit Leena Huovinen ja Andreas Lundgren. Ilmoittaudu tapahtumaan e-lomakkeella. Max. osallistujamäärä on 20 hlöä.
 • Ravitsemus ja mielen hyvinvointi 5.5.2020 klo 15-17 PERUTTU!
  Kuinka moni meistä ajattelee ravitsemusta muutoin kuin ulkonäön tai fyysisen hyvinvoinnin kannalta? Ruokaa tulisi ajatella sekä ravinnon että nautinnon lähteenä, sillä ruoka vaikuttaa myös mieleen.  Tervetuloa keskustelemaan aiheesta YTHS:n psykiatrisen sairaanhoitajan ja terveydenhoitajan kanssa. Ilmoittaudu tapahtumaan e-lomakkeella. Max. osallistujamäärä on 20 hlöä.
 • Kysy fysioterapeutilta! 12.5. klo 12-13 Zoomissa
  Tapaa fysioterapeutti etänä ja saat vinkkejä etätyöskentelyn ergonomiaan ja voit kysyä sinua askarruttavia asioita kehonhuoltoon ja -hyvinvointiin liittyen. Paikalla YTHS:n fysioterapeutit Paula Tamminen ja Johanna Häkkinen. Tilaisuus järjestetään Zoomissa.
  Liity tällä linkillä Zoom-tapaamiseen
  Meeting ID: 628 0800 7798
  Password: fyssari

Englanniksi tarjolla myös hyvinvointitapahtuma:

 • Mindful breathing moment: Self-compassion for managing stress 26.2.2020 at 15.00-17.00 kts. yllä Info desk for International students -kohdasta. Sign up by this e-form. Max. amount of participants 20 persons.

Opintoja ja urasuunnittelua tukevat pienryhmät

Seuraavat ryhmät syksyllä 2020

Koetko opintojesi etenevän hitaammin kuin haluaisit? Kaipaatko vertaistukea muilta samassa tilanteessa olevilta? Onko tavoitteesi opintojen suhteen ehtinyt jo hämärtyä? Onko sinulla ongelmia ajankäytön hallinnan kanssa? Kaipaatko apua omien vahvuuksien löytämisen ja osaamisen tunnistamisen kanssa?

Jos vastasit yhteen tai useampaan yllä olevista kysymyksistä kyllä, Ohjauskulman opintoja ja urasuunnittelua tukevat pienryhmät voivat olla juuri sinua varten! Ryhmät on tarkoitettu kaikkien tiedekuntien opiskelijoille ja niihin voi osallistua missä opintojen vaiheessa tahansa. Ryhmissä työskennellään sekä yksin että parin kanssa ja/tai koko ryhmän kesken. Ryhmien materiaali on suomeksi ja työskentely tapahtuu rennosti kolmekielisesti (suomi, ruotsi, englanti) osallistujien tarpeen mukaan, ellei ryhmän tiedoissa muuta mainita.
 

Ilmoittaudu tästä mukaan alkuvuoden pienryhmiin. 
(HUOM! Jos haluamasi ryhmä on jo täynnä ja haluat jäädä jonottamaan paikkaa, laita sähköpostia careerguidance@helsinki.fi)

Fiksut tavoitteet
Koetko opintojesi etenevän hitaammin kuin haluaisit? Onko tavoitteesi ja motivaatiosi opintojen suhteen ehkä ehtinyt jo hämärtyä? Tule kirkastamaan omaa tavoitettasi ja polkua sen saavuttamiseksi. Työskentelyn tukena käytetään SMART-kriteerejä. 

Fiksut tavoitteet 2020
Tavoitteletko kevätlukukauden aikana esim. valmistumista, opinnäytetyön palauttamista tai jotain muuta itsellesi suurta asiaa opintojen suhteen? Kaipaatko vertaistukea muilta samassa tilanteessa olevilta? Tämä ryhmä tapaa noin kuukauden välein koko kevätlukukauden ajan tapaamisten sisältö suunnitellaan ryhmän toiveiden perusteella ensimmäisen kerran aikana. Ryhmän fokuksessa on oman tavoitteen saavuttaminen samalla muita tukien. 

Osaaminen esiin
Tuntuuko omien vahvuuksiesi löytäminen ja osaamisesi tunnistaminen hankalalta? Et ole yksin! Tule hakemaan työkaluja ja jakamaan ajatuksia muiden samassa tilanteessa olevien kanssa. 

Tavoite mielessä, ajankäyttö hukassa
Tuntuuko ajankäytön hallinta hankalalta, vaikka tiedät jo tavoitteesi opintojen suhteen? Kaipaatko apua priorisoinnin kanssa? Tule alkuvuoden ryhmiin suunnittelemaan ajankäyttöäsi kevätlukukauden opintojen suhteen. 

*****

Ryhmiin otetaan max. 15 opiskelijaa ja ryhmä järjestetään, mikäli ilmoittautuneita on vähintään viisi. Ilmoittautuminen päättyy kolme päivää ennen ryhmän tapaamista. 

Huomaathan, että pienryhmissä ei anneta koulutusohjelma- tai tiedekuntakohtaista opintoneuvontaa. Jos tarvitset apua esim. sen suhteen mitä opintoja sinulta puuttuu, katso oman tiedekuntasi opintoneuvonnan yhteystiedot täältä. 

Pienryhmien järjestämisestä vastaa Urapalvelut. 

Työnhakua tukevat työpajat

Työpajat järjestetään keväällä 2020 verkkotyöpajoina. Ilmoittautuneille lähetetään lisätietoa lähempänä ajankohtaa. Työpajoihin voi edelleen ilmoittautua!

-------------

Oletpa hakemassa töitä opiskelujen oheen tai jo sitä valmistumisen jälkeistä työpaikkaa, tule hakemaan uraohjaajien opit ja vinkit onnistuneeseen työnhakuun ja LinkedIn-profiilin rakentamiseen. 

 • Työnhaun workshopit
  Tilaisuudessa saat tukea mm. seuraaviin pohdintoihin, miten kirjoitetaan hyvä hakemus ja CV, joilla erottaudutaan muista, mitä mahdollisuuksia sosiaalinen media tarjoaa ja mistä löytyvät piilotyöpaikat. Työpajaosuuden yhteydessä pääset lukemaan ja kommentoimaan toisten työpajan osallistujien CV:itä kannustavassa hengessä
   
 • LinkedIn workshopit
  Mihin rekrytoijat kiinnittävät LinkedIn-profiilissa huomiota ja kuinka saat nostettua itsesi esille monien hakijoiden joukosta? Saat apua mm. profiilitekstin kirjoittamiseen ja halutessasi voit kommentoida muiden profiileja ja saada samalla itse rakentavaa palautetta omastasi.

Lisätietoja workshoppien sisällöistä, ajankohdat ja ilmoittautumislomakkeen löydät urapalvelujen tapahtumakalenterista.

Walk-in-työnhakuneuvonta

HUOM! Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan takia walk-in -vastaanotto on muutettu verkossa tapahtuvaksi. Walk-in järjestetään toistaiseksi ilman ajanvarausta Zoomissa tiistaisin klo 12-14. Linkki päivitetään Urapalveluiden sivulle. Klikattuasi itsesi sisään päädyt ensi aulahuoneeseen, josta sinut ohjataan vapaalle asiantuntijalle. Varaudu siihen, että voit joutua odottamaan vuoroasi hetken.

Mietityttääkö työnhaku tai harjoitteluasiat? Kaipaatko käytännön neuvoja työhakemuksesi viilaamiseen?

Yliopiston urapalvelut tarjoaa walk-in-työnhakuneuvontaa työnhaun tueksi. Neuvontaan voit tulla ilman ajanvarausta, jos kaipaat tukea seuraavissa asioissa:

 • CV:n ja työhakemuksen kommentointi
 • tukea työnhakuun liittyviin käytännön kysymyksiin
 • harjoitteluun ja sen rahoitukseen liittyvät kysymykset.

Yhteen tapaamiseen käytettävissä enintään 20 min.

Tervetuloa!

Virittäydy tutkielman taajuudelle

Kaipaatko ideoita, mistä sinun kannattaisi etsi lähteitä seminaarityöhösi? Tunnetko riittävästi oman alasi tietokantoja? Mietityttääkö gradun jättäminen E-thesis-palvelussa?

Ohjauskulmassa järjestetään säännöllisesti neuvontaa mm. opinnäytteen tiedonhankintaan, maisterintutkielman jättöprosessiin ja e-julkaisujen käyttöön liittyen.

Tutustu myös kirjaston tiedonhankinnan etäohjaukseen!