Ohjauskulma

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Syksyn 2022 ohjelma päivitetään elo-syyskuun vaihteessa.

Ohjauskulmissa järjestetään opintojen sujumiseen ja hyvinvointiin liittyvää erilaista matalan kynnyksen toimintaa. Tervetuloa mukaan kysymään, ihmettelemään ja oppimaan jotain uutta! Kaikille avoimista tilaisuuksista, klinikoista ja pienryhmistä voit lukea tästä ohjeesta. Ohjauskulmissa järjestetään myös tietylle opiskelijaryhmälle suunnattua toimintaa, esimerkiksi vaihtoon lähdössä oleville tai tietyn koulutusohjelman opiskelijoille. Näistä tilaisuuksista lähetetään kutsu suoraan kohderyhmälle.

Silloin kun Ohjauskulmassa ei ole järjestettyä toimintaa, olet tervetullut lukemaan, lepäämään tai tapaamaan muita opiskelijoita! Ohjauskulmat sijaitsevat Kaisa-talossa ja Viikin Infokeskus Koronassa. Tapahtumia järjestetään myös verkossa. Tarkistathan aina tapahtuman sijainnin.

Ohjauskulmassa noudatetaan turvallisemman tilan periaatteitaOtamme mielellämme vastaanideoita, kehitysehdotuksia ja palautetta Ohjauskulman toimintaan liittyen (e-lomake).

Ohjauskulmien sijainnit

Kaisa-talon Ohjauskulma

Ohjauskulma sijaitsee keskustakampuksella Kaisa-talossa 3. kerroksessa Fabianinkatu 30), pääovien vieressä.

Kaisa-talon Ohjauskulma
Kaisa-talon Ohjauskulma

Viikin Infokeskus Koronan Ohjauskulmat

Viikin Ohjauskulmat sijaitsevat Infokeskus Koronassa (Viikinkaari 11) 1. kerroksessa. Viikissä Ohjauskulmia on kaksi. Ensimmäinen on Infokeskuksen pääovien vieressä Aulassa, UniCafen kahvilan edessä. Toinen Ohjauskulma sijaitsee kampuskirjaston tiloissa, Niilin puutarhan edessä. Anna palautetta e-lomakkella Viikin Ohjauskulmien tiloista ja osallistu niiden kehittämiseen.

Viikin ohjauskulman tilat.
Ohjauskulma Aula ja Ohjauskulma Kirjasto

Tapahtumia järjestetään myös verkossa. Tarkastathan aina tapahtuman sijainnin tapahtuman kuvauksesta.

Sisu-neuvonta

Henkilö opiskelee tietokoneen ääressä.

Kaisa-talon opiskelijaneuvonnan järjestämässä walk-in Sisu-neuvonnassa saat henkilökohtaista ohjausta opintosuunnitelman käyttöön liittyvissä teknisissä asioissa. Mikäli tarvitset tutkinnon sisältöön ja opintojen vastaavuuksiin liittyvää apua, otathan yhteyttä tiedekuntasi opiskelijaneuvontaan.

HUOM ! Sisu-neuvonta zoomissa on suljettu 23.6.-8.8.2022.

 • Walk-in Sisu-neuvonta Zoomissa tiistaisin klo 11-13 ja keskiviikkoisin klo 13-15.
 • Lisätietoa sekä tukea Sisuun liittyvissä teknisissä kysymyksissä voit kysyä Kaisa-talon yleisestä opiskelijaneuvonnasta osoitteesta studentinfo@helsinki.fi
 • Ohjeita Sisun käyttöön löydät sivulta Sisu-ohjeet opiskelijalle

Hakuneuvonta

Syksyn 2022 tapaamiset hakuneuvojien kanssa Kaisa-talon Ohjauskulmassa päivittyvät myöhemmin.

Vallitseva koronatilanne voi vaikuttaa palveluaikoihin. Tarkistathan siis aina ennen tuloasi Ohjauskulman tai hakuneuvonnan omalta sivulta, ettei neuvonta-aikaa ole jouduttu perumaan. Neuvontaan tulevia palvellaan saapumisjärjestyksessä, etkä tarvitse erillistä ajanvarausta. Huomaathan, että emme vastaanota hakemiseen liittyviä liitteitä. Lisäksi palvelemme chat-palvelussa, puhelimitse ja sähköpostitse. Hakuneuvonnan yhteystiedot löydät Hakijapalvelut ja neuvonta -sivulta.

Hyvinvointitiistai - tukemassa hyvinvointiasi

Käsikädessä.

Tiistaisin Ohjauskulmassa keskitytään opiskelijan hyvinvointia edistäviin asioihin. Hyvinvointitiistaiden teemapäivinä opiskelijaterveyttä ja -hyvinvointia edistävät tahot pitävät vertaisuuteen perustuvia tapahtumia, sekä antavat ohjausta ja neuvontaa opiskelukykyä ja hyvinvointia tukevista asioista.

Kiitos kevään 2022 ohjelmaan osallistuneille ja kaikille lämpimästi tervetuloa mukaan ensi syksynä! Syksyn 2022 ohjelma päivitetään tälle sivulle syyskuun aikana.

Huolettomat hartiat taukojumppa

Henkilö on nostanut kädet ilmaan ja pitää kämmeniä yhdessä.

Unisport järjestää online Huolettomat hartiat -taukojumppaa seuraavina ajankohtina:

 • maanantaisin klo 12.30
 • keskiviikkoisin klo 12.00 (kesätauolla ajalla 27.6.-31.7.)

Huolettomat hartiat on virkistävä 15 minuutin jumppa, jossa keskitytään selän ja hartioiden seutuun sekä availlaan jumiutuneita lihaksia. Pidä pieni tauko opiskeluissa ja tule mukaan jumppaamaan! Huolettomat Hartiat sopii kaikille riippumatta liikuntataustasta. Et tarvitse liikuntavarusteita, tule sellaisena kuin olet.

Pääset osallistumaan online taukojumppaan Mywellness alustalla. Tarkemmat ohjeet Mywellnesin käyttöön löydät Unisportin sivuilta. Treenit löydät myös ryhmäliikunnan viikkokalenterista omasta kategoriastaan Huolettomat hartiat. Huom. Nämä taukoliikunnat näkyvät kalenterissa punaisena, koska niihin tehdä varauksia. Kun klikkaat palvelua, ponnahdusikkuna avautuu ja saat linkin.

Voit myös ladata koneellesi Unisportin Break Pro-taukojumppaohjelman auttamaan tauottamaan työskentelyä ja istumista!

Opintoja ja urasuunnittelua tukevat ryhmät

Henkilöt opiskelemassa pöydän ääressä.

Pohditko opintojesi etenemistä tai onko tavoitteesi opintojen suhteen ehtinyt jo hämärtyä? Tarvitsetko apua omien vahvuuksien löytämisen ja osaamisen tunnistamisen kanssa? Kaipaatko vertaistukea muilta opiskelijoilta? Pohdituttaako harjoittelu- tai työpaikan löytäminen?

Jos vastasit yhteen tai useampaan yllä olevista kysymyksistä kyllä, Ohjauskulman opintoja ja urasuunnittelua tukevat ryhmät voivat olla juuri sinua varten! Ryhmät on tarkoitettu kaikkien tiedekuntien opiskelijoille ja niihin voi osallistua missä opintojen vaiheessa tahansa. Ryhmissä työskennellään sekä yksin että parin ja/tai koko ryhmän kesken.

Kevään 2022 ryhmät

Tavoitteesta toimintaan
Vertaisvoimaa työnhakuun
Career Writing 

------

Huomaathan, että ryhmissä ei anneta koulutusohjelma- tai tiedekuntakohtaista opintoneuvontaa. Jos tarvitset apua esim. sen suhteen mitä opintoja sinulta puuttuu, katso oman tiedekuntasi opintoneuvonnan yhteystiedot Opiskelijan ohjeista.

Työnhakua tukevat työpajat

Oletpa hakemassa töitä opiskelujen oheen tai jo sitä valmistumisen jälkeistä työpaikkaa, tule hakemaan Urapalvelun opit ja vinkit onnistuneeseen työnhakuun, harjoitteluun ja LinkedIn-profiilin rakentamiseen!

Lisätietoja workshoppien sisällöistä, ajankohdat ja ilmoittautumisen löydät JobTeaserista.
Huom. Jos kirjaudut palveluun ensimmäistä kertaa, valitse koulutusalojen joukosta 1. OPISKELIJA tai ALUMNI. Näin näet myös suomalaisten työnantajien ilmoittamat työ- ja harjoittelupaikat. Lisätietoja JobTeaserista.

 • Työnhaku
  Tilaisuudessa saat tukea mm. seuraaviin pohdintoihin: miten kirjoitetaan hyvä hakemus ja CV, joilla erottaudutaan muista, mitä mahdollisuuksia sosiaalinen media tarjoaa ja mistä löytyvät piilotyöpaikat. Työpajaosuuden yhteydessä pääset lukemaan ja kommentoimaan toisten työpajan osallistujien CV:itä kannustavassa hengessä
 • LinkedIn
  Mihin rekrytoijat kiinnittävät LinkedIn-profiilissa huomiota ja kuinka saat nostettua itsesi esille monien hakijoiden joukosta? Saat apua mm. profiilitekstin kirjoittamiseen ja halutessasi voit kommentoida muiden profiileja ja saada samalla itse rakentavaa palautetta omastasi. LinkedIn-jatkoilla pääset pienessä ryhmässä keskustelemaan omasta profiilistasi ja pääset antamaan muille vertaispalautetta.
 • Tunnista osaamisesi
  Mietityttääkö, millaista osaamista sinulle on kertynyt niin opinnoista, työelämästä kuin vapaa-ajaltakin? Osaamisen tunnistamisen työpajassa pääset kartoittamaan omia taitojasi ja vahvuuksiasi sekä sanoittamaan niitä työnhaussa toimivalla tavalla.
 • Onnistu työhaastattelussa
  Mitkä ovat yleisimpiä työhaastattelussa esitettyjä kysymyksiä ja miten niihin kannattaa varautua? Entä mitä haastattelija ei saa kysyä sinulta?Työpajassa saat vastauksia muun muassa näihin kysymyksiin, minkä lisäksi pääset harjoittelemaan työhaastattelutilannetta noin 3-4 opiskelijan ryhmissä kannustavassa ilmapiirissä.
 • Kaikki irti harjoittelusta
  Oletko aloittamassa työharjoittelusi kevään tai kesän aikana, ja pohdit, miten voit valmistautua harjoitteluun jo etukäteen? Kaikki irti harjoittelusta –työpajassa pääset pohtimaan omia tavoitteitasi harjoittelulle ja keskustelemaan siitä, miten varmistat työtehtävien mielekkyyden harjoittelun aikana. Työpajassa työskennellään sekä yksin että pienryhmissä.
 • Tuumaustauko
  Oletko pohtinut, vastaako oma alasi toiveitasi ja tavoitteitasi? Onko ruoho aidan toisella puolella vihreämpää? Tässä työpajassa pohditaan omia arvoja, osaamista sekä vahvuuksia. Pääset miettimään ohjatusti ja vertaistuen avulla pienryhmissä, mikä juuri sinulle on työssä tärkeää ja miten monikäyttöistä oma osaamisesi todellisuudessa onkaan.

Drop-in-työnhakuneuvonta

Urapalvelujen työnhakuneuvonnan mainos.

Keväällä 2022 tarjoamme neuvontaa sekä Zoomissa että Kaisa-talon ja Viikin Ohjauskulmassa. Klikattuasi itsesi sisään Zoomiin saavut odotushuoneeseen, josta sinut ohjataan vapaalle asiantuntijalle. Pääset liittymään Zoomissa järjestettävään neuvontaan Urapalveluiden sivuilta löytyvän linkin kautta.
 

Mietityttääkö työnhaku tai harjoitteluasiat? Kaipaatko käytännön neuvoja työhakemuksesi viilaamiseen?

Yliopiston urapalvelut tarjoaa walk-in-työnhakuneuvontaa työnhaun tueksi. Neuvontaan voit tulla ilman ajanvarausta, jos kaipaat tukea seuraavissa asioissa:

 • CV:n ja työhakemuksen kommentointi ja vinkit niiden laatimiseen
 • LinkedIn-profiilisi rakentaminen
 • Työnhakuun liittyvät käytännön kysymykset
 • Harjoitteluun ja sen rahoitukseen liittyvät kysymykset

Yhteen tapaamiseen käytettävissä enintään 20 min. Huom! Neuvontaan pääsee sisälle klo 12.00, klo 12.20, klo 12.40, klo 13.00, klo 13.20 ja klo 13.40. Yhteen tapaamiseen on käytettävissä enintään 20 minuuttia. Varauduthan odottamaan vuoroasi odotushuoneessa. Saat viestillä odotushuoneeseen ajan, jolloin pääset sisälle. Älä siis poistu langoilta, jotta et menetä jonotuspaikkaasi.

Syksyn 2022 drop-init päivitetään tälle sivulle elo-syyskuun vaihteessa.

Tiedonhankinnan neuvonta

Kaipaatko ideoita, mistä sinun kannattaisi etsi lähteitä seminaarityöhösi? Tunnetko riittävästi oman alasi tietokantoja?

Ohjauskulmassa järjestetään säännöllisesti neuvontaa mm. opinnäytteen tiedonhankintaan ja e-julkaisujen käyttöön liittyen.

Tiedonhankinnan ja kirjaston aineistojen neuvonta

 • maanantaisin klo 15-16, 12.9.-19.12.2022, Kaisa-talon ohjauskulma

Tarvitsetko lähteitä opinnäytetyötä varten? Voit laajentaa osaamistasi kirjaston tiedonhankinnan verkkokurssilla.

Voit myös tutustua muuhun kirjaston kurssitarjontaan. Tutustu myös kirjaston tiedonhankinnan etäohjaukseen!

Tomaattitorstai

Opintopsykologit, opinto-ohjaajat ja ohjausyhteistyön palvelut järjestävät kaikille opiskelijoille avoimia, Pomodoro-tekniikkaan perustuvia opiskelutuokioita hybridinä Zoomissa ja Ohjauskulmassa Kaisa-talossa. Tuokioissa esitellään ja hyödynnetään välillä myös muita opiskelutekniikoita, kuten SMART-opiskelutekniikkaa.

Opiskelutuokioiden tavoitteena on tarjota sinulle aika ja paikka, jossa pääset keskittymään ja edistämään omaa ajankohtaista opiskelutehtävää ohjatusti, yhdessä muiden opiskelijoiden kanssa. Etänä osallistuessasi sinun ei tarvitse pitää kameraa tai mikrofonia päällä. Tapahtumiin voi sisältyä pienimuotoista vuorovaikutusta osallistujien kesken, ja voit halutessasi osallistua keskusteluun. Tapahtumaan ei ole erillistä ilmoittautumista.

Tomaattitorstai opiskelutuokio joka torstai klo 10.00–12.00 (9.6. saakka)

Opiskelutuokioihin voit osallistua liittymällä kokouksiin ohessa olevan linkin kautta tai saapumalla Ohjauskulmaan.

Liity Zoom-tilaan painamalla alla olevaa linkkiä "Liity Zoom Kokoukseen":

Yleisohjeita

Jos osallistut Tomaattitorstain opiskelutuokioon, saavuthan tapahtumaan ajoissa. Tuokion ohjaaja käy alkuun läpi tekniikan idean ja antaa vinkkejä työskentelyn sujuvoittamiseen. Muista tuoda mukaan tapaamiseen oma ajankohtainen opiskelutehtävä ja muistiinpanovälineet.

Jos sinulla on kysyttävää Tomaattitorstain tuokioista, voit laittaa viestiä sähköpostitse ohjauskulma@helsinki.fi.

SMART ja Pomodoro-tekniikat

Pomodoro-tekniikka kannustaa keskittyneeseen työskentelyyn; sen ideana on työskennellä intensiivisesti 25 minuutin ajan, jonka jälkeen pidetään lyhyt tauko. Tauon aikana on hyvä yrittää saada ajatukset pois tehtävästä esimerkiksi venyttelemällä. Yhden kaksituntisen session aikana tehdään kolmesta neljään Pomodoroa. Opintopsykologien teema kerroilla tehdään kahdesta kolmeen pomodoroa.

SMART tekniikka on työkalu, jonka avulla voit pilkkoa tehtäviä pienempiin, palasiin ja asettaa itsellesi sopivan kokoisia tavoitteita. Pilkkominen usein helpottaa alkuun pääsemistä ja auttaa saamaan opiskelusta paremmin otetta.

Voit myös opiskella SMART tai Pomodoro-tekniikalla itsenäisesti sivupaneelista löytyvien videoiden avulla.

Una Europa - ole mukana luomassa tulevaisuuden eurooppalaista yliopistoa

Kartta Una Europan yhteistyö yliopistoista.

Oletko kiinnostunut yliopiston tulevaisuudesta ja globaaleista näkökulmista? Silloin Una Europan järjestämät matalan kynnyksen tapahtumat ovat sinua varten!

Una Europa on eurooppalaisten yliopistojen verkosto, johon Helsingin yliopisto kuuluu yhdessä kahdeksan muun yliopiston kanssa. Työskentelemme eurooppalaisen tulevaisuuden yliopiston luomiseksi!

Keskustelemme tapahtumissa Una Europan eri painopistealueista (AI, Cultural Heritage, Sustainability, One Health ja European Studies) sekä puhumme henkilökohtaisista ja ammatillisista mahdollisuuksista, joita Una Europan kaltainen liitto ja kansainväliset kokemukset voivat tarjota sinulle. Voit oppia siitä, kuinka Una Europa tarjoaa uusia mahdollisuuksia kaikille opiskelijoille ja miksi kokemukset kansainvälisissä ympäristöissä, niin täällä Suomessa kuin ulkomailla, voivat olla arvokkaita niin henkilökohtaisella kuin ammatillisella tasolla!

Tule mukaan kuulemaan lisää Una Europasta ja miten sinä voit hyötyä siitä! Tapahtumat järjestetään englanniksi ja niitä järjestetään 25.5.2022 saakka.

Student life 2.0

Friends are having fun outside.

Student Life 2.0 tapahtumat kokoavat yhteen kaikki suomen kieltä puhuvat sekä kansainväliset tutkinto-opiskelijat ja vaihto-opiskelijat. Vuosittain järjestettävässä tapahtumasarjassa on laaja tarjonta englanninkielisiä tapahtumia liittyen tutkielman kirjoittamiseen, opiskelijoiden kohtaamiseen, kansainvälisen opiskelijayhteisön rakentamiseen sekä suomalaiseen kulttuuriin. Tapahtumien tarkemmat kuvaukset löydät Ohjauskulman englanninkieliseltä sivulta.

Tapahtumat järjestetään perjantaisin klo 13.00-14.00 10.6. saakka.

Ohjeita etätapahtumaan osallistuvalle

Kaisa-kirjasto.

Ohjauskulman kaikissa tapahtumissa noudatetaan tilan toimijoiden yhdessä laatimisia turvallisemman tilan periaatteita. Ohjauskulman tapahtumiin osallistuessasi sitoudut kohtamaan muut osallistujat avoimesti, kunnioittamaan heidän erilaisuuttaan sekä antamaan kaikille tilaa määritellä oma kokemuksensa.

Kunnioitathan myös tapahtumajärjestäjien aikaa: Jos olet ilmoittautunut tapahtumaan, saavu myös paikalle. Näin järjestäjät pystyvät suunnittelemaan tapahtumansa todellisen osallistujamäärän mukaan. Jos et pääsekään osallistumaan paikkamäärältään rajalliseen tapahtumaan, ilmoita asiasta tapahtumajärjestäjälle.

Hyvän ilmapiirin ja vuorovaikutuksen mahdollistamiseksi etätapahtumissa pyydämme sinua lisäksi toimimaan seuraavien periaatteiden mukaisesti:

 • Toivomme, että pidät vuorovaikutusta sisältävissä tapahtumissa esim. työpajoissa)kameran päällä, jos tekniset tai muut syyt eivät sitä estä. Näin sekä tapahtuman pitäjä että muut osallistujat saavat kokemuksen yhdessäolosta. Erityisesti toivomme kameran päällä pitämistä pienryhmätyöskentelyssä (esim. breakout -roomeissa). Saat kuitenkin aina itse päättää kameran käytöstä tapahtumissa.
 • Etätapahtumista saa yleensä enemmän irti, jos osallistujien kesken syntyy keskustelua. Avaa siis rohkeasti mikkisi keskusteluosuuksien aikana tai kirjoita mielipiteesi chattiin tai muulle käytössä olevalle alustalle). Voit kuitenkin yleensä osallistua tapahtumaan myös kuuntelijana.
 • Joissakin tapahtumissa ja työpajoissa käytetään hyväksi breakout room -toimintoa, jonka avulla osallistujat jaetaan pienempiin keskusteluryhmiin. Usein pienryhmäkeskustelut ovat antoisin osa tapahtumia, sillä niissä kynnys osallistua on matalampi ja ajatuksia voidaan jakaa vapaammin. Olethan mukana luomassa turvallisempaa tilaa ja osallistavaa keskustelua myös pienryhmissä: kunnioita erilaisia mielipiteitä, ilmaise mielipiteesi ystävällisesti ja anna sekä ota tilaa keskustelussa tasavertaisesti.

Muistathan seuraavat asetukset, jos haluat muuttaa taustaasi tai nimeäsi Zoom-tilassa:

 • Voit sumentaa oman taustakuvasi niin, että työskentely-ympäristösi ei näy videolla. Tämä tapahtuu Zoomin asetuksista painamalla kamera-ikonin vieressä olevaa ylöspäin osoittavaa nuolta ja valitsemalla ”Choose a virtual background”. Löydät avautuvasta valikosta ”blur”-vaihtoehdon. Voit myös samassa paikassa ladata itsellesi taustakuvan.
 • Voit myös vaihtaa Zoomissa näkyvän nimesi painamalla Zoomin alavalikossa ”Participant”-vaihtoehtoa ja osallistujalistan avauduttua viemällä hiiren oman nimesi kohdalla. Valitse sen jälkeen ”More” ja paina ”Rename”-vaihtoehtoa.