Neuvontakompassi

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Etkö tiedä mistä kysyä neuvoa? Tämän ohjeen avulla lähdet oikeaan suuntaan.

On avuntarpeesi mikä tahansa, löydät tältä sivulta oikean palvelun, josta saat neuvoa ja tukea tilanteeseesi.

Tarvitsen apua yleisiin opiskeluasioihin (esim. lukuvuosi-ilmoittautuminen)

Kaisa-talon opiskelijaneuvonta

Opiskelijaneuvonta auttaa yleisissä opiskeluun liittyvissä asioissa ja ohjaa oikean palvelun äärelle. Esimerkiksi lukuvuosi-ilmoittautumisen, lukuvuositarrat, opintosuoritusotteet ja todistukset voit hoitaa opiskelijaneuvonnassa.

Ota yhteyttä

Yleistä opiskelijaneuvontaa saat myös Kumpulan, Viikin ja Meilahden opiskelijaneuvonnan palvelupisteiltä.

Tarvitsen tukea opintojeni suunnitteluun tai suorittamiseen

Tiedekuntakohtainen opintoneuvonta

Tiedekuntakohtainen opintoneuvonta auttaa oman koulutusohjelmasi opintojen suunnittelussa ja muissa koulutusohjelmakohtaisissa asioissa. Voit mm. varata ajan henkilökohtaiseen opintoneuvontaan. Ota yhteyttä oman tiedekuntasi opiskelijaneuvonnan lähipalvelupisteeseen, yhteystiedot ja yhteydenottotavat löydät Opiskelijaneuvonnan sivulta.

HOPS-ohjaus

Henkilökohtaisessa opintosuunnitelmassa suunnittelet yhdessä opettajan tai opettajaryhmän kanssa, miten aiot edetä opinnoissasi. HOPS-ohjaajien yhteystiedot löydät Opiskelijan ohjeiden HOPS-sivulta. Muistathan kirjautua sisään, jotta näet oman koulutusohjelmasi tiedot. HOPS-ohjaajasi voit tarkistaa myös Sisusta Omat tiedot -välilehdeltä.

Avoimen yliopiston opintoneuvonta

Avoimen yliopiston opintoneuvonta palvelee sähköpostitse, puhelimitse ja chatissa kaikissa avoimen yliopiston opintoja koskevissa kysymyksissä. Lue lisää: Yhteystiedot ja opintoneuvonta (avoin yliopisto)

Tarvitsen apua valinnaisten opintojen suunnitteluun

Voit tarkastella eri tiedekuntien tarjoamia valinnaisia opintoja Opiskelijan ohjeista.​

Valinnaisiin opintokokonaisuuksiin kuuluvat opintojaksot löydät sivulta Tutkintorakenne ja tutkinnon laajuus tai Sisusta, kun lisäät kokonaisuuden opintosuunnitelmaasi. Yksittäisten opintojaksojen tarkemmat kuvaukset löydät kurssin opintojaksoesitteeltä tai Opiskelu-palvelun Kurssit-osiosta hakemalla kurssia sen koodilla tai nimellä.

Tutkintoon vaadittavien valinnaisten opintojen määrän ja esimerkiksi valinnaisiin opintoihin sisällytettävän opintokokonaisuuden opintopistevaatimukset löydät Sisuun luodusta opintosuunnitelmastasi tai sivulta Tutkintorakenne ja tutkinnon laajuus.

Opintosuunnitelman käyttöohjeista saat tarkempaa tietoa valinnaisten lisäämisestä Sisuun.

Ota yhteyttä

Tarvitsen apua Kielikeskuksen kieli- ja viestintäopinnoissa

Kielikeskuksen neuvonta ja ohjaus

Kielikeskuksesta saat neuvontaa ja ohjausta tutkintosi viestintä- ja kieliopinnoissa, vieraiden kielten opiskelussa, viestintä- ja kieliopintojen hyväksilukemisessa sekä kielikursseille ilmoittautumisessa.

Ota yhteyttä

Tarvitsen apua opiskelutaitoihin tai mielen hyvinvointiin

Opiskelukykyä tukevat ryhmät ja kurssit

Opinto-ohjaajat, uraohjaajat ja opintopsykologit järjestävät opiskelijoille ryhmiä erilaisiin teemoihin liittyen ympäri lukuvuoden. Ryhmistä saat tukea opintojesi edistämiseen sekä kanssaopiskelijoilta että ryhmän ohjaajilta. Ajankohtaiset tiedot ryhmistä ja ilmoittautumisohjeet löydät Opiskelijan ohjeiden sivulta Opiskelukykyä ja urasuunnittelua tukevat ryhmät

Opintopsykologien palvelut

Opintopsykologit tarjoavat tukea muun muassa opinnoissa jaksamiseen, opiskelutaitoihin ja jännittämiseen liittyen.

Ota yhteyttä

Muut mielen hyvinvointia tukevat palvelut

  • Terveyteen liittyvissä kysymyksissä ota yhteyttä YTHS:ään. Yhteydenottotavat löydät YTHS:n sivuilta.
  • Yliopistopapit tarjoavat keskustelutukea elämän erilaisissa tilanteissa. Yhteydenottotavat löydät yliopistopappien sivulta.
  • Ohjauskulmassa järjestetään matalan kynnyksen hyvinvointitapahtumia pitkin lukuvuotta. 
  • Nyyti ry järjestää monenlaista vuorovaikutteista toimintaa opiskelijoille mielen hyvinvoinnin sekä elämänhallinnan ja opiskelukyvyn tukemiseksi. Tutustu Nyytin verkkosivujen linkkipuuhun, jonka kautta pääset selville tarjolla olevista chateistä, webinaareista, koulutuksista ja paljosta muusta.

Lisätietoa opiskelijoiden hyvinvointipalveluista löydät teemasta Terveys ja hyvinvointi.

Opinto-ohjaajien palvelut

Opinto-ohjauksen tavoitteena on selkiyttää ajatuksiasi yhteisen keskustelun myötä ja antaa työkaluja opintojen sujuvaan etenemiseen esim. opiskelutekniikoiden avulla. Opinto-ohjaaja tukee sinua löytämään vastauksia elämääsi, sekä tekemään päätöksiä, valintoja ja suunnitelmia. Opinto-ohjaajat tarjoavat drop in -ohjausta, ryhmäohjausta, sekä varattavia yksilöaikoja. 

Ota yhteyttä

 

Tarvitsen apua Sisun käytössä

Helsingin yliopiston opiskelijana sinun tulee tehdä opintosuunnitelma Sisussa. Opintosuunnitelman kautta muun muassa ilmoittaudut kursseille, teet sähköisiä hakemuksia ja viestit ohjaajasi kanssa. Tarkempia ohjeita Sisun käyttöön löydät Sisu-ohjeista opiskelijoille. Katso myös lisätietoa opintojen suunnittelusta ja HOPS-ohjauksesta.

Ota yhteyttä 

Tarvitsen apua tietoteknisiin ongelmiin

IT-Helpdesk

IT-Helpdesk auttaa tietotekniikkaan liittyvissä asioissa, kuten käyttäjätunnuksiin, Office 365:n ja muihin tietojärjestelmiin liittyen. Lisätietoa palveluista löydät sivulta opiskelijan tietotekniikkapalvelut.

IT-Helpdeskillä on kattava ohjesivusto sekä 24/7 chatbot osoitteessa helpdesk.it.helsinki.fi. Jos et löydä ohjesivustolta etsimääsi, ota yhteys IT-Helpdeskiin.

Ota yhteyttä

  • Kiireellisissä asioissa chat-neuvonta ma-pe klo 9-15. Chatin löydät kaikilta IT-Helpdesk-sivuston sivuilta.
  • Kiireellisissä asioissa puhelinpalvelu ma-pe klo 9-15, p. 0294155555 (pvm/mpm).
  • Kiireettömissä asioissa sähköpostineuvonta helpdesk@helsinki.fi

Haluan lähteä vaihtoon tai suorittaa JOO-opintoja

Kansainvälisen koulutusyhteistyön palvelut auttavat vaihto-opiskeluun ja kansainväliseen harjoitteluun sekä JOO-opintoihin liittyvissä kysymyksissä.

Ota yhteyttä

Infotilaisuudet

Tarvitsen neuvontaa liittyen harjoitteluun

Urapalvelut

Urapalvelut tarjoaa neuvontaa kotimaisten harjoittelujen suorittamiseen, esimerkiksi harjoittelupaikan etsimiseen, harjoittelun sopimuksiin ja rahoitukseen liittyen. Ohjeita löydät teemasta Harjoittelu.

Ota yhteyttä 

Huom! Ammattipätevyyteen johtavien harjoittelujen ohjeet ja yhteyshenkilöt löydät Koulutusohjelmasi harjoitteluohjeet -sivulta. Opetusharjoitteluun liittyvät ohjeet ja yhteystiedot löydät Opettajan pedagogiset opinnot -sivulta.

Tarvitsen tukea urasuunnitteluun tai työnhakuun

Urapalvelut

Urapalvelut tukee työllistyvyyttäsi ja asiantuntijaksi kasvuasi. Tarjoamme harjoitteluneuvontaa, uraohjausta ja tukea työnhakuun liittyvissä kysymyksissä. Lisätietoja työnhaun ja urasuunnittelun tuesta löydät teemasta Työ ja ura.

Ota yhteyttä

Opiskelukykyä tukevat ryhmät ja kurssit

Opinto-ohjaajat, uraohjaajat ja opintopsykologit järjestävät opiskelijoille ryhmiä erilaisiin teemoihin liittyen ympäri lukuvuoden. Ryhmistä saat tukea opintojesi edistämiseen ja esimerkiksi tulevaisuuden suunnitteluun sekä kanssaopiskelijoilta että ryhmän ohjaajilta. Ajankohtaiset tiedot ryhmistä ja ilmoittautumisohjeet löydät Opiskelijan ohjeiden sivulta Opiskelukykyä tukevat ryhmät ja kurssit

Tarvitsen apua tiedonhakuun ja kirjastossa asioimiseen

Kirjaston palvelut

Helsingin yliopiston kirjasto palvelee asiakkaitaan yliopiston kaikilla neljällä kampuksella. Kirjastojen ovet ovat avoinna kaikille. Tutustu kirjaston tarjoamiin palveluihin ja käyttömahdollisuuksiin kirjaston verkkosivuilla.

Ota yhteyttä

Tarvitsen tukea tutkielman tekemiseen

Tutkielman kirjoittamiseen liittyvät yleiset ohjeet löydät Tutkielma -teemasta.

Jos tutkielman tekeminen takkuaa, voit saada apua tutkielman edistämiseen opintopsykologien ohjauksessa. Tutkielmien kirjoittajille on tarjolla 30 minuutin etätukiaikoja, joita voit varata opintopsykologien ajanvarauksessa,

Kirjasto järjestää tutkielman tiedonhankintaan liittyviä verkkokursseja ja etäohjausta. Kirjasto on koonnut myös vinkkejä tiedonhallintaan.

Myös Ohjauskulmassa järjestetään tutkielman tekemistä tukevia tapahtumia. Löydät niistä lisätietoa Hyvinvointitapahtumat -sivulta.

Haen tukea oppimiseen vamman, sairauden tai muun vaikeuden takia

Esteettömyysyhdyshenkilö

Voit olla kaikissa yksilöllisiin järjestelyihin liittyvissä asioissa yhteydessä esteettömyysyhdyshenkilöön.

Helsingin yliopiston opiskelijana voit saada yksilöllisiä järjestelyjä opintoihisi jos sinulla on jokin opiskelua haittaava sairaus, vamma tai vaikeus. Yksilölliset järjestelyt ovat yksilöllistä oppimisen tukea. Saatat tarvita tukea esimerkiksi liikunta- tai aistivamman, jonkin pitkäaikaissairaudesta aiheutuvan haitan, lukemiseen tai kirjoittamiseen liittyvän tai kognitiivisen vaikeuden takia. Yksilöllisillä järjestelyillä tarkoitetaan käytännön järjestelyjä, jotka voivat liittyä opetukseen, ohjaukseen tai tentteihin.

Ota yhteyttä

Olen kohdannut häirintää tai epäasiallista käytöstä yliopistolla ja tarvitsen tukea

Häirintäyhdyshenkilöt

Helsingin yliopiston opiskelijoilla on oikeus turvalliseen ja viihtyisään opiskeluympäristöön. Jos kohtaat häirintää tai epäasiallista käytöstä yliopistolla, voit kääntyä yliopiston häirintäyhdyshenkilöiden puoleen.

Ota yhteyttä

Voit lukea lisää yliopiston toimista tasa-arvon, yhdenvertaisuuden ja esteettömyyden edistämiseksi Opiskelijan ohjeiden sivulta.

Kaipaan lisätietoa ruotsinkielisistä kursseista, tukipalveluista tai ruotsinkielisestä yhteisöstä

Ruotsinkieliset asiat

Ruotsinkieliset asiat (Svenska ärenden) kehittää yliopiston kaksikielistä toimintaa sekä seuraa ja tukee ruotsinkielisen opetuksen ja neuvonnan kehittämistä kaikilla kampuksilla. Kaikilla kampusalueilla on ruotsinkieliset kampuskoordinaattorit, joiden tehtävänä on kehittää ja koordinoida kaksikielisyyttä kampusalueittain.

Ota yhteyttä

Ota rohkeasti yhteyttä kampuskoordinaattoriisi, mikäli kaipaat lisätietoa esimerkiksi ruotsinkielisestä kurssitarjonnasta tai järjestötoiminnasta:

Lue kaksikielisestä yliopistosta yliopiston verkkosivuilta.

Haluan opiskella Helsingin yliopistossa

Hakijapalvelut

Hakijapalvelut auttavat mm. Helsingin yliopistoon hakemiseen liittyvissä asioissa ja toiseen koulutusohjelmaan hakemiseen liittyvissä asioissa.

Ota yhteyttä

Hakijapalvelujen hakuneuvojat tavoitat sähköpostitse osoitteesta hakijapalvelut@helsinki.fi. Lisäksi neuvontaa on tarjolla puhelimitse ja chatin kautta. Voit myös käydä tapaamassa hakuneuvojia Kaisa-talon Ohjauskulmassa. Lisää tietoa löydät Hakuneuvonnan ohjesivulta.

Haluan opiskella Avoimessa yliopistossa

Avoimen yliopiston opintoneuvonta

Avoimen yliopiston opintoneuvonta vastaa kysymyksiisi, jotka koskevat opiskelua Avoimessa yliopistossa.

Ota yhteyttä