Neuvontakompassi

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Etkö tiedä mistä kysyä neuvoa? Tämän ohjeen avulla lähdet oikeaan suuntaan. On avuntarpeesi mikä tahansa, löydät tältä sivulta oikean palvelun, josta saat neuvoa ja tukea tilanteeseesi.

Tarvitsen apua yleisiin opiskeluasioihin (esim. lukuvuosi-ilmoittautuminen)

Kaisa-talon opiskelijaneuvonta

Opiskelijaneuvonta auttaa yleisissä opiskeluun liittyvissä asioissa ja ohjaa oikean palvelun äärelle. Esimerkiksi lukuvuosi-ilmoittautumisen, lukuvuositarrat, opintosuoritusotteet ja todistukset voit hoitaa opiskelijaneuvonnassa.

Ota yhteyttä

Yleistä opiskelijaneuvontaa saat myös Kumpulan, Viikin ja Meilahden opiskelijaneuvonnan palvelupisteiltä.

Tarvitsen tukea opintojeni suunnitteluun tai suorittamiseen

Tiedekuntakohtainen opintoneuvonta

Tiedekuntakohtainen opintoneuvonta auttaa opintojen suunnittelussa ja muissa koulutusohjelmakohtaisissa asioissa. Voit mm. varata ajan henkilökohtaiseen opintoneuvontaan. Ota yhteyttä oman tiedekuntasi opiskelijaneuvonnan lähipalvelupisteeseen, yhteystiedot ja yhteydenottotavat löydät Opiskelijaneuvonnan sivulta.

Kielikeskuksen neuvonta ja ohjaus

Kielikeskuksesta saat neuvontaa ja ohjausta tutkintosi viestintä- ja kieliopinnoissa, vieraiden kielten opiskelussa, viestintä- ja kieliopintojen hyväksilukemisessa sekä kielikursseille ilmoittautumisessa.

Ota yhteyttä

Avoimen yliopiston opintoneuvonta

Avoimen yliopiston opintoneuvonta palvelee sähköpostitse, puhelimitse ja chatissa kaikissa Avoimen yliopiston opintoja koskevissa kysymyksissä. Lue lisää: Yhteystiedot ja opintoneuvonta (Avoin yliopisto)

HOPS-ohjaus

Henkilökohtaisessa opintosuunnitelmassa suunnittelet yhdessä opettajan tai opettajaryhmän kanssa, miten aiot edetä opinnoissasi. HOPS-ohjaajien yhteystiedot löydät Opiskelijan ohjeiden HOPS-sivulta. Muistathan kirjautua sisään, jotta näet oman koulutusohjelmasi tiedot. HOPS-ohjaajasi voit tarkistaa myös Sisusta Omat tiedot - välilehdeltä.

Tarvitsen apua Sisun käytössä

Uusi opintotietojärjestelmä Sisu 

Helsingin yliopiston opiskelijana sinun tulee tehdä opintosuunnitelma Sisu-opintotietojärjestelmässä. Opintosuunnitelman kautta muun muassa ilmoittaudut kursseille, teet sähköisiä hakemuksia ja viestit ohjaajasi kanssa.  
Tarkempia ohjeita Sisun käytöstä löydät Sisu-ohjeista opiskelijoille. Lisäksi opintojen suunnittelusta ja HOPS-ohjauksesta on lisätietoa Opiskelijan ohjeissa.   
Linkki Sisuun löytyy Opiskelu-palvelun ylävalikosta. Voit myös siirtyä Sisuun suoraan linkin https://sisu.helsinki.fi kautta.  

Ota yhteyttä 

Sisun käytön tueksi järjestetään digiklinikoita, ja Sisu-tuutorit tukevat opiskelijoita Sisun käyttöönotossa. Löydät lisätietoa sivulta Sisu-ohjeet opiskelijalle. 

Tarvitsen apua tietoteknisiin ongelmiin

Helpdesk

Helpdesk auttaa tietotekniikkaan liittyvissä asioissa, kuten käyttäjätunnuksiin, Office 365:n ja muihin tietojärjestelmiin liittyen. Lisätietoa palveluista löydät sivulta opiskelijan tietotekniikkapalvelut.

Helpdeskillä on kattava ohjesivusto sekä 24/7 chatbot osoitteessa helpdesk.it.helsinki.fi. Jos et löydä ohjesivustolta etsimääsi, ota yhteys Helpdeskiin.

Ota yhteyttä
 • Kiireellisissä asioissa chat-neuvonta ma-pe klo 9-15. Chatin löydät kaikilta Helpdesk-sivuston sivuilta.
 • Kiireellisissä asioissa puhelinpalvelu ma-pe klo 9-15, p. 0294155555 (pvm/mpm).
 • Kiireettömissä asioissa sähköpostineuvonta helpdesk@helsinki.fi

Haluan lähteä vaihtoon tai suorittaa JOO-opintoja

Liikkuvuuspalvelut

Liikkuvuuspalvelut auttavat vaihto-opiskeluun ja kansainväliseen harjoitteluun sekä JOO-opintoihin liittyvissä kysymyksissä.

Ota yhteyttä
Infotilaisuudet

Tarvitsen neuvontaa liittyen harjoitteluun

Urapalvelut

Urapalvelut tarjoaa neuvontaa kotimaisten harjoittelujen suorittamiseen, esimerkiksi harjoittelun sopimuksiin ja rahoitukseen liittyen. Ohjeita löydät teemasta Harjoittelu.

Ota yhteyttä

Huom! Ammattipätevyyteen johtavien harjoittelujen ohjeet ja yhteyshenkilöt löydät Koulutusohjelmasi harjoitteluohjeet -sivulta. Opetusharjoitteluun liittyvät ohjeet ja yhteystiedot löydät Opettajan pedagogiset opinnot -sivulta.

Tarvitsen tukea urasuunnitteluun tai työnhakuun

Urapalvelut

Urapalvelut tukee työllistyvyyttäsi ja asiantuntijaksi kasvuasi. Tarjoamme harjoitteluneuvontaa, uraohjausta ja tukea työnhakuun liittyvissä kysymyksissä. Lisätietoja työnhaun ja urasuunnittelun tuesta löydät teemasta Työ ja ura.

  Ota yhteyttä

  Haluan apua opintojen etenemiseen, opiskelutaitoihin tai mielen hyvinvointiin

  Opintopsykologien palvelut

  Opintopsykologit tarjoavat tukea muun muassa opinnoissa jaksamiseen, opiskelutaitoihin ja jännittämiseen liittyen.

  Ota yhteyttä

  Muut mielen hyvinvointia tukevat palvelut

  • Terveyteen liittyvissä kysymyksissä ota yhteyttä YTHS:ään. Yhteydenottotavat löydät YTHS:n sivuilta.
  • Yliopistopapit tarjoavat keskustelutukea elämän erilaisissa tilanteissa. Yhteydenottotavat löydät yliopistopappien sivulta.
  • Nyyti ry järjestää monenlaista vuorovaikutteista toimintaa opiskelijoille mielen hyvinvoinnin sekä elämänhallinnan ja opiskelukyvyn tukemiseksi. Yhteydenottotavat löydät Nyytin sivuilta.
  • Ohjauskulmassa järjestetään matalan kynnyksen hyvinvointitapahtumia pitkin lukuvuotta. 

  Lisätietoa opiskelijoiden hyvinvointipalveluista löydät teemasta Terveys ja hyvinvointi.

  Tarvitsen apua tiedonhakuun ja kirjastossa asioimiseen

  Kirjaston palvelut

  Helsingin yliopiston kirjasto palvelee asiakkaitaan yliopiston kaikilla neljällä kampuksella. Kirjastojen ovet ovat avoinna kaikille. Tutustu kirjaston tarjoamiin palveluihin ja käyttömahdollisuuksiin kirjaston verkkosivuilla.

  Ota yhteyttä

  Tarvitsen tukea tutkielman tekemiseen

  Tutkielman kirjoittamiseen liittyvät yleiset ohjeet löydät Tutkielma -teemasta.

  Jos tutkielman tekeminen takkuaa, voit saada apua tutkielman edistämiseen opintopsykologien ohjauksessa. Tutkielmien kirjoittajille on tarjolla 30 minuutin etätukiaikoja, joita voit varata opintopsykologien ajanvarauksessa,

  Kirjasto järjestää tutkielman tiedonhankintaan liittyviä verkkokursseja ja etäohjausta. Kirjasto on koonnut myös vinkkejä tiedonhallintaan.

  Myös Ohjauskulmassa järjestetään tutkielman tekemistä tukevia tapahtumia. Lue lisää Ohjauskulman sivulta.

  Haen tukea oppimiseen vamman, sairauden tai muun vaikeuden takia

  Esteettömyysyhdyshenkilö

  Voit olla kaikissa erityisjärjestelyihin liittyvissä asioissa yhteydessä esteettömyysyhdyshenkilöön.

  Helsingin yliopiston opiskelijana voit saada erityisjärjestelyjä opintoihisi jos sinulla on jokin opiskelua haittaava sairaus, vamma tai vaikeus. Erityisjärjestelyt ovat yksilöllistä oppimisen tukea, jota saatat tarvita esimerkiksi liikunta- tai aistivamman, jonkin pitkäaikaissairaudesta aiheutuvan haitan, lukemiseen tai kirjoittamiseen liittyvän tai kognitiivisen vaikeuden takia. Erityisjärjestelyillä tarkoitetaan käytännön järjestelyjä, jotka voivat liittyä opetukseen, ohjaukseen tai tentteihin.

  Ota yhteyttä

  Olen kohdannut häirintää tai epäasiallista käytöstä yliopistolla ja tarvitsen tukea

  Häirintäyhdyshenkilöt

  Helsingin yliopiston opiskelijoilla on oikeus turvalliseen ja viihtyisään opiskeluympäristöön. Jos kohtaat häirintää tai epäasiallista käytöstä yliopistolla, voit kääntyä yliopiston häirintäyhdyshenkilöiden puoleen.

  Ota yhteyttä

  Voit lukea lisää yliopiston toimista tasa-arvon, yhdenvertaisuuden ja esteettömyyden edistämiseksi Opiskelijan ohjeiden sivulta.

  Haluan opiskella Helsingin yliopistossa

  Hakijapalvelut

  Hakijapalvelut auttavat mm. Helsingin yliopistoon hakemiseen liittyvissä asioissa ja toiseen koulutusohjelmaan hakemiseen liittyvissä asioissa.

  Ota yhteyttä

  Haluan opiskella Avoimessa yliopistossa

  Avoimen yliopiston opintoneuvonta

  Avoimen yliopiston opintoneuvonta vastaa kysymyksiisi, jotka koskevat opiskelua Avoimessa yliopistossa.

  Ota yhteyttä