Urapalvelut

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Urapalveluista saat neuvontaa harjoittelusta ja työnhausta sekä yksilöllistä uraohjausta. Voit myös osallistua urapalveluiden järjestämiin pienryhmiin ja tapahtumiin, joiden teemoina ovat eri uramahdollisuudet, urasuunnittelu ja työnhaku. Palvelut ovat käytettävissäsi heti opintojesi alusta lähtien ja vielä vuoden ajan valmistumisen jälkeen. Tältä sivulta löydät urapalvelujen yhteystiedot ja tietoa palveluistamme.

Drop-in-työnhakuneuvonta

Two people walking in Porthania

Mietityttääkö työnhaku tai harjoitteluasiat? Kaipaatko käytännön neuvoja CV:n tai työhakemuksesi viilaamiseen, LinkedIn-profiilisi rakentamiseen tai työnhakusi käynnistämiseen? Haluaisitko lisätietoa harjoittelupaikan etsimisestä tai yliopiston harjoittelutuen myöntämisestä? 

Urapalvelut tarjoaa työnhaku- ja harjoitteluneuvontaa ilman ajanvarausta joko Zoomissa tai paikan päällä Ohjauskulmissa (Kaisa-talossa tai Viikissä Infokeskuksessa) suomeksi ja englanniksi (huom. 23.5. myös ruotsiksi). Katso ajat, paikat ja Zoom-linkki alta. Yhteen tapaamiseen on käytettävissä enintään 20 minuuttia / opiskelija. 

Neuvonnasta saat tukea mm. seuraaviin asioihin: 

  • CV:n ja työhakemuksen kommentointi ja vinkit niiden laatimiseen 
  • LinkedIn-profiilisi rakentaminen 
  • Työnhakuun liittyvät käytännön kysymykset 
  • Harjoitteluun ja sen rahoitukseen liittyvät kysymykset 

Huom! Zoomissa järjestettävään neuvontaan pääsee sisälle vain klo 12.00, 12.20, 12.40, 13.00, 13.20 ja 13.40. Varauduthan odottamaan vuoroasi odotushuoneessa. Älä poistu linjoilta, jottet menetä jonotuspaikkaasi. Saat odotushuoneeseen viestinä kellonajan, jolloin pääset sisälle. Odotushuoneesta sinut ohjataan vapaalle asiantuntijalle.

Huomioithan, että neuvonta ei ole uraohjausta. Jos pohdit omiin tulevaisuuden suunnitelmiisi tai uratavoitteisiisi liittyviä syvällisempiä kysymyksiä, varaa aika uraohjaukseen.

Drop-in-työnhakuneuvonta on päättynyt keväältä 2023. Tervetuloa jälleen syksyllä!
 

Tule tapaamaan uraohjaajaa keskiviikkokahveille

Opiskelijoita kahvilla.

Tarvitsetko hetken taukoa opiskeluun? Maistuisiko kuppi kahvia tai teetä? Tule moikkaamaan yliopiston opinto- ja uraohjaajia ja nauttimaan kuppi kahvia tai teetä! Kahvit ovat tarjolla joka toisena keskiviikkona. Samalla voit vaihtaa kuulumisia kanssamme ja halutessasi keskustella opintojesi sujumisesta tai urapohdinnoistasi.

Katso kevään 2023 keskiviikkokahvien ajat ja paikat Hyvinvointitapahtumat-sivulta ja tule mukaan!

Työpajat ja ryhmät

Urapalvelut järjestää lukuvuoden aikana useita työpajoja ja uraohjausryhmiä, jotka tukevat sinua oman urasi suunnittelussa ja työnhaussa. Työpajat ja ryhmät on tarkoitettu kaikkien tiedekuntien opiskelijoille, ja voit osallistua niihin missä opintojen vaiheessa tahansa.

Työpajat: Työpajojen ajat, paikat, sisältökuvaukset ja ilmoittautumislinkit löydät Urapalvelujen tapahtumat -sivulta.

Ryhmät: Ryhmien ajat, paikat, sisältökuvaukset ja ilmoittautumislinkit löydät Opiskelukykyä ja urasuunnittelua tukevat ryhmät -sivulta.

Yksilöllinen uraohjaus ajanvarauksella

Mitä uraohjaus on – ja mitä ei?

Uraohjaus tukee itsetuntemuksen kehittymistä, uratoiveiden ja -mahdollisuuksien kartoitusta, uraan liittyvää päätöksentekoa sekä työtulevaisuuden suunnittelua. Uraohjaus voi sisältää keskustelun lisäksi erilaisia menetelmiä ja tekniikoita, joilla pyritään edistämään ohjattavan urataitoja.

Uraohjauksen tavoitteena on antaa ohjattavalle työkaluja vastausten selvittämiseen ja selkiyttää ajatuksia yhteisen keskustelun myötä. Uraohjaus perustuu ohjattavan tavoitteisiin, kunnioitukseen ja luottamukselliseen vuorovaikutukseen, ja kyseessä on aina ohjattavan oma prosessi.

Uraohjaus ei ole opintoneuvontaa. Uraohjaaja ei voi antaa sinulle valmiita vastauksia, vaan hän tukee sinua ideoimaan ja tekemään omat suunnitelmasi ja päätöksesi. Uraohjaaja ei voi myöskään ottaa kantaa eikä tehdä päätöksiä puolestasi, mutta auttaa sinua punnitsemaan eri vaihtoehtoja. Lue lisää uraohjauksen eettisistä periaatteista.

Kuka voi varata ajan?

Yksilöllinen uraohjaus on tarkoitettu Hy:n tutkinto-opiskelijoille ja alumneille, joiden valmistumisesta on kulunut alle 12 kuukautta. Voit varata ajan uraohjaukseen, jos mietit esimerkiksi omaan työtulevaisuuteesi liittyviä kysymyksiä, kuten työelämään liittyviä tavoitteitasi, erilaisia uravaihtoehtoja tai omaa osaamistasi ja vahvuuksiasi.

Esimerkkejä tyypillisistä tilanteista, joissa uraohjaukseen hakeudutaan: "En ole varma omista mielenkiinnon kohteistani, tulevaisuus arveluttaa." | "Olen epätietoinen siitä, mitä tutkinnollani voi tehdä." | ”Toivon, että uraohjauksen myötä tavoitteeni selkeytyvät ja tiedän paremmin, mitä asioita priorisoida työnhaussa.” | ”Kaipaisin näkemystä siitä, millaisia uravaihtoehtoja minulla on koulutukseni pohjalta.”

Näin varaat ajan

Uusia uraohjausaikoja avataan ajanvaraussivullemme aina kuukauden viimeisenä keskiviikkona noin klo 10.30–11.00 pois lukien kesäkuun, heinäkuun ja joulukuun viimeinen keskiviikko, jolloin aikatauluissa on poikkeuksia (katso poikkeusajat ajanvaraussivulta). Huomioithan, että uraohjaus on yksi suosituimmista palveluistamme, ja ajat varataan nopeasti. Ohjausaikoja voi vapautua peruutusten vuoksi myös muina aikoina.

Uraohjausta on tarjolla sekä lähitapaamisina että etänä Zoom-videopuhelun välityksellä. Yhden ohjaustapaamisen kesto on 60 minuuttia. Käytettävissäsi on 1–3 tapaamista tarpeestasi riippuen. Varaa ensimmäinen tapaaminen ajanvaraussivulta. Mahdolliset jatkotapaamiset voit sopia suoraan uraohjaajasi kanssa.

Varaa aika uraohjaukseen

Näin valmistaudut etäohjaukseen:

1. Varmista ennen ajan varaamista, että ohjausaikana käytettävissäsi on tietokone tai muu web-kamerallinen mobiililaite, kuulokkeet (tai muu mikrofoni ja kaiuttimet) ja paikka, jossa voit keskustella rauhassa.

2. Varaa haluamasi etäohjausaika ajanvaraussivulta valitsemalla palveluksi "Online: Zoom".

3. Uraohjaajasi lähettää sinulle osallistumislinkin ja -ohjeet muutamaa päivää ennen ohjausaikaasi. Linkin kautta pääset liittymään videopuheluun, kun ohjauskeskustelu alkaa.

Varaa aika uraohjaukseen

Uraohjausta koskevat lisätiedot: careerguidance@helsinki.fi

Harjoitteluohjeet ja -neuvonta ajanvarauksella

Harjoitteluohjeet

Lisätietoa harjoittelusta löydät Harjoittelu-teemasta. Voit aloittaa tutustumisen seuraavista sivuista:

Harjoitteluneuvonta ajanvarauksella

Harjoitteluneuvonnassa pääset kysymään sinua askarruttavia kysymyksiä harjoitteluun liittyen ja yhdessä urapalveluiden asiantuntijan kanssa käymään läpi omaan tilannettasi.

Voit varata ajan harjoitteluneuvontaan, jos esimerkiksi:

  • suunnittelet harjoittelun tekemistä, mutta et ole varma mistä aloittaa prosessin
  • kaipaat vinkkejä, miten eri tavoin harjoittelupaikkoja voi hakea
  • mietit, miten harjoittelutuki toimii ja miten sitä voi hakea

Yhden neuvonta-ajan pituus on 30 minuuttia.

Näin valmistaudut etäohjaukseen:

1. Varmista ennen ajan varaamista, että neuvonta-aikana käytettävissäsi on

  • tietokone tai muu mobiililaite, jossa on nettiyhteys ja web-kamera
  • handsfree-kuulokkeet (tai muu mikrofoni ja kaiuttimet)
  • paikka, jossa voit keskustella rauhassa.

2. Varaa haluamasi aika ajanvarausjärjestelmästä. Etäohjausajan voit varata valitsemalla palveluksi "harjoitteluneuvonta verkossa".

3. Harjoitteluasioiden asiantuntija lähettää sinulle osallistumislinkin ja -ohjeet muutamaa päivää ennen neuvonta-aikaasi. Linkin kautta pääset liittymään videopuheluun, kun neuvontakeskustelu alkaa.

JobTeaser: enemmän kuin työpaikkaportaali

JobTeaser logo.

Helsingin yliopiston opiskelijoille suunnatut työ- ja harjoittelupaikat löydät JobTeaser-työpaikkaportaalista. JobTeaser on monipuolinen palvelu, jossa itse määrittelet, minkälaisia työpaikkoja haluat nähdä omalla työpöydälläsi tai vastaanottaa sähköpostitse. 

JobTeaser-työpaikkaportaalista löydät 

  • Euroopan laajuiset työmarkkinat,
  • laajan tapahtumavalikoiman niin urapalvelujen kuin muidenkin organisaatioiden järjestämänä,
  • sekä suomalaisten että kansainvälisten työnantajien esittelyjä ja
  • opastusta ja viestintää työnhaun ja urasuunnittelun tueksi.

Tutustu JobTeaseriin

JobTeaser on paljon enemmän kuin vain työpaikkaportaali. Tutustu JobTeaseriin ja sen käyttötapoihin, jotta saat siitä kaiken hyödyn irti ja löydät sinulle sopivat paikkatarjoukset ja sisällöt. Ohjeet JobTeaserin käyttöön.

Kirjautuminen palveluun

  1. HUOM. tärkeää! Jotta pääset kirjauduttuasi näkemään suomalaisten työnantajien ilmoittamia työ- ja harjoittelupaikkoja, valitse kirjautuessasi oma koulutusalasi. Joku koulusala tulee olla valittuna, mieluiten omasi, sillä koulutusalat ohjaavat yliopistojen yhteisen Aarresaari.net-portaalin kautta ilmoitetut paikat yliopistojen JobTeaser-alustoille. Muutoin tällä valinnalla sinulle voidaan kohdistaa tapahtumia ja tiedotusta.
  2. Seuraavalla sivulla pääset valitsemaan, minkälaisista työpaikoista olet kiinnostunut. Nämä valinnat vaikuttavat siihen, mitä paikkoja sinulle näkyy automaattisesti. Voit muokata näitä valintoja myös jälkikäteen ja halutessasi voit selata kaikkia avoimia paikkoja. Valitse mieluummin tehtäväalueita laajemmin kuin suppeasti, jotta et rajaa paikkojen näkyvyyttä itseltäsi.
  3. Kirjauduttuasi sisään pääset muokkaamaan omaa profiiliasi ja hakuehtojasi tarkemmin.

Kirjaudu JobTeaseriin helsinki.fi-tunnuksillasi.

Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä urapalveluihin, sähköposti: careerservices@helsinki.fi.

Tapahtumat

Urapalvelut järjestää työnhakuun ja uramahdollisuuksiin liittyviä tapahtumia, infoja ja työpajoja. Seuraa urapalvelujen ja työelämän organisaatioiden tarjontaa Urapalvelujen tapahtumat -sivulla ja JobTeaserissa!

Kudin.fi - Uravalmiuksien itsearviointi

Kudin.fi on itsearviointiväline, joka tukee sinua urasuunnittelussasi opintopolulla. Kun tunnistat omaan urasuunnitteluusi liittyviä pohdintoja, kysymyksiä ja haasteita, pystyt paremmin myös kehittämään uravalmiuksiasi opintojen aikana ja työuralla.

  • Arvioit omia uravalmiuksiasi vastaamalla 1-3 erilaiseen kyselyyn.
  • Vastaustesi perusteella saat palautteen ja vinkkejä aihealueiden jatkotyöstämiseen. 
  • Voit käyttää palautetta myös pohtiaksesi, olisiko urapalveluilla tarjota jotain sinulle mielekästä. Koontia toiminnasta löydät tästä sivulta.

Pääset Kudin.fi-palveluun tästä!

Mentorointi ja UNITalent

Mentorointi on erinomainen tapa kasvattaa itsetuntemusta, verkostoja ja tietämystä työelämästä. Mentoroinnista voi olla hyötyä sinulle, jos pohdit tulevia uravaihtoehtoja tai tarvitset tukea oman asiantuntijaidentiteettisi selkiyttämiseen. Mentoroinnissa voidaan käsitellä esim. omien vahvuuksien, kehittämis- ja osaamisalueiden tunnistamista ja sanoittamista, erilaisia uravaihtoehtoja ja työelämän tuntemusta, urasuunnittelua ja päätöksentekoa sekä työnhakutaitoja.

Mentorointi sopii paitsi valmistumisvaiheeseen, myös aiempaan opintovaiheeseen, jos edellä mainitut asiat pohdituttavat tai olet epävarma tulevaisuudestasi.

Lue lisää mentoroinnista ja eri toimijoista Opiskelijan ohjeista mentoroinnin omilta sivuilta. Helsingin yliopistolla on oma ryhmämentorointiohjelma, joihin voit tutustua tarkemmin: 

Lisäksi kansainvälisille opiskelijoille ja jatko-opiskelijoille on UNITalent-ohjelma, jonka avulla yritykset ja opiskelijat tutustuvat toisiinsa. Opiskelijoille halutaan ohjelman avulla luoda verkostoja suomalaiseen työelämään ja yritysmaailmaan. Mentoroinnista kiinnostuneet kansainväliset opiskelijat voivat osallistua yllä mainittuun ryhmämentorointiin.

Ota yhteyttä urapalveluihin

Ota yhteyttä ensisijaisesti sähköpostilla, kun kysymyksesi liittyvät:

Uraohjaajat

Sanna Grannas
uraohjaus yleisesti
työelämäorientaatio-opinnot ja koulutus
tohtorikoulutettavien urasuunnittelukurssit

Heini Hult-Miekkavaara
uraohjaus yleisesti
työelämäorientaatio-opinnot ja koulutus

Ina Grönlund
uraohjaus yleisesti
työelämäorientaatio-opinnot ja koulutus

Johanna Ruhanen
uraohjaus yleisesti
työelämäorientaatio-opinnot ja koulutus

Salla Wilén
uraohjaus yleisesti
työelämäorientaatio-opinnot ja koulutus

Asmara Riaz
Korkeasti koulutettujen maahanmuuttajien uraohjaus (SIMHE)

Kaisa Niskanen
Korkeasti koulutettujen maahanmuuttajien uraohjaus (SIMHE)

Harjoitteluasiat

Marika Jokioja
yleinen neuvonta harjoitteluasioissa
yliopiston tukema harjoittelu

Emma Lettinen
yleinen neuvonta harjoitteluasioissa
yliopiston tukema harjoittelu

UNITalent-ohjelma 

Anna Storgårds
UNItalent on ohjelma, jonka avulla yritykset ja kansainväliset opiskelijat / jatko-opiskelijat tutustuvat toisiinsa.

Inka Saarela
UNItalent on ohjelma, jonka avulla yritykset ja kansainväliset opiskelijat / jatko-opiskelijat tutustuvat toisiinsa.

Palvelut työnantajille

Työnantajapalvelut

Ota yhteyttä: employerservices@helsinki.fi.