Karriärservicen

Genom att välja utbildningsprogram ser du förutom de allmänna anvisningarna också utbildningsprogrammets eventuella egna innehåll. För att se Öppna universitetets instruktioner behöver du inte välja utbildningsprogram.

Karriärservicen erbjuder dig karriärvägledning, rådgivning i praktikfrågor och ordnar evenemang om jobbsökning och karriärmöjligheter. Tjänsterna är tillgängliga för dig från början av dina studier och under ett år efter att du tagit examen.

Drop-in stöd för arbetssökning

Walk-in-työnhakuneuvonta

Funderar du över frågor kring arbetsansökan eller praktikärenden? Behöver du praktiska tips för att fila din arbetsansökan? Vill du ha mera information om hur man kan hitta en praktiksplats eller undar du om du är berättigad att ansöka om praktikstöd? 

Nu har du möjlighet att komma på stöd för arbetssökning utan bokad tid. Du får stöd bl.a. i följande ärenden: 

  • Kommentering av CV:n och arbetsansökan 
  • Hur du kan bygga upp din LinkedIn profil 
  • Praktiska frågor kring arbetsansökan 
  • Frågor gällande praktik och praktikstöd 

Drop-in stöd för arbetssökning sker antingen online via Zoom eller i en av Handledningshörnorna (Kajsahuset eller Lobbyn i Infocenter Korona i Vik) på finska och på engelska (OBS! 23.5 också på svenska). Se tider, platser och Zoom-länken nedan. Ett möte kan ta högst 20 minuter.

OBS! Man slipper in till Zoom-mötet endast kl 12.00, kl 12.20, kl 12.40, kl 13.00, kl 13.20 eller kl 13.40. Efter att du har klickat på länken kommer du in i väntrummet. Var beredd på att vänta en liten stund för din egen tid med specialisten. Du får veta din väntetid i väntrummet, var god och stanna kvar i väntrummet så att du behåller din plats i kön. 

Observera att stöd för arbetssökning inte är karriärvägledning. Ifall du funderar över frågor som gäller dina framtidsplaner eller andra mer djupt ingående frågor kring dina karriärmålsättningar kan du boka tid till karriärvägledning (du hittar länken nedan). 

På våren 2023 ordnas Drop-in stöd för arbetssökning under följande tisdagar kl. 12.0014.00:

Januari
17.1 Handledninghörnan / Kajsahuset
24.1 Zoom
31.1 Handledninghörnan / Vik

Februari
7.2 Zoom
21.2 Handledninghörnan / Kajsahuset
28.2 Zoom

Mars
14.3 Handledninghörnan / Vik
28.3 Zoom

April
11.4 Handledninghörnan / Kajsahuset
25.4 Zoom

Maj
9.5 Handledninghörnan / Vik
23.5 Zoom (också på svenska)

Länken till Zoom-mötet:
https://helsinki.zoom.us/j/69726038193?pwd=dHhzdXVLbGthNi9PK3B0WjdkejZxUT09
Meeting ID: 697 2603 8193, Passcode: 686553

Träffa karriärvägledarna på onsdagskaffe

Studenter på kaffestund.

Behöver du en stunds paus i studierna? Smakar det med en kopp kaffe eller te? Kom och hälsa på universitetets studiehandledare och karriärvägledare och njut av en kopp kaffe eller te varannan onsdag. På samma gång kan du växla några ord med oss och om du vill kan du ta upp frågor om studieframgången eller karriäralternativen.

Kolla in datum och platser för vårens onsdagskaffe 2023 på denna sida om evenemang för välbefinnande och kom med!

Workshoppar och grupper

Karriärservicen ordnar flera grupper och workshoppar för att stödja din karriärplanering och ditt jobbsökande under läsåret. Workshopparna och grupperna är öppna för alla studerande vid Helsingfors universitet oberoende av studieort.

Workshoppar: Datum, platser, innehåll och anmälningslänkar för alla workshoppar som hålls under terminen finns på sidan Karriärservicens evenemangskalender. Anmälan till workshopparna öppnas på JobTeaser minst en månad före evenemanget.

Grupper: Datum, platser, innehåll och anmälningslänkar för alla grupper som hålls under terminen finns på sidan Grupper som stöder studieförmågan och karriärplanering.

Anmälan till alla workshoppar och grupper görs på JobTeaser.

Individuell karriärvägledning med tidsbeställning

Vad är karriärvägledning - och vad är det inte?

Karriärvägledningen stöder studenten i att utveckla sin självkännedom, kartlägga olika karriärönskemål och karriäralternativ samt planera sin personliga karriärväg och framtid, och fatta beslut som gäller karriären. Utöver samtal kan karriärvägledningen också innehålla olika metoder och tekniker för att främja studentens kompetenser i fråga om karriärplanering.

Målet med karriärvägledningen är att genom samtal ge dig verktyg för att utreda olika frågor och få klarhet i sådant som du funderar över. Karriärvägledning bygger alltså på dina mål med respekt och konfidentiell interaktion och är alltid en personlig process.

Karriärvägledning är inte rådgivning. Karriärvägledaren kan inte ge dig färdiga svar, utan hjälper dig att tänka ut och göra dina egna planer och att fatta beslut. Karriärvägledaren kan inte ta ställning eller fatta beslut åt dig, men hen kan hjälpa dig att väga alternativen mot varandra. Läs mer om de etiska principerna för karriärvägledning.

Vem kan boka tid?

Individuell karriärvägledning är avsedd för examenstuderande och HU-alumner som har utexaminerats max ett år sedan. Du kan boka tid för karriärvägledning om du funderar på frågor som rör din framtida karriär, t.ex. dina karriärmål, olika karriäralternativ eller dina egna färdigheter och styrkor.

Exempel på typiska situationer när studerandena söker karriärvägledning är: "Jag är inte säker på vad jag kan göra med min examen." / "Jag hoppas att karriärvägledningen kommer att hjälpa mig att klargöra mina mål och att veta bättre vad jag ska prioritera när jag söker jobb." / "Jag skulle vilja få en inblick i de karriärmöjligheter som finns tillgängliga för mig utifrån min utbildning."

Så här bokar du tid

Nya tider för karriärvägledning öppnas på bokningssidan den sista onsdagen i varje månad kl. 10.30-11.00, med undantag för den sista onsdagen i juni, juli och december (läs mera på sidan där du bokar tid). Observera att karriärvägledning är en av våra mest populära tjänster och att mötena snabbt blir fullbokade. Karriärvägledningstider kan bli tillgängliga vid andra tidpunkter på grund av avbokningar.

Vi ger karriärvägledning både ansikte mot ansikte på kampus och på distans via Zoom. Karriärvägledningen tar 60 minuter. Beroende på dina behov kan du träffa karriärvägledaren 1-3 gånger. Boka endast ditt första möte på bokningssidan. Du kan diskutera eventuella uppföljningsmöten direkt med din karriärvägledare.
 

Boka karriärvägledning

Så här förbereder du dig för karriärvägledning på distans (Zoom):

1. Innan du bokar tid ska du se till att du har tillgång till en dator eller annan mobil enhet med webbkamera, hörlurar (eller annan mikrofon och högtalare) och en plats där du kan ha ett privat samtal.
2. Boka din önskade tid för karriärvägledning på distans på sidan för tidsbokning genom att välja "Online: Zoom".
3. Din karriärvägledare skickar dig en länk och instruktioner några dagar före din session. Länken gör att du kan delta i videosamtalet när karriärvägledningen börjar.

Boka karriärvägledning

För mer information om karriärvägledning: careerguidance@helsinki.fi

Rådgivning för praktikärenden med tidsbeställning

Under rådgivningen har du möjlighet att fråga dina frågor gällande praktikärenden och tillsammans med en specialist från karriärservicen gå igenom din egen situation.

Du kan boka tid till rådgivningen om du funderar på tex. följande:

  • du planerar att göra praktik men vet inte var du borde börja processen
  • du behöver tips på hur man kan söka praktikplatser
  • du undrar hur praktikstödet fungerar och hur man kan ansöka om det

Förbered dig för distansrådgivning:

1. Kontrollera att under mottagningen har du

  • en dator eller annan mobilenhet jos som har internetanslutning och webkamera
  • handsfree-hörluror (eller anna mikrofon och högtalare)
  • ett utrymme där du kan tala i lugn och ro

2. Välj "Stöd för praktikärenden". Boka en passande tid i bokningssystemet.

3. Specialisten för praktikärenden skickar dig länken till mottagningen och instruktioner några dagar innan din bokad tid.

JobTeaser: mer än en jobbportal

JobTeaser logo.

Du hittar jobb och praktikplatser riktade till studenter vid Helsingfors universitet i Jobteaser. JobTeaser är en mångsidig tjänst där du själv bestämmer hurdana arbetsplatser du vill se på ditt skrivbord eller motta via e-post.

Det svenskspråkiga användargränssnittet har tagit i bruk.
 
I JobTeaser-arbetsplatsportalen hittar du 

  • en arbetsmarknad som omfattar hela Europa,
  • ett stort utbud med evenemang anordnade av karriärservicen och andra organisationer,
  • arbetsgivarnas profiler och
  • handledning som stöd för arbetssökandet och karriärplaneringen.
     

Bekanta dig med JobTeaser

JobTeaser är mycket mer än bara en jobbportal. Instruktioner för användning av JobTeaser.

Första inloggningen:

1. Viktigt! För att bläddra bland jobbannonser efter inloggningen, välj ditt utbildningsområde under Kurser. Så hittar även anbud från finländska arbetsgivare till ditt skrivbord.
2. På nästa sida kan du välja vilka typer av jobb du är intresserad av. Dessa val påverkar vilka platser du ser automatiskt. Du kan också redigera dessa val senare, och om du vill kan du bläddra bland alla öppna platser.
3. Efter inloggning kan du redigera din profil och sökkriterier.

Logga in med ditt helsinki.fi-användarnamn på helsinki.jobteaser.com.

Kontakta karriärservicen om du har några frågor, e-post: careerservices@helsinki.fi.

Evenemangskalender

Karriärservicen ordnar evenemang om jobbsökning och karriärmöjligheter, samt informationstillfällen och workshoppar. Kolla utbudet i evenemangskalender eller JobTeaser.

Kudin.fi - Självutvärdering av karriärberedskap

Kudin.fi är ett självutvärderingsverktyg som stöder din karriärplanering på utbildningsvägen. När du identifierar egna synpunkter, frågor och utmaningar relaterade till din karriärplanering blir det lättare att utveckla din karriärberedskap under studierna och i karriären.

  • På Kudin.fi utvärderar du din karriärberedskap genom att svara på 1-3 olika enkäter.
  • Utifrån dina svar får du respons och tips på fortsatt arbete inom ämnesområdena.
  • Du kan också använda responsen för att fundera om karriärservicen har något passligt att erbjuda dig. Du hittar information om verksamheten på den här sidan.

Kudin.fi hittar du här!

Mentorskap

Mentorverksamhet är ett utmärkt sätt att stärka din självkännedom, nätverka och skaffa kunskaper om arbetslivet. Du kan ha nytta av mentorskap om du funderar på vilken karriärväg du ska välja eller vill ha stöd för att klargöra vad din expertidentitet består av. Med mentorn kan du till exempel diskutera dina styrkor, identifiera och sätta ord på dina utvecklingsområden och kompetenser, diskutera olika karriäralternativ och kännedom om arbetslivet, karriärplanering och beslut samt hur man söker jobb.

Du kan delta i mentorskap när du utexamineras, eller tidigare under studietiden, när du funderar på de här frågorna eller om du är osäker på dina framtidsplaner.

Läs mera om mentorskap här.

Helsingfors universitet har också två egna gruppmentorskapsprogram: 

Personal och kontaktuppgifter

Ta kontakt per e-post om din fråga gäller

Karriärvägledning:

Sanna Grannas
karriärvägledning
arbetslivsorienterande studier

Heini Hult-Miekkavaara
karriärvägledning
arbetslivsorienterande studier

Ina Grönlund
karriärvägledning
arbetslivsorienterande studier

Johanna Ruhanen
karriärvägledning
arbetslivsorienterande studier

Anna Storgårds
karriärvägledning
arbetslivsorienterande studier
service för internationella studeranden

Salla Wilén
karriärvägledning
arbetslivsorienterande studier

Praktikärenden: 

Marika Jokioja
allmän rådgivning gällande praktikärenden
universitetets praktikstöd
rådgivning på svenska

Emma Lettinen
allmän rådgivning gällande praktikärenden
universitetets praktikstöd