Kandidaatin tutkintoon kuuluvat kieli- ja viestintäopinnot

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Kaikkiin tutkintoihin kuuluu tietty määrä pakollisia viestintä- ja kielitaito-opintoja. Nämä opinnot suoritetaan alemmassa korkeakoulututkinnossa, ja niiden laajuus on vähintään 10 op. Huomioi tämä, kun teet henkilökohtaista opintosuunnitelmaasi.

Huom! Valitse yllä oma koulutusohjelmasi, jotta saat näkyviin koulutusohjelmasi mahdolliset omat ohjeet.

Opintojen suorittaminen, kun koulusivistyskielesi on suomi tai ruotsi

Opintojen suorittamiseen vaikuttaa koulusivistyskielesi. Tietoa koulusivistyskielestä löydät ohjeesta Mikä on koulusivistyskieleni?

Mikäli koulusivistyskielesi on suomi, suoritat kieliopintoja 10 op seuraavasti:

Mikäli koulusivistyskielesi on ruotsi, suoritat kieliopintoja 10 op seuraavasti:

Huom! Kaikissa kielissä osoitat sekä suullisen että kirjallisen taidon.

Tarkemmat tiedot koulutusohjelmasi kieliopinnoista löydät koulutusohjelmasi tutkintorakenteesta Sisusta tai sivulta Tutkinnon laajuus ja tutkintorakenne.

Opintojen suorittaminen

  • Kieliopinnot voi suorittaa joko kurssilla tai korvaavalla kokeella Kielikeskuksessa tai aiemmin hankitun osaamisen perusteella.
  • Joidenkin koulutusohjelmien äidinkielen (suomi/ruotsi) opintoja järjestää oma tiedekunta. Näet tiedon koulutusohjelmasi tutkintorakenteesta.
  • Jos kandiohjelmassasi on rajoituksia sen suhteen, minkä kielen voit valita tutkintosi vieraaksi kieleksi, näet tiedon koulutusohjelmasi tutkintorakenteesta.

Toiseen kotimaiseen kieleen liittyvät poikkeukset 

  • Mikäli olet saanut lukiossa vapautuksen toisesta kotimaisesta kielestä tai et ole suorittanut toista kotimaista kieltä International Baccalaureate -, European Baccalaureate -, Reifeprüfung- tai Deutsche Internationale Abitur -tutkinnossa, sinun ei tarvitse suorittaa ruotsia/suomea toisen kotimaisen kielen taitotasolla (CEFR B1), vaan voit opiskella 3 op ruotsia/suomea sinulle sopivalla kielitaidon tasolla. Tässä tilanteessa lähetä kopio tutkintosi todistuksesta suojattuna sähköpostina Kielikeskuksen opintoneuvontaan osoitteeseen kielikeskus-neuvonta@helsinki.fi.
  • Mikäli et ole suorittanut ylioppilastutkintoa, International Baccalaureate -, European Baccalaureate -, Reifeprüfung- eikä Deutsche Internationale Abitur –tutkintoa, sinun ei tarvitse suorittaa ruotsia/suomea toisen kotimaisen kielen taitotasolla (CEFR B1), vaan voit opiskella 3 op ruotsia/suomea sinulle sopivalla kielitaidon tasolla. Huom! Tämä ohje on voimassa 1.8.2023 alkaen. Tässä tilanteessa lähetä kopio tutkintosi todistuksesta suojattuna sähköpostina Kielikeskuksen opintoneuvontaan osoitteeseen kielikeskus-neuvonta@helsinki.fi.
  • Huomaa, että koulutusohjelmasi opetussuunnitelmassa voidaan kuitenkin päättää, että toisen kotimaisen kielen opinnot vaaditaan kaikilta opiskelijoilta, jolloin ne tulee suorittaa taitotasolla CEFR B1.
  • Mikäli olet suorittanut peruskoulun tai lukion tai muun toisen asteen koulutuksen Ahvenanmaan maakunnassa toimivassa oppilaitoksessa, saat hakemuksesta vapautuksen suomen kielen taidon osoittamisesta toisena kotimaisena kielenä. Hae vapautusta e-lomakkeella, johon liität tarvittavat todistukset.

Huom! Jos et suorita toista kotimaista kieltä taitotasolla CEFR B1, et saa siitä myöskään merkintää tutkintotodistukseen. Voit halutessasi suorittaa toisen kotimaisen kielen opinnot tutkintoosi. Yliopistolla järjestetään myös alkeista alkavaa opetusta ruotsissa ja suomessa.

Opintojen suorittaminen, kun koulusivistyskielesi on muu kuin suomi tai ruotsi

Mikäli koulusivistyskielesi on muu kuin suomi tai ruotsi, suoritat kieliopintoja 10 op seuraavasti:

Huom! Jos koulusivistyskielesi on muu kuin suomi tai ruotsi, lähetä kopiot peruskoulun ja lukion päättötodistuksistasi suojattuna sähköpostina Kielikeskuksen opintoneuvontaan osoitteeseen kielikeskus-neuvonta@helsinki.fi. Tämän jälkeen saat ohjeet, miten lisäät oikeat kieliopinnot opintosuunnitelmaasi Sisussa.

Opintojen suorittaminen

Opintojen korvaaminen

Kandidaatin tutkintoon kuuluvien kieli- ja viestintäopintojen korvaamisesta aiemmilla opinnoillasi tai muulla osaamisellasi löydät lisätietoa ohjeesta Tutkinnon viestinnän ja kieliosaamisen opintojen hyväksilukeminen.

Kielitaitovaatimuksista vapauttaminen

Vain erityisistä syistä voit saada vapautuksen toisen kotimaisen kielen tai vieraan kielen kielitaitovaatimuksista osittain (vapautus lähtötaitotasosta) tai kokonaan. Päätös merkitään tutkintotodistukseen. Äidinkielen kielitaitovaatimuksista ei voi saada vapautusta. 

Vapauttamisen sijaan ensisijainen keino on sopia vaihtoehtoisesta suoritustavasta Kielikeskuksen opettajatuutorin kanssa. Ennen vapautuksen hakemista, ota yhteyttä Kielikeskuksen opettajatuutoriinTämä ei koske opiskelijoita, jotka ovat suorittaneet peruskoulun tai lukion tai muun toisen asteen koulutuksen Ahvenanmaan maakunnassa toimivassa oppilaitoksessa.

Mahdollista vapautusta haetaan e-lomakkeella, johon tulee liittää tarvittavat todistukset. Huom! Jos koulusivistyskielesi on muu kuin suomi tai ruotsi, sinun ei tarvitse hakea vapautusta lähtötaitotasosta e-lomakkeella. Katso tällöin tarkemmat ohjeet luvusta Opintojen suorittaminen, kun koulusivistyskielesi on muu kuin suomi tai ruotsi.