Sisu-ohje: Opintosuunnitelman sisältöä koskevat hakemukset ja vapaan muokkauksen tila

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Ennen kuin teet hakemuksia opintosuunnitelmassasi, tarkista ensin koulutusohjelmasi mahdolliset ohjeet sivulta Opintojen suunnittelu ja HOPS-ohjaus tai jos olet tohtorikoulutettava, sivulta Tohtoriopintojen suunnittelu ja suorittaminen.

Opintosuunnitelman sisältöä koskevia hakemuksia on kahdenlaisia: erillisen hyväksynnän hakemuksia sekä rakenteesta poikkeavan sisällön hakemuksia. Rakenteesta poikkeavan sisällön hakemukset tehdään niin kutsutussa vapaan muokkauksen tilassa.

Kummankin hakemuksen tekeminen aloitetaan Sisussa Opintojen rakenne -sivulla. Avaa ensin valinta-avustin klikkaamalla haluamasi opintokokonaisuuden tai suunnitelman osan otsikkoa. Silloin hakemus kohdistuu opintosuunnitelmassasi oikeaan kohtaan. Hakemukset käsitellään opiskelijaneuvonnan lähipalvelupisteissä.

Ohjeita keväälle ja kesälle 2021

Huom! Sinun ei kannata tehdä opintosuunnitelman sisältöä koskevia hakemuksia vielä, ellet ole valmistumassa heti Sisun käyttöönoton jälkeen (31.5. alkaen). Valmistuvien hakemukset ovat kesällä 2021 etusijalla. Jos siis tilanteesi sallii odottamisen, tee hakemus vasta syksyllä 2021.

Mikäli olet valmistumassa kesän 2021 aikana, kirjoita hakemuksen perusteluihin tieto, että olet valmistumassa. Näin hakemuksesi otetaan käsittelyyn mahdollisimman pian. Lähetä Sisun hakemuksen lisäksi myös sähköposti oman tiedekuntasi opiskelijapalveluihin. Otsikoi sähköposti "Valmistuva opiskelija, Sisuun jätetty opintoihin liittyvä hakemus". Kerro viestissä, minkä hakemuksen olet jättänyt.

Kumman hakemuksen valitsen?

Tee erillisen hyväksynnän hakemus silloin, kun

 • jonkin opintosuunnitelmaasi kuuluvan kokonaisuuden tai osan otsikon vieressä on teksti "vaatii erillistä hyväksyntää".

Tee rakenteesta poikkeavan sisällön hakemus vapaan muokkauksen tilassa, kun jokin näistä pitää paikkansa:

 • Sinulle on kirjattu opintojaksosta suoritus, mutta et saa sitä sijoitettua haluamaasi opintokokonaisuuteen tai opintosuunnitelman osaan Sijoita suunnitelmaan -sivupalkista.
 • Sinulla on suoritettu opintokokonaisuus, mutta et saa sijoitettua sitä valinnaiseksi opintokokonaisuudeksi Sisuun.
 • Kyse on Helsingin yliopistossa jo suoritetusta, hyväksiluetusta tai suoritettavasta opintojaksosta, joka puuttuu suunnitelmastasi.
 • Kyse on Helsingin yliopistossa suoritetusta tai hyväksiluetusta opintokokonaisuudesta, jolla haluat korvata toisen kokonaisuuden.
 • Kyseessä on tiettyyn kokonaisuuteen tai opintosuunnitelman osaan lisätty ja hyväksytty henkilökohtainen suoritus, eli täydentävä opintosuoritus, jonka vuoksi kokonaisuus on mennyt sääntöjen vastaiseen tilaan.

Huomioi nämä asiat

 • Varmistu aina, että olet muokkaamassa ensisijaista opintosuunnitelmaasi, ennen kuin teet sisältöä koskevan hakemuksen.
 • Varmistu aina, että teet hakemuksen juuri siihen kohtaan opintosuunnitelmaasi, johon suoritus on tarkoitus lisätä.
 • Voit tehdä sisältöä koskevia hakemuksia ainoastaan opiskeluoikeutesi mukaiseen opintosuunnitelmaan.

Erillisen hyväksynnän hakeminen

Voit hakea erillistä hyväksyntää opintokokonaisuudelle tai suunnitelman osalle. Opintosuunnitelmassasi tämä näkyy osana tai osina, joiden otsikkorivillä lukee 'Vaatii erillistä hyväksyntää'. Hae erillistä hyväksyntää näin:

 1. Mene Sisussa Opintojen rakenne -sivulle.
  Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.
 2. Varmistu, että käsittelet ensisijaista opintosuunnitelmaasi.
 3. Klikkaa opintosuunnitelman osan nimeä.
  Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.
 4. Tee oikealle avautuvassa valinta-avustimessa ohjeen mukaiset valinnat. Huomaathan, että opintokokonaisuuden täytyy olla sääntöjen mukainen. Jos olet valmistumassa kesän 2021 aikana, kirjoita hakemuksen perustelukenttään, että olet valmistumassa. Näin hakemuksesi otetaan käsittelyyn mahdollisimman pian. Klikkaa Hae valinnalle hyväksyntää -painiketta. Jos valintapainike on harmaa, valintasi eivät ole sääntöjen mukaisia. Korjaa silloin valintojasi ja yritä uudelleen.
  Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.
 5. Suunnitelmassa ja valinta-avustimessa näkyy teksti 'hyväksyntää haettu'
  Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.
 6. Mikäli olet valmistumassa, lähetä vielä sähköposti oman tiedekuntasi opiskelijaneuvontaan. Otsikoi sähköposti "Valmistuva opiskelija, Sisuun jätetty opintoihin liittyvä hakemus". Kerro viestissä, että kyseessä on erillisen hyväksynnän hakemus.
 7. Kun valintasi on hyväksytty, näkyy opintosuunnitelman osassa teksti 'hyväksytty' tai 'hyväksytty ehdollisesti'. Jos hyväksyntä on ehdollinen, näet päätöksen ehdot klikkaamalla valinta-avustimessa Näytä-linkkiä.
  Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Rakenteesta poikkeavan sisällön hakemus (vapaan muokkauksen tila)

Voit lisätä uutta tai tutkintosi rakenteesta poikkeavaa sisältöä opintosuunnitelmaasi, kun siirryt vapaan muokkauksen tilaan.

Huom! Kun teet muokkauksia suunnitelmaasi vapaan muokkauksen tilassa, opintosuunnitelmasi siirtyy tilapäisesti niin kutsuttuun sääntöjen vastaiseen tilaan. Opintosuunnitelman osien oikealle puolelle ilmestyy teksti ”Sääntöjen vastaisia valintoja” ja opintosuunnitelman yläreunaan varoituspalkki ”Suunnitelma on rakenteen sääntöjen vastainen. Korjaa valintoja”. Tämä on Sisun normaalia toimintaa. Nämä ilmoitukset poistuvat, kun ehdottamasi muutokset on hyväksytty.

Alta löydät ohjeet vapaan muokkauksen tilan käyttöön. Voit katsoa ohjeet myös videomuodossa:

Opintojakson lisääminen ja poistaminen vapaan muokkauksen tilassa

Jos olet lisäämässä tai poistamassa kokonaisuudesta opintojaksoa, toimi näin:

 1. Siirry Sisussa Opintojen rakenne -sivulle.
 2. Varmistu, että muokkaat ensisijaista opintosuunnitelmaasi.
  Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.
 3. Avaa valinta-avustin klikkaamalla opintosuunnitelmassasi sen opintokokonaisuuden tai suunnitelman osan nimeä, mihin haluat lisätä tai poistaa opintojakson. Jos kokonaisuudessa on väliotsikkoja, klikkaa sitä väliotsikkoa, jonka alle haluat muutoksen tehdä.
 4. Klikkaa valinta-avustimen yläpalkista painiketta, jossa on kolme pistettä. Valitse pudotusvalikosta Vapaan muokkauksen tila.
  Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.
 5. Tee haluamasi muutokset valinta-avustimessa.
  1. Jos haluat poistaa jonkin opintojakson, klikkaa roskakorin kuvaa opintojakson kuvakkeessa
  2. Jos haluat lisätä jonkin suorittamasi opintojakson, klikkaa 'Lisää jo suoritettu opintojakso' -linkkiä. Valitse listasta haluamasi opintojakso.
  3. Jos haluat lisätä jonkin suunnittelemasi opintojakson, kirjoita sen nimi tai tunniste 'Lisää suunnitelmaan' -hakukenttään. Valitse sitten oikea opintojakso pudotusvalikosta. Huom! Et voi lisätä kokonaisuuteen opintojaksoa, joka on pakollinen opintojakso jossakin toisessa suunnitelmaasi kuuluvassa kokonaisuudessa. 

   Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

 6. Opintosuunnitelmaasi tulee näkyviin ilmoitus 'sääntöjen vastainen' ja lisäämäsi opintojakson kuvakkeessa lukee 'ei kuulu tutkintosi rakenteeseen'. Nämä ilmoitukset poistuvat, kun olet hakenut ja saanut hyväksynnän tekemillesi muutoksille. Älä kiirehdi hyväksynnän hakemisen kanssa, ellet ole juuri valmistumassa. Kesällä 2021 käsitellään ensisijaisesti valmistumassa olevien hakemukset. Muiden kannattaa odottaa syksyyn.
  Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.
 7. Vieritä valinta-avustinta ylös ja klikkaa Hae poikkeuksille hyväksyntää -painiketta. Kirjoita ponnahdusikkunassa hakemukselle perustelu. Kirjoita perusteluihin, mitä muutoksia olet tehnyt kokonaisuuteen tai tutkintoosi opintosuunnitelmassasi. Mitä opintojaksoja olet poistanut suunnitelmasta ja mitä olet tuonut tilalle? Mikäli hyväksytettävä muutos löytyy vastaavuustaulukosta, kirjoita perusteluihin "vastaavuustaulukon mukaisesti". Kerro myös, jos olet sopinut suorituksesta jo jonkun opettajan kanssa ennalta. Mikäli olet valmistumassa kesän 2021 aikana, kirjoita perusteluihin myös tieto, että olet valmistumassa. Näin hakemuksesi otetaan käsittelyyn mahdollisimman pian. Tallenna hakemus.
  Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.
 8. Poistu vapaan muokkauksen tilasta klikkaamalla 'Normaalitilaan'-linkkiä valinta-avustimen oranssissa palkissa.
 9. Muuttamasi opintojakso tai suunnitelman osa on 'Hyväksyntää haettu' -tilassa, kunnes hakemuksesi on hyväksytty.
 10. Mikäli olet valmistumassa, lähetä vielä sähköposti oman tiedekuntasi Opiskelijaneuvontaan. Otsikoi sähköposti "Valmistuva opiskelija, Sisuun jätetty opintoihin liittyvä hakemus" . Kerro viestissä, että kyseessä on rakenteesta poikkeavan sisällön hakemus.
 11. Saat hakemuksesi hyväksymisestä tai hylkäämisestä viestin Sisun etusivulle. Löydät hakemuksen tarvittaessa myös Omat tiedot -sivulta, jonka löydät Sisun päävalikosta. Hakemukset ovat omissa tiedoissa Hakemukset ja päätökset -välilehdellä.

Opintokokonaisuuden korvaaminen toisella vapaan muokkauksen tilassa

Opintokokonaisuuden korvaaminen toisella on tarpeen, jos olet esimerkiksi suorittanut jonkin tutkintoosi kuuluvan pakollisen opintokokonaisuuden (esim. perusopinnot) vanhojen tutkintovaatimusten mukaisesti. Pakollisen opintokokonaisuuden voi korvata opintosuunnitelmassa toisella ainoastaan tämän ohjeen mukaisesti. Toimi näin:

 1. Tarkista suorittamasi kokonaisuuden nimi ja koodi opintosuorituksistasi (ks. Omat tiedot -ohje)
 2. Siirry Sisussa Opintojen rakenne -sivulle.
 3. Varmistu, että muokkaat ensisijaista opintosuunnitelmaasi.
  Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.
 4. Avaa valinta-avustin klikkaamalla opintosuunnitelmastasi koulutusohjelman nimeä.
  Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.
 5. Klikkaa valinta-avustimen yläpalkista painiketta, jossa on kolme pistettä. Valitse pudotusvalikosta Vapaan muokkauksen tila.
  Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.
 6. Vieritä valinta-avustinta alaspäin, kunnes näet 'Kokonaisuudet'-väliotsikon. Tee haluamasi muutokset:
  1. Lisää kokonaisuus, jota et ole vielä suorittanut kirjoittamalla sen nimi tai koodi hakukenttään.
  2. Lisää suorittamasi kokonaisuus klikkaamalla 'Lisää jo suoritettu kokonaisuus' -tekstiä.
  3. Poista haluamasi kokonaisuus klikkaamalla roskakorin kuvaa kokonaisuuden kuvakkeessa.
   Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.
 7. Vieritä valinta-avustinta  ylös ja klikkaa Hae poikkeuksille hyväksyntää -painiketta. Kirjoita ponnahdusikkunassa hakemukselle perustelu. Kirjoita perustelut - kenttään, mitä muutoksia olet tehnyt kokonaisuuteen tai tutkintoosi opintosuunnitelmassasi. Mitä opintokokonaisuuksia olet poistanut suunnitelmasta ja mitä olet tuonut tilalle? Mikäli hyväksytettävä muutos löytyy vastaavuustaulukosta, kirjoita perusteluihin "vastaavuustaulukon mukaisesti". Kerro myös, mikäli olet sopinut suorituksesta jo jonkun opettajan kanssa ennalta. Mikäli olet valmistumassa kesän 2021 aikana, kirjoita hakemuksen perusteluihin tieto, että olet valmistumassa. Näin hakemuksesi otetaan käsittelyyn mahdollisimman pian. Tallenna hakemus.
  Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.
 8. Poistu vapaan muokkauksen tilasta klikkaamalla 'Normaalitilaan'-linkkiä valinta-avustimen oranssissa palkissa.
 9. Opintosuunnitelmasi on sääntöjen vastaisessa tilassa, kunnes hakemuksesi on hyväksytty. Huomaathan, että lisäämäsi kokonaisuus ei sijoitu opintosuunnitelmassasi poistetun kokonaisuuden paikalle vaan aivan alimmaiseksi! Sen tila on 'Ei kuulu tutkinnon rakenteeseen', kunnes hakemuksesi on hyväksytty.
 10. Mikäli olet valmistumassa, lähetä vielä sähköposti oman tiedekuntasi Opiskelijaneuvontaan. Otsikoi sähköposti "Valmistuva opiskelija, Sisuun jätetty opintoihin liittyvä hakemus". Kerro viestissä, että kyseessä on rakenteesta poikkeavan sisällön hakemus.
 11. Kun hakemuksesi on käsitelty, saat sen hyväksymisestä tai hylkäämisestä viestin Sisun etusivulle.

Hakemuksen hyväksyminen ja hylkääminen

Hakemuksesi voidaan hyväksyä tai hylätä. Pääset päätökseen käsiksi näillä tavoilla:

 • Saat päätöksestä viestin Sisun etusivulle. Viesti löytyy myös, kun klikkaan puhekuplan muotoista Viestit-kuvaketta Sisun mustassa yläpalkissa.
  Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.
 • Päätös näkyy opintosuunnitelmasi ohjaustiedoissa. Näet sen, kun avaan Opintojen rakenne -sivun ja klikkaat Ohjaus-painiketta opintosuunnitelmasi yläreunassa.
  Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.
 • Päätös näkyy opintosuunnitelmasi rakenteessa. Jos hakemuksesi on hyväksytty, näkyy opintosuunnitelmassasi kyseessä olevan suunnitelman osan kohdalla teksti "valinnat on hyväksytty". Jos hakemus on hylätty, tai päätös vielä tekemättä, lukee tässä kohdassa joko "sääntöjen vastainen" tai "valinnat kesken". 
 • Mikäli hakemasi opintokokonaisuus sisälsi opintoluonnoksia, hakemuksesi hyväksyttiin ehdollisesti. Suunnitelmassasi näkyy kokonaisuuden kohdalla "Valinnat hyväksytty ehdollisesti". Suorita päätökselle kirjatut ehtojen mukaiset opinnot ja pyydä sen jälkeen normaaliin tapaan opintokokonaisuuden koostamista  Mikäli et ole pyytänyt koostamista ennen kuin jätät valmistumispyynnön, kokonaisuutesi koostetaan valmistumisen yhteydessä. Silloin tarkistetaan, että ehdot, jotka kokonaisuudella on asetettu, täyttävät.

Hakemuksen peruuttaminen ja hyväksynnästä luopuminen

Jos sinun täytyy tehdä uusia muutoksia siihen opintosuunnitelman kohtaan, johon olet jo hakenut rakenteesta poikkeavan sisällön lisäämistä, toimi näin:

 • Jos aikaisempaa hyväksymishakemustasi ei ole vielä hyväksytty, peru hakemus
 • Jos aikaisempi hyväksymishakemuksesi on jo hyväksytty, luovu hyväksynnästä

Hakemuksen peruuttaminen

Vapaan muokkauksen tilassa olevan hakemuksen voi peruuttaa, jos sitä ei ole vielä hyväksytty. 

 1. Avaa valinta-avustin klikkaamalla sen opintosuunnitelman osan otsikkoa, mihin olet hakemuksen tehnyt.
 2. Klikkaa Näytä-linkkiä 'Sisällön hyväksyntää haettu' -tekstin vieressä.
 3. Klikkaa Peru hakemus -painiketta ponnahdusikkunan alareunassa.

Hyväksynnästä luopuminen

Voit luopua hakemuksesi hyväksynnästä, jos tarve niin vaatii (esim. haluat täydentää jo hyväksyttyä hakemusta).

 1. Avaa valinta-avustin klikkaamalla sen opintosuunnitelman osan otsikkoa, mihin olet hakemuksen tehnyt.
 2. Klikkaa 'Näytä'-linkkiä 'Sisällön hyväksyntää haettu' -tekstin vieressä.
  Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.
 3. Klikkaa Luovu hyväksynnästä -painiketta ponnahdusikkunan alareunassa. Vahvista luopuminen klikkaamalla Kyllä.

Mitä teen, jos hakemukseni hylätään?

 1. Klikkaa sitä opintosuunnitelman osaa, johon olit tehnyt hakemuksen.
 2. Mene Vapaan muokkauksen tilaan.
 3. Palauta valinnan sellaisiksi kuin ne olivat ennen kuin teit muutoksia.

Hyväksytyn hakemuksen siirtyminen uuteen opintosuunnitelmaan

Lähtökohtaisesti uuden ensisijaisen opintosuunnitelman tekemistä ei suositella (Ks. Milloin uusi opintosuunnitelma?). Jos sinun kuitenkin on välttämätöntä tehdä uusi opintosuunnitelma, tässä on tietoa haettujen muutosten siirtämisestä:

 • Jos kopioit opintosuunnitelmasi uudeksi, siirtyy vapaan muokkauksen tilassa hyväksytty muutos myös kopioituun suunnitelmaan
 • Jos teet kokonaan uuden opintosuunnitelman samalle opetussuunnitelmakaudelle kuin alkuperäinen suunnitelma, vapaan muokkauksen tilassa hyväksytty muutos ei siirry uuteen suunnitelmaan automaattisesti. Uudessa opintosuunnitelmassa näytetään kuitenkin teksti "Poikkeaa haetusta sisällöstä". Teksti näkyy siinä osassa, johon olet edellisessä opintosuunnitelmassasi hakenut rakenteesta poikkeavaa sisältöä. Jos teet uuteen suunnitelmaan samat poikkeavat valinnat, jotka on aikaisemmassa hakemuksessasi hyväksytty, tulee hyväksyntä voimaan uudessa opintosuunnitelmassa.
 • Jos teet uuden opintosuunnitelman uudelle opetussuunnitelmakaudelle, ei hyväksyntää ole mahdollista siirtää tähän suunnitelmaan. Sinun täytyy hakea suunnittelemillesi rakenteesta poikkeaville opinnoille uutta hyväksyntää vapaan muokkauksen tilassa.