Sisu-ohje: Tohtoriopintojen opintosuunnitelma

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Ennen kuin aloitat opintosuunnitelman tekemisen, lue yleiset ohjeet tohtoriopintojen suunnitteluun.

Väitöskirjatutkijan tohtoriopintojen opintosuunnitelman tekemisessä on kaksi vaihetta:

 1. Tee opintosuunnitelma Sisussa Opintojen rakenne -sivulla. Valmiissa opintosuunnitelmassa näkyvät kaikki opinnot, jotka sinun pitää suorittaa valmistuaksesi.
 2. Valitse opinnoille suoritustapa Opintokalenteri-sivulla. Suoritustapa voi olla esimerkiksi osallistuminen opetukseen tai itsenäinen työskentely. Saat samalla siirrettyä opetuksen tarkat aika- ja paikkatiedot omaan kalenteriisi, mikäli ne ovat jo tiedossa.

Tämän jälkeen voit ilmoittautua opetukseen Sisussa.

Huomioi nämä asiat, kun teet opintosuunnitelmaa

 • Opintosuunnitelmaa ei voi tehdä puhelimella tai tabletilla. Tarvitset opintosuunnitelman tekemiseen tietokoneen.
 • Opintosuunnitelmaa ei tarvitse tehdä kerralla valmiiksi. Vähimmillään riittää, että suunnitelmaan on lisätty ne opintojaksot, joiden opetukseen haluat ilmoittautua.
 • Opiskeluoikeudellasi on yksi ensisijainen opintosuunnitelma. Voit tehdä opintoihisi liittyviä hakemuksia ja valmistua ainoastaan ensisijaisen opintosuunnitelman kautta.
 • Jos sinulla on useita opintosuunnitelmia, muista ajoittain varmistaa, että olet varmasti muokkaamassa oikeaa suunnitelmaa. Ajoitus-välilehdelle avautuu automaattisesti se opintosuunnitelma, jota olet viimeksi muokannut Opintojen rakenne -välilehdellä.
 • Opintojaksolle täytyy aina valita suoritustapa ennen opetukseen ilmoittautumista. Vain silloin opintosuorituksesi näkyvät opintosuunnitelmassasi oikein. Jos et ole valinnut opintojaksolle suoritustapaa, suoritus ei näy suunnitelmassasi.

Opintosuunnitelman ensisijaisuus – mitä se tarkoittaa?

Voit tehdä yhden ensisijaisen opintosuunnitelman opiskeluoikeudellesi. Jos sinulla on useita opiskeluoikeuksia, tee jokaiselle erillinen suunnitelma. Jos olet tehnyt vain yhden opintosuunnitelman, on se automaattisesti ensisijainen. Ensisijaisuustieto näkyy Sisussa Opintojen rakenne -välilehdellä. Suunnitelman otsikon yhteydessä näkyy kuvake "ensisijainen opintosuunnitelma".
Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.
Jos haluat muuttaa uuden opintosuunnitelman ensisijaiseksi, klikkaa Opintojen rakenne -näkymän oikeasta yläkulmasta painiketta, jossa on kolme mustaa pistettä. Valitse avautuvasta pudotusvalikosta vaihtoehto Muuta ensisijaiseksi.

Ensisijaisen opintosuunnitelman valitsemisessa kannattaa olla tarkkana. Sisussa on useita toimintoja, jotka voi tehdä ainoastaan ensisijaisessa opintosuunnitelmassa ja joita et itse voi siirtää osaksi toista opintosuunnitelmaa. Tällaisia ovat esimerkiksi:

 • uuden tai rakenteesta poikkeavan sisällön lisääminen opintosuunnitelmaan
 • valmistumispyynnöt ja valmistuminen
 • hyväksilukuhakemukset ja -päätökset.

Opintosuunnitelman luominen, tulostaminen ja poistaminen

Opintosuunnitelman luominen

 1. Aloita suunnitelman tekeminen klikkaamalla Sisun mustasta yläpalkista Opintojen rakenne -sivua.
  Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.
 2. Klikkaa sitten Uusi opintosuunnitelma -painiketta Opintojen rakenne -sivun yläosassa.
  Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.
 3. Valitse ponnahdusikkunassa välilehti Omat koulutukset. Tällä välilehdellä valitset opiskeluoikeutesi mukaisen opintosuunnitelmapohjan. Jos sinulla on useita opiskeluoikeuksia, näkyy Valitse koulutus -pudotusvalikossa lista kaikista opintosuunnitelmapohjista, joiden mukaisiin opintoihin sinulla on opiskeluoikeus.
 4. Valitse seuraavaksi pudotusvalikosta opetussuunnitelmakausi, jos koulutusohjelmassasi on tähän kohtaan useampia vaihtoehtoja. Yleensä kannattaa valita opintojen aloitusvuoden suunnitelmapohja.
 5. Voit antaa suunnitelmalle nimen. Oletusarvona suunnitelman nimeksi tulee "Opintosuunnitelmani" ja luontipäivämäärä. Jos laadit useampia suunnitelmia, ne kannattaa nimetä selkeästi. Tämä helpottaa oikean suunnitelman valitsemista myöhemmin.
 6. Klikkaa lopuksi ponnahdusikkunan alareunasta Luo suunnitelma -painiketta. Nyt uusi opintosuunnitelmasi aukeaa ja on valmis muokattavaksi.Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

  Opintosuunnitelman tulostaminen 

  Voit tulostaa opintosuunnitelman paperille tai pdf-tiedostona. Tulosteessa näkyy opintosuunnitelman tilanne sekä ajoitetut ja suoritetut opinnot. Huomaathan, että opintoluonnokset eivät toistaiseksi näy tulosteessa. 

  Klikkaa opintosuunnitelman oikeassa yläkulmassa painiketta, jossa on kolme pistettä. Valitse pudotusvalikosta Tulosta opintosuunnitelma. Joissakin selaimissa tulostettavan version päälle avautuu automaattisesti harmaa tulostusikkuna, josta voit valita suoraan printterin ja tulostusasetukset.

  Jos tulostusikkuna ei aukea suoraan, saat sen auki klikkaamalla opintosuunnitelman tulostettavan version oikeasta yläkulmasta Tulosta-painiketta. Jos haluat palata opintosuunnitelman muokattavaan näkymään, klikkaa tulostettavan version oikeasta yläkulmasta Palaa rakennenäkymään -painiketta.

  Opintosuunnitelman poistaminen

  Avaa ensin opintosuunnitelma, jonka haluat poistaa. Klikkaa sitten suunnitelman oikeasta yläreunasta painiketta, jossa on kolme pistettä. Valitse pudotusvalikosta Poista opintosuunnitelma. Aukeaa ponnahdusikkuna, joka pyytää varmistamaan poiston. Nyt opintosuunnitelma on poistettu lopullisesti, eikä sitä voi enää palauttaa.

  On mahdollista, että Poista opintosuunnitelma -vaihtoehto näkyy pudotusvalikossa harmaalla eikä sitä voi valita. Tämä tarkoittaa, että sinulla on Sisussa vain yksi opintosuunnitelma. Silloin sinun täytyy luoda vähintään yksi uusi opintosuunnitelma poistettavan suunnitelman lisäksi, jotta poistaminen onnistuu.

Opintosuunnitelman muokkaaminen

Opintosuunnitelmassasi näkyvät valmiiksi ne kokonaisuudet ja opintojaksot, jotka sinun on pakko suorittaa valmistuaksesi. Myös vapaaehtoisilla valinnoilla on suunnitelmassa omat osansa, mutta niissä ei näy valmiiksi kokonaisuuksia tai opintojaksoja. Jo suorittamiesi opintojaksojen kohdalla Sisu näyttää laakeriseppelekuvakkeen ja suorituksen arvosanan. Uusi suoritus näkyy opintojakson kuvakkeessa vuorokauden kuluessa siitä, kun opettaja on arvioinut sen Sisussa.

Avaa opintosuunnitelmasi muokattavaksi näin:

 1. Valitse  Opintojen rakenne -sivulla haluamasi opintosuunnitelma. Voit vaihtaa muokattavaa suunnitelmaa klikkaamalla näkyvillä olevan opintosuunnitelman otsikkoa.
  Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.
 2. Avaa opintosuunnitelman rakenne klikkaamalla sen otsikkoa. Huomaathan, että otsikon edessä oleva ympyrän muotoinen painike avaa ainoastaan haitarivalikon, joka saattaa olla tyhjä.
  Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Pakolliset opinnot

Tohtorin tutkintosi rakenteessa voi olla kahdenlaisia pakollisia opintoja. Pakolliset opintojaksot ovat opintojaksoja, jotka sinun on pakko suorittaa. Tällainen on esimerkiksi oman tieteenalasi mukainen väitöskirja. Pakollisten opintojaksojen kuvakkeet näkyvät opintosuunnitelmassasi valmiiksi, etkä voi poistaa niitä. Voit korvata pakollisen opintojakson toisella silloin, kun

 • Olet suorittanut kyseisen jakson aikaisempien tutkintovaatimusten mukaisesti jollakin toisella koodilla
 • Saat luvan korvata jakson toisessa korkeakoulussa suorittamillasi opinnoilla.

Katso korvaamista koskevat lisäohjeet alempaa kohdista 'Puuttuvien opintosuoritusten lisääminen suunnitelmaan' ja 'Uuden tai rakenteesta poikkeavan sisällön lisääminen suunnitelmaan'.

Pakolliset osat ovat sellaisia opintosuunnitelman osia, joista sinun pakko valita suoritettavaksi jokin opintojakso tai opintojaksoja, jotta voit valmistua. Voit tehdä pakolliseen osaan liittyvät valinnat valinta-avustimessa. Toimi näin:

 1.  Avaa valinta-avustin klikkaamalla pakollisen osan otsikkoa. Pakollisen osan otsikon vieressä on 'valinnat kesken' -teksti.
  Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.
 2. Lue valinta-avustimen yläosan ohjeteksti huolellisesti.
 3. Klikkaa haluamasi valintanapit aktiiviseksi.
  Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.
 4. Kun olet tehnyt kaikki tarvittavat valinnat, pakollisen osan otsikon vieressä näkyy teksti 'valinnat tehty'.
  Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Vapaaehtoiset valinnat

Tohtorin tutkintosi opintosuunnitelmapohjassa voi olla osia, joiden otsikon vieressä lukee 'vapaaehtoisia valintoja'. Näistä osista voit valita haluamasi niin, että tutkintoosi vaadittu opintopistemäärä (40 op) täyttyy. Tee vapaaehtoiset valinnat näin:

 1. Avaa valinta-avustin klikkaamalla haluamasi osan otsikkoa.
 2. Lue valinta-avustimen yläosan ohjeteksti huolellisesti.
 3. Klikkaa valintanapit aktiiviseksi niiden opintojaksojen osalta, jotka aiot suorittaa.
  Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.
 4. Kun olet tehnyt riittävän määrän valintoja, näkyy osan otsikon vieressä teksti 'valinnat tehty'.
  Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Puuttuvien opintosuoritusten lisääminen suunnitelmaan

Kaikki aiemmin suorittamasi opinnot eivät välttämättä näy opintosuunnitelmassasi automaattisesti, vaan ne täytyy lisätä sinne erikseen.

Opintojen rakenne -sivun vasemmassa reunassa olevasta Sijoita suunnitelmaan -palkista löydät kaikki suoritukset, jotka eivät vielä ole suunnitelmassasi. Voit nuolta painamalla siirtää jaksoja opintosuunnitelman kohtiin, joihin voit lisätä mitä tahansa opintoja. Samalla lailla, jos poistat suorittamasi jakson suunnitelmastasi, se löytyy Sijoita suunnitelmaan -palkista poiston jälkeen. Palkista ei kuitenkaan löydy niitä opintojaksoja, jotka olet jo lisännyt tai ne on hyväksiluettu toiseen opintosuunnitelmaan. 
Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Jos haluat korvata pakollisen opintojakson aikaisemmalla suorituksella (esim. vanhojen tutkintovaatimusten mukaan tehty suoritus eri koodilla), tarkista opintojaksoesitteestä, onko suorittamasi jakso merkitty korvaavaksi opintojaksoksi. Tällaista korvaamista ei tarvitse hyväksyttää erikseen. Katso tarkemmat ohjeet korvaamiseen kohdasta Opintojaksoesite.

Jos suorittamaasi opintojaksoa ei ole merkitty esitteeseen korvaavaksi, voit hakea suorituksen lisäämiselle erillistä hyväksyntää Sisun vapaan muokkauksen tilassa.

Uuden tai rakenteesta poikkeavan sisällön lisääminen suunnitelmaan

Uusi tai rakenteesta poikkeava sisältö voi olla esimerkiksi:

 • Opiskelijavaihdossa suoritettavia opintoja
 • Toisessa kotimaisessa korkeakoulussa suorittamiasi opintoja
 • Helsingin yliopistossa suorittamiasi, vanhan tutkintorakenteen mukaisia opintoja, jotka eivät syystä tai toisesta näy suoraan opintosuunnitelmassasi

Voit lisätä opintosuunnitelmaasi uutta tai rakenteesta poikkeavaa sisältöä tapauksesta riippuen joko vapaan muokkauksen tilassa tai tekemällä opintoluonnoksen (jälkimmäistä käytetään tohtoriopinnoissa harvoin).  

Käytä vapaan muokkauksen tilaa silloin, kun
 • Haluat lisätä suunnitelmaasi Helsingin yliopistossa suorittamasi tai hyväksiluetun opintojakson,
 • Sinulla on jo suoritusmerkintä opintojaksosta, jonka haluat lisätä suunnitelmaasi.
 • Et saa opintojaksoa lisättyä suunnitelmaasi haluamaasi kohtaan.

Huom! Ennen kuin teet muutoksia vapaan muokkauksen tilassa, tarkista, onko ko. opintojaksolle merkitty korvaavuutta siihen opintosuunnitelman kohtaan, mihin haluat sen lisätä. Voit tarkistaa asian opintojaksoesitteiden korvaavuudet-välilehdiltä. Katso tarkempi ohje kohdasta Opintojaksoesite.

Tee opintoluonnos silloin, kun
 • opinnot suoritetaan tai on suoritettu jossakin muualla kuin Helsingin yliopistossa: esimerkiksi opiskelijavaihdossa ulkomailla tai toisessa kotimaisessa korkeakoulussa
 • opintosuoritusta ei ole vielä hyväksiluettu Helsingin yliopistossa

Katso tarkemmat ohjeet vaihto-opintojen suunnitteluun Sisussa.

Opintojaksoesite

Opintosuunnitelmassa jokaisella opintojaksolla on oma koodinsa. Koodia klikkaamalla aukeaa kyseisen jakson opintojaksoesite.
Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Opintojaksoesitteessä on kolme välilehteä:

 • Esite sisältää opintojakson yleisluontoisen kuvauksen, mukaan lukien sisältö- ja ajoitustiedot.
 • Suoritustavat kertoo jakson suoritustavoista, joita voivat olla esimerkiksi luentokurssi, verkkotentti tai niiden yhdistelmä. Valitse aina suoritustapa, kun olet ensin aikatauluttanut opintosi Ajoitus-välilehdellä. Sen jälkeen löydät aikatauluttamiesi opintojaksojen esitteet kätevästi Opintokalenteri-välilehdeltä (Katso tämän ohjeen kohta Opintokalenteri).
 • Korvaavuudet listaa mahdolliset korvaavat opintojaksot. Jos olet jo suorittanut tai aiot suorittaa jonkin korvaavista opintojaksoista (esimerkiksi Avoimessa yliopistossa), klikkaa nappia korvaavan opintojakson vieressä. Korvaavuus näkyy nyt suunnitelmassasi alkuperäisen jakson kuvakkeen paikalla. Voit perua korvaavuuden klikkaamalla suunnitelmassa kuvaketta, jossa on kaksi vastakkaisiin suuntiin osoittavaa nuolta.
  • Korvaavuudet-välilehdellä tehdään myös hyväksilukuhakemus silloin, kun haluat korvata kyseisen jakson jossakin muualla suorittamillasi opinnoilla. Tutustu ennen hakemuksen jättämistä hyväksilukua koskeviin ohjeisiin.
   Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

 

Opintojaksojen hakutoiminto

Voit etsiä opintojaksoja Sisussa kahdella eri hakutoiminnolla. Yksinkertaisempi niistä on Opintojen rakenne -välilehdellä avautuva valinta-avustin. Monipuolisemman hakutoiminnon tarjoaa Haku-sivu, joka avautuu Sisun yläpalkista.
Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Opintojaksojen etsiminen valinta-avustimella 

Voit käyttää valinta-avustimen hakutoimintoa Opintojen rakenne -sivulla. Valinta-avustimessa voit etsiä opintojaksoja ja lisätä niitä suoraan opintosuunnitelmaasi. Hakukenttä näkyy valinta-avustimessa ainoastaan, jos opintojen rakenteessa valitsemaasi kohtaan on mahdollista lisätä mitä tahansa opintoja. Jos valitset haun yhteydessä opintojaksoja, lisäät ne samalla opintosuunnitelmaasi.

Klikkaa ensin opintojen rakenteessa sen osan nimeä, johon on mahdollista lisätä mitä tahansa opintoja. Opintosuunnitelman oikeaan reunaan avautuu valinta-avustin. Muista lukea huolellisesti ohjeteksti, jossa kerrotaan, mitä opintojaksoja vapaasti valittaviin opintoihin saa liittää. Lisää suunnitelmaan -otsikon alla on hakukenttä, jossa voit etsiä ja lisätä opintosuunnitelmaasi yksittäisiä opintojaksoja.
Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Opintojaksojen etsiminen Haku-sivulla

Sisun Haku-sivua kannattaa käyttää, kun haluat hakea opintojaksoa tarkentavin rajausehdoin. Haku-sivulla voit rajata haettavia opintojaksoja esimerkiksi suorituskielen, suoritustavan ja opetusperiodin mukaan. Voit halutessasi myös tarkastella muiden Sisu-yliopistojen tarjoamia opintojaksoja. Huomaathan, ettei muiden yliopistojen opetukseen voi kuitenkaan ilmoittautua ilman opiskeluoikeutta.

Huom! Älä ilmoittaudu opetukseen Haku-sivulla. Lisää opintojakso aina ensin opintosuunnitelmaasi ja valitse suoritustapa Opintokalenterissa.

Perushaku

Hakukentän avulla voit hakea opintojaksoja niiden nimellä tai tunnisteella. Esimerkiksi hakusana ”maailma”, hakee kaikki ne opintojaksot, joiden nimessä sana esiintyy. Heti otsikon vieressä on pienempi teksti ”Helsingin yliopisto”, jota klikkaamalla aukeaa pudotusvalikko. Voit halutessasi valita myös jonkin toisen Sisua käyttävän yliopiston ja etsiä sen tarjoamia opintojaksoja.
Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Hakutulosten rajaaminen

Hakukentän oikeassa reunassa on Rajaa-painike. Painikkeen pudotusvalikosta voit valita haluamasi rajaavan tekijän, esimerkiksi opintojakson suorituskielen. Kun klikkaat haluamaasi rajaavaa tekijää, aukeaa pieni valikko, jossa näet haun rajausvaihtoehdot.
Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Kun olet tehnyt haluamasi valinnat, klikkaa OK-painiketta. Valitsemasi rajaustekijät näkyvät nyt hakukentän alapuolella. Jos hakutuloksia on enemmän kuin Sisu pystyy hakemaan, näkyy ilmoitus ”Liikaa hakutuloksia, tarkenna hakua”. Tarkenna silloin hakukenttään kirjoittamaasi tekstiä tai valitse lisää rajaustekijöitä Rajaa-painiketta klikkaamalla.

Opintokalenteri ja suoritustavan valinta

Opintokalenteri-sivulla

 • Valitset opintojesi suoritustavat opintojaksokohtaisesti
 • Siirrät opetuksen, tenttien tms. aikataulu- ja paikkatiedot opintokalenteriisi
 • Ilmoittaudut opetukseen tai tenttiin
  Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Huom! Suoritustapa täytyy valita, jotta opintosuorituksesi näkyvät suunnitelmassasi oikein. Jos et ole valinnut suoritustapaa, ei opintojakson suoritus näy myöskään opintosuoritusotteellasi oikein.

Huom! Jos valitset suoritustavaksi itsenäisen työskentelyn, muista sopia suoritustavasta etukäteen opintojakson vastuuopettajan (useimmiten ohjaajasi) kanssa. Kun olet tehnyt suorituksen, pyydä vastuuopettajaa lähettämään suoritus rekisteröitäväksi.

Opintokalenterin oikealla puolella on musta sivupalkki, jossa on kolme välilehteä:

 • Opetus valitsematta -välilehdellä näkyvät ne suunnittelemasi opintojaksot, joihin et ole vielä valinnut opetusta, tenttiä tai muuta suoritustapaa.
 • Ilmoittautuminen ja opetus -välilehdellä näkyy jo valitsemasi opetus ja tentit.
 • Päättyneet ja keskeytetyt -välilehdellä näkyy opetus, joka on päättynyt tai jonka suorittamisen olet keskeyttänyt. Keskeytettyyn suoritukseen ei voi ilmoittautua uudestaan.

Näin valitset suoritustavan ja lisäät merkinnät kalenteriisi:

 1. Siirry ensin Opetus valitsematta -välilehdelle ja avaa haluamasi jakson opintojaksoesite klikkaamalla sen tunnistetta. Jos opetusta on parhaillaan valittavissa, voit vaihtoehtoisesti klikata opintojakson kuvakkeesta Jatka valintaan- painiketta. Jos Jatka valintaan-painiketta ei näy, voit klikata opintojakson koodia.
  Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.
 2. Klikkaa taulukosta sitä suoritustapaa (esimerkiksi Tapa 2), jonka mukaisesti haluat opintojakson suorittaa. Sitten klikkaa Valitse tämä tapa -painiketta alempana näytöllä. Suoritustapa on vahvistettu, kun painike muuttuu ilmoitukseksi "Valittu". Valitse lopuksi vielä suoritustapaan sisältyvä opetus, tentit tms. klikkaamalla Valitse-painikkeita suoritustapataulukon oikeassa reunassa. Huom! Valitse-painikkeiden klikkaaminen vahvistaa suoritustavan ja vie opetuksen opintokalenteriisi. Se ei siis ole vielä ilmoittautuminen opetukseen!
  Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.
 3. Sulje opintojaksoesite ja siirry Ilmoittautuminen ja opetus -välilehdelle. Täällä voit siirtää opetustiedot kalenteriisi ja pääset ilmoittautumaan opetukseen. Valitsemiisi suoritustapoihin liittyvä opetus, tentit tms. näkyvät omina kuvakkeinaan. Kuvake aukeaa ja aikataulutiedot tulevat näkyviin, kun klikkaat ympyrän muotoista > -painiketta. Tarkemmat ohjeet ilmoittautumiseen löydät täältä.
  Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.
 4. Voit lisätä opintokalenteriin myös henkilökohtaisia menojasi. Klikkaa suorakulmaista Lisää oma merkintä -painiketta sivun yläosassa, Opintokalenteri-otsikon oikealla puolella. Avautuu ponnahdusikkuna, jossa voit lisätä oman merkinnän alkamis- ja päättymisaikoineen.
  Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Milloin kannattaa tehdä uusi opintosuunnitelma?

Opintosuunnitelmaa ei kannata vaihtaa uuteen kevein perustein, sillä opintosuunnitelmaasi mahdollisesti liittyvät hakemukset, päätökset ja kommentit eivät kaikilta osin siirry uuteen opintosuunnitelmaan. Joissakin harvoissa tapauksissa on tarpeen tehdä uusi ensisijainen opintosuunnitelma. Silloinkin aikaisempi ensisijainen opintosuunnitelma kannattaa säilyttää ja vaikka nimetä uudelleen.

Uusi opintosuunnitelma?

Jos teet uuden ensisijaisen opintosuunnitelman, joudut käytännössä aloittamaan opintojen suunnittelun kokonaan alusta. Joudut säätämään valinnat, poikkeavan rakenteen hakemukset ja päätökset sekä erillistä hyväksyntää vaativat kokonaisuudet uudelleen. Vanhaan opintosuunnitelmaasi kirjoitetut kommentit eivät siirry uuteen suunnitelmaan. Useimmissa tapauksissa sinun kannattaa päivittää vanhaa opintosuunnitelmaasi uuden luomisen asemesta. Kokonaan uuden opintosuunnitelman luomista voi harkita näissä tapauksissa:

 • Sinulla on ollut opinnoissasi pitkä tauko
 • Vanha suunnitelmasi ei vastaa nykytilannetta
 • Tutkintosi on vielä lähes kokonaan suorittamatta
 • Suunnitelmaasi ei liity poikkeavia rakenteita tai erikseen hyväksyttyjä kokonaisuuksia
 • Vanhan suunnitelmasi mukaisia opintoja ei ole enää mahdollista suorittaa (esimerkiksi vanhan opetussuunnitelman siirtymäaika päättyy)
 • Haluat vertailla eri vaihtoehtoja (suoritatko esimerkiksi tutkintosi loppuun uuden vai vanhan opetussuunnitelman mukaisesti)

Useimmiten kuitenkin riittää, että päivität opintosuunnitelmastasi jonkin osan. Tämä tapahtuu vaihtamalla kyseisen osan versiota. Tutustu ohjeisiin opintojakson tai -kokonaisuuden päivittämisestä.