Opiskelun muistilista | Avoin yliopisto

Tarkista kurssin aikataulut ja muut yksityiskohdat 

Kurssin aikataulut, opetuspaikat, kurssikirjallisuuden sekä tietoa opintojen tavoitteesta, sisällöistä ja suoritustavasta löydät kurssin kurssisivulta. Tutustu huolellisesti kurssisivun tietoihin!

Aktivoi Helsingin yliopiston käyttäjätunnus

Ilmoittautumisesi yhteydessä saat käyttöösi Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksen. Käyttäjätunnuksella pääset muun muassa kirjautumaan verkko-oppimisympäristö Moodleen ja käyttämään yliopiston kirjaston sähköisiä aineistoja. Saat opintojesi ajaksi käyttöösi myös Microsoft Office O365-palvelut sekä helsinki.fi -sähköpostiosoitteen.  

  • Käyttäjätunnus täytyy aktivoida hyvissä ajoin ennen opintojen alkua. Aktivoinnin voi tehdä aikaisintaan ilmoittautumista seuraavana päivänä ja viimeistään vuorokausi ennen kurssin alkua. Käyttäjätunnus toimii aikaisintaan tunnin ja enimmillään vuorokauden kuluttua aktivoinnista. Nämä viiveet johtuvat tiedonsiirroista eri tietojärjestelmien välillä. 
  • Käyttäjätunnuksen aktivointi edellyttää henkilökohtaista tai vahvaa sähköistä tunnistautumista. 
  • Lue lisää: Helsingin yliopiston käyttäjätunnus
  • Huom! Kaikille avoimilla MOOC-kursseilla ei pääsääntöisesti tarvita Helsingin yliopiston käyttäjätunnusta, eikä sitä tällöin myöskään myönnetä. 

Huom! Helsingin yliopiston opintotietojärjestelmän uudistuksesta johtuen Helsingin yliopiston käyttäjätunnusta ei voi aktivoida 16.-30.5.2021 välisenä aikana. Jos opintosi alkavat em. aikavälillä tai heti kesäkuun alussa, aktivoi käyttäjätunnuksesi hyvissä ajoin ja viimeistään lauantaina 15.5.2021! Huomaathan lisäksi, että yliopiston Helpdesk palvelee vain arkipäivisin. Lue lisää: Helsingin yliopiston opintotietojärjestelmä uudistuu

Kirjaudu verkko-oppimisympäristöön (Moodle tai MOOC) 

Lähes kaikissa avoimissa yliopisto-opinnoissa on käytössä verkko-oppimisympäristö Moodle. Kaikille avoimilla verkkokursseilla eli MOOC-kursseilla on käytössä MOOC-oppimisympäristö. 

Päästäksesi Moodleen tarvitset sen linkin ja ensimmäisellä kirjautumiskerralla myös kurssiavaimen. Nämä saat kirjautumalla kurssin kurssisivulle Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksellasi. Ihan ensimmäiseksi sinun tulee kuitenkin aktivoida käyttäjätunnuksesi (ks. yllä).

Kirjautumisohjeet MOOC-kurssien verkko-oppimisympäristöihin vaihtelevat. Löydät ohjeet ao. kurssin kurssisivulta.  

Lue lisää:  

Ota käyttöösi helsinki.fi -sähköpostiosoite

Saat opintojesi ajaksi käyttöön Microsoft O365-palvelut sekä yliopiston helsinki.fi -sähköpostiosoitteen. Pääset käyttämään sähköpostia kirjautumalla Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella ja salasanalla osoitteeseen www.helsinki.fi/office365

Huomaathan, että kaikki opintoihisi liittyvät sähköpostit lähetetään oletusarvoisesti helsinki.fi -sähköpostiosoitteeseen, ellet erikseen ohjaa postia johonkin toiseen osoitteeseen.  

Lue lisää: Helsinki.fi -sähköpostiosoite ja muut digitaaliset palvelut

Hanki kurssikirjallisuus tai -materiaali 

Helsingin yliopiston kirjasto palvelee myös Avoimen yliopiston opiskelijoita. Hanki hyvissä ajoin yliopiston kirjaston Helka-kirjastokortti ja aloita kurssikirjallisuuden hankkiminen.

Voit etsiä kurssikirjoja myös esimerkiksi muista paikkakuntasi kirjastoista, Kansalliskirjastosta, Eduskunnan kirjastosta tai muiden korkeakoulujen kirjastoista.

Lue lisää:  

Tee suunnitelma ja nauti opiskelusta!

Yliopisto-opiskeluun voi kurssista ja opettajasta riippuen kuulua esimerkiksi luennoille osallistumista, verkkoluentojen kuuntelua, lukemista, muistiinpanojen kirjoittamista, kirjallisia tehtäviä, verkkokeskusteluja, ryhmätöitä ja tenttejä.  

Opiskelu on antoisaa ja innostavaa, mutta usein myös täyttä työtä. Kannattaakin suunnitella alusta saakka, miten opiskelun sijoittaa elämän muiden toimien ja velvollisuuksien lomaan. 

Lue lisää:  

Osallistu tenttiin tai palauta oppimistehtävä 

Kurssi suoritetaan tavallisesti tenttimällä, kirjallisella oppimistehtävällä tai näiden yhdistelmällä. Löydät lisätietoa suoritustavasta kurssisivulta ja kurssin verkko-oppimisympäristöstä. Tenttejä järjestetään joko yliopiston tai yhteistyöoppilaitoksen tiloissa tai verkkotentteinä.  
 
Lue lisää:  

Onneksi olkoon, suoritit kurssin tai opintokokonaisuuden!  

Saat sähköpostiisi ilmoituksen, kun opintosuorituksesi on kirjattu Helsingin yliopiston opintosuoritusrekisteriin. 

Voit tarkastella opintosuorituksiasi Opetushallituksen ylläpitämässä Oma Opintopolku -palvelussa

Jos olet suorittanut kaikki opintokokonaisuuteen sisältyvät kurssit, voit pyytää opintokokonaisuudelle koonnin. Sen jälkeen yksittäiset kurssit näkyvät suoritettuna kokonaisuutena myös opintosuoritustiedoissasi. 

Lue lisää: 

Huom! Helsingin yliopiston opintotietojärjestelmän uudistuksesta johtuen Avoimen yliopiston opintosuorituksia ei rekisteröidä eikä opintokokonaisuuksien koonteja tehdä 17.-30.5.2021 välisenä aikana. Opintosuoritusten rekisteröinnissä ja opintokokonaisuuksien koonneissa voi olla ruuhkaa kesäkuun alussa. Lue lisää: Helsingin yliopiston opintotietojärjestelmä uudistuu

Tarvitsetko erityistä tukea opiskeluun?

Avoimen yliopiston opiskelijana voit tarvittaessa saada erityistä tukea opiskeluun liittyvissä tilanteissa ja järjestelyissä. Voit esimerkiksi saada tenttiin lisäaikaa tai ottaa mukaasi avustajan.  

Erityisjärjestelyitä varten sinun tulee toimittaa yliopistolle lääkärin tai vastaavan asiantuntijan (esimerkiksi psykologin, puheterapeutin tai fysioterapeutin) todistus, josta ilmenee erityisjärjestelyiden tarve ja peruste niille.   

Lisätietoa ja tarkemmat ohjeet: Järjestelyt erityistä tukea tarvitseville

Opiskeletko opistossa, kesäyliopistossa tai kansanopistossa?

Tähän muistilistaan kootut käytännöt, ohjeet ja palvelut koskevat pääosin myös sinua, joka opiskelet Helsingin yliopiston avoimia yliopisto-opintoja opintoja jossakin yhteistyöoppilaitoksistamme (kansalais- tai työväenopistossa, kesäyliopistossa tai kansanopistossa).

Erityistä on kuitenkin se, että ilmoittautumisesi tapahtuu kahdessa osassa:  

  • Ilmoittaudu ensin opinnot järjestävään opistoon, kesäyliopistoon tai kansanopistoon.  
  • llmoittaudu tämän jälkeen verkossa Helsingin yliopiston Avoimen yliopiston opiskelijaksi. Saat tätä koskevat ohjeet yhteistyöoppilaitokselta.  

Ilmoittautuessasi Avoimen yliopiston opiskelijaksi saat käyttöösi Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksen, pääset verkko-oppimisympäristö Moodleen, voit käyttää kirjaston sähköisiä aineistoja ja opintosuorituksesi rekisteröidään Helsingin yliopiston opintosuoritusrekisteriin. 

Saat kaikki Avoimeen yliopistoon ilmoittautumista koskevat ohjeet opistosi yhdyshenkilöltä. Hänen puoleensa voit kääntyä myös kaikissa opetuksen järjestelyihin ja opiston omiin käytäntöihin liittyvissä kysymyksissäsi.  

Ota yhteyttä!

Avoimen yliopiston opettajat, koulutusasiantuntijat, opintoneuvojat ja Helsingin yliopiston it-tuki Helpdesk auttavat sinua kaikenlaisissa kysymyksissäsi.  
 
Yhteystiedot ja opintoneuvonta