Tutustu tarkemmin yliopiston eri toimijoihin ja opintoihisi liittyviin asioihin. Herääkö sinulla kysymyksiä? Laita ne itsellesi ylös, jotta muistat mieltäsi askarruttavat asiat vielä orientaatioviikolla!
Aiemmin hankitun osaamisen hyväksilukeminen
Onko sinulla aikaisemmin suoritettuja opintoja, jotka voisi mahdollisesti lukea osaksi uutta tutkintoasi? Hyväksiluettavat opinnot katsotaan koulutusohjelmakohtaisesti syyslukukauden aikana, kuulet lisää asiasta orientaatioviikolla. Voit kuitenkin lukea jo etukäteen ohjeet opintojen hyväksilukemiseen. Hyväksilukuasioissa kannattaa odottaa rauhassa opintojen alkua, sillä opettajat, opintoneuvojat ja koulutussuunnittelijat eivät voi tehdä yksittäisiä uuden opiskelijan hyväksilukupäätöksiä vielä kesällä.
Kieliopinnot
Kaikkiin tutkintoihin kuuluu pakollisia kieli- ja viestintäopintoja vähintään 10 opintopisteen verran (toinen kotimainen kieli, vieras kieli ja äidinkieli - näiden lisäksi saattaa olla koulutusohjelmasta riippuen myös muita kieliopintoja). Helsingin yliopistossa kieliopinnoista vastaa Kielikeskus. Pakollisten kieliopintojen lisäksi voit opiskella muita kielikeskuksen tarjoamia kieliopintoja noin viidentoista eri kielen valikoimasta. Lisätietoa kieliopinnoista ja Kielikeskuksen muusta toiminnasta löydät Kielikeskuksen uusille opiskelijoille suunnatusta uutiskirjeestä.
Voit tutustua kieliopintoihin liittyviin ohjeisiin ja muuhun Kielikeskuksen toimintaan myös Kielikeskuksen kesäorientaatiossa Moodlessa, kunhan olet saanut yliopiston käyttäjätunnukset.
Kirjasto
Helsingin yliopiston kirjastolla on keskustan Kaisa-talon pääkirjaston lisäksi kampuskirjastot Kumpulan, Viikin sekä Meilahden kampuksilla. Näiden lisäksi kirjastolla on keskustakampuksella kaksi oppimiskeskusta, Minerva ja Aleksandria. Kirjaston tiloissa on tarjolla ryhmätyötiloja, tietokoneita ja lukupaikkoja – lyhyesti sanottuna kaikkea mitä opiskelija tarvitsee!
E-kirjoja voit alkaa lukea heti, kun saat yliopiston käyttäjätunnukset aktivoitua. Aktivoi asiakastietosi kirjautumalla Helka-tietokantaan Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksellasi. Helsingin yliopiston kirjastossa tarvitset painettujen kirjojen lainaamiseen Helka-kortin. Helsingin yliopiston opiskelijat voivat hankkia Helka-kortin Opiskelu-palvelussa.
Lue lisää Helsingin yliopiston kirjastosta.
Opiskelijavaihto
Vaikka olet vasta aloittamassa opintojasi, mielessäsi saattaa jo häämöttää vaihto-opinnot ulkomaisessa yliopistossa tai sivuaineen suorittaminen jossain toisessa suomalaisessa yliopistossa. Liikkuvuuspalvelut auttavat sinua suunnitelmissasi!
Liikkuvuuspalveluiden asiantuntijat koordinoivat opiskelija- ja henkilökuntaliikkuvuutta. Voit lähestyä liikkuvuuspalveluita vastaanotoilla, puhelimitse tai sähköpostitse aina kun kaipaat tietoa mm. vaihtomahdollisuuksista, työharjoittelusta ja lyhytkursseista ulkomailla, mutta myös vaihtoon liittyvistä apurahoista ja JOO-opinnoista.
Opiskele rohkeasti myös ruotsin kielellä!
Helsingin yliopisto on Suomen ainoa monialainen kaksikielinen yliopisto. Yliopiston opetus- ja tutkintokielet ovat suomi ja ruotsi. Opiskelijat ja henkilökunta muodostavat monikielisen yhteisön, jossa ruotsilla on oma paikkansa. Yliopisto osallistuu myös aktiivisesti suomenruotsalaiseen yhteiskunnalliseen keskusteluun.
Helsingin yliopistossa työskentelee yli sata ruotsinkielistä tutkijaa ja opettajaa. Ruotsinkielisiä opiskelijoita on noin 2 000, joiden kanssa voit harjoitella ruotsin kieltä. Osallistu siis rohkeasti ruotsin kielellä opetettaville kursseille ja opi toinen kotimainen samalla, kun opiskelet omaa alaasi. Muutamissa koulutusohjelmissa on mahdollista suorittaa kaksikielinen kandidaatin tutkinto, josta löydät lisätietoa kaksikielinen kandidaatin tutkinto -sivulta.
Ruotsinkieliset asiat (Svenska ärenden) tekee töitä kaksikielisen toiminnan kehityksen eteen sekä seuraa ja tukee ruotsinkielisen opetuksen ja neuvonnan kehittämistä kaikilla kampuksilla. Otathan rohkeasti yhteyttä, mikäli kaipaat lisätietoa esimerkiksi ruotsinkielisistä kursseista, tukipalveluista tai ruotsinkielisestä yhteisöstä. Uutiskirjeessämme tiedotamme ruotsinkielisistä kursseista ja tapahtumista. Svenska ärendenin uutiskirjeen (på svenska) voit tilata osoitteesta svenska-arenden@helsinki.fi
Lue lisää kaksikielisestä yliopistosta täältä.
Tukea opiskeluun
Helsingin yliopistosta löydät monia eri tahoja, jotka voivat auttaa sinua opintojesi aikana. Tietoa tapahtumista ja matalan kynnyksen toiminnasta löydät hyvinvointitapahtumat sivulta
- Opiskelijan ohjeista löydät Tukea oppimiseen -osion, jossa voit tutustua esimerkiksi yksilöllisiin järjestelyihin ja opintopsykologien tarjoamiin palveluihin.
- Urapalveluilta saat puolestaan tukea urasuunnitteluun, työnhakuun ja harjoitteluun liittyvissä asioissa - tutustu opiskelijan ohjeissa osioihin Työ ja ura ja Harjoittelu.
- Joskus voi tulla myös tarve kuuntelijalle ja keskustelukumppanille. Helsingin yliopiston yliopistopapit auttavat opiskelijoita erilaisissa opiskeluun ja elämänkysymyksiin liittyvissä asioissa uskonnostasi ja vakaumuksestasi riippumatta!
Studera smart!
Opiskelu yliopistossa eroaa toisen asteen koulutusten opiskelusta: koulutusohjelmasta riippuen itsenäistä työtä saattaa olla hyvinkin paljon, pienryhmien sijaan opetus tapahtuu luennoilla, joissa saattaa olla jopa yli sata opiskelijaa ja opetusmateriaali saattaa olla suomen sijaan vaikkapa ruotsiksi tai englanniksi. Tiettyjen rajojen sisällä voit miettiä mitä ja koska haluat opiskella - se on akateemista vapautta! Akateeminen vapaus tuo kuitenkin mukanaan myös akateemisen vastuun. Kukaan ei soita perääsi jos jätät pakollisia luentoja väliin tai jos unohdat mennä tenttiin. Studera smart -hanke on tehnyt ensimmäisen vuoden yliopisto-opiskelijoita varten viisi videota, joissa käsitellään opiskelutaitoja, oppimista ja yliopisto-opintojen aloittamista. Videot ovat ruotsinkielisiä - haasta itsesi ja tutustu videoihin!