Aloita opintosi jo kesällä!

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Tervetuloa opiskelemaan Helsingin yliopistoon! Näistä ohjeista löydät hyödyllistä tietoa siitä, mitä uuden opiskelijan tulee tehdä ja mihin tutustua ennen lukuvuoden alkua - voit jopa aloittaa ensimmäisen kurssin suorittamisen jo ennen orientaatioviikkoa. Olethan muistanut jo tehdä kaiken mitä uuden opiskelijan ensiaskeleet pitävät sisällään? 

Jotta saat kaiken omaa koulutusohjelmaasi koskevan informaation, muista valita yllä olevasta valikosta oma koulutusohjelmasi. 

Opiskelijan digitaidot -opintojakso

Onnea uuden opiskelupaikan johdosta! Jotta saat opintosi syksyllä hyvin alkuun, voit tutustua Helsingin yliopiston verkkotoimintaympäristöihin jo ennen varsinaista opintojen aloitusta ja orientaatioviikkoa. Opiskelijan digitaidot -opintojakson materiaaliin voit tutustua 1.7. alkaen ja elokuussa aloittaa opintojakson suorittamisen, kun olet ilmoittautunut läsnäolevaksi syyslukukaudelle ja olet saanut yliopiston käyttäjätunnukset. Lukuvuoden 2024-2025 kurssin tarkempi alkamispäivä julkaistaan kesäkuun lopussa.  Suosittelemme, että suoritat opintojakson ensimmäisen osan, DIGI-A Opiskelijan digitaidot: orientaatio (2 op) heti lukuvuoden alussa. Näin pääset hyvin kärryille siitä millaisia digiympäristöjä yliopistolla on ja saat samalla ensimmäiset opintopisteesi suoritettua!

Opintojakso on pakollinen kaikille alempaa korkeakoulututkintoa suorittaville. Jos olet suorittanut kandidaatintutkinnon jossain muussa yliopistossa tai korkeakoulussa ja aloitat nyt maisterin tutkinnon suorittamisen Helsingin yliopistossa, suosittelemme että suoritat kurssin tai ainakin tutustut kurssimateriaaliin. 

Pääset tutustumaan tarkemmin Opiskelijan digitaidot -opintojaksoon täältä

Tutustu kieliopintoihin

Kaikkiin kandidaatin tutkintoihin kuuluu pakollisia kieli- ja viestintäopintoja vähintään 10 opintopisteen verran. Huom! Mikäli suoritat pelkkää ylempää korkeakoulututkintoa, koulusivistyskielesi on suomi tai ruotsi ja olet suorittanut ulkomailla alemman korkeakoulututkintosi, sinun on osoitettava tutkintoasetuksen edellyttämä kielitaito ylemmässä korkeakoulututkinnossa. 

Tietoa kieliopinnoista ja yliopiston Kielikeskuksen muusta toiminnasta löydät Kielikeskuksen uusille opiskelijoille suunnatusta uutiskirjeestä. Voit tutustua kieliopintoihin liittyviin ohjeisiin ja Kielikeskuksen toimintaan myös Kielikeskuksen orientaatiossa Moodlessa, kunhan olet saanut yliopiston käyttäjätunnukset.

Helsingin yliopisto tarjoaa elokuussa uusille kansainvälisille opiskelijoille mahdollisuuden tutustua Suomen kieleen ja kulttuuriin. Lisätietoa ja tarkempi ohjeistus löytyy englanninkieliseltä sivulta.

Aiemman osaamisen hyväksilukeminen

Onko sinulla aikaisemmin suoritettuja opintoja, jotka voisi mahdollisesti lukea osaksi uutta tutkintoasi? Hyväksiluettavat opinnot katsotaan koulutusohjelmakohtaisesti syyslukukauden aikana, kuulet lisää asiasta orientaatioviikolla. Voit kuitenkin lukea jo etukäteen ohjeet opintojen hyväksilukemiseen.

Odota hyväksilukuasioissa rauhassa opintojen alkua, sillä opettajat, opintoneuvojat ja koulutussuunnittelijat eivät voi tehdä yksittäisiä uuden opiskelijan hyväksilukupäätöksiä vielä kesällä.

Muita opintoihisi liittyviä asioita

Tutustu tarkemmin yliopiston eri toimijoihin ja opintoihisi liittyviin asioihin. Herääkö sinulla kysymyksiä? Laita ne itsellesi ylös, jotta muistat mieltäsi askarruttavat asiat vielä orientaatioviikolla!

Kirjasto

Helsingin yliopiston kirjastolla on keskustan Kaisa-talon pääkirjaston lisäksi kampuskirjastot Kumpulan, Viikin sekä Meilahden kampuksilla. Näiden lisäksi keskustakampuksella on oppimiskeskus Aleksandria. Kirjaston tiloissa on tarjolla ryhmätyötiloja, tietokoneita ja lukupaikkoja – lyhyesti sanottuna kaikkea mitä opiskelija tarvitsee!

E-kirjoja voit alkaa lukea heti, kun saat yliopiston käyttäjätunnukset aktivoitua. Aktivoi asiakastietosi kirjautumalla Helka-tietokantaan Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksellasi. Helsingin yliopiston kirjastossa tarvitset painettujen kirjojen lainaamiseen Helka-kortin. Helsingin yliopiston opiskelijat voivat hankkia Helka-kortin Opiskelu-palvelussa

Lue lisää Helsingin yliopiston kirjastosta

Opiskelijavaihto

Vaikka olet vasta aloittamassa opintojasi, mielessäsi saattaa jo häämöttää vaihto-opinnot ulkomaisessa yliopistossa tai sivuaineen suorittaminen jossain toisessa suomalaisessa yliopistossa. Liikkuvuuspalvelut auttavat sinua suunnitelmissasi! 

Liikkuvuuspalveluiden asiantuntijat koordinoivat opiskelija- ja henkilökuntaliikkuvuutta. Voit lähestyä liikkuvuuspalveluita vastaanotoilla, puhelimitse tai sähköpostitse aina kun kaipaat tietoa mm. vaihtomahdollisuuksista, työharjoittelusta ja lyhytkursseista ulkomailla, mutta myös vaihtoon liittyvistä apurahoista ja JOO-opinnoista.

Opiskele rohkeasti myös ruotsin kielellä!

Helsingin yliopisto on Suomen ainoa monialainen kaksikielinen yliopisto. Yliopiston opetus- ja tutkintokielet ovat suomi ja ruotsi. Opiskelijat ja henkilökunta muodostavat monikielisen yhteisön, jossa ruotsilla on oma paikkansa. Yliopisto osallistuu myös aktiivisesti suomenruotsalaiseen yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Helsingin yliopistossa työskentelee yli sata ruotsinkielistä tutkijaa ja opettajaa. Ruotsinkielisiä opiskelijoita on noin 2 000, joiden kanssa voit harjoitella ruotsin kieltä. Osallistu siis rohkeasti ruotsin kielellä opetettaville kursseille ja opi toinen kotimainen samalla, kun opiskelet omaa alaasi. Muutamissa koulutusohjelmissa on mahdollista suorittaa kaksikielinen kandidaatin tutkinto, josta löydät lisätietoa kaksikielinen kandidaatin tutkinto -sivulta.

Ruotsinkieliset asiat (Svenska ärenden) tekee töitä kaksikielisen toiminnan kehityksen eteen sekä seuraa ja tukee ruotsinkielisen opetuksen ja neuvonnan kehittämistä kaikilla kampuksilla. Otathan rohkeasti yhteyttä, mikäli kaipaat lisätietoa esimerkiksi ruotsinkielisistä kursseista, tukipalveluista tai ruotsinkielisestä yhteisöstä. Uutiskirjeessämme tiedotamme ruotsinkielisistä kursseista ja tapahtumista. Svenska ärendenin uutiskirjeen (på svenska) voit tilata osoitteesta svenska-arenden@helsinki.fi

 Lue lisää kaksikielisestä yliopistosta täältä.

Tukea opiskeluun

Helsingin yliopistosta löydät monia eri tahoja, jotka voivat auttaa sinua opintojesi aikana. Tietoa tapahtumista ja matalan kynnyksen toiminnasta löydät hyvinvointitapahtumat sivulta

  • Opiskelijan ohjeista löydät Tukea oppimiseen -osion, jossa voit tutustua esimerkiksi yksilöllisiin järjestelyihin ja opintopsykologien tarjoamiin palveluihin. 
  • Urapalveluilta saat puolestaan tukea urasuunnitteluun, työnhakuun ja harjoitteluun liittyvissä asioissa - tutustu opiskelijan ohjeissa osioihin Työ ja ura ja Harjoittelu.
  • Joskus voi tulla myös tarve kuuntelijalle ja keskustelukumppanille. Helsingin yliopiston yliopistopapit auttavat opiskelijoita erilaisissa opiskeluun ja elämänkysymyksiin liittyvissä asioissa uskonnostasi ja vakaumuksestasi riippumatta!

Studera smart!

Opiskelu yliopistossa eroaa toisen asteen koulutusten opiskelusta: koulutusohjelmasta riippuen itsenäistä työtä saattaa olla hyvinkin paljon, pienryhmien sijaan opetus tapahtuu luennoilla, joissa saattaa olla jopa yli sata opiskelijaa ja opetusmateriaali saattaa olla suomen sijaan vaikkapa ruotsiksi tai englanniksi. Tiettyjen rajojen sisällä voit miettiä mitä ja koska haluat opiskella - se on akateemista vapautta! Akateeminen vapaus tuo kuitenkin mukanaan myös akateemisen vastuun. Kukaan ei soita perääsi jos jätät pakollisia luentoja väliin tai jos unohdat mennä tenttiin. Studera smart -hanke on tehnyt ensimmäisen vuoden yliopisto-opiskelijoita varten viisi videota, joissa käsitellään opiskelutaitoja, oppimista ja yliopisto-opintojen aloittamista. Videot ovat ruotsinkielisiä - haasta itsesi ja tutustu videoihin

Opiskelijan arki

Hyvinvointi on tärkeää opiskeluarjen sujumisen kannalta. Tutustu jo etukäteen alla esiteltyihin toimijoihin, jotta arki alkaa sujuvasti!

Terveydenhoito

Opintojesi aikana voit turvautua terveyteen ja sairauteen liittyvissä kysymyksissä Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiöön (YTHS). Käy tutustumassa myös YTHS:n palveluja esittelevään sivuun Opiskelijan ohjeissa.

Liikunta 

UniSport toimii yliopistolaisten kohtauspaikkana jokaisella Helsingin yliopiston kampuksella. UniSportin monipuolisesta lajivalikoimasta löytyy jokaiselle jotakin ja ennen kaikkea edulliseen hintaan! Liikunta on hyvää vastapainoa opiskelulle! Voit tutustua liikuntavaihtoehtoihin Unisportin liikuntapalvelut -sivulla. 

Ruoka

Yliopistolla syöt maukasta ruokaa todella edulliseen hintaan. UniCafessa uskotaankin, että vastuullisesti ja ammattitaidolla toteutettujen opiskelijaravintolapalvelujen ansiosta arkesi on terveellisempää, sujuvampaa ja maistuu paremmalle. Unicafen ravintoloita ja kahviloita löytyy jokaiseen makuun ja jokaiselta kampukselta - älä myöskään missaa teemaviikkoja!

Mielen hyvinvointi ja opiskelukyvyn vahvistaminen

Mielen hyvinvointi- sivulle on koottu useita tahoja, jotka tukevat opiskelukykyäsi ja hyvinvointiasi opintojen aikana. Kannattaa tutustua myös Nyyti ry- järjestöön, joka tukee opiskelijoiden mielenterveyttä monilla erilaisilla matalan kynnyksen palveluilla (esim. chat eri teemoista, elämäntaitokurssit verkossa ja vapaaehtoistoiminta). Tutustu tarkemmin Nyytiin!

Opiskelijaelämä

Opiskelijaelämään ja yliopistolaisen vuoteen kuuluvat opiskelun lisäksi myös erilaiset akateemiset perinteet ja opiskelijatapahtumat. Opiskelijatapahtumat-sivuilta löydät tapahtumakalenterin sekä tietoa esimerkiksi Helsingin yliopiston ylioppilaskunnasta eli HYY:stä

Orientaatio ja tuutorointi

Tiedekunnat ja koulutusohjelmat järjestävät jokainen oman orientaatioviikon. Viikon aikana tutustut tarkemmin omaan koulutusohjelmaasi, sen opettajiin ja käytänteisiin, opit tuntemaan oman kampuksesi ja pääset osaksi yliopistoyhteisöä. Tapaat myös oman tuutorisi ja tuutoriryhmäsi ja todennäköisesti pääset jo osallistumaan ensimmäisiin opiskelijatapahtumiin. Tutustu oman tiedekuntasi orientaatioviikon ohjelmaan Orientaatio ja tuutorointi -sivulla! 

Ask Me!

Koko yliopistoyhteisö odottaa jo kovasti saapumistasi! Haluamme varmistaa, että ensimmäiset viikkosi yliopistolla sujuvat mahdollisimman hyvin. Toivomme, että kynnyksesi kysyä meiltä sinua mietityttävistä asioista on mahdollisimman matala. Ensimmäisen opiskeluviikkosi 2. - 6.9. aikana pinkki Ask me!- logo ohjaa sinut kysymyksissäsi avun äärelle! Ask Me! -kampanja näkyy myös yliopiston Instagram-tilillä @universityofhelsinki, jossa mm. Kaisa-talon opiskelijaneuvonta on vastaamassa opiskelijoiden kysymyksiin opintojen alussa. Aikataulu tarkentuu elokuussa.

Tutustu yliopiston eettiseen ohjeistukseen

Eettinen ohjeistus -verkkokoulutuksen tavoitteena on lisätä Helsingin yliopiston opiskelijoiden ja henkilökunnan tietoisuutta eettisyyteen liittyvästä tematiikasta. Yliopistoyhteisönä tavoitteenamme on edistää eettisesti vastuullista toimintaa myös yhteiskunnallisesti.



Moodlen verkkokoulutuksen avulla perehdytään eettisen toiminnan eri näkökulmiin videoiden ja pohdintatehtävien avulla. Ohjelman voi suorittaa itseopiskeluna Moodlessa ja sen suorittamiseen kuluu noin viisitoista minuuttia. Linkki Eettinen ohjeistus- kurssisivulle.