Tillgodoräknande avser det förfarande som tillämpas när du vill att kompetens som du förvärvat ska godkännas som en del av din examen. Du kanske redan har kunskaper som du förvärvat genom studier vid en annan högskola, arbete eller hobbyer.
- Du kan räkna till godo studier som du har genomfört vid andra högskolor i Finland (universitet, Försvarshögskolan, yrkeshögskolor) eller utomlands. Studierna ska vara genomförda med godkänt betyg.
- Du kan också räkna till godo kunskaper som du förvärvat till exempel i arbetslivet, genom förtroendeuppdrag eller hobbyer. Då talar man om kunskaper som förvärvats på annat sätt än genom formell utbildning.
Du kan ansöka om tillgodoräknande genom att göra en ansökan om ersättande eller en ansökan om inkluderande.
Ansökan om ersättande
Gör en ansökan om ersättande när du vill ersätta ett studieavsnitt eller en studiehelhet som ingår i din examen med kompetens som du förvärvat någon annanstans. En förutsättning för att ansökan om ersättande ska godkännas är att du har uppnått kunskapsmålen för de studier som ska ersättas.
Exempel: Du har genomfört en kurs vid en annan högskola som motsvarar ett studieavsnitt som ingår i grundstudierna i ditt utbildningsprogram. Du kan ansöka om tillgodoräknande genom att göra en ansökan om ersättande. Om ansökan godkänns får du en prestationsanteckning i studieregistret för det ersatta studieavsnittet och du behöver inte genomföra kursen på nytt.
Ansökan om inkluderande
Inkluderande betyder att kompetens som du förvärvat inkluderas i din examen. Inkluderande skiljer sig från ersättande på det sättet att dina kunskaper inte behöver motsvara ett studieavsnitt eller en studiehelhet i ditt utbildningsprogram, utan du använder studier eller kompetens som du förvärvat någon annanstans i din examen. Studierna eller kunskaperna som inkluderas ska vara på samma nivå som studierna i ditt utbildningsprogram och motsvara kunskapsmålen i examen.
Exempel: Du har genomfört studier under internationellt utbyte som du vill inkludera i din examen. Studierna motsvarar inte direkt något studieavsnitt eller någon studiehelhet i ditt utbildningsprogram, men de lämpar sig som valfria studier. Du kan ansöka om tillgodoräknande genom att göra en ansökan om inkluderande. Om ansökan godkänns, inkluderas studierna som sådana i din examen och du kan placera dem i din studieplan.
Tillgodoräknande av kunskaper som förvärvats på annat sätt än genom formell utbildning
Kunskaper som förvärvats på något annat sätt än genom formell utbildning kan vara resultatet av informellt lärande eller vardagslärande. Informellt lärande kan uppkomma genom till exempel fortbildning, kurser på arbetsplatsen och kurser inom det fria bildningsarbetet. Vardagslärande kan i sin tur uppkomma i samband med till exempel arbetserfarenhet, förtroendeuppdrag och hobbyer.
När du ansöker om att kunskaper som du förvärvat på något annat sätt än genom formell utbildning ska räknas till godo i din examen, ska du visa och dokumentera dina kunskaper på det sätt som du och läraren kommer överens om och visa att dina kunskaper uppfyller de kunskapsmål som ställs på studier som kan räknas till godo. Du måste eventuellt dessutom till exempel skriva en tentamen, sammanställa en portfolio, skriva en essä eller rapport eller delta i en intervju. Det kan också krävas att du fullgör inlärningsuppgifter eller andra motsvarande uppgifter.
Om du vill räkna till godo kompetens som du förvärvat på något annat sätt än genom formell utbildning ska du göra en ansökan om ersättande eller inkluderande i vanlig ordning. Till ansökan ska du också bifoga en beskrivning av hur de förvärvade kunskaperna motsvarar kunskapsmålen i dina studier. Om du ansöker om ersättande bedöms dina kunskaper enligt samma bedömningsskala som används för det studieavsnitt du vill ersätta.
Studentens digitalkompetens, språk- och kommunikationsstudier och pedagogiska studier för lärare
- Studieavsnittet Studentens digitalkompetens (eller det tidigare ikt-körkortet) som omfattar 3 studiepoäng och som genomförts vid Helsingfors universitet eller Öppna universitetet ersätter motsvarande studieprestation som sådant. Om studieavsnittet redan har ingår i en studiehelhet eller en annan examen vid Helsingfors universitet, kan du placera det i din studieplan genom att göra en ansökan om inkluderande.
- Språkstudierna i en tidigare högskoleexamen ersätter som sådana de språkstudier som examensförordningen kräver, med undantag för mognadsprovet. Om du har genomfört de obligatoriska språkstudierna som en del av en tidigare examen vid Helsingfors universitet, se avsnittet Tillgodoräknande av språk- och kommunikationsstudier (länk till avsnittet).
- Observera att pedagogiska studier för lärare kan räknas till godo endast i högre högskoleexamen. Du kan inte ansöka om tillgodoräknande av de pedagogiska studierna i lägre högskoleexamen.