Opintojen suunnittelu ja HOPS-ohjaus

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Kaikkiin tutkintoihin kuuluu henkilökohtainen opintosuunnitelma eli HOPS, joka tehdään Sisussa. Opintosuunnitelmassa suunnittelet, mitä opintoja aiot suorittaa missäkin vaiheessa tutkintoasi. Suunnitelmaa ei tarvitse tehdä kerralla valmiiksi, vaan voit päivittää sitä jatkuvasti opintojesi edetessä. Sisun opintosuunnitelman kautta myös ilmoittaudut opetukseen ja teet sähköisiä hakemuksia. 

Pääset kirjautumaan Sisuun tämän sivun ylävalikosta. Lisätietoa Sisusta sekä kaikki järjestelmän käyttöohjeet löydät sivulta Sisu-ohjeet opiskelijalle.

Näin suunnittelet opintosi

 1. Tarkista, mitä opintoja tutkintoosi kuuluu joko Sisussa tai ohjesivulla Tutkintorakenne ja tutkinnon laajuus
 2. Tutustu tarjolla olevaan opetukseen: Mistä löydän opintotarjonnan? 
 3. Lisää haluamasi opintojaksot Sisussa opintosuunnitelmaasi, jos ne eivät näy siellä valmiiksi. 
 4. Ajoita opinnot. Voit halutessasi käyttää koulutusohjelmasi malliajoitusta. 
 5. Valitse opinnoille suoritustavat, esimerkiksi luentokurssi tai tentti.  
 6. Siirry ilmoittautumaan Sisun opintokalenteriin, kun ilmoittautumisaika alkaa. Lisätietoa ilmoittautumisesta löydät sivulta Miten ilmoittaudun kursseille ja tentteihin?

Opintosuunnitelman perusperiaatteet

 • Opintosuunnitelmaa ei tarvitse tehdä kerralla koko tutkinnon ajalle. Vähimmillään riittää, että lisäät suunnitelmaan opinnot, joihin haluat ilmoittautua. Voit muokata opintosuunnitelmaasi joustavasti koska vain. Sinun täytyy hakea muokkauksille hyväksyntää vain, jos poikkeat tutkintosi rakenteesta (ks. opintosuunnitelmassa tehtävät valinnat ja hakemukset).  
 • Sinulla voi olla Sisussa useampia suunnitelmia, mutta vain yksi suunnitelmista voi olla ensisijainen. Voit ilmoittautua opetukseen vain ensisijaisen suunnitelman kautta. Ensisijaiseen suunnitelmaan kirjautuvat myös esimerkiksi hyväksiluku- ja lisäaikapäätökset. Päätökset eivät siirry, jos vaihdat toisen suunnitelman ensisijaiseksi. Valitse siis ensisijainen suunnitelma huolellisesti! 
 • Jos sinulla on useita eri opiskeluoikeuksia, tee jokaiselle oma ensisijainen opintosuunnitelma. 
 • Sisu ei ilmoita erikseen vanhentuneista opintosuorituksista. Ota huomioon opintojen vanhentumiseen liittyvät säännöt, kun suunnittelet aikaisempien opintojesi liittämistä tutkintoon. 

Opintosuunnitelmassa tehtävät valinnat ja hakemukset

Sisu seuraa opintosuunnitelmassa tekemiäsi valintoja suhteessa koulutusohjelmasi tutkintorakenteeseen ja ohjaa sinua valinnoissasi. Lisäksi saatat tarvita Sisun sähköistä asiointia ja hakemuksia, jotta saat suunnitelman vastaamaan tarpeitasi. Opintosuunnitelmassa tehtäviä valintoja tai hakemuksia ovat esimerkiksi: 

 • Opintosuunnan valinta: Jos koulutusohjelmassasi valitaan opintosuunta vasta opintojen aikana, valintasi vahvistetaan opiskelijapalveluissa Sisuun. Ennen tätä voit esimerkiksi tehdä omat opintosuunnitelmat vaihtoehtoisille opintosuunnille, jotta näet, miltä opintosi näyttäisivät eri opintosuunnissa.
 • Valinnaiset opinnot: Voit selata helpoiten eri tiedekuntien tarjoamia valinnaisia opintoja Opiskelijan ohjeista.​ Valinnaisiin kokonaisuuksiin kuuluvat opintojaksot näet Sisusta, kun lisäät kokonaisuuden suunnitelmaasi. Opintosuunnitelman käyttöohjeista saat tarkempaa tietoa, kuinka valinnaiset lisätään Sisuun. Yksittäisten kurssien tarkemmat kuvaukset löydät Sisusta kurssin esitteeltä tai etsimällä kurssihausta.
 • Toisessa korkeakoulussa suoritettavat opinnot: Suunnittele, mihin kohtaan tutkintoasi sijoitat mahdollisen opiskelijavaihdon tai JOO-opinnot. Lisätietoa vaihto-opintojen suunnittelusta löydät ohjeesta Vaihtoon haku ja hakeminen
 • Tutkintorakenteesta poikkeaminen: 
  • Sisun vapaan muokkauksen tilassa voit itse ehdottaa tutkintosi henkilökohtaistamista. Voit esimerkiksi ehdottaa tutkintoon kuuluvan opintokokonaisuuden korvaamista toisella Helsingin yliopistossa jo suorittamallasi kokonaisuudella. Vapaan muokkauksen tilassa tehdyille muokkauksille täytyy aina hakea lopuksi hyväksyntää opiskelijapalveluista. Vapaan muokkauksen tilan käyttöohjeet löydät täältä. 
  • Opintosuunnitelmaa ei yleensä tarvitse erikseen hyväksyttää. Suunnitelmassasi saattaa kuitenkin olla merkittynä tiettyjä osia tai kokonaisuuksia, jotka vaativat erillistä hyväksyntää. Se tarkoittaa, että niiden sisältö tarkistetaan opiskelijapalveluissa ennen kuin valmistut. Ohjeet erillisen hyväksynnän hakemiseen 
    
 • Hyväksilukeminen: Jos sinulla on aiempia muualla suoritettuja opintoja, suunnittele, mihin kohtaan tutkintoasi ne sijoitat. Tutustu ensin huolellisesti hyväksilukemisen periaatteisiin ja kysy tarvittaessa apua oikean hakemustyypin valintaan. Aiempien opintojen sisällyttämistä ja korvaamista haetaan opintosuunnitelman kautta. 
 • Maisteriohjelman valinta: Kun olet valmistumassa kandidaatiksi ja jatkat sen jälkeen maisteriohjelmaan, valitset opintosuunnitelmassasi maisteriohjelman, johon haluat jatkaa. Tutustu oman koulutusohjelmasi maisterioptioihin, niiden kriteereihin ja ilmoittautumisaikoihin Jatkaminen maisteriohjelmaan -sivulla. Ohjeet maisteriohjelman valintaan ja vahvistamiseen Sisussa 
 • Tutkintovaatimusten vaihtaminen: Opintojesi aikana koulutusohjelmasi opetussuunnitelmakausi saattaa vaihtua ja opintojen sisällöt muuttua. Tällöin sinun kannattaa vaihtaa opintosuunnitelmasi tietty osa uudempaan opetussuunnitelmakauteen eli versioon, jotta sinun ei tarvitse tehdä kokonaan uutta suunnitelmaa. Ohjeet opintojakson tai -kokonaisuuden version vaihtamiseen.  
 • Jos opiskeluaikasi on loppumassa ennen kuin ehdit valmistua, voit hakea Sisussa lisäaikaa opintojen suorittamiseen. Ohjeet lisäajan hakemiseen löydät täältä. 

Opiskelijapalveluiden koulutussuunnittelijat ja opintoneuvojat käsittelevät hakemukset Sisussa ja pyytävät tarvittaessa arvioita opintojaksojen ja -kokonaisuuksien vastuuopettajilta päätöksiä varten. Mikäli sinulla on kysyttävää hakemuksista ja Sisun sähköisestä asioinnista, voit olla yhteydessä oman tiedekuntasi opiskelijaneuvontaan. 

Opintojen suunnittelun tuki

Henkilökohtainen opintosuunnitelma (HOPS) on koko opiskeluajan kattava prosessi, joka tukee opintojesi etenemistä ja asiantuntijuutesi kehittymistä. Opintosuunnitelman laadintaa ja ammatillista kehittymistä tuetaan HOPS-ohjauksella.  

Kun aloitat opintosi, sinulle nimetään ohjaava opettaja tai opettajaryhmä, joka vastaa HOPS-ohjauksesta. He auttavat sinua löytämään ratkaisuja opinnoissasi esiin nouseviin kysymyksiin. HOPS-ohjauksen avulla luot myös yhteyksiä opettajiin ja muihin opiskelijoihin. 

HOPS-ohjauksessa:  

 • määrittelet tavoitteesi opintojen ja tulevan työelämän suhteen 
 • suunnittelet opintosi 
 • tunnistat ja kehität osaamistasi. 

Ohjauksen tavoitteena on tukea opintojesi etenemistä, opiskeluprosessin sujuvuutta sekä edistää opiskelijakeskeistä oppimista. Ohjausta ja neuvontaa voidaan järjestää koulutusohjelmissa eri tavoin: ohjaajan johdolla ryhmissä, seminaarissa, opiskelijoiden vertaisryhmissä tai erikseen sovittavana yksilötapaamisena. Ohjaus voidaan toteuttaa myös osana tiettyjä opintojaksoja. Lisätietoa oman koulutusohjelmasi käytännöistä löydät tämän sivun koulutusohjelmakohtaisesta osasta. 

Sisu toimii sinun ja HOPS-ohjaajasi yhteisenä työvälineenä. Kun sinut on liitetty Sisussa ohjaajasi ohjausryhmään, ohjaajasi näkee opintosuunnitelmasi ja voitte lähettää toisillenne suunnitelmaan liittyviä kysymyksiä ja kommentteja. Voit näin saada ohjaajaltasi suunnitelmaasi palautetta ja vastauksia sinua askarruttaviin kysymyksiin. Tarkempaa tietoa Sisun ohjaustoiminnoista löydät opintosuunnitelman käyttöohjeista. 

Ohjaavan opettajan lisäksi saat ohjausta opintoihisi liittyviin kysymyksiin myös tuki-, neuvonta- ja ohjauspalveluista.    

 • Opiskelijaneuvonta tarjoaa koulutusohjelma- ja opintosuuntakohtaista neuvontaa sekä auttaa esimerkiksi Sisuun liittyvissä teknisissä kysymyksissä. 
 • Kansainvälisen koulutusyhteistyön palvelut ohjaavat esimerkiksi opiskelijavaihtoon ja JOO-opintoihin liittyvissä kysymyksissä 
 • Urapalvelut ohjaavat esimerkiksi harjoitteluun ja uraohjaukseen liittyvissä kysymyksissä 
 • Opintopsykologit tarjoavat erityisohjausta yksilöllisesti ja ryhmissä tukien mielekästä opiskelua. 

Neuvontakompassi kokoaa yhteen yleisimpiä opinnoissa esiin nousevia kysymyksiä ja ohjaa sinut oikean palvelun luo.  

Lisätietoa

Opintojen ohjausta ja opintojen etenemisen seurantaa linjataan Rehtorin päätöksessä (2017): Linjaukset opintojen ohjauksesta ja opintojen etenemisen seurannasta Helsingin yliopistossa (pdf).  
 

Ohjeita WebOodista Sisuun siirtyneille

Tämä ohjeistus koskee vain opiskelijoita, joiden tiedot on siirretty WebOodista Sisuun toukokuussa 2021.

Jos olet valmistumassa ja jätät Sisussa hakemuksen, kirjoita hakemuksen perusteluihin tieto, että olet valmistumassa. Näin hakemuksesi otetaan käsittelyyn mahdollisimman pian. Lähetä Sisun hakemuksen lisäksi myös sähköposti oman tiedekuntasi Opiskelijaneuvontaan. Otsikoi sähköposti "Valmistuva opiskelija, Sisuun jätetty hakemus". Kerro viestissä, mikä hakemustyyppi on kyseessä. 

Missä tapauksissa opintosuunnitelma täytyy päivittää tai tehdä uudelleen?

Ennen syksyä 2020 luodut opintosuunnitelmat tulee teknisen päivityksen vuoksi joko päivittää tai tehdä kokonaan uusi ensisijainen suunnitelma opetussuunnitelmakaudelle 2021–2022. Huomaat päivitystarpeen siitä, että suunnitelmasi on sääntöjen vastaisessa tilassa, etkä pysty tekemään hakemuksia sen kautta. 

 • Täältä löydät ohjeet, joiden avulla saat päivitettyä vanhan suunnitelmasi siten, että se on taas sääntöjen mukainen: Sisu-ohje: ennen 1.8.2020 tehtyjen opintosuunnitelmien päivittäminen 
 • Huom! Tiettyjen koulutusohjelmien opintosuuntien opiskelijoiden täytyy päivittämisen sijaan luoda kokonaan uusi ensisijainen opintosuunnitelma. Tämä koskee myös vuonna 2020 aloittaneita opiskelijoita.  
 • Myös ennen 1.8.2017 opintonsa aloittaneiden täytyy pääsääntöisesti luoda kokonaan uusi suunnitelma. Katso tässä tapauksessa ohjeet sivulta Sisu-ohjeet ennen vuotta 2017 aloittaneille. 
 • Jos et ole varma, koskeeko päivitys sinua, tarkista Sisussa otsikon Opintosuunnitelmani (päivämäärä) alta, mille kaudelle opintosuunnitelmasi on laadittu. Jos opintosuunnitelmasi on tehty opetussuunnitelmakaudelle 2017–2018, 2018–2019 tai 2019–2020, tulee sinun päivittää opintosuunnitelma tai tehdä uusi suunnitelma tämänhetkiselle kaudelle.
 • Päivitystarve johtuu siitä, että kausien 2017–2020 rakenteet eivät vastaa Sisun käyttöönoton vaatimuksia. Niiden mukaisesti et voi esimerkiksi valmistua tai tehdä hakemuksia Sisussa. 

Opintosuunnitelmasta puuttuvat tai puutteelliset suoritukset

Saatat törmätä tilanteeseen, jossa jokin aiempi suorituksesi ei näy siinä kohdassa opintosuunnitelmaa, johon se mielestäsi kuuluisi. Usein kyseessä on vanhojen tutkintovaatimusten mukainen tai avoimen yliopiston suoritus.  

Jos suorittamasi ja suunnitelmassasi näkyvän opintojakson välille on merkitty Sisussa vastaavuus, saat itse lisättyä opintojakson opintosuunnitelmaasi. Muussa tapauksessa voit käyttää vapaan muokkauksen tilaa. Löydät tarkemmat ohjeet opintosuunnitelman käyttöohjeista kohdasta Puuttuvien opintosuoritusten lisääminen suunnitelmaan 

Jos Oodista siirretty suoritus näyttää Sisun Omat tiedot -sivulla jollain tavalla poikkeavalta (esimerkiksi opintojakson koodi on erilainen), tarkista ohjeet sivulta Mahdolliset ongelmat Oodista siirretyissä tiedoissa.