Sisu-ohje: Vapaan muokkauksen tilassa tehtävät hakemukset

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Ennen kuin teet hakemuksia vapaan muokkauksen tilassa, tarkista ensin koulutusohjelmasi mahdolliset ohjeet sivulta Opintojen suunnittelu ja HOPS-ohjaus tai jos olet tohtorikoulutettava, sivulta Tohtoriopintojen suunnittelu ja suorittaminen

Vapaan muokkauksen tilassa voit poiketa Sisussa näkyvästä tutkintosi rakenteesta. Tämä voi olla tarpeen esimerkiksi, jos suorittamasi opinnot näkyvät suunnitelmassasi väärässä kohdassa tai et saa lisättyä niitä suunnitelmaasi muulla tavoin. Vapaan muokkauksen tilassa tehdyille muutoksille täytyy aina hakea lopuksi hyväksyntää eli tehdä nk. rakenteesta poikkeavan sisällön hakemus. Opintosuunnitelmasi on sääntöjen vastaisessa tilassa, kunnes hakemuksesi on hyväksytty. Kaikki hakemukset käsitellään opiskelijapalveluissa.

Alta löydät ohjeet vapaan muokkauksen tilan käyttöön. Voit katsoa ohjeet myös videomuodossa: 

Milloin vapaan muokkauksen tilaa pitää käyttää?

Näissä tapauksissa et tarvitse vapaan muokkauksen tilaa: 

 • Jos sinulla on esimerkiksi vanhojen tutkintovaatimusten mukainen suoritus, joka on jo merkitty Sisussa vastaavaksi jollekin opintojaksolle. Tällöin voit merkitä vastaavuuden itse opintojaksoesitteeltä ilman vapaan muokkauksen tilaa. Tarkista siis aina ensin, onko suorittamasi ja suunnitelmassasi näkyvän opintojakson välille merkitty vastaavuus. 
 • Jos jonkin opintosuunnitelmaasi kuuluvan kokonaisuuden tai osan vieressä on teksti "vaatii erillistä hyväksyntää". Tee tällöin erillisen hyväksynnän hakemus, johon et tarvitse vapaan muokkauksen tilaa. 
 • Jos olet suorittanut opinnot jossakin muualla kuin Helsingin yliopistossa, eikä opintoja ole vielä hyväksiluettu. Hae tässä tapauksessa ensin opintojen hyväksilukemista korvaavuus- tai sisällyttämishakemuksella
 • Jos haluat lisätä opintosuunnitelmaasi opintoja, jotka on jo kiinnitetty toiseen Helsingin yliopistossa suoritettuun tutkintoon, tee myös tällöin hyväksilukuhakemus. 

Tee hakemus vapaan muokkauksen tilassa, kun jokin näistä pitää paikkansa: 

 • Sinulle on kirjattu opintojaksosta suoritus, mutta et saa sitä sijoitettua haluamaasi opintokokonaisuuteen tai opintosuunnitelman osaan.
 • Sinulla on suoritettu opintokokonaisuus, mutta et saa sijoitettua sitä valinnaiseksi opintokokonaisuudeksi Sisuun. 
 • Haluat korvata jonkin opintojakson toisella opintojaksolla, jonka aiot suorittaa tai olet suorittanut tai hyväksilukenut Helsingin yliopistossa. Opintojaksoa ei myöskään ole merkitty Sisussa vastaavaksi toiselle opintojaksolle.
 • Haluat korvata jonkin opintokokonaisuuden toisella kokonaisuudella, jonka olet suorittanut tai hyväksilukenut Helsingin yliopistossa. 
 • Sinulla on suunnitelmassasi sama opintojakson suoritus useaan kertaan ja haluat poistaa toisen suorituksen suunnitelmastasi. 
 • Kyseessä on tiettyyn kokonaisuuteen tai opintosuunnitelman osaan lisätty ja hyväksytty henkilökohtainen suoritus eli täydentävä opintosuoritus, jonka vuoksi kokonaisuus on mennyt sääntöjen vastaiseen tilaan. 

Huomioi nämä asiat

 • Varmista aina, että olet muokkaamassa ensisijaista opintosuunnitelmaasi, ennen kuin teet hakemuksen. Voit tehdä hakemuksia ainoastaan opiskeluoikeutesi mukaisessa suunnitelmassa. 
 • Varmista, että olet muokkaamassa oikeaa tasoa tutkintorakenteessa, eli avaat valinta-avustimen suunnitelmassasi oikean otsikon kohdalta. Huomaat tekeväsi muokkauksia väärässä kohdassa useimmiten siitä, että et pysty hakemaan niille hyväksyntää.  
 • Kun teet muokkauksia suunnitelmaasi vapaan muokkauksen tilassa, opintosuunnitelmasi siirtyy tilapäisesti sääntöjen vastaiseen tilaan. Opintosuunnitelman osien oikealle puolelle ilmestyy teksti ”Sääntöjen vastaisia valintoja” ja opintosuunnitelman yläreunaan varoituspalkki ”Suunnitelma on rakenteen sääntöjen vastainen. Korjaa valintoja”. Tämä on Sisun normaalia toimintaa. Nämä ilmoitukset poistuvat, kun ehdottamasi muutokset on hyväksytty opiskelijapalveluissa.

Opintojakson lisääminen ja poistaminen vapaan muokkauksen tilassa

Sinun tulee hyväksyä toiminnalliset evästeet nähdäksesi videon.

Jos olet lisäämässä tai poistamassa kokonaisuudesta opintojaksoa, toimi näin:

 1. Siirry Sisussa Opintojen rakenne -sivulle.
 2. Varmistu, että muokkaat ensisijaista opintosuunnitelmaasi.
  Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.
 3. Avaa valinta-avustin klikkaamalla opintosuunnitelmassasi sen opintokokonaisuuden tai suunnitelman osan nimeä, mihin haluat lisätä tai poistaa opintojakson. Jos kokonaisuudessa on väliotsikkoja, klikkaa sitä väliotsikkoa, jonka alle haluat muutoksen tehdä.
 4. Klikkaa valinta-avustimen yläpalkista painiketta, jossa on kolme pistettä. Valitse pudotusvalikosta Vapaan muokkauksen tila.
  Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.
 5. Tee haluamasi muutokset valinta-avustimessa.
  1. Jos haluat poistaa jonkin opintojakson, klikkaa roskakorin kuvaa opintojakson kuvakkeessa
  2. Jos haluat lisätä jonkin suorittamasi opintojakson, klikkaa 'Lisää jo suoritettu opintojakso' -linkkiä. Valitse listasta haluamasi opintojakso.
  3. Jos haluat lisätä jonkin suunnittelemasi opintojakson, kirjoita sen nimi tai tunniste 'Lisää suunnitelmaan' -hakukenttään. Valitse sitten oikea opintojakso pudotusvalikosta. Huom! Et voi lisätä kokonaisuuteen opintojaksoa, joka on pakollinen opintojakso jossakin toisessa suunnitelmaasi kuuluvassa kokonaisuudessa. 

   Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

 6. Opintosuunnitelmaasi tulee näkyviin ilmoitus 'sääntöjen vastainen' ja lisäämäsi opintojakson kuvakkeessa lukee 'ei kuulu tutkintosi rakenteeseen'. Nämä ilmoitukset poistuvat, kun olet hakenut ja saanut hyväksynnän tekemillesi muutoksille. Hyväksyntää kannattaa hakea vasta kun tiedät, ettei samaan suunnitelman osaan ole tulossa muita muutoksia.
  Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.
 7. Vieritä valinta-avustinta ylös ja klikkaa Hae poikkeuksille hyväksyntää -painiketta. Kirjoita ponnahdusikkunassa hakemukselle perustelu. Kirjoita perusteluihin, mitä muutoksia olet tehnyt kokonaisuuteen tai tutkintoosi opintosuunnitelmassasi. Mitä opintojaksoja olet poistanut suunnitelmasta ja mitä olet tuonut tilalle? Jos hyväksytettävä muutos löytyy vastaavuustaulukosta, kirjoita perusteluihin "vastaavuustaulukon mukaisesti". Kerro perusteluissa myös, kenen opettajan kanssa olet mahdollisesti sopinut muokkauksista. Ilmoita lisäksi, jos olet valmistumassa. Näin hakemuksesi otetaan käsittelyyn mahdollisimman pian. Tallenna hakemus.
  Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.
 8. Poistu vapaan muokkauksen tilasta klikkaamalla 'Normaalitilaan'-linkkiä valinta-avustimen oranssissa palkissa.
 9. Muuttamasi opintojakso tai suunnitelman osa on 'Hyväksyntää haettu' -tilassa, kunnes hakemuksesi on hyväksytty.
 10. Mikäli olet valmistumassa, lähetä vielä sähköposti oman tiedekuntasi opiskelijapalveluihin. Otsikoi sähköposti "Valmistuva opiskelija, Sisuun jätetty hakemus". Kerro viestissä, että kyseessä on rakenteesta poikkeavan sisällön hakemus.
 11. Saat hakemuksesi hyväksymisestä tai hylkäämisestä viestin Sisun etusivulle. Löydät hakemuksen tarvittaessa myös Omat tiedot -sivulta, jonka löydät Sisun päävalikosta. Hakemukset ovat omissa tiedoissa Hakemukset ja päätökset -välilehdellä.

Opintokokonaisuuden korvaaminen toisella vapaan muokkauksen tilassa

Sinun tulee hyväksyä toiminnalliset evästeet nähdäksesi videon.

Opintokokonaisuuden korvaaminen toisella on tarpeen, jos olet esimerkiksi suorittanut jonkin tutkintoosi kuuluvan pakollisen opintokokonaisuuden (esim. perusopinnot) vanhojen tutkintovaatimusten mukaisesti. Pakollisen opintokokonaisuuden voi korvata opintosuunnitelmassa toisella ainoastaan tämän ohjeen mukaisesti. Toimi näin:

 1. Tarkista suorittamasi kokonaisuuden nimi ja koodi opintosuorituksistasi (ks. Omat tiedot -ohje)
 2. Siirry Sisussa Opintojen rakenne -sivulle.
 3. Varmistu, että muokkaat ensisijaista opintosuunnitelmaasi.
  Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.
 4. Avaa valinta-avustin klikkaamalla opintosuunnitelmastasi koulutusohjelman nimeä.
  Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.
 5. Klikkaa valinta-avustimen yläpalkista painiketta, jossa on kolme pistettä. Valitse pudotusvalikosta Vapaan muokkauksen tila.
  Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.
 6. Vieritä valinta-avustinta alaspäin, kunnes näet 'Kokonaisuudet'-väliotsikon. Tee haluamasi muutokset:
  1. Lisää kokonaisuus, jota et ole vielä suorittanut kirjoittamalla sen nimi tai koodi hakukenttään.
  2. Lisää suorittamasi kokonaisuus klikkaamalla 'Lisää jo suoritettu kokonaisuus' -tekstiä.
  3. Poista haluamasi kokonaisuus klikkaamalla roskakorin kuvaa kokonaisuuden kuvakkeessa.
   Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.
 7. Vieritä valinta-avustinta  ylös ja klikkaa Hae poikkeuksille hyväksyntää -painiketta. Kirjoita ponnahdusikkunassa hakemukselle perustelu. Kirjoita perustelut - kenttään, mitä muutoksia olet tehnyt kokonaisuuteen tai tutkintoosi opintosuunnitelmassasi. Mitä opintokokonaisuuksia olet poistanut suunnitelmasta ja mitä olet tuonut tilalle? Mikäli hyväksytettävä muutos löytyy vastaavuustaulukosta, kirjoita perusteluihin "vastaavuustaulukon mukaisesti". Kerro myös, kenen opettajan kanssa olet mahdollisesti sopinut muokkauksista. Ilmoita lisäksi, jos olet valmistumassa. Näin hakemuksesi otetaan käsittelyyn mahdollisimman pian. Tallenna hakemus.
  Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.
 8. Poistu vapaan muokkauksen tilasta klikkaamalla 'Normaalitilaan'-linkkiä valinta-avustimen oranssissa palkissa.
 9. Opintosuunnitelmasi on sääntöjen vastaisessa tilassa, kunnes hakemuksesi on hyväksytty. Huomaathan, että lisäämäsi kokonaisuus ei sijoitu opintosuunnitelmassasi poistetun kokonaisuuden paikalle vaan aivan alimmaiseksi! Sen tila on 'Ei kuulu tutkinnon rakenteeseen', kunnes hakemuksesi on hyväksytty.
 10. Mikäli olet valmistumassa, lähetä vielä sähköposti oman tiedekuntasi opiskelijapalveluihin. Otsikoi sähköposti "Valmistuva opiskelija, Sisuun jätetty hakemus". Kerro viestissä, että kyseessä on rakenteesta poikkeavan sisällön hakemus.
 11. Kun hakemuksesi on käsitelty, saat sen hyväksymisestä tai hylkäämisestä viestin Sisun etusivulle.

Tieto hakemuksen hyväksymisestä tai hylkäyksestä

Hakemuksesi voidaan hyväksyä tai hylätä. Pääset päätökseen käsiksi näillä tavoilla:

 • Saat päätöksestä viestin Sisun etusivulle. Viesti löytyy myös, kun klikkaan puhekuplan muotoista Viestit-kuvaketta Sisun mustassa yläpalkissa.
  Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.
 • Päätös näkyy opintosuunnitelmasi rakenteessa. Jos hakemuksesi on hyväksytty, näkyy opintosuunnitelmassasi kyseessä olevan suunnitelman osan kohdalla teksti "valinnat on hyväksytty". Jos hakemus on hylätty, tai päätös vielä tekemättä, lukee tässä kohdassa joko "sääntöjen vastainen" tai "valinnat kesken". 
 • Päätös näkyy opintosuunnitelmasi ohjaustiedoissa. Näet sen, kun avaat Opintojen rakenne -sivun ja klikkaat Ohjaus-painiketta opintosuunnitelmasi yläreunassa.
  Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.
 • Kaikki hakemuksesi ja niihin liittyvät päätökset näet Omat tiedot -sivun Hakemukset ja päätökset -välilehdellä. Klikkaamalla hakemuksen tai päätöksen riviä pääset tarkastelemaan sen tietoja.
  Kuvakaappaus Sisun Omat tiedot -sivun Hakemukset ja päätökset -välilehdestä.
   
 • Mikäli hakemasi opintokokonaisuus sisälsi opintoluonnoksia, hakemuksesi hyväksyttiin ehdollisesti. Suunnitelmassasi näkyy kokonaisuuden kohdalla "Valinnat hyväksytty ehdollisesti". Suorita päätökselle kirjatut ehtojen mukaiset opinnot ja pyydä sen jälkeen normaaliin tapaan opintokokonaisuuden koostamista  Jos et ole pyytänyt koostamista ennen kuin jätät valmistumispyynnön, kokonaisuutesi koostetaan valmistumisen yhteydessä. Silloin tarkistetaan, että kokonaisuudelle asetetut ehdot täyttyvät.

Hakemuksen peruuttaminen ja hyväksynnästä luopuminen

Jos sinun täytyy tehdä uusia muutoksia siihen opintosuunnitelman kohtaan, johon olet jo hakenut rakenteesta poikkeavan sisällön lisäämistä, toimi näin:

 • Jos aikaisempaa hyväksymishakemustasi ei ole vielä hyväksytty, peru hakemus
 • Jos aikaisempi hyväksymishakemuksesi on jo hyväksytty, luovu hyväksynnästä

Hakemuksen peruuttaminen

Vapaan muokkauksen tilassa olevan hakemuksen voi peruuttaa, jos sitä ei ole vielä hyväksytty. 

 1. Avaa valinta-avustin klikkaamalla sen opintosuunnitelman osan otsikkoa, mihin olet hakemuksen tehnyt.
 2. Klikkaa Näytä-linkkiä 'Sisällön hyväksyntää haettu' -tekstin vieressä.
 3. Klikkaa Peru hakemus -painiketta ponnahdusikkunan alareunassa.

Hyväksynnästä luopuminen

Voit luopua hakemuksesi hyväksynnästä, jos tarve niin vaatii (esim. haluat täydentää jo hyväksyttyä hakemusta).

 1. Avaa valinta-avustin klikkaamalla sen opintosuunnitelman osan otsikkoa, mihin olet hakemuksen tehnyt.
 2. Klikkaa 'Näytä'-linkkiä 'Sisällön hyväksyntää haettu' -tekstin vieressä.
  Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.
 3. Klikkaa Luovu hyväksynnästä -painiketta ponnahdusikkunan alareunassa. Vahvista luopuminen klikkaamalla Kyllä.

Mitä teen, jos hakemukseni hylätään?

 1. Klikkaa sitä opintosuunnitelman osaa, johon olit tehnyt hakemuksen.
 2. Mene Vapaan muokkauksen tilaan.
 3. Palauta valinnan sellaisiksi kuin ne olivat ennen kuin teit muutoksia. Tee tarvittaessa uusi hakemus saamiesi ohjeiden mukaisesti.

Hyväksytyn hakemuksen siirtyminen uuteen opintosuunnitelmaan

Lähtökohtaisesti uuden ensisijaisen opintosuunnitelman tekemistä ei suositella (Ks. Milloin uusi opintosuunnitelma?). Jos sinun kuitenkin on välttämätöntä tehdä uusi opintosuunnitelma, tässä on tietoa haettujen muutosten siirtämisestä:

 • Jos kopioit opintosuunnitelmasi uudeksi, siirtyy vapaan muokkauksen tilassa tehty ja hyväksytty muutos myös kopioituun suunnitelmaan 
 • Jos teet kokonaan uuden opintosuunnitelman samalle opetussuunnitelmakaudelle kuin alkuperäinen suunnitelma, vapaan muokkauksen tilassa tehty ja hyväksytty muutos ei siirry uuteen suunnitelmaan automaattisesti. Uudessa opintosuunnitelmassa näytetään kuitenkin teksti "Poikkeaa haetusta sisällöstä". Teksti näkyy siinä osassa, johon olet edellisessä opintosuunnitelmassasi tehnyt hakemuksen. Jos teet uuteen suunnitelmaan samat muutokset, jotka oli aikaisemmassa hakemuksessasi hyväksytty, tulee hyväksyntä voimaan myös uudessa opintosuunnitelmassa. 
 • Jos teet uuden opintosuunnitelman uudelle opetussuunnitelmakaudelle, ei muokkausten hyväksyntää ole mahdollista siirtää tähän suunnitelmaan. Sinun täytyy hakea muokkauksille uudelleen hyväksyntää vapaan muokkauksen tilassa. 

Linkit muihin Sisu-ohjeisiin

Löydät kaikki Sisun käyttöohjeet kootusti sivulta Sisun käyttöohjeet sekä eri hakemustyypit kootusti sivulta Sisu-ohjeet opiskelijalle.

Löydät vastauksia yleisimpiin ongelmiin ja kysymyksiin sivulta Usein kysytyt kysymykset Sisusta.