Mitä käy, jos harjoittelu jää kesken? Voiko harjoittelusta silti saada opintopisteitä?
Harjoittelun opintojakson hyväksymisestä päätetään aina koulutusohjelmassa, joten harjoittelun keskeytyessä olethan yhteydessä harjoittelujaksosi vastuuopettajaan.
Jos olet saanut yliopiston harjoittelutuen keskeytyneeseen harjoitteluun, olethan välittömästi myös yhteydessä urapalveluihin (traineeships@helsinki.fi).
Mitä jos työtehtävät eivät vastaa sovittua tai harjoittelun ohjaus on puutteellista?
Ota asia esille mahdollisimman varhaisessa vaiheessa harjoittelun ohjaajan tai esihenkilön kanssa. Heti harjoittelun alussa tulisi sopia niin työtehtävistä, aikatauluista kuin perehdytyksestä ja ohjauksesta. Näin harjoittelun tavoitteet olisivat mahdollisimman selkeät ja kommunikaatio avointa. Myös opiskelijan itsensä kannattaa olla aktiivinen riittävän ohjauksen, sopivan työtaakan ja harjoittelun mielekkyyden takaamiseksi.
Urapalvelut järjestää myös joka lukukausi työpajoja harjoittelun aloittaville opiskelijoille, joissa käsittelemme mm. mahdollisia ongelmatilanteita, joita työharjoittelussa voi tulla eteen.
Mitä jos koen harjoittelun aikana epäasiallista kohtelua?
Epäasiallinen kohtelu tai häirintä harjoittelun aikana ei ole hyväksyttävää. Jos joudut harjoittelujaksosi aikana epäasiallisen kohtelun tai häirinnän kohteeksi, voit olla yhteydessä yliopiston urapalveluihin (traineeships@helsinki.fi), HYY:n häirintäyhdyshenkilöihin, yliopiston häirintäyhdyshenkilöihin, YTHS:n tai Nyyti ry:n.
Keneen voin olla yhteydessä, jos törmään muihin epäkohtiin harjoittelun aikana?
Koska yliopiston tukemien harjoittelujen kohdalla yliopisto ja työnantaja solmivat sopimuksen harjoittelun ehdoista, urapalveluiden on helpompi puuttua epäkohtiin tuettujen harjoittelujen kohdalla. Urapalveluiden harjoitteluvastaaviin voi olla yhteydessä myös muiden harjoitteluiden osalta. Kuitenkin esimerkiksi työsuhteen ehtoja koskevien epäselvyyksien kohdalla opiskelijan kannattaa olla yhteydessä omaan ammattiliittoon tai tarvittaessa oikeusapua tarjoaviin tahoihin. Apua ja vertaistukea voi kysellä myös oman koulutusohjelman henkilökunnalta tai opiskelijajärjestöjen työelämävastaavilta.
Miten voin tuoda esille jaksamiseen tai mielenterveyteen liittyviä haasteita työhaastattelussa tai harjoittelun alettua?
Voit itse päättää, mitä ja kuinka paljon haluat kertoa omasta terveydentilastasi harjoitteluohjaajalle. On hyvä ottaa huomioon, että olennaista ei ole niinkään esimerkiksi diagnoosi, vaan se, miten terveydentila voi vaikuttaa harjoittelun sujumiseen.
Jos terveydentila vaikuttaa tai olet huolissasi siitä, että se saattaa vaikuttaa harjoitteluun, jotakin on yleensä hyvä kertoa sen verran kuin se on harjoittelun kannalta olennaista. Tämä usein helpottaa myös omaa oloa, kun asioita ei tarvitse yrittää peitellä. Mitään ei kuitenkaan ole välttämätöntä kertoa.
Keskustelua voi helpottaa, jos olet jo miettinyt, miten sinua voitaisiin tukea harjoittelussa pärjäämisessä. Esimerkiksi ehdotus osa-aikaisesta työskentelystä on konkreettinen asia, jota voit ehdottaa työtaakan keventämiseksi.