Opintojen ja osaamisen hyväksilukeminen

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Jos olet tohtoriopiskelija, toimi tohtoriopiskelijoiden hyväksilukuohjeiden mukaisesti.  

Mitä hyväksilukeminen on ja mitä voi hyväksilukea?

Hyväksilukemisella tarkoitetaan menettelyä, jolla suorittamasi opinnot tai muulla tavalla hankkimasi osaaminen voidaan hyväksyä osaksi opintojasi. Olet voinut kartuttaa osaamista suorittamalla opintoja toisessa korkeakoulussa tai esimerkiksi töissä ja harrastuksissa.

  • Voit saada hyväksiluettua opintoja, jotka olet suorittanut korkeakouluissa joko kotimaassa (yliopistotMaanpuolustuskorkeakouluammattikorkeakoulut) tai ulkomailla. Opintojen tulee olla hyväksytysti suoritettuja.
  • Voit saada hyväksiluettua myös esimerkiksi työelämässä, luottamustehtävissä tai harrastuksissa kartuttamaasi osaamista. Silloin puhutaan muulla tavoin kuin muodollisessa koulutuksessa hankitusta osaamisesta.

Hyväksilukemisen muodot ovat korvaaminen ja sisällyttäminen.

Voit hakea hyväksilukemista tekemällä joko korvaavuus- tai sisällyttämishakemuksen. 

Korvaaminen

Tee korvaavuushakemus, kun haluat korvata opintojakson tai opintokokonaisuuden jo suorittamillasi opinnoilla. 

Korvaavuushakemuksen hyväksyminen edellyttää, että jo suorittamasi opinnot vastaavat sisällöllisesti korvattavia opintoja ja että olet saavuttanut korvattavien opintojen osaamistavoitteet.

Esimerkki: Olet suorittanut koulutusohjelmasi perusopintojen opintojaksoa vastaavan kurssin toisessa korkeakoulussa. Voit hakea hyväksilukemista tekemällä korvaavuushakemuksen. Jos hakemuksesi hyväksytään, saat merkinnän opintojakson korvatusta suorituksesta Sisuun.

Sisällyttäminen

Jos haluat liittää jo suorittamasi opinnot osaksi tutkintoasi tai opintojasi, hae niiden sisällyttämistä. Kun haet sisällyttämistä, et hae hyväksilukemista tietylle opintojaksolle tai opintokokonaisuudelle. Yleensä kyse on suoritettavien opintojen tai suoritettavan tutkinnon valinnaisista opinnoista.

Jos suoritat tutkintoa, sisällytettävien opintojen tai muun osaamisen tulee vastata koulutusohjelmasi opintojen tasoa ja tutkinnon osaamistavoitteita.

Esimerkki: Olet suorittanut kansainvälisessä vaihdossa opintoja, jotka haluat liittää osaksi tutkintoasi. Opinnot eivät vastaa mitään tiettyä koulutusohjelmasi opintojaksoa tai opintokokonaisuutta, mutta ne sopivat tutkintosi vapaavalintaisiin opintoihin. Voit hakea opintojen hyväksilukemista tekemällä sisällyttämishakemuksen. Jos hakemuksesi hyväksytään, opinnot liitetään sellaisenaan osaksi tutkintoasi ja voit sijoittaa ne opintosuunnitelmaasi.

Muulla tavoin kuin muodollisessa koulutuksessa hankitun osaamisen hyväksilukeminen

Muulla tavoin kuin muodollisessa koulutuksessa hankittu osaaminen tarkoittaa epävirallisen oppimisen tai arkioppimisen kautta syntyvää osaamista. Epävirallista oppimista voi syntyä esimerkiksi täydennyskoulutuksessa, työpaikkojen järjestämässä koulutuksessa tai vapaan sivistystyön koulutuksessa. Arkioppimista voi puolestaan syntyä esimerkiksi työkokemuksen, luottamustoimen tai harrastuksen parissa.

Kun haet muulla tavoin kuin muodollisessa koulutuksessa hankitun osaamisen hyväksilukemista osaksi tutkintoasi tai muita opintojasi, sinun tulee:

  • todentaa ja dokumentoida osaamisesi opettajan kanssa sovittavalla tavalla.
  • osoittaa, että täytät hyväksiluettaville opinnoille asetetut osaamistavoitteet.

On mahdollista, että sinun tulee lisäksi suorittaa esimerkiksi tentti, laatia portfolio, essee tai raportti tai osallistua haastatteluun. Sinulta voidaan edellyttää myös erillisiä oppimistehtäviä tai muita vastaavia tehtäviä.

Hae muulla tavoin kuin muodollisessa koulutuksessa hankitun osaamisen hyväksilukemista korvaavuus- tai sisällyttämishakemuksella. Sinun tulee liittää hakemukseesi kuvaus siitä, miten hankkimasi osaaminen vastaa opintojesi osaamistavoitteita. Jos haet korvaavuutta, osaamisesi arvioidaan korvattavalle opintojaksolle opetussuunnitelmassa määritellyn arvosteluasteikon mukaisesti.

Hyväksilukemisen rajoituksia

Olet jo suorittanut opinnot

Voit hakea vain sellaisen opintojakson tai opintokokonaisuuden korvaamista, jota et ole vielä suorittanut.

Opintojen suorittamisesta kulunut yli 10 vuotta

Jos olet suorittanut opinnot yli 10 vuotta sitten, hakemusta niiden hyväksilukemisesta ei oteta käsiteltäväksi.

Opintojen vanhentuminen lasketaan opintojen suorittamispäivästä. Opintokokonaisuuksissa vanhentumisaika alkaa viimeisenä suoritetun opintojakson suorittamispäivästä. Opintojaksot ja -kokonaisuudet ovat voimassa vanhentumispäivän lukukauden loppuun. Perusopintojen perusteella suoritetut aineopinnot katkaisevat kuitenkin perusopintojen vanhentumisen, ja silloin perusopinnot vanhentuvat samaan aikaan kuin aineopinnot. On mahdollista, että koulutusohjelmissa on myös lyhempiä kuin 10 vuoden vanhentumisaikoja.

Vanhentumissääntö ei koske osaamista, joka on hankittu muulla tavoin kuin muodollisessa koulutuksessa.

Hyväksiluettujen opintojen suorituspäivä on niiden alkuperäinen suorituspäivä. Jos olet esimerkiksi suorittanut opintojakson lokakuussa 2017 ja olet saanut sitä koskevan hyväksilukemispäätöksen syksyllä 2022, voit käyttää opintojakson opintokokonaisuuteen syyslukukauden 2027 loppuun saakka.

Lisätietoja löydät opintojen vanhentumista koskevasta ohjeesta.

Kandidaatin- tai maisterintutkielma ja kypsyysnäyte

Kandidaatin- tai maisterintutkintoon kuuluvaa tutkielmaa tai kypsyysnäytettä ei ole mahdollista hyväksilukea. 

Lääketieteen ja hammaslääketieteen koulutusohjelmissa on mahdollista hyväksilukea niiden opiskelijoiden tutkielmia, joiden opiskeluoikeus näissä koulutusohjelmissa on alkanut ennen 1.8.2023.

Opettajan pedagogiset opinnot

Voit hakea suorittamiesi opintojen perusteella opettajan pedagogisten opintojen hyväksilukemista ainoastaan ylempään korkeakoulututkintoon. Pedagogisia opintoja ei voida hyväksilukea alempaan korkeakoulututkintoon. Poikkeuksina ovat kasvatustieteiden ja psykologian koulutusohjelmat, joissa osa opettajan pedagogisista opinnoista kuuluu kandiohjelmaan ja osa maisteriohjelmaan. 

Hyväksilukeminen osana opintojen suunnittelua

Suunnitellessasi opintojasi mieti, miten aiot tutkintosi rakentaa, ja ota opintojen ja osaamisen hyväksilukeminen esille jo opintojesi alkuvaiheessa. Ohjaajasi neuvoo sinua yleisissä hyväksilukemista koskevissa kysymyksissä. Tietyn opintojakson tai opintokokonaisuuden korvaamisessa voit olla yhteydessä sen vastuuopettajaan. 

Jos tunnistat, että sinulla on opintoihisi tai tutkintoosi vaadittavaa osaamista, hae hyväksilukemista. Siten opintosi edistyvät nopeammin eikä sinun tarvitse suorittaa jo hallitsemiasi sisältöjä uudelleen.

Hae hyväksilukemista Sisussa. Hyväksiluetut opinnot tulevat osaksi tutkintoasi tai opintojasi, joten niille on oltava tilaa opintosuunnitelmassasi.

Ota hyväksilukemista suunnitellessasi huomioon, että voit ylittää tutkintosi laajuuden korkeintaan 10 prosentilla, minkä jälkeen summa voidaan vielä pyöristää seuraavaan viidellä jaolliseen lukuun. Esimerkiksi 180 opintopisteen kandidaatin tutkinto saa siis olla laajuudeltaan korkeintaan 200 opintopistettä ja 120 opintopisteen maisterin tutkinto 135 pistettä. Tutkinnon enimmäislaajuuden ylittäviä hyväksilukuhakemuksia ei käsitellä. Poikkeuksena ovat ne ennen 1.8.2017 aloittaneet opiskelijat, joiden tutkinnon laajuutta ei ole rajoitettu.

Tutkintoosi mahtuvien hyväksiluettavien opintojen enimmäismäärää laskettaessa otetaan huomioon, kun korvaavuus- tai sisällyttämishakemustasi aletaan käsitellä:

  • kaikki Sisuun kirjatut, tutkintoosi käytettävissä olevat opintosuorituksesi (myös sellaiset, joita et ole suunnitellut käyttäväsi tutkintoon).
  • puuttuvat pakolliset opintosi.

Hyväksilukemisen hakemiselle ei ole yleisiä määräaikoja.

Missä tilanteissa hyväksilukemista voi hakea?

Voit hakea opintojen hyväksilukemista, jos sinulla on opiskeluoikeus Helsingin yliopiston koulutusohjelmassa ja olet ilmoittautunut läsnäolevaksi siihen opiskeluoikeuteen, jonka opintoja hyväksilukeminen koskee. Hyväksilukeminen on mahdollista myös, jos suoritat erikoistumiskoulutusta tai erikoislääkäri-, erikoishammaslääkäri- tai erikoiseläinlääkärikoulutusta tai vastaavaa koulutusta.

Voit hakea hyväksilukemista myös niihin avoimiin yliopisto-opintoihin tai erillisopintoihin, joihin olet saanut opiskeluoikeuden. Jos olet hakemassa hyväksilukemista avoimiin yliopisto-opintoihin, tutustu niitä koskeviin ohjesivuihin.

Hakiessasi hyväksilukemista korvattavien opintojen tulee kuulua opintosuunnitelmaasi. Tämä ei koske avoimia yliopisto-opintoja suorittavia opiskelijoita, joilla opintosuunnitelma ei ole käytössä.

Jos olet lähdössä kansainväliseen vaihtoon, laadi etukäteen opintosuunnitelma ja sovi alustavasti hyväksilukemisesta koulutusohjelmassasi. Hae hyväksilukemista mahdollisimman pian vaihdon jälkeen.

Hyväksiluettavien opintopisteiden määrä ja arvosteluasteikko

Hyväksiluettaville opintopisteille ei ole enimmäismäärää, jos suoritettuja opintoja ei ole käytetty mihinkään korkeakoulututkintoon. Tutkinnon enimmäislaajuutta ei kuitenkaan voi ylittää hyväksiluettavilla opinnoilla.

Sisällyttäminen suoritettujen opintojen perusteella myönnetään aina alkuperäisellä opintopistelaajuudella.

Korvaavuus myönnetään yleensä korvattavan opintojakson tai opintokokonaisuuden opintopistemäärän laajuisena. Sinulta ei vaadita lisäsuorituksia, jos hankkimasi osaamisen arvioidaan vastaavan korvattavaa opintojaksoa tai opintokokonaisuutta.

Korvattavan opintojakson ja tekemäsi suorituksen opintopisteiden välillä voi olla yhden opintopisteen vajaus, jos korvattavan opinnon osaamistavoitteiden arvioidaan tulleen saavutetuiksi. Olet voinut esimerkiksi tehdä toisen korkeakoulun 4 opintopisteen laajuiset opinnot, joiden osaaminen kattaa Helsingin yliopiston 5 opintopisteen opintojakson suorituksen. Tällöin korvaavuus myönnetään sinulle 5 opintopisteen laajuisena.

Jos hakemusta käsitellessä arvioidaan, että hankkimasi osaaminen ylittää korvattavan opintojakson tai opintokokonaisuuden osaamisen sisällöllisesti ja opintopistemäärältään, voit käyttää ylittävän osaamisen esim. valinnaisiin opintoihin. Ylimenevästä osuudesta voit tehdä sisällyttämishakemuksen.

Jos olet saanut opiskeluoikeuden siirtohaun kautta, suorittamasi opinnot hyväksiluetaan täysimääräisesti.

Osittainen hyväksilukeminen

Sinulle voidaan myöntää osittainen hyväksilukeminen, jos suorittamasi opinnot tai muulla tavoin hankkimasi osaaminen ei kata koko opintojaksoa tai opintokokonaisuutta. Tällöin sinun tulee täydentää osaamistasi korvaavuuspäätöksen perustelujen mukaisesti ja suorittaa puuttuvat osaamisalueet. Voit pyytää tarkentavat ohjeet suorituksen tekemiseen hakemuksesi arvioineelta opettajalta. Näet arvioinnin tehneen opettajan nimen korvaavuuspäätöksestä, jonka löydät Sisun Omat tiedot -sivun välilehdeltä Hakemukset ja päätökset. Arvioivan opettajan nimi on päätöksessä kohdassa Päätöksen tekijä. Jos olet pyytänyt päätöksen postitse, löydät päätöksen tekijän nimen saamastasi paperisesta päätöksestä.

Korvattu ja sitä täydentävä suoritus kirjataan Sisuun kyseisen opintojakson laajuuden mukaisesti. Opintojakson suorituspäivä on se päivä, jona olet suorittanut täydentävän osan. Arvosana on osittaisen korvaavuuden arvioivan opettajan harkinnan varassa. Arvosteluasteikkona käytetään korvattavan opintojakson opetussuunnitelmassa määriteltyä asteikkoa, ja arvosana tulee sovittaa korvatun ja suoritetun opintosuorituksen laajuuteen.

Hyväksiluettavien opintojen arvosteluasteikko

Jos suorittamasi opinnot on arvioitu samalla arvosteluasteikolla, joka on käytössä Helsingin yliopistossa, saat hyväksiluetuista opinnoista alkuperäisen arvosanan. Asteikot ovat 0–5, hyväksytty-hylätty sekä toisen kotimaisen kielen kirjallisessa ja suullisessa taidossa hyvä taito-tyydyttävä taito-hylätty. Jos suorittamasi opinnot on arvioitu jollakin muulla arvosteluasteikolla, arvosanaksi kirjataan hyväksytty.

Huomaa, että sinun ei ole mahdollista yrittää korottaa hyväksiluetun opintojakson tai opintokokonaisuuden arvosanaa.

Viestinnän ja kieliosaamisen opintojen hyväksilukeminen

Suomessa suorittamaasi korkeakoulututkintoon sisältyvät kieliopinnot korvaavat sellaisinaan tutkintoasetuksen edellyttämät kieliopinnot. Kypsyysnäytettä ei kuitenkaan voida hyväksilukea. 

Löydät Kielikeskuksen viestinnän ja kieliosaamisen hyväksilukemista käsittelevästä ohjeesta lisää tietoa, jos haluat:

  • korvata kandidaatin tutkintoosi kuuluvia pakollisia viestinnän ja kieliosaamisen opintoja. Nämä ovat tutkinnon pakollinen vieras kieli (4 op), toinen kotimainen kieli (3 op) ja äidinkielen viestintäopinnot (3 op).
  • käyttää Kielikeskuksen kielten opintokokonaisuuksiin muissa kotimaisissa tai ulkomaisissa korkeakouluissa suoritettuja kieliopintoja.
  • sisällyttää muualla suoritettuja KiVANET/KiVAKO- tai KiViTa-kursseja tutkintoosi. 
  • lisätä opintosuunnitelmaasi aiemman tai keskeneräisen Helsingin yliopiston tutkinnon viestintä- ja kieliopinnot.

Jos tutkintoosi sisältyy yllä mainittujen lisäksi muita pakollisia kieliopintoja, hae hyväksilukemista Sisussa:

  • täytä korvaavuushakemus, jos korvaat yhden tutkintorakenteessa annetuista vaihtoehtoisista opintojaksoista.
  • täytä sisällyttämishakemus, jos tutkinnossasi voi valita kieliopinnon vapaammin useasta eri vaihtoehdosta.

Opiskelijan digitaitojen hyväksilukeminen

Tutkinto-opiskelijana tai avoimien yliopisto-opintojen opiskelijana Helsingin yliopistossa suorittamasi 3 op:n laajuinen Opiskelijan digitaidot (tai aiempi tvt-ajokortti) korvaa sellaisenaan vastaavan suorituksen. 

Jos digitaitojen opintojakso on jo kiinnitetty opintokokonaisuuteen tai toiseen Helsingin yliopiston tutkintoon, katso Sisun sisällyttämisohjeesta, miten saat sijoitettua tämän suorituksen opintosuunnitelmaasi. Kirjoita hakemuksen lisätietokenttään, että hyväksilukeminen koskee Helsingin yliopistossa suoritettuja digitaito-opintoja.

Opiskelijavaihdossa suoritettujen opintojen hyväksilukeminen

  • Suunnittele, mille opintovuodelle ajoitat mahdollisen opiskelijavaihdon ja mitä opintoja aiot vaihdossa suorittaa. Sovi hyväksilukemisesta alustavasti ennen vaihtoa omassa koulutusohjelmassasi. Katso tarkemmin vaihto-opiskelun Sisu-ohjeet
  • Jos olet suorittanut vaihdossa pakollisen opintojakson, hae hyväksilukemista  Sisun korvaavuusohjeen mukaisesti. 
  • Jos olet suorittanut vaihdossa valinnaisen opintokokonaisuuden tai yksittäisiä valinnaisia opintojaksoja, hae hyväksilukemista Sisun sisällyttämisohjeen mukaisesti. 
  • Vaihdossa suorittamasi opinnot voidaan hyväksilukea erilliseksi opintokokonaisuudeksi. Tämä koskee vaihtokorkeakouluja, joiden kanssa Helsingin yliopistolla on vaihtosopimus. Ulkomaisessa korkeakoulussa suoritetut opinnot -opintokokonaisuus (vähintään 15 op) sisällytetään tutkinnon valinnaisiin opintoihin, jos se on mahdollista koulutusohjelman opetussuunnitelman mukaan. Hae hyväksilukemista Sisun sisällyttämisohjeen mukaisesti.
  • Voit käyttää vaihdossa suorittamiasi kieliopintoja Kielikeskuksen kielten opintokokonaisuuteen.

Mitä osaamista voi hyväksilukea aiemmin suoritetusta tutkinnosta?

Jos haluat saada hyväksiluettua opintoja, jotka sisältyvät jo suorittamaasi tutkintoon, hyväksiluettavien opintojen määrää on rajoitettu:

  • Alempaan korkeakoulututkintoon voit saada hyväksiluettua enintään 90 opintopistettä opintoja, jotka sisältyvät aiemmin suorittamaasi korkeakoulututkintoon.
  • Ylempään korkeakoulututkintoon voit saada hyväksiluettua enintään 60 opintopistettä opintoja, jotka sisältyvät aiemmin suorittamaasi korkeakoulututkintoon.
  • Jos suoritat tutkintoa lääketieteen tai hammaslääketieteen koulutusohjelmassa, voit saada hyväksiluettua enintään 150 opintopistettä opintoja, jotka sisältyvät aiemmin suorittamaasi korkeakoulututkintoon.

Et voi saada hyväksiluettua:

  • ylempään korkeakoulututkintoon opintoja, jotka sisältyvät jo suorittamaasi alempaan korkeakoulututkintoon tai ammattikorkeakoulututkintoon.
  • tohtorin tutkintoon opintoja, jotka sisältyvät jo suorittamaasi alempaan tai ylempään korkeakoulututkintoon, ammattikorkeakoulututkintoon tai ylempään ammattikorkeakoulututkintoon.
  • tutkintoosi kuuluvaa kandidaatin- tai maisterintutkielmaa, kypsyysnäytettä, lisensiaatintutkimusta tai väitöskirjaa. 

Helsingin yliopiston tutkintoon tai opintokokonaisuuteen kiinnitetyt opinnot

Helsingin yliopistossa suoritettuja opintoja ei yleensä tarvitse hyväksilukea. Poikkeuksena on tilanne, jossa haluat sijoittaa tutkintoosi ja opintosuunnitelmaasi opintoja, jotka on jo kiinnitetty toiseen Helsingin yliopistossa suoritettuun tutkintoon tai opintokokonaisuuteen. Tässä tapauksessa sinun tulee tehdä sisällyttämishakemus Sisun sisällyttämisohjeen mukaisesti ja kirjoittaa hakemuksen lisätietokenttään, että hyväksilukeminen koskee Helsingin yliopistossa suoritettuja opintoja. Sisällyttämishakemusta käytetään poikkeuksellisesti korvaavuushakemuksen sijaan, sillä Sisussa opinto ei voi olla samanaikaisesti kiinnitetty kahteen tutkintoon tai opintokokonaisuuteen.

Jos haluat saada hyväksiluettua kieliopintoja, jotka kuuluvat Helsingin yliopistossa suorittamaasi tutkintoon tai opintokokonaisuuteen, katso ohjetta Tutkinnon viestinnän ja kieliosaamisen opintojen hyväksilukemisesta.

Jos suorittamasi opiskelijan digitaidot on kiinnitetty Helsingin yliopistossa suoritettuun tutkintoon tai opintokokonaisuuteen, katso Sisun sisällyttämisohjeesta, miten saat sijoitettua tämän suorituksen opintosuunnitelmaasi.

Et voi käyttää samaa opintojaksoa tai opintokokonaisuutta kahteen kertaan samassa tutkinnossa. 

Jos olet käyttänyt alempaan tutkintoosi opintojakson tai opintokokonaisuuden, joka kuuluu pakollisena ylemmän tutkinnon opetussuunnitelmaan, sinun tulee sopia opintojakson tai opintokokonaisuuden vastuuopettajan kanssa erillisestä suorituksesta, jolla tutkinnon vähimmäislaajuus saavutetaan.

Helsingin yliopiston avoimien yliopisto-opintojen hyväksilukeminen

Sinun ei yleensä tarvitse hakea korvaavuutta Helsingin yliopiston avoimina yliopisto-opintoina suorittamillesi opinnoille. Saat sijoitettua ne oikealle paikalleen opintosuunnitelmassa poimimalla opinnot opintojaksojen esitteiden Vastaavuudet ja korvaavuudet -välilehdeltä.

Jos avoimet yliopisto-opinnot on kuitenkin jo koostettu opintokokonaisuuteen, et voi poimia opintoja vastaavuuksista. Tee tässä tapauksessa Sisun sisällyttämishakemus. Hakemuksen hyväksymisen jälkeen on usein tarpeen tehdä vielä Sisussa kokonaisuuden poikkeavan sisällön hakemus, jotta saat sijoitettua opinnot oikeaan kohtaan opintosuunnitelmaasi.

On suositeltavaa, että avoimia yliopisto-opintoja ei koosteta opintokokonaisuudeksi, jos haluat käyttää opinnot Helsingin yliopiston tutkintoon myöhemmässä vaiheessa.

Hyväksilukuhakemuksen tekeminen ja hakemuksen käsittely

Sinun on itse haettava hyväksilukemista ja todennettava osaamisesi.

  • Hae hyväksilukemista oheisten Sisu-ohjeiden mukaisesti.
  • Liitä hakemukseesi opintosuoritusote muualla kuin Helsingin yliopistossa suoritetuista opinnoista. Käytä sähköisesti varmennettua opintosuoritusotetta tai Oma opintopolku -palvelusta saatavaa linkkiä.
  • Liitä hakemukseen suoritettujen opintojen kuvausteksti, josta ilmenevät niiden tavoitteet, sisällöt sekä mahdollinen kirjallisuus.
  • Jos haet hyväksilukemista kotimaisessa tai ulkomaisessa korkeakoulussa avoimena verkko-opetuksena suorittamasi opintojakson tai opintokokonaisuuden perusteella (MOOC-kurssit), sinulta pyydetään tarvittaessa suorituksesta opettajan tai korkeakoulun antama erillinen todistus, johon sisältyy nimesi.
  • Jos haet hyväksilukemista muulla tavoin kuin muodollisessa koulutuksessa hankitun osaamisen perusteella, liitä hakemukseesi myös kuvaus siitä, kuinka hankkimasi osaaminen vastaa opintojesi osaamistavoitteita.

Saat 30 päivän sisällä tiedon hyväksilukupäätöksestä Sisuun. Aika lasketaan alkavaksi siitä, kun kaikki hakemuksesi arviointia varten tarvittavat tiedot on saatu. Kesäaikana 1.6.–31.8. jätetyissä hakemuksissa käsittelyaika voi olla kuukautta pidempi. Jos hakemuksesi on hyväksytty, korvatut opinnot näkyvät opintosuorituksissasi.

Jos et ole tyytyväinen päätökseen, sinun on mahdollista hakea siihen oikaisua. Ohjeen oikaisun hakuun löydät Opiskelijan oikeusturva ja oikaisumenettelyt -ohjesivulta.

Neuvonta

Neuvontaa hyväksilukemista koskevissa asioissa saat oman tiedekuntasi opiskelijapalveluista. Jos hakemuksesi käsittelyllä on erityinen kiire, ilmoita tästä oman tiedekuntasi opiskelijapalveluihin. 

Ole yhteydessä opiskelijapalveluihin myös, jos et voi täyttää sähköistä hakulomaketta. Jos et pysty tekemään hakemusta Sisussa sen saavutettavuuteen liittyvien puutteiden vuoksi, voit olla yhteydessä yliopiston esteettömyysyhdyshenkilöihin. Lisätietoa yksilöllisten järjestelyjen ohjesivulla.

Kielikeskuksen opintoneuvonta käsittelee seuraavia opintoja koskevat hyväksilukuhakemukset ja antaa niihin liittyvää neuvontaa:

  • tutkintoon kuuluvat pakolliset viestinnän ja kieliosaamisen opinnot
  • Kielikeskuksen kielten opintokokonaisuuksiin käytettävät opinnot
  • KiVANET/KiVAKO tai KiViTa-kurssit

Muiden kieliopintojen hyväksilukuhakemukset ohjautuvat oman tiedekuntasi opiskelijapalveluiden käsiteltäviksi.

Kasvatustieteellisen tiedekunnan ohjeet osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta

  • Master's Programme in Changing Education
  • Kasvatustieteiden kandiohjelma: erityispedagogiikka (EP)
  • Kasvatustieteiden kandiohjelma: kotitalousopettaja (KO)
  • Kasvatustieteiden kandiohjelma: käsityönopettaja (KÄ)
  • Kasvatustieteiden kandiohjelma: varhaiskasvatuksen opettaja (VO)
  • Kasvatustieteiden kandiohjelma: luokanopettaja, kasvatustiede (LO-KT)
  • Kasvatustieteiden kandiohjelma: luokanopettaja, kasvatuspsykologia (LO-KP)
  • Kasvatustieteiden kandiohjelma: yleinen ja aikuiskasvatustiede (YL ja AKT)
  • Kandidatprogrammet i pedagogik: lärare inom småbarnspedagogik (SBP)
  • Kandidatprogrammet i pedagogik: klasslärare (KLU)
  • Kandidatprogrammet i pedagogik: allmän- och vuxenpedagogik (PED)
  • Kasvatustieteiden maisteriohjelma: luokanopettaja, kasvatustiede (LO-KT)
  • Kasvatustieteiden maisteriohjelma: luokanopettaja, kasvatuspsykologia (LO-KP)
  • Kasvatustieteiden maisteriohjelma: käsityönopettaja (KÄ)
  • Kasvatustieteiden maisteriohjelma: yleinen ja aikuiskasvatustiede (YL ja AKT)
  • Kasvatustieteiden maisteriohjelma: kotitalousopettaja (KO)
  • Kasvatustieteiden maisteriohjelma: erityispedagogiikka (EP)
  • Kasvatustieteiden maisteriohjelma: varhaiskasvatus (VAKA)
  • Magisterprogrammet i pedagogik: allmän- och vuxenpedagogik (PED)
  • Magisterprogrammet i pedagogik: klasslärare (KLU)
  • Matematiikan, fysiikan ja kemian opettajan kandiohjelma
  • Matematiikan, fysiikan ja kemian opettajan maisteriohjelma

Hae korvaavuutta Kasvatustieteellisen tiedekunnan osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen linjausten (pdf) mukaisesti. Yhteisten ja  tiedekuntakohtaisten hyväksilukuperiaatteiden täyttyminen tarkistetaan opiskelijapalveluissa opettajan sisällöllisen hyväksilukupäätöksen lisäksi.

Usein kysytyt kysymykset

Miten toimin, jos haluan sisällyttää tutkintooni useita muualla suoritettuja opintokokonaisuuksia? 

Voit sisällyttää tutkintoon useita muualla suoritettuja opintokokonaisuuksia. Käytä kuitenkin jokaiselle opintokokonaisuudelle eri kokonaisuuskoodia lisätessäsi niitä Sisun opintosuunnitelmaasi. Esimerkiksi toisessa kotimaisessa yliopistossa suoritettujen kokonaisuuksien koodeja ovat EDUMUU02, EDUMUU06, EDUMUU07 ja EDUMUU08. 

Miten toimin, jos haluan käyttää osan muualla suorittamastani opintokokonaisuudesta kandidaatin tutkintooni ja osan maisterin tutkintooni? 

Jos käytät opintokokonaisuuden osia eri tutkintoihin tai eri osiin tutkintoasi, tee opintoluonnos jokaisesta sisällyttämästäsi opintojaksosta siihen kohtaan, johon aiot sen tutkinnossasi kiinnittää. Jos esimerkiksi haluat kiinnittää osan opinnoista kandidaatin tutkinnon valinnaisiin opintoihin ja osan maisterin tutkinnon valinnaisiin opintoihin, tee opintoluonnokset opintojaksoista tutkintojen rakenteeseen, kohtaan valinnaiset opintojaksot. Huomioithan, että tällöin opinnoista ei voi saada kokonaisuusmerkintää.

Yksittäisen opintojakson korvaaminen suoritetulla opintokokonaisuudella 

Kasvatustieteellisen tiedekunnan osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen linjauksissa on määritelty, että joillakin suoritetuilla opintokokonaisuuksilla saa korvattua yksittäisiä opintojaksoja sellaisenaan. Voit hakea korvaavuutta myös muilla kuin linjauksissa määritellyillä opintokokonaisuuksilla, mikäli hyväksiluettavan opintojakson osaamistavoitteet täyttyvät. 

Huomaathan, että mikäli haet korvaavuutta opintokokonaisuudella, sen tulee olla koostettu eli kokonaisuudella tulee olla kokonaisarvosana ja suorituspäivämäärä. 

Jos haet korvaavuutta yksittäisestä opintojaksosta opintokokonaisuudella, toimi seuraavan ohjeen mukaan: 

  1. Klikkaa opintosuunnitelmasi rakenteessa sen opintojakson koodia, johon haet korvaavuutta. Avaa opintojaksoesitteeltä Korvaavuudet-välilehti.  Hae korvaavuutta ohjeiden mukaisesti. 
  2. Kohdassa ‘lisää opinnon tai osaamisen tiedot’ täytä lomakkeelle sen opintokokonaisuuden tiedot, jolla haet korvaavuutta opintojaksosta. 
  3. Opintokokonaisuudesta hyväksiluetaan se opintopistemäärä, joka on ilmoitettu opetussuunnitelmassa opintojakson laajuudeksi. (Esim. Jos haet korvaavuutta 5 opintopisteen opintojaksosta 25 op:n opintokokonaisuudella, se hyväksiluetaan 5 op:n laajuisena. Voit halutessasi sisällyttää jäljelle jääneet opintopisteet vapaasti valittaviin opintoihin.) 

Miten toimin, jos jokin opintoni on yli kymmenen vuotta sitten suoritettu ja haluan liittää sen tutkintooni?

Helsingin yliopistossa tutkintoihin ei voida liittää yli kymmenen vuotta vanhoja opintoja (Rehtorin päätös HY/3220/00.00.06.00/2021). Kasvatustieteellisessä tiedekunnassa yli kymmenen vuotta sitten suoritettujen opintojen tuottama osaaminen osoitetaan pääsääntöisesti suorittamalla opintojakso uudestaan sitä koskevalla kirjallisella tehtävällä (kts. tarkemmat linjaukset yllä olevasta päätöksestä). Ota yhteyttä opintojakson tai -kokonaisuuden vastuuopettajaan sopiaksesi opintojakson uudelleen suorittamisesta. 

Miten toimin, jos tarvitsen saman kasvatustieteiden kandiohjelman opintojakson kahteen eri kokonaisuuteen samassa tutkinnossa?

Mikäli olet jo suorittanut saman opintojakson (esim. Kohti tutkivaa työtapaa) jo yhteen kasvatustieteiden kandiohjelman opintokokonaisuuteen (esim. kasvatustieteen perusopinnot) ja sama opintojakso kuuluu myös toiseen opintokokonaisuuteen, jonka haluat osaksi tutkintoasi (esim. erityispedagogiikan perusopinnot), tulee sinun suorittaa kyseisen opintojakson tilalle saman laajuinen opintojakso kasvatustieteden kandi- tai maisteriohjelman valinnaisten opintojen tarjonnasta. Täydentävän opintojakson tason tulee olla vähintään sama kuin täydennettävän opintokokonaisuuden taso. 

Kasvatustieteellisen tiedekunnan ohjeet opintojen sisällyttämiseen ja korvaamiseen Sisussa

  • Kasvatustieteiden kandiohjelma: erityispedagogiikka (EP)
  • Kasvatustieteiden kandiohjelma: kotitalousopettaja (KO)
  • Kasvatustieteiden kandiohjelma: käsityönopettaja (KÄ)
  • Kasvatustieteiden kandiohjelma: varhaiskasvatuksen opettaja (VO)
  • Kasvatustieteiden kandiohjelma: luokanopettaja, kasvatustiede (LO-KT)
  • Kasvatustieteiden kandiohjelma: luokanopettaja, kasvatuspsykologia (LO-KP)
  • Kasvatustieteiden kandiohjelma: yleinen ja aikuiskasvatustiede (YL ja AKT)
  • Kasvatustieteiden maisteriohjelma: luokanopettaja, kasvatustiede (LO-KT)
  • Kasvatustieteiden maisteriohjelma: luokanopettaja, kasvatuspsykologia (LO-KP)
  • Kasvatustieteiden maisteriohjelma: käsityönopettaja (KÄ)
  • Kasvatustieteiden maisteriohjelma: yleinen ja aikuiskasvatustiede (YL ja AKT)
  • Kasvatustieteiden maisteriohjelma: kotitalousopettaja (KO)
  • Kasvatustieteiden maisteriohjelma: erityispedagogiikka (EP)
  • Kasvatustieteiden maisteriohjelma: varhaiskasvatus (VAKA)
  • Kandidatprogrammet i pedagogik: allmän- och vuxenpedagogik (PED)
  • Kandidatprogrammet i pedagogik: lärare inom småbarnspedagogik (SBP)
  • Kandidatprogrammet i pedagogik: lärare inom småbarnspedagogik (SBP)
  • Magisterprogrammet i pedagogik: allmän- och vuxenpedagogik (PED)
  • Magisterprogrammet i pedagogik: klasslärare (KLU)

Pakollisten oman opintosuunnan perusopintojen hyväksilukeminen tutkintoon 

Kasvatustieteellisen tiedekunnan osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen linjauksissa määritellään, että toisessa kotimaisessa yliopistossa tai Helsingin yliopistossa kasvatustieteiden kandiohjelman toisessa opintosuunnassa suoritettu perusopintokokonaisuus korvaa sellaisenaan vastaavan perusopintokokonaisuuden kasvatustieteiden kandiohjelman kaikissa opintosuunnissa. 

Jos olet suorittanut yllä mainitun mukaisesti perusopinnot (erityispedagogiikka/kasvatustiede/kotitaloustiede/käsityötiede) jossain toisessa yliopistossa tai jos olet suorittanut ne jossain toisessa opintosuunnassa kuin missä suoritat tutkintoa, ja perusopinnot ovat pakollinen osa tutkintoasi, toimi seuraavan ohjeen mukaan: 

  1. Klikkaa opintosuunnitelmasi rakenteessa otsikkotasoa, jossa perusopintokokonaisuus on. 
  2. Avaa oikeaan reunaan avautuvasta valinta-avustimesta kolmen pisteen kautta vapaan muokkauksen tila. 
  3. Poista vapaan muokkauksen tilassa kokonaisuuden sisällöt (opintokokonaisuuteen kuuluvat opintojaksot) yksitellen roskakorin kuvaa klikkaamalla. 
  4. Lisää suorittamasi perusopintokokonaisuus: 
    1. Helsingin yliopistossa tai HY:n avoimessa yliopistossa suoritettu kokonaisuus, jota ei ole sidottu toiseen tutkintoon: Lisää suunnitelmaan jo suoritettu opintokokonaisuus
    2. Helsingin yliopistossa tai HY:n avoimessa yliopistossa suoritettu kokonaisuus, joka on jo sidottu toiseen tutkintoon: Lisää opintoluonnos suorittamastasi kokonaisuudesta ja hae kokonaisuuden sisällyttämistä
    3. Muussa kotimaisessa yliopistossa suoritettu kokonaisuus: Lisää opintoluonnos suorittamastasi kokonaisuudesta ja hae kokonaisuuden sisällyttämistä. Huomioithan, että sisällyttämishakemukseen tulee liittää virallinen opintosuoritusote tai todistus, josta käy ilmi suoritetun opintokokonaisuuden nimi (opinnot on koottu), hyväksymispäivämäärä, laajuus ja kokonaisarvosana. Mikäli suorittamasi perusopintokokonaisuus on yli 10 vuotta vanha, hae sisällyttämistä vasta kun olet suorittanut aineopinnot.
  5. Hae vielä lopuksi perusopintokokonaisuuden poikkeukselle hyväksyntää vapaan muokkauksen tilassa valinta-avustimen yläreunassa olevan Hae poikkeuksille hyväksyntää -painikkeen kautta.

Kasvatustieteellisen tiedekunnan ohje sisällyttämisen hakemiseen Sisussa

Tämä ohje koskee seuraavia kasvatustieteellisen tiedekunnan opiskelijoita: 

  • Olet suorittanut opintoja muissa kotimaisissa korkeakouluissa tai avoimissa yliopistoissa.
  • Olet suorittanut opintoja ulkomailla.

Ohjeet opintoluonnoksen tekemiseen löydät täältä: Sisu-ohje: Opintoluonnos

Ohjeet sisällyttämishakemuksen tekemiseen löydät täältä: Sisu-ohje: Hyväksilukemisen hakeminen. Hakiessasi kokonaisuuden sisällyttämistä, tulee hakemukseen liittää virallinen opintosuoritusote tai todistus, josta käy ilmi suoritetun opintokokonaisuuden nimi (opinnot on koottu), hyväksymispäivämäärä, laajuus ja kokonaisarvosana. Mikäli haet opetettavan aineen virkakelpoisuuden tuottavien opintojen sisällyttämistä tutkintoon, tarvitsemme sisällyttämishakemuksen liitteenä lisäksi kyseisen yliopiston laatiman erillisen vapaamuotoisen vastaavuuslausunnon tai maksullisen vastaavuustodistuksen siitä, että opinnot vastaavat opetettavan aineen kelpoisuuden tuottavia opintoja. Maininta aineenopettajan virkakelpoisuudesta voidaan kirjata tutkintotodistukseen vain siinä tapauksessa, kun kaikki kelpoisuusopinnot on suoritettu ja sisällytetään kasvatustieteellisessä tiedekunnassa suoritettaviin KK/KM –tutkintoihin.

Jos olet suorittanut tai aiot suorittaa opintokokonaisuuden toisessa kotimaisessa korkeakoulussa tai muussa kuin Helsingin yliopiston avoimessa yliopistossa, sijoita Sisun opintosuunnitelman valinnaisiin opintokokonaisuuksiin yksi seuraavista kokonaisuuksista:  

  • EDUMUU02 Muualla suoritettu opintokokonaisuus 
  • EDUMUU06 Muualla suoritettu opintokokonaisuus 
  • EDUMUU07 Muualla suoritettu opintokokonaisuus 
  • EDUMUU08 Muualla suoritettu opintokokonaisuus 

Huomaathan, että voit sijoittaa suunnitelmaan saman kokonaisuuskoodin vain kerran, eli jos aiot sijoittaa tutkintoon useamman muualla suoritetun opintokokonaisuuden, käytä aina eri koodia eri kokonaisuuksille. 

Sijoita kokonaisuuden alle opintoluonnos, jonka kautta haet suorittamiesi opintojen sisällyttämistä tutkintoon siinä vaiheessa, kun koko kokonaisuus on suoritettu. Kun sijoitat koko kokonaisuuden saman tutkinnon valinnaisiin opintokokonaisuuksiin, tee opintoluonnos koko kokonaisuudesta kerralla esimerkiksi ”Terveystiedon perusopinnot, 25 op, Jyväskylän yliopisto”. Opintoluonnoksen tavoiteltavan osaamisen kuvaus -kohtaan voit kirjoittaa esimerkiksi “valinnaiset opinnot”.

Jos olet suorittanut tai aiot suorittaa opintokokonaisuuden ulkomaisessa yliopistossa, voit toimia samalla tavalla käyttämällä kuitenkin jotain seuraavista kokonaisuuksista: 

  • EDUMUU04 Ulkomailla suoritettu opintokokonaisuus 
  • EDUMUU09 Ulkomailla suoritettu opintokokonaisuus 
  • EDUMUU10 Ulkomailla suoritettu opintokokonaisuus 
  • EDUMUU11 Ulkomailla suoritettu opintokokonaisuus 

Jos olet suorittanut tai aiot suorittaa yksittäisiä opintojaksoja tai harjoittelun ulkomailla ja haluat koota nämä yksittäiset opinnot ja osaamisen yhdeksi ulkomailla suoritetuksi opintokokonaisuudeksi, käytä seuraavaa kokonaisuutta:

  • EDUMUU25 Ulkomailla suoritetut opinnot

Ulkomailla suoritettu opintokokonaisuus voi olla laajuudeltaan 15–30 opintopistettä. Sen sijaan yksittäisistä ulkomailla suoritetuista opinnoista muodostettu opintokokonaisuus voi olla laajuudeltaan 15-25 opintopistettä. Huomaathan, että mikäli aiot käyttää ulkomailla suoritettuja opintoja tutkinnon valinnaisiin opintokokonaisuuksiin, sinun tulee noudattaa opintosuunnan opetussuunnitelmassa asetettuja sääntöjä kokonaisuuksien laajuuksista (esim. YAKT, EP).

Huom. Jos aiot käyttää muualla suoritetun opintokokonaisuuden osia eri kohtiin tutkinnossa tai eri tutkintoihin, tee opintoluonnokset opintojaksokohtaisesti niihin kohtiin, joihin aiot sijoittaa opintojaksot. 

Poikkeus: Helsingin yliopistossa suoritettujen opintojen sisällyttäminen tutkintoon 

Jos olet suorittanut Helsingin yliopistossa opintokokonaisuuden, joka on jo kiinnitetty toiseen kokonaisuuteen tai tutkintoon, ja haluat nyt sijoittaa kyseisen kokonaisuuden tutkintosi valinnaisiin opintoihin, sijoita Sisun opintosuunnitelman valinnaisiin opintokokonaisuuksiin yksi seuraavista kokonaisuuksista:   

  • EDUMUU12 Helsingin yliopistossa suoritettu opintokokonaisuus  
  • EDUMUU13 Helsingin yliopistossa suoritettu opintokokonaisuus 
  • EDUMUU14 Helsingin yliopistossa suoritettu opintokokonaisuus 

Sijoita kokonaisuuden alle opintoluonnos, jonka kautta voit hakea suorittamiesi opintojen sisällyttämistä. Tee opintoluonnos koko kokonaisuudesta kerralla silloin, kun käytät koko opintokokonaisuuden samaan kohtaan tutkintoa. Jos aiot käyttää opintokokonaisuuden osia eri kohtiin tutkinnossa tai eri tutkintoihin, tee opintoluonnokset opintojaksokohtaisesti niihin kohtiin, joihin aiot sijoittaa opintojaksot.