Orientaatio ja tuutorointi

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Tervetuloa yliopistoon, uusi opiskelija! Pääsi varmasti pursuaa kysymyksiä, mutta ei hätää - kaikki selviää kyllä. Tästä ohjeesta löydät tietoa orientaatio-opintoihisi ja tuutoreihin liittyen.

Ennen kuin tutustut tähän ohjeeseen, luethan huolellisesti ohjeet Uuden opiskelijan ensiaskeleet ja Aloita opintosi jo kesällä.

Jotta saat kaiken omaa koulutusohjelmaasi koskevan informaation, muista valita yllä olevasta valikosta oma koulutusohjelmasi.

Yhteinen orientaatiotilaisuus kaikille opiskelijoille

Orientaatioviikko on viikko 35 (25.8.2025 alkaen), pois lukien lääketieteen ja hammaslääketieteen koulutusohjelmat, joissa orientaatio alkaa jo viikolla 33 (11.8.2025). Tarkemmat tiedot oman tiedekuntasi ohjelmasta löydät valitsemalla oman koulutusohjelmasi sivun ylälaidan koulutusohjelmavalikosta tai kirjautumalla sisään. 

Kaikille opiskelijoille yhteinen tuki- ja neuvontapalvelut -orientaatiotilaisuus järjestetään suomeksi torstaina 28.8.2025 klo 9–12. Linkki tilaisuuteen tulee elokuussa.

 

Tuutori auttaa alkuun orientaatiossa

Uutena tutkinto-opiskelijana aloitat opintosi orientoivilla opinnoilla opiskelijatuutorin johdolla. Orientaation aikana kuulut tuutoriryhmään, jota ohjaa samassa tiedekunnassa opiskeleva vanhempi opiskelija – tuutori

Tuutori ohjaa sinut ja ryhmäsi opintojen alkuun. Tuutori näyttää muun muassa, missä tärkeät tilat ja palvelut sijaitsevat ja tutustuttaa sinut yliopiston arkeen. Tämän ohella tuutoriryhmissä tutustutaan myös opiskelijaelämään ja muihin opiskelijoihin.

Uutena opiskelijana myös sinulla on oma vastuu tiedon keruussa ja muussa toiminnassa. Tuutorin tehtäviin ei kuulu toimia virallisena IT-tukihenkilönä tai opinto-ohjaajana. Hän kuitenkin osaa auttaa sinua kysymään asiaasi oikeasta paikasta. Tuutori antaa eväät itsenäiseen toimintaan, jotta pärjäät jatkossa omatoimisesti.

Tutustu palveluihin

Tutustu yliopiston eri palveluihin Neuvontakompassissa.

Sisun ilmoittautumisohjeet

Kampukset tutuksi

Helsingin yliopisto toimii neljällä kampuksella. Tutustu omaan kampukseesi jo etukäteen!

  • Keskustakampus (humanistinen, kasvatustieteellinen, oikeustieteellinen, teologinen ja valtiotieteellinen tiedekunta sekä Svenska social- och kommunalhögskolan)
  • Kumpulan kampus (matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta)
  • Viikin kampus (bio- ja ympäristötieteellinen, maatalous-metsätieteellinen, eläinlääketieteellinen sekä farmasian tiedekunta)
  • Meilahden kampus (lääketieteellinen tiedekunta)

Kampuksilla on myös erilaisia oppimistiloja itsenäiseen opiskeluun sekä ryhmätyöskentelyyn.

Nälkä?

Voit syödä edullisen opiskelijahintaisen lounaan kaikilla kampuksilla Unicafe-ravintoloissa sekä Sodexo-ravintoloissa yliopiston päärakennuksella sekä Viikissä. Kaikki läsnäoleviksi ilmoittautuneet perustutkinto-opiskelijat ovat oikeutettuja opiskelijahintaiseen ateriaan. Löydät lounashinnat sekä ravintoloiden yhteystiedot Opiskelijalounas-sivulta.

Syksyn tapahtumat ja kampanjat

  • Ask Me! -kampanja järjestetään 1.–5.9.2025. Kampanja toivottaa uudet opiskelijat tervetulleiksi yliopistoyhteisöön sekä madaltaa kynnystä kysyä.

Kannattaa seurata Opiskelu-palvelun etusivun tiedotteita!

Jäikö orientaatio väliin?

Etkö päässyt osallistumaan orientaatioon? Ei hätää, pääset vielä helposti kiinni opintoihisi näiden ohjeiden avulla. Jos olet nyt aloittamassa opintojasi yliopistolla ensimmäistä kertaa, tervetuloa!  

Huolehdi heti aluksi nämä asiat kuntoon opintojesi aloittamista varten: 

  1. Ilmoittaudu läsnäolevaksi. Jos olit ensimmäisen vuoden poissaolevana, ilmoittaudu henkilökohtaisesti.
  2. Aktivoi käyttäjätunnuksesi
  3. Seuraa sen jälkeen uuden opiskelijan ensiaskeleita. Tutustu myös muihin Uudelle opiskelijalle –teemasta löytyviin ohjeisiin. Niiden avulla pääset perehtymään opiskeluun ja löydät vastaukset yleisimpiin kysymyksiin. 
  4. Jos olit poissaolevana koko ensimmäisen lukuvuoden esim. asepalveluksen vuoksi, osallistu koulutusohjelmasi orientaatioon
  5. Jos et päässyt orientaatioon mukaan, katso ohjeet kursseille ilmoittautumiseen. Apua voit kysyä myös opiskelijaneuvonnasta.

Jos et löydä vastauksia kysymyksiisi tai tarvitset tukea opintojen aloittamiseen, voit aina ottaa yhteyttä opiskelijaneuvontaan. Oman lähipalvelupisteesi opiskelijaneuvonta auttaa, jos et esimerkiksi tiedä minkä tutkintorakenteen mukaan opiskelet tai mille kursseille sinun tulisi ilmoittautua.