Orientaatio ja tuutorointi

Tervetuloa yliopistoon, uusi opiskelija! Pääsi varmasti pursuaa kysymyksiä, mutta ei hätää - kaikki selviää kyllä. Tästä ohjeesta löydät tietoa orientaatio-opintoihisi ja tuutoreihin liittyen.

Ennen kuin tutustut tähän ohjeeseen, luethan huolellisesti ohjeet Uuden opiskelijan ensiaskeleet ja Aloita opintosi jo kesällä!, jotta saat kaiken omaa koulutusohjelmaasi koskevan informaation, muista valita yllä olevasta valikosta oma koulutusohjelmasi. 

Vallitsevan koronavirustilanteen vuoksi orientaatioviikko varaudutaan järjestämään osittain tai kokonaan etätoteutuksena. Tarkemmat tiedot oman tiedekuntasi orientaatioviikon ohjelmasta saat tältä sivulta ennen orientaation alkua.

Tuutori auttaa alkuun orientaatiossa

Uutena tutkinto-opiskelijana aloitat opintosi orientoivilla opinnoilla opiskelijatuutorin johdolla. Orientaation aikana kuulut tuutoriryhmään, jota ohjaa samassa tiedekunnassa opiskeleva vanhempi opiskelija – tuutori. 

Tuutori ohjaa sinut ja ryhmäsi opintojen alkuun: tuutori näyttää muun muassa, missä tärkeät tilat ja palvelut sijaitsevat ja tutustuttaa sinut yliopiston arkeen. Tämän ohella tuutoriryhmissä tutustutaan myös opiskelijaelämään ja muihin opiskelijoihin.

Uutena opiskelijana myös sinulla on oma vastuu tiedon keruussa ja muussa toiminnassa. Tuutorin tehtäviin ei kuulu virallisena IT-tukihenkilönä tai opinto-ohjaajana toimiminen, mutta hän osaa auttaa sinua kysymään asiaasi oikeasta paikasta. Tuutori antaa eväät itsenäiseen toimintaan, jotta pärjäät jatkossa omatoimisesti.

Pääset tutustumaan uusiin tuutoreihin jo kevään 2021 aikana (linkki tulossa)

Katso Tervetuloa yliopistoomme -video Unitubessa.

Kampukset tutuksi

Welcome Fair

Helsingin yliopisto toimii neljällä kampuksella. Tutustu omaan kampukseesi jo etukäteen!

  • Keskustakampus (humanistinen, kasvatustieteellinen, oikeustieteellinen, teologinen ja valtiotieteellinen tiedekunta sekä Svenska social- och kommunalhögskolan)
  • Kumpulan kampus (matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta)
  • Viikin kampus (bio- ja ympäristötieteellinen, maatalous-metsätieteellinen, eläinlääketieteellinen sekä farmasian tiedekunta)
  • Meilahden kampus (lääketieteellinen tiedekunta)

Kampuksilla on myös erilaisia oppimistiloja itsenäiseen opiskeluun sekä ryhmätyöskentelyyn.

Nälkä?

Voit syödä edullisen opiskelijahintaisen lounaan kaikilla kampuksilla Unicafe-ravintoloissa. Kaikki läsnäoleviksi ilmoittautuneet perustutkinto-opiskelijat ovat oikeutettuja opiskelijahintaiseen ateriaan. Löydät lounashinnat sekä ravintoloiden yhteystiedot UniCafen verkkosivuilta.

Rehtorin tervetulotilaisuus uusille opiskelijoille

Kuva: Ari Aalto

Tämä osio päivitetään huhti-elokuun 2021 aikana.

Tutustu Kaisa-talon opiskelijaneuvontaan ja Ohjauskulmaan

Kaisa-talon opiskelijaneuvonnasta saat apua yliopistoon kirjoittautumiseen ja opiskelijaetuuksiin liittyen. Esimerkiksi lukuvuositarrat, opintosuoritusotteet ja todistukset voit hoitaa opiskelijaneuvonnassa. Myöskin Kaisa-talossa sijaitsevasta Ohjauskulmasta saat matalan kynnyksen ohjausta opintoihisi ja hyvinvointiisi liittyen. Lue lisää Opiskelijaneuvonnan ohjesivulta sekä Ohjauskulman sivulta.

Katso Kaisa-talon opiskelijaneuvonnan ja Ohjauskulman esittelyvideo Unitubessa.

Tutustu kirjaston palveluihin

Helsingin yliopiston kirjasto palvelee yliopiston kaikilla neljällä kampuksella ja verkossa. Tarkista toimipisteiden sijainti ja aukioloajat Helsingin yliopiston kirjaston verkkosivuilta.

Kirjastossa voit lainata kurssikirjoja, käyttää luku- ja ryhmätyötiloja, skannata ja tulostaa. E-kirjoja voit alkaa lukea heti, kun saat yliopiston käyttäjätunnukset aktivoitua. Aktivoi asiakastietosi kirjautumalla Helka-tietokantaan Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksellasi. Tarvitset painettujen kirjojen lainaamiseen Helka-kortin. Sinun ei tarvitse jonottaa hakemaan korttia heti orientaatioviikoilla, vaan voit hankkia sen myöhemminkin. Lisätietoja Helsingin yliopiston kirjaston palveluista opiskelijalle.

Katso Tuutorien kirjastovinkit -video Youtubessa.

Tutustu Urapalveluihin

Opinnot ovat osa uraasi

Onneksi olkoon! Opiskelupaikan saaminen on hieno juttu. Olet myös tehnyt samalla yhden ison urapäätöksen.

Opintojen aloittamiseen liittyy paljon uutta ja jännittävää ja alussa meno saattaa olla hektistäkin. Nyt onkin hyvä hetki pysähtyä miettimään omaa polkuasi: mistä olet tullut, missä olet nyt ja mitä ajattelet tulevaisuudesta.

Pohdi ja kirjaa itsellesi ylös seuraavia asioita:

  • Mikä sai valitsemaan juuri tämän koulutuksen? Mikä sinua alan sisällä kiinnostaa?
  • Mitkä asiat vaikuttivat päätökseesi hakea? Mitä ne kertovat tavoistasi tehdä päätöksiä?
  • Miten kuvaisit opiskelualaasi isovanhemmillesi?
  • Palaa näihin kysymyksiin uudestaan ensimmäisen periodin, lukukauden tai lukuvuoden jälkeen. Ovatko ajatuksesi muuttuneet?
  • Haasta mielikuvat: Etsi konkreettista tietoa siitä, mitä alaltasi valmistuneet tekevät. Voit aloittaa esim. töissä.fi-sivustolta, Helsingin yliopiston LinkedIn-sivun alumnihausta ja Opiskelijan ohjeiden uraseurantatiedoista.
  • Kun seuraavan kerran huomaat pohtivasi kysymystä ”Mikä musta tulee isona?”, kokeile muuttaa kysymys muotoon ”Mitä seuraavaksi?”. Muuttuuko jokin?

Ura on matka koulutuksen, opintojen ja muun elämän läpi, eikä urasuunnittelua voi irrottaa muusta elämän suunnittelusta. Lisäksi meidän ajatuksemme, toiveemme ja suunnitelmamme muuttuvat ja muovautuvat jatkuvasti, kuten meitä ympäröivä maailmakin – myös työelämä.

Yliopiston urapalvelut ovat täällä sinua varten koko opintojen ajan ja vielä vuoden valmistumisen jälkeenkin. Kun pohdit tulevaisuutta, osaamistasi tai asiantuntijuuttasi tai kaipaat tukea tai neuvontaa työnhakuun tai harjoitteluun liittyvissä asioissa, löydät meistä tietoa Opiskelijan ohjeiden teemoista Työ ja ura ja Harjoittelu.

Katso Opinnot, ura ja asiantuntijuus -video Unitubessa.

Jos et halua katsoa videota, voit lukea sen sisällön pdf-muodossa.

Tutustu opintopsykologien palveluihin

Tervetuloa ja lämpimät onnittelut opiskelupaikan johdosta, uusi opiskelija! Oheisella videolla opintopsykologit jakavat kanssasi muutaman sanan yliopisto-opiskelusta sekä opiskelutaidoista. Opintopsykologit tarjoavat yksilöohjausta ja ryhmiä Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelijoille, jotka kaipaavat tukea opiskelutaitoihin, motivaatioon, ajankäyttöön, jaksamiseen, jännittämiseen tai tutkielmien tekoon liittyvissä kysymyksissä. Voit tutustua opintopsykologien kokoamiin vinkkeihin ja apukeinoihin Opiskelun tueksi –sivulla. Lisätietoa palveluista löydät Opintopsykologien palvelut –sivulta. Katso opintopsykologien orientaatiovideo Unitubessa.

 

Tutustu Kansainvälisen koulutusyhteistyön palveluihin

Kansainvälisen koulutusyhteistyön palvelut (entinen Liikkuvuuuspalvelut) auttavat vaihto-opiskeluun ja kansainväliseen harjoitteluun sekä JOO-opintoihin liittyvissä kysymyksissä. Lue lisää Kansaivälisen koulutusyhteistyön palveluiden ohjeesta.

 

Tutustu YTHS:n palveluihin

YTHS on opiskeluterveydenhuollon asiantuntija ja tarjoaa sinulle korkeakouluopiskelijana matalan kynnyksen yleisterveyden, suunterveyden ja mielenterveyden palveluita sekä huolehtii opiskeluyhteisöjen hyvinvoinnista. Palvelut ovat perustutkinto-opiskelijoiden käytössä ylioppilaskunnan jäsenmaksua vastaan. Lue lisää YTHS:n verkkosivuilta. 

Opiskelijan digitaalinen oppimisympäristö

Opiskelijana Helsingin yliopistossa käytät aktiivisesti digitaalista oppimisympäristöämme. Sinulle tulee tutuksi muun muassa Opiskelu-palvelu, Sisu kuin Moodlekin. Sisulla suunnittelet ja ajoitat opintosi, laadit opintosuunnitelman sekä ilmoittaudut kursseille, Moodlea käytät kurssien verkko-alustana ja Opiskelu-palvelusta löydät niin ajankohtaiset tiedotteet kuin Unicafen lounaslistankin.

 

HowU­Learn opis­ke­li­joi­den tu­ke­na

HowULearn-kysely osana opintoja tukee opiskelijan aktiivisuutta omista opinnoistaan ja antaa henkilökohtaista palautetta opiskelijalle opiskelun tueksi. Lisäksi kyselyllä kerätään palautetta yliopiston opetuksen suunnitteluun ja kehittämiseen. Lue lisää Opiskelijan ohjeista.

Katso HowULearn opiskelijoiden tukena -video Unitubessa.

Tutustu Unisportiin

Jotta elämä ei olisi pelkkiä opintoja ja suorituksia, muista myös liikkua ja relata hyvässä seurassa!

UniSport on Helsingin yliopiston, Aallon ja Hankenin oma liikuntapalveluiden tarjoaja. UniSport tarjoaa liikunnallisia elämyksiä kaikenlaisille liikkujille keskustassa, Kumpulassa, Meilahdessa, Otaniemessä, Töölössä ja Viikissä. Kausikortti on todella edullinen opiskelijalle, erilaisia korttivaihtoehtoja on useita ja liikkumaan pääsee myös kertamaksulla. UniSport on kohtauspaikka, jossa suorittaminen jää vähemmälle ja kokemukset korostuvat, tärkeintä on hyvä fiilis! Tervetuloa, tutustumiskäynti on aina ilmainen!

Lue lisää Unisportin nettisivuilta.

Tutustu yliopistopappeihin

Kaipaatko hengähdystaukoa kiireisen arjen keskellä? Tarvitsetko keskustelukumppania tai ihmistä, joka kuuntelee sinua? Yliopistopapit ovat sinua varten.

Voit ottaa yhteyttä yliopistopappiin, kun haluat keskustella hengellisistä asioista, opiskelusta, työstä, ihmissuhteista tai muista elämään liittyvistä kysymyksistä. Yliopistopapit tarjoavat kaikille turvallisen tilan riippumatta henkilön vakaumuksesta, sukupuolesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta. Papilla on vaitiolovelvollisuus. Katso yliopistopappien video YouTubessa.

Tutustu Nyyti ry:n palveluihin ja toimintaan

Nyyti ry edistää opiskelijoiden mielenterveyttä ja opiskelukykyä. Mielenterveyden edistämistä tehdään opiskelijalähtöisesti ja opiskelijoiden kanssa. Sinulle opiskelija Nyyti ry tarjoaa tietoa, vinkkejä, ja keinoja sekä työpajoja, chatteja ja verkkoryhmiä mielenterveyden ja opiskelukyvyn vahvistamiseen. Voit myös toimia vapaaehtoisena ja tarjota vertaistukea muille opiskelijoille. Ajantasaista tietoa Nyytin toiminnasta löydät Nyytin verkkosivuilta ja somesta: Instagram, YouTube, Twitter, Facebook.

Katso Mikä ihmeen Nyyti? -video YouTubessa.