Vinkkejä työnhakuun

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Työnhaku voi tulla ajankohtaiseksi eri kohdissa opintopolkuasi. Oletpa hakemassa seuraavaksi kesätyötä, harjoittelupaikkaa, osa-aikatyötä tai valmistumisesi jälkeistä työpaikkaa, huolellinen valmistautuminen kannattaa! Askeleet onnistuneeseen työnhakuun lähtevät omien toiveittesi, tavoitteittesi, osaamisesi ja mahdollisuuksiesi tunnistamisesta. 

Me Helsingin yliopiston uraohjaajat olemme koonneet tälle sivulle tietoa, tehtäviä ja työkaluja, joiden avulla voit vahvistaa työnhakuvalmiuksiasi. Hyödynnä ihmeessä myös julkaisemaamme Työnhaun opasta (pdf) sekä Työkaluja uran ja tulevaisuuden suunnitteluun -sivua monipuolisine tehtävineen.

Me urapalveluissa tarjoamme myös muuta monipuolista tukea opiskelijoiden ja alle vuosi sitten valmistuneiden alumnien urasuunnitteluun ja työnhakuun. Tutustu urapalveluiden palveluihin täällä.

Työnhaun vaiheet ja työnhaun suunnitelma

Työnhaku on muutakin kuin CV:iden ja hakemuskirjeiden kirjoittamista ja työhaastatteluihin valmistautumista. Siksi työnhakuun ja sen vaiheisiin kannattaakin tutustua jo ennen kuin työnhaku on ajankohtaista.

On tärkeää, että olet tietoinen omasta osaamisestasi ja että osaat myös pukea sitä sanoiksi tavalla, joka puhuttelee juuri sinua kiinnostavia työnantajia. Mielessä kannattaa aina pitää myös laajemmat urasuunnitteluun liittyvät kysymykset: Mitä toivot tulevaisuudeltasi? Mitkä vaihtoehdot tuntuvat sinusta kiinnostavilta? Millaista osaamista haluat päästä käyttämään ja kehittämään? Millaisia asioita haluat edistää omalla työpanoksellasi? Miten hyvin tämä tai tuo työmahdollisuus heijastelee tulevaisuuteen liittyviä toiveitasi ja esimerkiksi arvojasi?

Työnhaku voi olla aikaa vievää ja kilpailu paikoista olla kovaa. Kiinnostavien työmahdollisuuksien löytäminen ja muista hakijoista myönteisesti erottuminen on kuitenkin huomattavasti helpompaa, kun olet tehnyt ensin pohjatyön huolellisesti. Tarkastele siis osaamistasi, vahvuuksiasi, kiinnostuksen kohteitasi, motivaatiotekijöitäsi ja tavoitteitasi. Siihen käyttämäsi aika maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin.

Työnhaun suunnitelma 

Työnhakuprosessia varten kannattaa laatia suunnitelma, sillä se helpottaa työnhakuun kuluvan ajan ja voimavarojen hallintaa. Suunnitelman muodon voit valita vapaasti. Suunnitelman on hyvä ulottua myös kalenteriisi: merkitse kalenteriisi ajat, jolloin keskityt yksinomaan työnhakuun ja myös ajat, jolloin rentoudut ja teet jotakin ihan muuta. Levänneenä ja virkistäytyneenä työnhakukin sujuu mukavammin. 

Kun teet omaa työnhaun suunnitelmaasi, huomioi siinä seuraavat työnhakuun kuuluvat vaiheet:  

  1. Osaamisesi ja vahvuuksiesi tunnistaminen: Mitkä ovat ydinosaamisalueesi? Mihin olet keskittynyt opinnoissasi? Millaisia taitoja ja osaamista on kertynyt aikaisemmasta työkokemuksestasi, harrastuksistasi, vapaaehtoistyöstäsi, järjestötoiminnastasi tai muista kokemuksistasi? Lue lisää tämän sivun osiosta Oman osaamisen ja vahvuuksien tarkastelu.
     
  2. Kiinnostuksen kohteidesi kartoittaminen: Millaiset teemat ja/tai työtehtävät kiinnostavat sinua ylipäätään? Mitkä aiheet ovat erityisesti innostaneet opinnoissasi? Millaisessa organisaatiossa haluaisit työskennellä? Mikä olisi ideaali työpaikan sijainti? Millaisessa tiimissä tai työyhteisössä haluaisit työskennellä? Miten paljon vapautta kaipaat esim. työaikojen ja etä- ja lähityön suhteen?
     
  3. Kiinnostavien uramahdollisuuksien kartoittaminen: Mistä työtehtävistä ja / tai organisaatioista olet kiinnostunut? Tee lista esimerkiksi 3–5 kiinnostavimmasta mahdollisuudesta, ja etsi niistä lisätietoa eri lähteitä käyttäen (esim. tekemällä informaatiohaastatteluita [lataa informaatiohaastattelun pdf-ohje tästä] tai hyödyntämällä LinkedInia).
     
  4. Osaamisesi ja asiantuntijuutesi esiin tuominen: Kaipaavatko CV:si ja mahdollinen LinkedIn-profiilisi päivittämistä? Ovatko mahdolliset muut sosiaalisen median ammatilliset profiilisi ajan tasalla? Tarkista tilanne, tee tarvittavat muutokset ja pyydä niistä palautetta myös muilta. Katso tarkemmat vinkkimme tämän sivun osioista CV eli ansioluettelo ja Sosiaalinen media työnhaussa.
     
  5. Oman osaamisesi ja vahvuuksiesi peilaaminen työnantajan tarpeisiin: Mitä työnantaja haluaa tietää sinusta? Millaista osaamista sinua kiinnostaviin työtehtäviin tarvitaan? Mitä asioita työnantaja painottaa hakuilmoituksessa? Mitä juuri sinä voisit tarjota työnantajalle?
     
  6. Työnhakukanavien tarkastelu: Mitä työpaikkasivustoja seuraat? Käytätkö sosiaalista mediaa työnhaussa? Oletko lähettänyt avoimia hakemuksia? Muista, että tutkimusten mukaan noin 70–80 prosenttia avoimista työpaikoista on Suomessa niin sanottuja piilotyöpaikkoja, eli niistä ei ilmoiteta julkisesti. Oma aktivisuutesi on avainasemassa piilotyöpaikkojen löytämisessä: pääset käsiksi piilotyöpaikkoihin, kun hyödynnät avoimia hakemuksia ja omia verkostojasi. Lähesty siis sinua kiinnostavia työnantajia rohkeasti riippumatta siitä, onko heillä paikkoja julkisesti haettavana juuri nyt. 

Urapalveluiden julkaisemasta Työnhaun oppaasta löydät vinkkejä muun muassa oman osaamisen ja tavoitteiden kartoittamiseen, verkostoitumiseen ja työnhaun dokumenttien laatimiseen sekä työhaastatteluun valmistautumiseen.

Pohdi myös, mistä voisit saada tarvitsemaasi tukea työnhakuun. Muistathan, että opiskelijana ja vastavalmistuneena (aina vuoden ajan valmistumisen jälkeen) voit kääntyä urapalveluiden puoleen. Tutustu palveluihimme täällä. Hyödynnä myös vertaistukea: jos tiedät tai tunnet muita aktiivisessa työnhaussa olevia, pohtikaa yhdessä, voisiko oman työnhakuryhmän perustamisesta olla iloa ja hyötyä.

Oman osaamisen ja vahvuuksien tarkastelu

Tietoisuus omasta osaamisesta ja vahvuuksista sekä taito pukea ne sanoiksi ovat tärkeitä työnhaun kaikissa vaiheissa. Kun tiedät, mitä kaikkea osaat ja mitkä ovat vahvuuksiasi, on sinun huomattavasti helpompaa kartoittaa vaihtoehtoja ja etsiä sinua kiinnostavia työmahdollisuuksia. Osaamisen ja vahvuuksien sanoittamisen taitoa taas tarvitset, jotta voit viestiä niistä ymmärrettävästi muille: kun esimerkiksi laadit työnhakudokumentteja tai kerrot itsestäsi työhaastattelussa.

On myös tärkeää, että tiedostat omat kehittämiskohteesi ja osaamisalueet, joita haluat vahvistaa. Oman osaamisen ja vahvuuksien tarkastelua kannattaa jatkaa myös työelämässä läpi uran. 

Voit pohtia osaamistasi ja vahvuuksiasi sekä harjoitella niiden sanoittamista tehtävillä, jotka löydät Työkaluja uran ja tulevaisuuden suunnitteluun -sivun osiosta "Mitä osaan ja mitkä ovat vahvuuksiani?".

Minne hakea töihin?

Voit hankkia tietoa erilaisista työmahdollisuuksista ja uravaihtoehtoista esimerkiksi lukemalla alumnitarinoita, tekemällä informaatiohaastatteluita ja tutkimalla valmistuneiden opiskelijoiden sijoittumistietoja. Lisäksi voit tutustua Helsingin yliopistosta valmistuneiden henkilöiden LinkedIn-profiileihin LinkedInista löytyvällä alumnihaulla. Tietoa valmistuneiden sijoittumisesta löydät myös sivulta Valmistuneiden työllistyminen. Tärkeintä on, että tunnistat ne asiat, teemat ja kysymykset, joiden parissa juuri sinä haluat työskennellä, sillä siten voit parhaiten hahmottaa itsellesi sopivat työmahdollisuudet.

Olemme koonneet Työkaluja uran ja tulevaisuuden suunnitteluun -sivulle vinkkejä ja ohjeita, joista voi olla hyötyä, kun kartoitat sinua kiinnostavia uramahdollisuuksia. Sivulta löydät ohjeet muun muassa LinkedInin alumnihaun käyttöön sekä vinkkejä informaatiohaastattelun tekoon.

Avoimet työ- ja harjoittelupaikat

Kun etsit aktiivisesti töitä, sinun voi olla hyödyllistä käyttää useita rinnakkaisia työnhakukanavia. Avoimet työ- ja harjoittelupaikat -sivulle olemme koonneet työpaikkasivustoja, joita kannattaa seurata. Seuraa myös LinkedInin avoimia työpaikkailmoituksia, ja aseta työpaikkavahteja sinulle sopivilla hakusanoilla.  

Olethan myös kertonut omille verkostoillesi, että etsit töitä? Verkostojen voimaa kannattaa ehdottomasti hyödyntää, sillä kontaktiesi kautta saatat kuulla työpaikoista, joista voisi muuten olla vaikea löytää tietoa. Näitä niin kutsuttuja piilotyöpaikkoja on paljon: kaikki avoimet työpaikat eivät siis löydy työpaikkasivustoilta, LinkedInista tai muista sosiaalisen median kanavista.

Voit aloittaa kokoamalla listan sinua kiinnostavista työnantajista ja etsimällä niistä tietoa eri kanavista. Muista, että vaikket löytäisikään sopivia ilmoituksia avoimista työpaikoista, voit aina olla itse aloitteellinen ja lähestyä kiinnostavia työnantajia avoimilla työhakemuksilla ja muilla yhteydenottotavoilla.

CV eli ansioluettelo

CV toimii käyntikorttinasi: se on usein ensimmäinen dokumentti, jonka rekrytoija lukee ja jonka perusteella hän luo ensimmäisen käsityksen sinusta hakijana. Jos CV:si ei vakuuta lukijaa, hän saattaa jättää hakemuskirjeesi kokonaan lukematta. On siis todella tärkeää, että CV:si luo hyvän ensivaikutelman ja esittelee osaamisesi, motivaatiosi ja kiinnostuksen kohteesi selkeästi. Vastaatpa sitten työpaikkailmoitukseen tai laadit avointa hakemusta, räätälöi CV:si ja hakemuksesi aina haettavaan tehtävään. 

Jos haet työpaikkaa avoimella hakemuksella, ota selvää, mitä vaatimuksia tai tarpeita työnantajalla mahdollisesti on ja mitä sinun kannattaisi tuoda esiin CV:ssäsi ja hakemuskirjeessäsi. Sinun ei suinkaan tarvitse täyttää kaikkia vaatimuksia. Jos sinulta kuitenkin puuttuu jotakin olennaista osaamista, jota haluaisit itselläsi olevan, mieti jo valmiiksi, miten voisit hankkia sitä. Ehkä voit ilmoittautua vapaa-ajan projektiin tai kurssille, joka tuo sinulle kyseistä osaamista vielä ennen mahdollista työn aloitusta ja jonka avulla voit osoittaa motivoituneisuutesi myös työnantajalle? 

CV:n sisältö ja rakenne 

Ansioluettelostasi tulisi löytyä seuraavat osiot: 

  • Päiväys: Tämä kertoo lukijalle, että kyseessä on CV:si päivitetty versio.
     
  • Omat yhteystietosi: Tarkista, että kaikki tarvittavat yhteystietosi ovat ajan tasalla ja että ne löytyvät CV:stäsi helposti. Yhteystiedoiksi riittävät nimi, puhelinnumero ja sähköpostiosoite. Halutessasi voit myös lisätä linkin LinkedIn-profiiliisi. Jos CV:ssä ei ole tilaa kaikelle, minkä arvelet kiinnostavan rekrytoijaa, voit mainita erikseen, että lisätietoa löytyy LinkedIn-profiilistasi. Voit lisätä CV:hen linkin myös muulle verkkosivullesi, blogiisi, video-CV:hesi tai verkkomateriaaliin, joka voisi kiinnostaa lukijaa. Voit lisätä näitä linkkejä myös CV:n muihin osioihin: esimerkiksi blogisi voi olla myös työnäyte ja verkkosivusi tai Instagram-profiilisi voivat kertoa yrittäjyydestäsi jne.
     
  • Profiiliteksti: On todella tärkeää, että CV:si alkupäästä löytyy ytimekäs ja haettavaan työtehtävään sopiva kiteytys sinusta, osaamisestasi, vahvuuksistasi sekä tavoitteistasi. Jos esimerkiksi haet opettajan töitä, voit korostaa opettajuuteen liittyviä asioita, ja toisia asioita silloin, kun haet esimerkiksi hallinnon alalle sijoittuvia tehtäviä. Taidokkaasti koostettu profiiliteksti kertoo lukijalle ydinasiat sinusta noin 4–5 lauseessa ja tarjoaa linssit, joiden avulla hänen on helpompi tulkita myös muuta CV:si sisältöä. Valitse siis sanasi hyvin! Katso profiilitekstin esimerkkirakenne tehtävästä Kirjoita toimiva profiiliteksti (pdf)
     
  • Koulutus: Listaa tutkintosi ja koulutuksesi niin, että tuorein tutkinto mainitaan ensimmäiseksi. Jos opintosi ovat kesken, muista myös mainita tavoitetutkintosi (esim. luonnontieteiden kandidaatti tai filosofian maisteri). Voit myös antaa hieman lisätietoa opinnoistasi tai tutkinnostasi, jos koet, että se on haettavan paikan kannalta oleellista tai jos haluat tuoda esille jotain erityistä opinnoistasi. Voit esimerkiksi mainita suorittamiasi kursseja tai opintokokonaisuuksia, kertoa opintoihisi liittyvistä työskentely- ja opiskelutavoista (kuten ryhmä- tai projektitöistä), sekä mainita opinnäytteidesi ja lopputöidesi aiheet.
     
  • Työkokemus: Voit ryhmitellä työkokemuksesi joko aikajärjestykseen (viimeisin työkokemus ensimmäisenä) tai työkokemustasi kuvaavien aihealueiden mukaan (otsikkoina voivat tällöin olla esim. ”Opetuskokemus” tai ”Alan työkokemus” ja ”Muu työkokemus”). Muistathan, että sinun on äärimmäisen tärkeää tuoda CV:ssäsi esiin työssä kertynyttä osaamistasi! Pelkkä työtehtävien listaaminen ei riitä. Lue lisää osaamisen sanoittamisesta Mitä osaan ja mitkä ovat vahvuuksiani -osiosta. STAR-työkalu auttaa sinua pukemaan osaamistasi sanoiksi: Lataa tästä pdf-tehtävä "Sanoita osaamistasi STAR-mallin avulla".
     
  • Kielitaito: Kielitaito on hyvä listata taitotasoittain, esimerkiksi äidinkieli – erinomainen/erittäin hyvä – hyvä – perusteet/tyydyttävä – alkeet tai käyttäen esimerkiksi eurooppalaista kielitaidon tason viitekehystä (CEFR, tasot A1–C2). Suullinen ja kirjallinen taitotaso voi olla hyödyllistä eritellä. Kannattaa myös mainita kielet, joista osaat vain alkeet tai joita olet opiskellut vain vähän: ne kertovat mm. halustasi oppia uutta. Jos olet käyttänyt jotakin kieltä työkielenäsi, voit mainita sen joko tässä osiossa tai kyseisen työtehtävän kuvauksessa.
     
  • IT-taidot, muut taidot: Huomioi niin opinnoissa, harrastuksissa kuin mahdollisissa työtehtävissä käyttämäsi yleiset ja alakohtaiset ohjelmistot ja järjestelmät, ja pohdi, mitkä niistä kannattaa mainita juuri kyseistä paikkaa hakiessasi. Voit mainita tässä osiossa myös muita haettavan paikan kannalta hyödyllisiä teknisiä taitoja, kuten tutkimusmenetelmiin, kuvankäsittelyyn tai sosiaaliseen mediaan liittyvää osaamistasi.
     
  • Luottamustehtävät, vapaaehtoistoiminta: Ansioluettelossa kannattaa mainita myös luottamus- ja vapaaehtoistehtäviä, sillä se, mille annat arvokasta vapaa-aikaasi, kertoo paljon sinusta. Tuo siis selkeästi esille tehtävissä kertynyt monipuolinen osaaminen: Mitä pääsit tekemään? Mistä olit vastuussa? Millaisia taitoja ja vahvuuksia pääsit kehittämään?
     
  • Harrastukset: Harrastuksia ei tarvitse lisätä ansioluetteloon, mutta joskus niiden mainitseminen voi kertoa lukijalle oleellisia asioita sinusta ja kertoa vahvuuksistasi. Jos mainitset harrastuksesi, avaa myös niiden kartuttamia taitoja ja vahvuuksia.
     
  • Suosittelijat: CV:ssä kannattaa mainita 1–3 suosittelijaa yhteystietoineen. Selkeyden vuoksi on hyvä mainita myös yhteytesi kuhunkin suosittelijaan, esim. entinen esihenkilö/kollega, ainejärjestötuttu, opettaja, opinnäytetyön ohjaaja jne. Varmista etukäteen, että he ovat halukkaita toimimaan suosittelijoinasi – myös silloin, jos edellisestä suostumuksesta on jo ennättänyt kulua aikaa. On hyvä, että suosittelijasi tietävät sinun etsivän töitä, sillä he ovat osa verkostoasi, ja saatat saada heidän avullaan tietoa avoimista työpaikoista.
     
  • Valokuva: Suomalaisen käytännön mukaan voit itse valita, lisäätkö CV:hesi  kuvan vai et. Jos päätät lisätä kuvasi, varmistathan, että se on asiallinen ja tarkoitukseen sopiva. Jos haet töitä ulkomailta, tarkista kohdemaan työnhakukäytännöt: kaikissa maissa kuvan lisääminen CV:hen ei ole suotavaa. 

CV:n ulkoasu 

CV:n suositeltava maksimipituus on 2 sivua. Kaikkea sisältöä ei tarvitse eikä kannata ahtaa yhdelle sivulle, vaan voit hyvin jatkaa toiselle sivulle. Huolehdi kuitenkin, että kaikkein oleellisin tieto (yhteystietosi, profiilitekstisi, koulutustaustasi ja mahdollisesti myös ainakin osa työkokemuksestasi) löytyy CV:n ensimmäiseltä sivulta.

CV:ssä on tärkeää noudattaa käänteistä kronologista järjestystä: listaa aina viimeisin koulutuksesi, työkokemuksesi tai muu kokemuksesi ensimmäiseksi. Voit myös ryhmitellä sisältöä otsikoiden avulla. Jos esimerkiksi viimeisin työkokemuksesi ei tunnu haettavan paikan kannalta kaikkein oleellisimmalta, voit listata ensin mielestäsi tärkeimmät työkokemukset oman otsikkonsa alle (esim. Alan työkokemus) ja listata sitten muut työkokemukset esimerkiksi Muu työkokemus -otsikon alle. Tärkeää on, että haettavan paikan kannalta oleellisin tieto on CV:ssäsi ensimmäisenä ja että lukija löytää tiedon helposti. Selkeä otsikointi helpottaa CV:n lukemista ja oleellisen tiedon löytämistä. Voit muokata ja lisätä omia otsikoita vapaasti tarpeen mukaan.

Niin sanotut visuaaliset CV:t ovat nykyään suosittuja: CV:n ei tarvitse näyttää perinteiseltä mustavalkoiselta asiakirjalta, vaan voit käyttää rohkeasti palstajakoja, värejä ja muita tehosteita. Verkosta löytyy paljon esimerkkejä ja maksuttomia visuaalisia CV-pohjia. Voit kokeilla visuaalisen CV:n laatimista esimerkiksi www.canva.com-sivustolla. Tärkeintä CV:ssä ovat kuitenkin sisältö ja luettavuus, joten huolehdi, että osaamisesi tulee selkeästi esille ja etteivät visuaaliset elementit tai esimerkiksi liian pieni tai vaalea kirjaintyyppi heikennä CV:si luettavuutta. Varmista myös, ettei tekstiin jää kirjoitusvirheitä. Tallenna ja lähetä CV aina pdf-muodossa, ja nimeä tiedosto esimerkiksi muodossa “CV Etunimi Sukunimi”.

Koska monet tärkeätkin kokemukset, saavutukset ja palautteet yksityiskohtineen unohtuvat nopeasti, voit luoda itsellesi niin sanotun meta-CV:n, johon kokoat näitä asioita ja niistä kirjoittamiasi kuvauksia opintojesi ja myöhemmän elämäsi varrella. Tällaisesta vapaamuotoisesta tietopankista voi olla paljon hyötyä, kun kirjoitat ja räätälöit CV:täsi tiettyä tehtävää varten. Huomaa, että meta-CV on tarkoitettu vain sinua itseäsi varten, eikä sillä ole muoto- eikä kokorajoituksia, toisin kuin työnantajalle lähetettävällä CV:llä. Lue lisää meta-CV:n koostamisesta tehtävästä Luo meta-CV ja dokumentoi matkasi asiantuntijaksi (pdf).

Huom! Lisävinkkejä CV:n laatimiseen löydät Laajasta CV-ohjeistuksestamme (pdf) ja Työnhaun oppaasta (pdf).

Lataa esimerkki visuaalisesta CV:stä (pdf).

Visuaalinen CV. Kuvassa on kuvitteellisen opiskelijan, Maija Matikaisen, yksisivuinen visuaalinen  CV, joka on jaettu kahteen palstaan. Oikeanpuoleisen palstan yläosassa on soikea profiilikuva, ja kuvan alta löytyvät yhteystiedot, lyhyt esittelyteksti, kielitaitolistaus, IT-taitojen listaus sekä harrastukset hyvin lyhyesti. Oikeanpuoleisella palstalla ensimmäisenä on listattu koulutus (maisterin- ja kandidattintutkinnot erikseen), sen jälkeen on lueteltu työkokemusta. Jokainen työkokemus on avattu. Työkokem


Akateeminen CV

Akateeminen CV, eli tutkijan ansioluettelo, poikkeaa edellä kuvatusta ei-akateemisesta CV:stä muun muassa siten, että akateemisessa CV:ssä on tärkeää listata kaikki akateemiset meriitit, opetuskokemus ja julkaisut. Ohjeistusta akateemisen CV:n laatimiseen löydät Tutkimuseettisen neuvottelukunnan verkkosivuilta.
 

Työhakemus

Työhakemusta, eli hakemuskirjettä, kutsutaan myös motivaatiokirjeeksi. Sen tärkein tehtävä on tuoda esille motivaatiosi, osaamisesi ja vahvuutesi sekä osoittaa sopivuutesi haettavaan tehtävään. Hakemuskirjeeseen voit koota esimerkkejä osaamisalueistasi ja mainita konkreettisia esimerkkejä siitä, missä olet kerryttänyt osaamistasi. Hakemuksen on tarkoitus luoda yleiskuva sinusta, kun taas koulutukseesi ja työkokemukseesi liittyvien yksityiskohtaisempien tietojen paikka on CV:ssäsi.

Alla esiteltävän kolmiosaisen rakenteen noudattamisesta voi olla apua hakemuskirjeen kirjoittamisessa. Hakemuskirjeen maksimipituus on yksi sivu. Katso visualisoitu esimerkki hakemuskirjeen kolmiosaisesta rakenteesta (pdf).

Hakemuskirjeen ensimmäinen osa: Miksi? 

Toimiva hakemuskirje kiinnittää lukijan huomion heti ensimmäisellä lauseella. Mieti siis, miten haluat aloittaa hakemuksesi. Voit käyttää mielikuvitustasi ja luovuutta, sillä kirjeen ei tarvitse – eikä ehkä kannatakaan – alkaa sanoilla ”Olen 23-vuotias maantieteen opiskelija”.

Hyvä hakemuskirje antaa heti alussa lukijalle selkeän kuvan siitä, miksi olet kiinnostunut paikasta. Lukijalla on usein ensimmäisenä mielessään kysymys ”Miksi?”. ”Miksi haet tätä paikkaa? Miksi juuri tämä tehtävä kiinnostaa sinua? Miksi olet kiinnostunut työskentelemään juuri meidän organisaatiossamme?” Onkin tärkeää, että räätälöit hakemuskirjeen jokaista hakemaasi paikkaa varten erikseen ja nostat siinä esiin motivaatiosi ja kiinnostuksesi juuri kyseistä työtehtävää kohtaan.

Ota selvää, mikä on kyseiselle organisaatiolle tärkeää ja pyri luomaan näiden asioiden ja oman profiilisi välille sopivia linkityksiä läpi hakemuskirjeen. Hyvä taustatiedon lähde ovat esimerkiksi organisaation arvot, missio ja strategia, jotka löytyvät usein organisaation verkkosivuilta. Voit löytää tietoa ajankohtaisista ja tärkeistä asioista myös organisaation sosiaalisen median kanavista.

Hakemuskirjeen toinen osa: Mitä?

Kun olet kertonut motivaatiostasi ja kiinnostuksen kohteistasi, on aika vakuuttaa lukija osaamisellasi ja vahvuuksillasi. Toinen häntä askarruttava kysymys on ”Mitä?”. ”Mitä osaamista sinulta löytyy? Mitä tuot työyhteisöömme, jos sinut valitaan? Mitä olet tehnyt urasi aikana?” Pohdi, millaiset osaamiset ja vahvuudet ovat hakemasi paikan kannalta oleellisimpia. Työpaikkailmoituksesta löydät useimmiten oleellisimmat vaatimukset ja edellytykset, joten lue ilmoitus huolellisesti.

Jos haet työtä avoimella hakemuksella, yritä selvittää erilaisia keinoja ja kanavia käyttäen, millainen osaaminen on hakemassasi tehtävässä avainasemassa. Voit esimerkiksi etsiä vastaavanlaisia työpaikkailmoituksia muista organisaatioista, etsiä vastaavissa tehtävissä työskentelevien profiileja LinkedInista tai haastatella samankaltaisissa tehtävissä työskenteleviä.

Tuo osaamistasi esiin konkreettisilla ja ytimekkäillä esimerkeillä: voit mainita opintoja, työtehtäviä, projekteja, vapaaehtoistöitä tai luottamustoimia, joissa olet kerryttänyt osaamistasi. Keskity kuitenkin tehtävän kannalta kaikkein oleellisimpiin osaamisalueisiin ja pidä hakemuskirjeesi tiiviinä ja lyhyehkönä. Kerro, miten osaamisesi ja vahvuutesi hyödyttävät työnantajaa, millaisiin tarpeisiin juuri sinun osaamisesi vastaa ja miten voit soveltaa osaamistasi tulevissa tehtävissäsi.

Hakemuskirjeen kolmas osa: Kuka?

Voit tuoda esiin omaa persoonaasi erityisesti hakemuskirjeen lopussa, sillä lukijalla on mielessään myös kysymys ”Kuka olet?”. Tähän kysymykseen voit vastata kertomalla työtavoistasi, vahvuuksistasi ja esimerkiksi siitä, miten toimit työskennellessäsi yksin ja muiden kanssa. Voit myös kertoa saamastasi palautteesta.  

Ehdota hakemuskirjeen lopuksi jatkoa: kerro, että olet halukas tapaamaan ja keskustelemaan lisää. Muista myös lisätä yhteystietosi hakemuskirjeeseen.

Hakemuskirjeen ulkoasu

Voit käyttää hakemuskirjeessäsi samaa visuaalista ilmettä kuin CV:ssäsi. Tärkeää on, että hakemuskirjeestä löytyvät selkeästi omat yhteystietosi, päiväys, hakemuksen vastaanottavan organisaation nimi ja tehtävä, jota haet. Voit lisätä hakemuskirjeeseen myös vastaanottajan nimen, jos se on tiedossasi. 

Lisää vinkkejä hakemuskirjeen kirjoittamiseen löydät Työnhaun oppaasta.

Pyydä palautetta työhakemuksestasi ja CV:stäsi 

Ennen kuin lähetät hakemuskirjeesi ja CV:si, kannattaa pyytää esimerkiksi ystävää, opiskelukaveria tai perheenjäsentä lukemaan ne, sillä toisen silmät huomaavat paremmin mahdolliset kirjoitusvirheet, epäkohdat tai puuttuvat tiedot. Voit myös hakea palautetta urapalveluiden Drop-in -työnhakuneuvonnasta.  

Kysymyksiä palautteen antajalle: 

  • Millaisen ensivaikutelman hakemuskirjeeni ja CV:ni antavat minusta?
  • Tuleeko motivaationi niistä selkeästi esille?
  • Tuleeko osaamiseni niistä selkeästi esille?
  • Mitkä ovat tärkeimmät hakemuksessa ja CV:ssä esiin tuomani osaamisalueet?
  • Miten persoonani välittyy tekstistä?

Video-CV

Tekemällä video-CV:n voit erottautua muiden hakijoiden joukosta. Video-CV:n avulla rekrytoija pääsee näkemään persoonaasi ja kuulee sinun kertovan itsestäsi omin sanoin. Video-CV:n lisäksi on kuitenkin aina hyvä lähettää myös perinteinen CV sekä hakemuskirje. Voit lisätä video-CV:n linkin yhteystietojesi yhteyteen CV:ssäsi ja hakemuskirjeessäsi. 

Suunnittele sanomasi ja keskity olennaiseen. Pidä videon pituus lyhyenä, mieluiten noin minuutin pituisena. Video-CV:n rakenne voi noudattaa esimerkiksi niin sanotun hissipuheen rakennetta:

  1. Esittele itsesi: oma nimi ja ”otsikko” (esim. tuleva X alan moniosaaja tai X alan N:n vuoden opiskelija Helsingin yliopistosta)
  2. Kerro oma tavoitteesi
  3. Ydinosaamistani ovat... (1–2 lausetta)
  4. Osaan myös / muut osaamisalueeni / kiinnostukseni… (1–2 lausetta)
  5. Minulla on X vuoden kokemus asioista A ja B
  6. Vahvuuksiini kuuluvat (1–2 lausetta)
  7. Olen saanut positiivista palautetta… (1–2 lausetta)
  8. Lopeta kohteliaasti ja tuo esille, että toivot yhteydenottoa. Jos haluat, voit lisätä yhteystietosi editointivaiheessa esimerkiksi videon loppuun. 

Kiinnitä huomiota seuraaviin asioihin: 

  • Valaistus: Näythän videolla hyvin? Vältä kasvot pimentävää vastavaloa, samoin liian kirkasta valaistusta.
  • Kuvakulma: Tarkista, että katsot kameraan sopivalta ”tasolta”. Parhaiten toimii yleensä kuvakulma, jossa katseesi on kameran tasalla.
  • Kuvan rajaus: Onko rajaus miellyttävä (ei liian tiukka, ei liian laaja)? Mitä kaikkea haluat taustalla näkyvän? Onhan tausta siisti?
  • Ääni: Testaa äänen laatu ja käytä tarvittaessa esimerkiksi kuulokkeiden mikrofonia.
  • Katsekontakti ja elekieli: Pyri säilyttämään katsekontakti kameraan koko ajan. Älä lue paperista. Muista hymy!

Esimerkkejä ja ohjeita:

Sosiaalinen media työnhaussa

Sosiaalisessa mediassa, kuten LinkedInissa tai Facebookissa, on hyvä luoda ammatillisia verkostoja jo opiskeluaikana, jotta osaamisesi ja vahvuutesi eivät jää muilta piiloon. Samalla luot kuvaa itsestäsi.

Omaa ammatillista profiilia kannattaa rakentaa aina totuudenmukaisesti, ja sitä kannattaa myös pitää ajan tasalla. Oma profiilisi rakentuu muun muassa osaamisestasi, motivaatiostasi, vahvuuksistasi ja kokemuksistasi. Kannattaa myös googlata itsensä säännöllisin väliajoin, jotta näet, millaista materiaalia sinusta on verkossa.

Muista, että verkostojen luominen vie aikaa ja se jatkuu läpi opintojen ja työelämän. Verkostoja ei luoda vain kertaalleen, vaan niitä on tärkeää ylläpitää ja laajentaa ajan kuluessa. 

Sosiaalisessa mediassa liikkuu myös paljon työpaikkailmoituksia. Voit etsiä niitä eri kanavista esimerkiksi aihetunnisteilla #rekry, #duuni, #avointyöpaikka, #työpaikat, #jobs ja #career.

LinkedIn 

Sosiaalisista medioista LinkedInia käytetään eniten juuri työnhaussa. LinkedIn-profiilisi tarjoaa CV:n kaltaisen paikan persoonasi, tavoitteidesi ja kokemuksesi esille tuomiseen, ja verkostoituminen LinkedInissa on helppoa. Onkin tärkeää, että lisäät profiiliisi esittelytekstin (About-osio), josta lukija saa selkeän kuvan osaamisestasi ja kiinnostuksen kohteistasi. 

LinkedInin kautta saat yhteyden sinua kiinnostaviin ryhmiin ja ihmisiin – myös heihin, joita et ole tavannut aiemmin. Voit myös seurata, missä oman alasi ammattilaiset työskentelevät, ja olla heihin yhteydessä LinkedInin kautta. Verkostoidu siis rohkeasti! 

Erityisesti opintojen loppupuolella työnhakua vauhdittaa osaamisen esille tuominen ja kontaktien luominen. Opintojen alkuvaiheessa voit aloittaa LinkedIn-profiilisi rakentamisen kertomalla siitä, mitä opiskelet. Voit lisätä profiiliisi myös vapaaehtois- ja järjestötyökokemuksesi samoin kuin linkkejä itse tuottamiisi verkkosisältöihin.

UUTTA: LinkedIn-pikaopas Moodlessa

Oletko juuri aloittamassa LinkedInin käyttöä tai kaipaatko kertausta perusasioihin? Haluatko oppia hyödyntämään LinkedInia urasuunnittelussa tai työnhaussa? Tutustu uuteen LinkedIn-pikaoppaaseen Moodlessa!

Oppaasta löydät LinkedInin tärkeimmät asiat pähkinänkuoressa, vinkkejä vaikuttavan profiilin luomiseen ja verkostoitumiseen sekä ideoita LinkedInin käyttöön tietolähteenä vaikkapa omien uravaihtoehtojesi kartoittamisessa. Kaikille Helsingin yliopiston opiskelijoille avoin kurssi on julkaistu lokakuussa 2023.

X (aiemmin Twitter) 

X:ssä voit seurata työnantajia, rekrytointipalveluja, oman alasi ihmisiä ja uutisia. Voit käyttää X:ää myös houkuttelemaan kävijöitä omaan blogiisi tai video-CV:hesi. Lisäksi voit rakentaa omaa asiantuntijaprofiiliasi X:ssä – kuten LinkedInissäkin – osallistumalla keskusteluihin.

Blogit ja Slideshare 

Blogeja ja Slidesharea voit hyödyntää oman asiantuntemuksesi esille tuomiseen. Blogiisi voit saada lukijoita esimerkiksi X:n (aiemmin Twitterin) avulla, ja Slideshare-linkin voit upottaa esimerkiksi LinkedIn-profiiliisi. Myös CV:hen kannattaa lisätä linkit niihin sosiaalisen median profiileihisi, joista rekrytoija saa lisätietoa sinusta ja osaamisestasi.

Facebook 

Facebookissa voit seurata alasi työnantajia, rekrytointiyrityksiä ja yhteisöjä sekä osallistua keskusteluun. Vaikka Facebookia ei välttämättä mielletä ihanteelliseksi työnhakukanavaksi, erilaisissa ammatillisissa Facebook-ryhmissä jaetaan myös työpaikkavinkkejä. Lisäksi Facebook on vilkas foorumi ammatillisille keskusteluille ja vuoropuhelulle – ja siten oppimiselle ja verkostoitumiselle.

Työhaastattelu

Kutsu työhaastatteluun tarkoittaa sitä, että sinut on arvioitu potentiaaliseksi hakijaksi. Haastattelu on rekrytoijalle arvokas mahdollisuus saada lisätietoa osaamisestasi ja motivaatiostasi sekä arvioida sopivuuttasi työyhteisöön ja -tehtävään. Haastattelu on myös sinulle mahdollisuus kysyä lisätietoa tehtävästä ja organisaatiosta ja saada vastauksia sinua askarruttaviin kysymyksiin.  

Valmistaudu haastatteluun huolellisesti. Etsi mahdollisimman paljon tietoa työnantajasta ja työtehtävästä, ja palauta mieleesi mahdollinen työpaikkailmoitus. Tietoja työnantajasta löydät mm. organisaation verkkosivuilta ja sosiaalisesta mediasta, kuten LinkedInista. Googlaa, mitä organisaatio on viimeksi julkaissut tai mitä organisaatiosta on viime aikoina puhuttu.  

Kun sinut kutsutaan haastatteluun, kannattaa kysyä, kuka sinua haastattelee ja millainen haastattelutilanne on kyseessä. Haastattelutilanteeseen on helpompi valmistautua, kun tiedät, millaiseen haastatteluun olet menossa. Joskus haastattelijoita saattaa olla enemmän kuin yksi, tai sinun lisäksesi haastateltavana voi olla muitakin hakijoita. Työhaastatteluun saattaa myös sisältyä esimerkiksi ongelmanratkaisutehtäviä, työnäyte tai soveltuvuusarviointiin liittyviä tehtäviä. Varaudu myös yllättäviin tilanteisiin: sinua saatetaan esimerkiksi haastatella eri kielillä riippuen siitä, mitä olet kertonut CV:ssäsi kielitaidostasi.

Muutamia vinkkejä haastatteluun valmistautumiseen

  • Valmistele itsestäsi ytimekäs esittely (katso osio Video-CV ylempää tältä sivulta).
  • Valmistaudu vastaamaan yleisimpiin haastattelukysymyksiin esimerkiksi tämän Duunitorin julkaiseman videon avulla.
  • Ole ajoissa paikalla! Katso aikataulut ja reitti etukäteen. Etähaastatteluissa varmista rauhallinen tila sekä laitteiden ja verkkoyhteyden toimivuus. Varmista myös, että sinulla on haastattelijan puhelinnumero, jotta haastattelu voi jatkua, vaikka verkkoyhteydet katkeaisivat. 
  • Valmistaudu esittämään palkkatoivomuksesi. Palkkatoiveen hahmotteluun saat tukea esimerkiksi organisaation noudattamasta työehtosopimuksesta tai Duunitorin (duunitori.fi/palkat), Palkkadatan (palkkadata.fi) tai Oikotien (oikotie.fi/palkkavertailu) palkkavertailusivulta. Jos kuulut ammattiliittoon, oma liittosi osaa neuvoa sinua palkkakysymyksissä. Useat liitot julkaisevat vuosittain palkkasuosituksia opiskelijoille ja vastavalmistuneille. Löydät oman alasi liiton täältä.
  • Huolehdi, että CV:si, hakemuskirjeesi, opintosuoritusotteesi, tutkintotodistuksesi ja työtodistuksesi ovat helposti saatavilla, jos niitä kysytään haastattelun aikana tai sen jälkeen.
  • Valmistaudu esittämään kysymyksiä haastattelun aikana tai sen lopussa. Mieti etukäteen, mitä haluat tietää esimerkiksi organisaatiokulttuurista, tulevista työtovereistasi, perehdytyksestä ja tyypillisestä työpäivästä kyseisessä tehtävässä.
  • Pukeudu työhaastatteluun siististi. Työnantajan verkkosivuilta tai sosiaalisen median kanavista voit löytää vihjeitä siitä, millainen on organisaation pukukoodi.
  • Haastattelun jälkeen on kohteliasta lähettää haastattelijalle viesti, jossa kiität tapaamisesta. Viestissä kannattaa myös mainita, jos haastattelu vahvisti kiinnostustasi hakemaasi paikkaa kohtaan. Samalla voit kysyä ja selventää mahdollisesti epäselviksi jääneitä asioita. 
  • Pyydä rohkeasti palautetta haastattelun jälkeen. Etenkin, jos et tule valituksi tehtävään, kannattaa haastattelijalta pyytää palautetta haastattelussa suoriutumisestasi ja kysyä, mitä asioita he painottivat valintaa tehdessään. Palaute voi auttaa sinua tulevissa työhaastatteluissasi.

Työsopimus

Jokaisessa työtehtävässä, myös kesätöissä ja lyhyissä työsuhteissa, kannattaa pyytää työsopimus kirjallisena. Kirjallisella sopimuksella varmistat, että sovitut asiat ovat molemmilla sopimuksen osapuolilla selvillä. Ongelmatilanteissa kirjallisen sopimuksen avulla on helppo todistaa, mitä työsuhteesta on sovittu.  

Lisätietoa työsopimuksesta löydät Työsuojeluhallinnon sivuilta.

Myös Akavan opas Valppaana työelämässä kertoo, mitä kannattaa ja pitää ottaa huomioon työsopimusta tehdessä.