Studieplanering och ISP-handledning

Genom att välja utbildningsprogram ser du förutom de allmänna anvisningarna också utbildningsprogrammets eventuella egna innehåll. För att se Öppna universitetets instruktioner behöver du inte välja utbildningsprogram.

I din examen ingår att göra en individuell studieplan, en ISP. Den individuella studieplanen är en process som pågår under hela studietiden och som stöder din studiegång och utveckling till expert. Du får stöd och handledning av din handledande lärare och av Studentservicen.

Studieplanen görs i systemet Sisu, dit du kommer från toppmenyn på den här sidan. I studieplanen antecknar du vilka studier du tänker genomföra för din examen och när. Du behöver inte göra planen färdig på en och samma gång, utan du kan uppdatera den kontinuerligt under studiernas gång. Via studieplanen i Sisu anmäler du dig till undervisning och gör elektroniska ansökningar. 

Så här planerar du dina studier

  1. Kontrollera vilka studier som hör till din examen, antingen i Sisu eller i Studietjänstens vy Examensstruktur
  2. Bekanta dig med den undervisning som erbjuds: Var hittar jag studieutbudet? 
  3. Lägg till de studieavsnitt du vill ha med i din studieplan i Sisu, om de inte finns där redan färdigt. 
  4. Schemalägg dina studier. Om du vill kan du använda ditt utbildningsprograms tajmningsmodell. 
  5. Välj prestationssätt för studierna, till exempel föreläsningskurs eller tentamen. 
  6. När anmälningstiden börjar går du till sidan Anmälan i Sisu för att anmäla dig. Du kan läsa mera på sidan Hur anmäler jag mig till kurser och tentamina?

Grundprinciperna för den individuella studieplanen

  • Studieplanen behöver inte göras för hela examen på en gång. Det räcker att du lägger till de studieavsnitt som du vill anmäla dig till. Du kan redigera din studieplan när som helst. Du behöver godkännande för dina ändringar endast om de avviker från din examens struktur (se punkten ”Val och ansökningar under studierna”). 
  • Du kan ha flera studieplaner i Sisu men bara en av dem kan vara den primära studieplanen. Du kan anmäla dig till undervisning endast via den primära planen. I den primära studieplanen registreras också till exempel beslut om tillgodoräknande och beviljad extra tid. Om du byter primär studieplan, överförs inte besluten till den nya planen. Välj därför din primära studieplan med omsorg! 
  • Om du har flera studierätter ska du göra en primär studieplan för varje studierätt. 
  • Sisu meddelar inte separat om föråldrade studieprestationer. Om du planerar att inkludera tidigare studier i din examen ska du beakta bestämmelserna om studiernas giltighetstid.

Val och ansökningar under studierna

Sisu jämför dina val med examensstrukturen för ditt utbildningsprogram och vägleder dig i dina val. I följande situationer kan du behöva använda Sisus elektroniska ärendekommunikation och ansökningsfunktioner för att få studieplanen att uppfylla dina behov.

  • Val av studieinriktning: Om valet av studieinriktning vid ditt utbildningsprogram sker under studierna, bekräftar Studentservicen ditt val i Sisu. Före det kan du till exempel göra egna studieplaner för de olika studieinriktningar som erbjuds, så ser du hur dina studier skulle se ut i de olika alternativen.   
  • Valfria studier: För valfria studiehelheter finns det ett eget avsnitt i studieplanen, och där kan det finnas närmare anvisningar om valet av studier. På instruktionssidorna kan du bläddra bland fakulteternas utbud av valfria studiehelheter. Utöver helheterna kan du placera in enskilda valfria studieavsnitt i planen under rubriken Övriga studier. Närmare anvisningar med bilder hittar du i bruksanvisningen för studieplanen.
  • Studier vid en annan högskola: Planera i vilket skede av studierna du vill placera in ett eventuellt studentutbyte eller JOO-studier. Mer information om hur du planerar utbytesstudier finns i anvisningen Ansökan till studentutbyte
  • Studier som avviker från examensstrukturen: I det fria redigeringsläget i Sisu kan du göra personliga ändringar i din examens innehåll. Du kan till exempel föreslå att en studiehelhet som ingår i examen ska ersättas med en annan helhet som du redan har genomfört vid Helsingfors universitet. Du måste ansöka om godkännande hos Studentservicen för alla bearbetningar som du gör i det fria redigeringsläget. Bekanta dig med anvisningarna för hur du använder det fria redigeringsläget.
  • I regel behöver du inte separat ansöka om att studieplanen ska godkännas. I din plan kan det ändå ingå vissa delar eller helheter där systemet meddelar att det krävs separat godkännande. Det betyder att Studentservicen granskar delarnas eller helheternas innehåll innan du utexamineras. Så här ansöker du om separat godkännande.
  • Tillgodoräknande: Om du har tidigare studieprestationer som du har genomfört annanstans, ska du planera var du placerar in dem i din examen. Bekanta dig först noga med principerna för tillgodoräknande och be vid behov om hjälp med att välja rätt typ av ansökan. Ansökan om inkluderande eller ersättande av studier görs via studieplanen. 
  • Val av magisterprogram: Bekanta dig först med ditt utbildningsprograms magisteroptioner, deras kriterier och anmälningstider på sidan Vidare till ett magisterprogram. I samband med att du blir utexaminerad till kandidat väljer du i din studieplan ett magisterprogram som du vill fortsätta till. Ditt val bekräftas hos Studentservicen. Så här väljs och bekräftas magisterprogram i Sisu. 
  • Byte av examensfordringar: Under dina studier kan det hända att en ny undervisningsplansperiod inleds och ditt utbildningsprograms undervisningsplan byts, och därmed kan också studiernas innehåll ändras. Då lönar det sig för dig att byta ut en viss del av din studieplan mot den nya versionen enligt den nya undervisningsplanen, så du inte behöver göra en helt ny plan. Så här byter du studieavsnittets eller studiehelhetens version. 
  • Om din studietid tar slut innan du hinner slutföra din examen kan du ansöka om förlängd studietid i Sisu. Anvisningar för hur du ansöker om förlängd studietid finns här. 

Studentservicens utbildningsplanerare och studierådgivare behandlar ansökningarna i Sisu. Om du har frågor som gäller ansökningar eller Sisus elektroniska ärendekommunikation kan du kontakta studierådgivningen vid din fakultet. 

Sisu är ditt och din handledares gemensamma verktyg. När du i Sisu har lagts till din handledares handledningsgrupp, ser din handledare din studieplan och ni kan skicka varandra frågor om och kommentarer på planen. Praxis för kommunikationen i handledningsgruppen bestäms inom utbildningsprogrammen. Observera att Studentservicen inte följer kommentarerna, så om du vill kontakta dem ska du göra det separat till exempel per e-post. Närmare information om Sisus handledningsfunktioner finns i bruksanvisningen för studieplanen.

ISP-handledning och annat stöd för studieplaneringen

ISP-handledningen syftar till att stödja en smidig studiegång och hjälpa dig att utveckla din expertis och hitta studiesätt som passar dig. Genom ISP-handledningen knyter du också kontakter till lärarna och de andra studenterna samt blir bekant med ditt vetenskapsområde.

För ISP-handledningen ansvarar en handledande lärare eller lärargrupp som utses i början av dina studier. Vid ditt utbildningsprogram kan den handledande läraren kallas till exempel ISP-handledare, lärartutor, mentor eller egenlärare. Vid utbildningsprogrammen kan handledningen ordnas på olika sätt, till exempel som särskilt överenskomna möten eller som en del av en viss kurs. Information om hur handledningen är ordnad vid ditt utbildningsprogram finns i det programspecifika avsnittet på denna sida. 

I ISP-handledningen kan du med stöd av läraren fundera över 

  • vilka mål och behov du har i dina studier
  • hur du tänker framskrida i studierna
  • din kompetens, din utveckling till expert och dina mål i arbetslivet 
  • hur olika val påverkar dina mål.

En omsorgsfullt gjord studieplan kommer att vägleda dig att studera enligt dina mål – oavsett om det gäller din utexaminering, utvecklingen av expertis inom ett visst område eller balansen mellan studier och det övriga livet. 

Du och din handledare har båda ansvar för hur handledningen går framåt. Som student ansvarar du för dina studier, för ditt deltagande i handledningsmöten och för att du svarar när den handledande läraren kontaktar dig. Utöver den handledande lärarens stöd får du stöd för dina studier och studieplaneringen hos till exempel följande rådgivnings- och handledningstjänster:

  • Den allmänna studentrådgivningen hjälper bland annat med tekniska frågor som gäller Sisu samt i frågor som gäller läsårsanmälan, studierätt och studieförmåner.  Den fakultetsspecifika studierådgivningen hjälper till exempel dig utarbeta en studieplan och i frågor som gäller tillgodoräknande av studier.
  • Enheten för internationellt utbildningssamarbete ger råd till exempel i frågor som gäller studentutbyte och flexibel studierätt (JOO-studier). 
  • Karriärservicen hjälper till exempel i frågor som gäller praktik och karriärvägledning. 
  • Studiepsykologerna ger handledning individuellt och i grupp till stöd för meningsfulla studier.

Om du inte vet var du ska söka hjälp, styr Rådgivningskompassen dig till rätt ställe. 

Ytterligare information

Riktlinjer för studiehandledningen och studieuppföljningen ges i rektorns beslut (2017): Riktlinjer för handledning och uppföljning av studierna vid Helsingfors universitet (pdf) och bilaga till rektors beslut (pdf).

Anvisningar för dig som övergår från WebOodi till Sisu

De här anvisningarna gäller endast de studenter vars uppgifter har överförts från WebOodi till Sisu i maj 2021.

Prestationer som är bristfälliga eller saknas i studieplanen

Det kan uppstå en situation där en tidigare studieprestation inte syns på det ställe i studieplanen där du tycker den borde vara. Ofta handlar det om att prestationen har en annan kod än den som visas i din studieplan (till exempel kan prestationen ha genomförts enligt gamla examensfordringar eller vid Öppna universitetet).

Om det mellan studieavsnittet som du har genomfört och studieavsnittet som syns i din plan har antecknats en motsvarighet i Sisu kan du själv lägga till studieavsnittet i din studieplan. I annat fall kan du använda det fria redigeringsläget. Närmare anvisningar finns i bruksanvisningen för studieplanen, under punkten Lägga till studieprestationer som saknas i planen

Om prestationen som överförts till Sisu från Oodi ser på något sätt avvikande ut på sidan Min profil (om studieavsnittet till exempel har en längre kod än vanligt) ska du kontrollera anvisningarna på sidan Eventuella problem med information som överförts från Oodi.

Om du har skapat en studieplan i Sisu före hösten 2020 och inte har studerat vid universitetet sedan dess, ska du antingen uppdatera planen eller göra en helt ny primär studieplan enligt dessa anvisningar:  Sisu-instruktion: uppdatering av studieplaner som gjorts före 1.8.2020.