Opintojen suunnittelu ja HOPS-ohjaus

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Tutkintoosi kuuluu henkilökohtaisen opintosuunnitelman eli HOPSin tekeminen. HOPS on koko opiskeluajan kestävä prosessi, joka tukee opintojesi etenemistä ja asiantuntijuutesi kehittymistä. Tukea ja ohjausta saat ohjaavalta opettajaltasi sekä opiskelijapalveluista.

Opintosuunnitelma tehdään Sisu-järjestelmässä, jonne pääset sivun päävalikosta. Opintosuunnitelmaasi merkitset, mitä opintoja aiot suorittaa missäkin vaiheessa tutkintoasi. Suunnitelmaa ei tarvitse tehdä kerralla valmiiksi, vaan voit päivittää sitä jatkuvasti opintojesi edetessä. Sisun opintosuunnitelman kautta myös ilmoittaudut opetukseen ja teet sähköisiä hakemuksia. 

Näin suunnittelet opintosi

  1. Tarkista, mitä opintoja tutkintoosi kuuluu joko Sisussa tai ohjesivulla Tutkintorakenne ja tutkinnon laajuus
  2. Tutustu tarjolla olevaan opetukseen: Mistä löydän opintotarjonnan? 
  3. Lisää haluamasi opintojaksot Sisussa opintosuunnitelmaasi, jos ne eivät näy siellä valmiiksi. 
  4. Ajoita opinnot. Voit halutessasi käyttää koulutusohjelmasi malliajoitusta. 
  5. Valitse opinnoille suoritustavat, esimerkiksi luentokurssi tai tentti.  
  6. Siirry ilmoittautumaan Sisun Ilmoittautuminen-sivulle, kun ilmoittautumisaika alkaa. Lisätietoa ilmoittautumisesta löydät sivulta Miten ilmoittaudun kursseille ja tentteihin?

Opintosuunnitelman perusperiaatteet

  • Opintosuunnitelmaa ei tarvitse tehdä kerralla koko tutkinnon ajalle. Vähimmillään riittää, että lisäät suunnitelmaan opinnot, joihin haluat ilmoittautua. Voit muokata opintosuunnitelmaasi joustavasti koska vain. Sinun täytyy hakea muokkauksille hyväksyntää vain, jos poikkeat tutkintosi rakenteesta (ks. opintosuunnitelmassa tehtävät valinnat ja hakemukset).  
  • Sinulla voi olla Sisussa useampia suunnitelmia, mutta vain yksi suunnitelmista voi olla ensisijainen. Voit ilmoittautua opetukseen vain ensisijaisen suunnitelman kautta. Ensisijaiseen suunnitelmaan kirjautuvat myös esimerkiksi hyväksiluku- ja lisäaikapäätökset. Päätökset eivät siirry, jos vaihdat toisen suunnitelman ensisijaiseksi. Valitse siis ensisijainen suunnitelma huolellisesti! 
  • Jos sinulla on useita eri opiskeluoikeuksia, tee jokaiselle oma ensisijainen opintosuunnitelma. 
  • Sisu ei ilmoita erikseen vanhentuneista opintosuorituksista. Ota huomioon opintojen vanhentumiseen liittyvät säännöt, kun suunnittelet aikaisempien opintojesi liittämistä tutkintoon. 

Opintosuunnitelmassa tehtävät valinnat ja hakemukset

Sisu seuraa tekemiäsi valintoja suhteessa koulutusohjelmasi tutkintorakenteeseen ja ohjaa sinua valinnoissasi. Alla olevissa tilanteissa saatat tarvita Sisun sähköistä asiointia ja hakemuksia, jotta saat suunnitelman vastaamaan tarpeitasi.

  • Opintosuunnan valinta: Jos koulutusohjelmassasi valitaan opintosuunta vasta opintojen aikana, opiskelijapalvelut vahvistavat valintasi Sisuun. Ennen tätä voit esimerkiksi tehdä omat opintosuunnitelmat vaihtoehtoisille opintosuunnille, jotta näet, miltä opintosi näyttäisivät eri opintosuunnissa.   
  • Valinnaiset opinnot: Valinnaisille opintokokonaisuuksille on opintosuunnitelmassa oma osionsa, jossa voi olla tarkempia ohjeita opintojen valintaan. Voit selata eri tiedekuntien tarjoamia valinnaisia opintokokonaisuuksia ohjesivuilla. Kokonaisuuksien lisäksi voit sijoittaa yksittäisiä valinnaisia opintojaksoja suunnitelmassa osioon Muut opinnot. Tarkemmat kuvalliset ohjeet löydät opintosuunnitelman käyttöohjeista.
  • Toisessa korkeakoulussa suoritettavat opinnot: Suunnittele, mihin kohtaan tutkintoasi sijoitat mahdollisen opiskelijavaihdon tai JOO-opinnot. Lisätietoa vaihto-opintojen suunnittelusta löydät ohjeesta Vaihtoon haku ja hakeminen
  • Tutkintorakenteesta poikkeaminen: Sisun vapaan muokkauksen tilassa voit ehdottaa tutkintosi henkilökohtaistamista. Voit esimerkiksi ehdottaa tutkintoon kuuluvan opintokokonaisuuden korvaamista toisella Helsingin yliopistossa jo suorittamallasi kokonaisuudella. Vapaan muokkauksen tilassa tehdyille muokkauksille täytyy aina hakea hyväksyntää opiskelijapalveluista. Tutustu vapaan muokkauksen tilan käyttöohjeisiin.
  • Opintosuunnitelmaa ei yleensä tarvitse erikseen hyväksyttää. Suunnitelmassasi saattaa kuitenkin olla merkittynä tiettyjä osia tai kokonaisuuksia, jotka vaativat erillistä hyväksyntää. Se tarkoittaa, että niiden sisältö tarkistetaan opiskelijapalveluissa ennen kuin valmistut. Ohjeet erillisen hyväksynnän hakemiseen.
  • Hyväksilukeminen: Jos sinulla on aiempia muualla suoritettuja opintoja, suunnittele, mihin kohtaan tutkintoasi ne sijoitat. Tutustu ensin huolellisesti hyväksilukemisen periaatteisiin ja kysy tarvittaessa apua oikean hakemustyypin valintaan. Aiempien opintojen sisällyttämistä ja korvaamista haetaan opintosuunnitelman kautta. 
  • Tutkintovaatimusten vaihtaminen: Opintojesi aikana koulutusohjelmasi opetussuunnitelmakausi saattaa vaihtua ja opintojen sisällöt muuttua. Tällöin sinun kannattaa vaihtaa opintosuunnitelmasi tietty osa uudempaan opetussuunnitelmakauteen eli versioon, jotta sinun ei tarvitse tehdä kokonaan uutta suunnitelmaa. Ohjeet opintojakson tai -kokonaisuuden version vaihtamiseen. 
  • Maisteriohjelman valinta: Tutustu ensin oman koulutusohjelmasi maisterioptioihin, niiden kriteereihin ja ilmoittautumisaikoihin sivulla Jatkaminen maisteriohjelmaan. Kandidaatiksi valmistumisen yhteydessä valitset opintosuunnitelmassasi maisteriohjelman, johon haluaisit jatkaa. Valintasi vahvistetaan opiskelijapalveluissa. Ohjeet maisteriohjelman valintaan ja vahvistamiseen Sisussa
  • Jos opiskeluaikasi on loppumassa ennen kuin ehdit valmistua, voit hakea Sisussa lisäaikaa opintojen suorittamiseen. Ohjeet lisäajan hakemiseen löydät täältä.

Opiskelijapalveluiden koulutussuunnittelijat ja opintoneuvojat käsittelevät hakemukset Sisussa. Jos sinulla on kysyttävää hakemuksista ja Sisun sähköisestä asioinnista, voit olla yhteydessä oman tiedekuntasi opintoneuvontaan. 

Sisu on sinun ja ohjaavan opettajasi yhteinen työväline. Kun sinut on liitetty Sisussa ohjaajasi ohjausryhmään, näkee hän opintosuunnitelmasi ja voitte lähettää toisillenne suunnitelmaan liittyviä kysymyksiä ja kommentteja. Ohjausryhmän viestintäkäytännöistä sovitaan erikseen koulutusohjelmissa. Huomaathan, että opiskelijapalvelut eivät seuraa kommentteja, joten sinun tulee ottaa erikseen yhteyttä esimerkiksi sähköpostilla. Tarkempaa tietoa Sisun ohjaustoiminnoista löydät opintosuunnitelman käyttöohjeista. 

HOPS-ohjaus ja muu opintojen suunnittelun tuki

HOPS-ohjauksen tavoitteena on tukea opintojesi sujuvaa etenemistä, asiantuntijuutesi kehittymistä sekä oman opiskelutapasi löytämistä. HOPS-ohjauksen avulla myös luot yhteyksiä opettajiin ja muihin opiskelijoihin sekä tutustut tieteenalaasi.

HOPS-ohjauksesta vastaa ohjaava opettaja tai opettajaryhmä, joka nimetään opintojesi alussa. Ohjaavasta opettajasta voidaan koulutusohjelmassasi käyttää esimerkiksi nimikettä HOPS-ohjaaja, opettajatuutori, mentori tai omaopettaja. Ohjausta voidaan järjestää koulutusohjelmissa eri tavoin esimerkiksi erikseen sovittavina tapaamisina tai osana tiettyä kurssia. Lisätietoa koulutusohjelmasi käytännöistä löydät tämän sivun koulutusohjelmakohtaisesta osasta.

HOPS-ohjauksessa voit pohtia opettajan tuella: 

  • mitä tavoitteita ja tarpeita sinulla on opinnoissasi
  • miten aiot edetä opinnoissasi
  • osaamistasi, asiantuntijaksi kehittymistäsi ja tavoitteitasi työelämän suhteen 
  • eri valintojen vaikutusta tavoitteisiisi.

Huolella tehty opintosuunnitelma ohjaa sinua opiskelemaan tavoitteittesi mukaisesti – liittyivät ne sitten valmistumisaikaan, tietyn alan asiantuntijuuden kehittämiseen tai opiskelun ja muun elämän yhteensovittamiseen. 

Sinulla ja ohjaajallasi on molemmilla vastuu ohjauksen etenemisestä. Ohjattavana vastaat omasta opiskelustasi, ohjaustapaamisiin osallistumisesta ja ohjaavan opettajan yhteydenottoihin vastaamisesta. Ohjaavan opettajan lisäksi saat tukea opintoihisi ja niiden suunnitteluun neuvonta- ja ohjauspalveluista, esimerkiksi:

  • Yleinen opiskelijaneuvonta auttaa muun muassa Sisun teknisessä käytössä, lukuvuosi-ilmoittautumisessa, opiskeluoikeuksiin ja opiskelijaetuuksiin liittyvissä kysymyksissä. Tiedekuntakohtainen opintoneuvonta auttaa esimerkiksi opintosuunnitelman tekemisessä sekä opintojen hyväksilukemisen kysymyksissä
  • Kansainvälisen koulutusyhteistyön palvelut neuvovat esimerkiksi opiskelijavaihtoon ja JOO-opintoihin liittyvissä kysymyksissä. 
  • Urapalvelut tukevat sinua esimerkiksi harjoitteluun ja uraohjaukseen liittyvissä kysymyksissä. 
  • Opintopsykologit tarjoavat ohjausta yksilöllisesti ja ryhmissä tukien mielekästä opiskelua.

Jos et tiedä, mistä etsiä tukea, ohjaa Neuvontakompassi sinut oikean auttavan tahon luo.  

Lisätietoa

Opintojen ohjausta ja opintojen etenemisen seurantaa linjataan Rehtorin päätöksessä (2017): Linjaukset opintojen ohjauksesta ja opintojen etenemisen seurannasta Helsingin yliopistossa (pdf).  

Ohjeita WebOodista Sisuun siirtyneille

Tämä ohjeistus koskee vain opiskelijoita, joiden tiedot on siirretty WebOodista Sisuun toukokuussa 2021.

Opintosuunnitelmasta puuttuvat tai puutteelliset suoritukset

Saatat törmätä tilanteeseen, jossa jokin aiempi suorituksesi ei näy siinä kohdassa opintosuunnitelmaa, johon se mielestäsi kuuluisi. Usein kyse on siitä, että suoritus on eri koodilla kuin opintosuunnitelmassasi näkyvä opinto (esim. vanhojen tutkintovaatimusten mukainen tai Avoimen yliopiston suoritus).

Jos suorittamasi ja suunnitelmassasi näkyvän opintojakson välille on merkitty Sisussa vastaavuus, saat itse lisättyä opintojakson opintosuunnitelmaasi. Muussa tapauksessa voit käyttää vapaan muokkauksen tilaa. Löydät tarkemmat ohjeet opintosuunnitelman käyttöohjeista kohdasta Puuttuvien opintosuoritusten lisääminen suunnitelmaan

Jos Oodista siirretty suoritus näyttää Sisun Omat tiedot -sivulla jollain tavalla poikkeavalta (esimerkiksi opintojakson koodi näyttää normaalia pidemmältä), tarkista ohjeet sivulta Mahdolliset ongelmat Oodista siirretyissä tiedoissa.

Jos olet luonut Sisussa opintosuunnitelman ennen syksyä 2020, etkä ole sen jälkeen opiskellut yliopistolla, sinun tulee joko päivittää tai tehdä kokonaan uusi ensisijainen suunnitelma näiden ohjeiden mukaan: Sisu-ohje: ennen 1.8.2020 tehtyjen opintosuunnitelmien päivittäminen.