Läs mer om de olika aktörerna vid universitetet och om sådant som gäller dina studier. Har du frågor? Skriv upp dem så kommer du ihåg att fråga under introduktionsveckan!
Tillgodoräknande av tidigare förvärvad kompetens
Har du tidigare studier som eventuellt kan användas i din nya examen? Vilka studier som kan tillgodoräknas beror på ditt utbildningsprogram. Du får höra mer under introduktionsveckan. Information om tillgodoräknande finns redan nu här. Det lönar sig att vänta till studiestarten med tillgodoräknandet, eftersom lärarna, studierådgivarna och utbildningsplanerarna inte kan fatta beslut om tillgodoräknande ännu under sommaren när det gäller nya studerande.
Biblioteket
Helsingfors universitet har ett huvudbibliotek i centrum (Kajsahuset) och campusbibliotek i Gumtäkt, Vik och Mejlans. På Centrumcampus finns också bibliotekets två lärcentrum, Minerva och Aleksandria. I bibliotekets lokaler finns grupparbetsrum, datorer och läsplatser – kort sagt allt det som en studerande behöver!
Du kan börja läsa e-böcker omedelbart när ditt användarnamn till Helsingfors universitet är aktiverat. Aktivera din kundinformation i Helka-databasen genom att logga in med ditt användarnamn. Du behöver bara Helka-bibliotekskortet för att låna tryckta böcker. Studerande vid Helsinginfors universitet kan skaffa ett virtuellt Helkakort via Studietjänsten.
Läs mer om universitetets bibliotek.
Studentutbyte
Du kanske redan nu drömmer om att åka på studentutbyte till ett utländskt universitet eller studera ett biämne vid ett annat finländskt universitet. Mobilitetsservicen hjälper dig förverkliga dina planer!
Våra specialister koordinerar student- och personalmobiliteten vid universitetet. Du kan kontakta oss genom att besöka vår mottagning, ringa eller skicka e-post närhelst du har frågor som gäller bl.a. utbytesmöjligheter, utlandspraktik och kortkurser utomlands. Du kan också fråga oss om utbytesstipendier och JOO-studier (flexibel studierätt).
Studera och få stöd på svenska
På Uni finns över hundra svenskspråkiga forskare och lärare samt tiotals övriga svenskspråkiga anställda som jobbar för att dina studier skall löpa smidigt. Du studerar tillsammans med 2 000 andra svenskspråkiga på Uni. Även om du studerar i ett utbildningsprogram där undervisningen mestadels ges på finska kan du ändå studera på svenska. Huvudregeln är att du som svenskspråkig alltid har rätt att ställa frågor under föreläsningarna, skriva dina tenter, uppsatser och övriga arbeten samt få handledning på ditt modersmål, även om undervisningen sker på ett annat språk. I vissa kandidatprogram är det också möjligt att avlägga en tvåspråkig examen. Kurslitteraturen är ofta på engelska, och i magisterprogrammen blir engelskan allt vanligare eftersom studier vid Uni ska kunna ge dig tillträde till vetenskap och arbete också utanför Finland.
Som universitetets student har du rätt att i egen sak använda svenska eller finska och få t.ex. blanketter, tentamensfrågor, beslut och svar på det språk du använder. Universitetet erbjuder dig olika former av service, såsom IT-HelpDesk, studierådgivning, mobilitetsservice samt ansökningsservice, på finska, svenska och engelska.
Svenska ärenden är ett team som jobbar för att stärka förutsättningarna för Unis svensk- och tvåspråkiga verksamhet. Vi bidrar till att utveckla den svenska undervisningen och studentservicen på alla campus. Ta modigt kontakt med oss om du har frågor som berör till exempel rätten att avlägga kurser på svenska, stödtjänsterna eller den svenska gemenskapen. Som svenskspråkig student får du automatiskt vårt nyhetsbrev till din e-post. Ifall du inte får det kan nyhetsbrevet beställas från svenska-arenden@helsinki.fi
Vi informerar om bl.a. kurser och tillställningar på svenska och påminner om viktiga datum.
Läs mer om det tvåspråkiga universitetet och hitta Svenska ärendens kontaktuppgifter här.
Stöd för studier
Vid Helsingfors universitet kan du få hjälp och stöd från många olika håll under studierna. Information om evenemang och aktiviteter med låg tröskel finns på sidan om evenemang för välbefinnande.
- Bland anvisningarna på den här webbplatsen hittar du avsnittet Stöd för studier där du kan läsa om individuella arrangemang och studiepsykologernas tjänster.
- Universitetets karriärservice hjälper dig i frågor som gäller karriärplanering, jobbsökning och praktik. Läs mer i avsnitten Ut i arbetslivet och Praktik. Du kan också följa Karriärservicen på Facebook.
- Ibland kan du behöva någon som lyssnar och som du kan tala med. Helsingfors universitets studentpräster står till studenternas förfogande i frågor som gäller studier och livsåskådning, oberoende av studentens religion eller övertygelse.
Studera smart!
Universitetsstudierna skiljer sig från studierna på andra stadiet: beroende på utbildningsprogram kan mängden självständigt arbete vara mycket stor, i stället för små grupper kan undervisningen bestå av föreläsningar med över hundra studenter, och undervisningsmaterialet kan vara på ett främmande språk, t.ex. finska eller engelska. Inom ramen för vissa begränsningar kan du själv välja vad och när du vill studera – det kallas akademisk frihet!
Akademisk frihet innebär emellertid också akademiskt ansvar. Ingen frågar efter dig om du skippar obligatoriska föreläsningar eller glömmer gå till din tentamen. Projektet ”Studera smart” riktar sig till förstaårsstudenter med hjälp av en serie på fem videor som tar upp bl.a. studiefärdigheter, lärande och att börja studera på universitetet. Videorna är på svenska och kan ses på Youtube.